ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιόρτασαν την κατάργηση της δραχμής

Ολόκληρη φιέστα έστησε χτες η κυβέρνηση στο Ζάππειο,  προκειμένου να πανηγυρίσει για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αλλά και την κατάργηση του δικαιώματος άσκησης ανεξάρτητης εθνικής νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής 

Οριστικό και επίσημο αντίο στη δραχμή, είπαν χτες οι κυβερνώντες, σε ειδική φιέστα που στήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, για να γιορτάσουν, υποτίθεται, το γεγονός ότι η Ελλάδα από 1-1-2001 είναι «πλήρες και ισότιμο μέλος της ΟΝΕ». Επιχειρώντας να εμφανίσουν το «άσπρο - μαύρο», ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έκαναν λόγο για «νέα εποχή» και «νέο ξεκίνημα» στην κατεύθυνση μιας πιο «ισχυρής» και «κοινωνικά δικαιότερης» Ελλάδας. Στη χτεσινή ευρωφιέστα, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλοι παράγοντες, ενώ την ΕΕ εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντ. Ρέιντερς.

Επιχειρώντας να συγκαλύψει τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησής του για την κατάργηση της δραχμής (τυπικά θα κυκλοφορεί μέχρι το Μάρτη του 2002 σαν υποδιαίρεση του ευρώ) και ταυτόχρονα για την κατάργηση του δικαιώματος άσκησης εθνικής νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής (το δικαίωμα αυτό παραχωρείται από την 1-1-2001 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το διευθυντήριο των Βρυξελλών), ο πρωθυπουργός αναμάσησε τα γνωστά. Δήθεν με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη συμμετοχή της δραχμής στη ζώνη του ευρώ:

  • «Αφήνουμε πίσω μας μια εποχή που τη χαρακτήριζαν η υπανάπτυξη, η περιθωριοποίηση και οι χαμένες ευκαιρίες» και προχωράμε «με διαρκή διεκδίκηση του καλύτερου (σ.σ. για ποιους άραγε;) και με όραμα μια ακόμη πιο αναπτυγμένη Ελλάδα, με πιο ισχυρή και δικαιότερη κοινωνία».
  • Οδηγείται η Ελλάδα σε «ταχύτερη ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση, κοινωνική ευημερία και συνοχή» και φυσικά στην... «πραγματική σύγκλιση σε όλους τους τομείς προς τα επίπεδα ανάπτυξης της άλλων χωρών στην ΕΕ».
  • Αρχίζει μια «νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης που θα προσφέρει ευκαιρίες δημιουργίας και προόδου».
  • «Η Ελλάδα ισχυροποιείται οικονομικά, αποκτά νέες δυνατότητες και αναβαθμίζει το κύρος της στη διεθνή σκηνή»...

Επιχειρώντας να περάσει στο «ντούκου» την απόφαση της κυβέρνησης να προσυπογράψει την κατάργηση της δραχμής και ταυτόχρονα την κατάργηση της εθνικής νομισματικής πολιτικής - αφού από την Πρωτοχρονιά του 2001 οι χώρες μέλη της ΟΝΕ εφαρμόζουν υποχρεωτικά την πολιτική που χαράσσει και αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το διευθυντήριο των Βρυξελλών - ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως από την «ενιαία νομισματική πολιτική» της ΕΕ «έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται ευεργετικές επιπτώσεις», όπως η μείωση του κόστους συναλλαγών κλπ. (τα όποια θετικά οφέλη προέκυψαν τα καρπώθηκαν οι τράπεζες), ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά ανίσχυροι υποχρεώθηκαν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να πληρώσουν τα περισσότερο τοκογλυφικά επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η σύντομη χαιρετιστήρια ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος διαπίστωσε πως «η ένταξη στη ζώνη του ευρώ, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας» και πως μετά τις «δεκαετίες οικονομικής αστάθειας και καθυστέρησης», διανοίγονται για την Ελλάδα «νέες προοπτικές για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση». Σκιαγραφώντας, πάντως, τα μέσα και τις πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να πετύχει την πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με τις άλλες περισσότερο αναπτυγμένες χώρες - μέλη της ΕΕ, ο Γ. Παπαντωνίου ήταν αρκετά αποκαλυπτικός. Δεν έκρυψε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την υλοποίηση των φιλόδοξων αυτών στόχων με την προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ομολόγησε δηλαδή την απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει την «αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και δικαιότερης αναδιανομής του εισοδήματος» με την εκποίηση όσων ΔΕΚΟ εξακολουθούν να παραμένουν στο δημόσιο, το ξήλωμα των εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων και όλων των μέτρων και ρυθμίσεων που ακούνε στο όνομα «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέσεις μάχης ενόψει του συνεδρίου
  • Κανένα «συμβιβασμό» δε δέχεται ο Κ. Καραμανλής
  • Αμετακίνητη και η Ντ. Μπακογιάννη

«Θέσεις μάχης» ενόψει του συνεδρίου, σπεύδουν να καταλάβουν οι αντιμαχόμενες ομάδες στο εσωτερικό της ΝΔ, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους και τους συσχετισμούς, καθώς η αναμέτρηση θεωρείται μάλλον βέβαιη. Ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε «συμβιβασμό» με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη επιμένει στις θέσεις της και τις προωθεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνεται η κινητικότητα και οι επαφές μεταξύ των στελεχών, ενώ προετοιμάζονται και περιοδείες στην επαρχία.

Η Ρηγίλλης εμφανίζεται εξοργισμένη με την άρνηση της Ντ. Μπακογιάννη και άλλων στελεχών να συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου και επιχειρεί να τους εκθέσει στην κομματική βάση. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υποστήριζαν μάλιστα ότι οι αιτιάσεις των παραπάνω στελεχών περί μη ύπαρξης πολιτικού πλαισίου για το συνέδριο δεν ευσταθούν και ότι όλα αυτά είχαν αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις. Στην κόντρα παρενέβη ο Μ. Εβερτ, ο οποίος με δηλώσεις του (στο «Τέμπο») επέκρινε την κίνηση της Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στην προπαρασκευή του συνεδρίου».

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη επιχειρεί ανοίγματα σε «καραμανλικά» στελέχη και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χθες με τον Γ. Αλογοσκούφη, με τον οποίο συζήτησε τις θέσεις της για το συνέδριο - επανίδρυσης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε τις προτάσεις της και τάχθηκε υπέρ της τήρησης των διατάξεων του καταστατικού, που αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος. Πληροφορίες από την πλευρά της πρώην υπουργού αναφέρουν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από την άρνηση της Ντ. Μπακογιάννη και σε αυτή υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων «για το πώς πρέπει να πάμε στο συνέδριο». Λίγο αργότερα, ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον Πρ. Παυλόπουλο, τον οποίο προφανώς ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με την Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός ξεκινά τις επόμενες μέρες περιοδείες στην επαρχία, ξεκινώντας από το Βόλο στις 20 του μήνα. Συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι οι θέσεις της έχουν απήχηση στην κοινωνία και την παράταξη και ότι θα παλέψει γι' αυτές μέχρι τέλους, αδιαφορώντας για τους συσχετισμούς στο συνέδριο που δεν την ευνοούν. Τις θέσεις της Ντ. Μπακογιάννη συμμερίζονται μια σειρά βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι το συνέδριο είναι «τελευταία ευκαιρία» για τη ΝΔ και γι' αυτό θα πρέπει να μην είναι «μία από τα ίδια». Στο πνεύμα αυτό, ήταν οι δηλώσεις του Β. Μιχαλολιάκου (στον «Πλάνετ»), ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Οργανωτική Επιτροπή. Ο Β. Μιχαλολιάκος δικαιολόγησε την άρνησή του, λέγοντας ότι «θα επιθυμούσα να κάνουμε ένα συνέδριο που να υπερβαίνει τις ανάγκες του '97 και να το δούμε με τις υποχρεώσεις που έχουμε στο 2000. Να μην είναι η σύνθεση του συνεδρίου αυτή που προκύπτει από τους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά από τις παραταξιακές ανάγκες και από την κοινωνική δυναμική».

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής, με επιστολή που έστειλε προς τον Κ. Σημίτη, ζητά να προχωρήσει με πρωτοβουλία του στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαλεύκανση του αιτιών του δυστυχήματος του πρωθυπουργικού «Φάλκον». Διαφορετικά, η ΝΔ θα αναλάβει την πρωτοβουλία, στηριζόμενη στα στοιχεία του πορίσματος που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Οχι στην αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό

  Διακήρυξη, με την οποία διαμαρτύρονται και αποδοκιμάζουν την ως άνω τάση, υπογράφουν 40 τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών

Την έντονη διαμαρτυρία, αλλά και την αποδοκιμασία τους για την τάση αντικατάστασης του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό, που γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές - με χρήστες κρατικές υπηρεσίες ακόμα και ΑΕΙ - σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση κ.ά., εκφράζουν με διακήρυξή τους 40 τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών.

Με τη διακήρυξή τους, τονίζουν μεταξύ άλλων: «Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, εμείς οι Ελληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Οχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιας γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα».

Καταλήγοντας, χαρακτηρίζουν «ανόσια, αλλά και ανόητη» κάθε προσπάθεια να αντικατασταθεί η ελληνική γραφή, «εφόσον μάλιστα σε άλλες χώρες ανάλογες απόπειρες μεταβολής του τρόπου γραφής - σε μερικές περιπτώσεις πολύ δυσχερέστερης της ελληνικής - προσέκρουσαν στην καθολική και οργισμένη αντίδραση των λαών των χωρών αυτών». Τονίζουν δε πως «θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες να αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων».

Συνεστίαση στην Πτολεμαΐδα

Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 5 Γενάρη η Κομματική Οργάνωση Πτολεμαΐδας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο οικογενειακό κέντρο «Αλσος».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνεδρίασε και ενέκρινε πεντάμηνο πρόγραμμα

Σειρά πρωτοβουλιών αποφάσισε η ΠΓ του ΣΥΝ που συνεδρίασε χτες, ευελπιστώντας στο να βγάλει το κόμμα από το τέλμα της χρόνιας εσωκομματικής κρίσης και να ενισχύσει τη διακριτή του παρουσία και ρόλο, που τα τελευταία χρόνια συγκλίνουν έως του σημείου της ταύτισης με το κυβερνών κόμμα.

Ετσι, η ΠΓ ενέκρινε το πρόγραμμα πρωτοβουλιών του κόμματος για το προσεχές πεντάμηνο, εκτιμώντας ότι το διάστημα αυτό θα σημειωθούν έντονες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες.

Στην ΠΓ συγκεκριμενοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΝ για την αναθεώρηση του Συντάγματος (συνεντεύξεις Τύπου, συγκεντρώσεις διαλόγου κ.ά.). Αποφασίστηκε στις 20-21 Γενάρη να συνεδριάσει η ΚΠΕ, ενώ την επομένη, στις 22/1, να πραγματοποιηθεί δημόσια πολιτική συγκέντρωση για το κοινωνικό κράτος, την πλήρη απασχόληση και το 35ωρο.

Η ΠΓ ενέκρινε το σχεδιασμό για την προετοιμασία του Συνεδρίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθεί το Μάρτη, ενώ το Μάη θα διοργανωθεί δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα, που αφορούν στη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τέλος, αποφάσισε το προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ να γίνει το φθινόπωρο.

ΝΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ
Νέα γραφεία

Τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής του ΚΚΕ μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου Αχαρνών (Μενίδι), στον αριθμό 13. Τα νέα τηλέφωνα είναι: 24.45.675 και 24.45.676. Ο αριθμός του Φαξ είναι: 24.45.690.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ