ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εξελίξεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Πρ. Παυλόπουλο
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Πρ. Παυλόπουλο
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ, τόσο σε ζητήματα που αφορούν εσωτερικές εξελίξεις, όσο και γενικότερες διεθνείς εξελίξεις. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Αιγαίο και τους κινδύνους μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στις συγκρούσεις στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα, επισημάναμε την ανησυχία που δημιουργεί η τουρκική επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αφορμή τη ΝΟΤΑΜ της προηγούμενης εβδομάδας, για ουσιαστικά περιορισμό της κυριαρχίας σε όλο το Αιγαίο, από το Βορρά μέχρι το Νότο για ένα χρόνο, πράγμα που εξάλλου το έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά μέσα σε αυτές τις συνθήκες της όξυνσης των προβλημάτων και των ανταγωνισμών στην περιοχή δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους.

Το Κυπριακό, φυσικά, είναι στην επικαιρότητα, με τις διαπραγματεύσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά γενικότερα και άλλων μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, με την προσπάθεια δημιουργίας ενός ουσιαστικά νέου σχεδίου Ανάν, σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση, εκφράζουμε και γι' αυτό την ανησυχία μας.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, τα προβλήματα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που συνεχίζονται, τόσο στην Ευρώπη, στη χώρα μας και διεθνώς, με μεγάλες οικονομίες να μπαίνουν στη διαδικασία της επιβράδυνσης και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, κυρίως για το λαό της Ελλάδας. Και φυσικά, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπροστά στη νέα χρονιά, μεγάλα ζητήματα που είναι ανοιχτά και μπροστά μας, όπως το Ασφαλιστικό, για το οποίο έκανα και πριν δήλωση και αναφέρθηκα σε αυτό, μετά τη συνάντηση που είχα με τον υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατρούγκαλο (σ.σ. βλ. στο σημερινό «Ριζοσπάστη», σελ. 4 - 5) και βεβαίως για όλα τα υπόλοιπα μέτρα ως προαπαιτούμενα του μνημονίου, που θα πλήξουν τον ελληνικό λαό, τους μισθωτούς, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, γιατί το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει κινδύνους».

Μόνο ο λαός με τους αγώνες του μπορεί να δώσει λύση

Νωρίτερα, στη συνομιλία που είχαν ο Δ. Κουτσούμπας και ο Πρ. Παυλόπουλος κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε εκφράσει την αγωνία του λαού για τις εξελίξεις που τρέχουν, σημειώνοντας πως δεν αντέχει άλλο ο λαός και πως για το ΚΚΕ μόνο αυτός με τους αγώνες του μπορεί να δώσει λύση. «Τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Τα προβλήματα λύνονται με τη λαϊκή συμμετοχή και φυσικά να ακουστεί αυτή η φωνή του λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή δε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μονογονεϊκή οικογένεια στο Περιστέρι, ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε να υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις για τις χιλιάδες τέτοιες οικογένειες που υπάρχουν στη χώρα μας, όπως και για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπου ζήτησε να ενταχθούν και οι τρίτεκνες, στο φόντο μάλιστα των προβλημάτων υπογεννητικότητας και των σοβαρών προβλημάτων λόγω της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των διεθνών εξελίξεων, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι γεμίζει η Μεσόγειος πολεμικά πλοία, πολεμικά αεροπλάνα.

Απ' την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι παρότι μπορεί οι θέσεις του ΚΚΕ «να απέχουν πολύ από την τρέχουσα και κρατούσα πολιτική επιλογή», ο καθένας οφείλει να ομολογήσει «τη συνέπεια και την ειλικρίνεια με την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει και στηρίζει τις θέσεις του».


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στις 17 Γενάρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που εντάσσεται στους εορτασμούς του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας», το περιεχόμενο της οποίας επικεντρώνεται στη ζωή, στη σκέψη και τη δράση των χιλιάδων αγωνιστών που δε λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Οι συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης

Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου

Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Ενορχηστρώσεις: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Σταυρόπουλος, Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Επιμέλεια κίνησης - χορογραφία: Βαγγελιώ Κυριαζίδου

Σκηνικά: Στράτος Σαραντίδης, Βαγγελιώ Νικολάου

Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση

Φωτισμοί: Ακης Αποστολίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ηρα Ρόκκου, Σοφία Πολυχρονίδου

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλούς

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Φίλιππος Παχνιστής

Βίντεο: Σήφης Στάμου, Κώστας Σταματόπουλος

Μοντάζ: Σήφης Στάμου, Κοσμάς Φιλιούσης

Τραγουδούν οι: Αντωνοπούλου Ρίτα, Γεωργακάκης Γιώργος, Καπετάνου Ελίνα, Κατσαμένη Δανάη, Κορακάκης Βαγγέλης, Κορακάκης Βασίλης, Πασχαλίδης Μίλτος, Σταυρόπουλος Κώστας, Ψυχογιού Λίνα.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελίνα Καπετάνου, Δανάη Κατσαμένη, Σπύρος Κοντορίζος, Κατερίνα Κουτροκόη, Ιωάννα Κυρίτση, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Νίκος Τουρνάκης, Ελένη Φιλιούση, Αθηνά Φραγκουλοπούλου, Λίνα Ψυχογιού.

Παίζουν οι μουσικοί: Τάσος Βιντσεντζάτος (τρομπέτα), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φώτης Κόλλιας (κρουστά), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Παναγιώτης Μεταλληνός (ντραμς), Φίλιππας Παχνιστής (πιάνο), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, τσέλο), Αγγελος Τζαμαρίας (τρομπόνι), Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι).

Επί σκηνής θα βρίσκονται ακόμα 50 συντελεστές.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ