ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτελούν οι αποφάσεις της ΕΕ

«Οι αποφάσεις της ΕΕ για το απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και η παράκαμψη της Κυπριακής κυβέρνησης από τις χρηματοδοτήσεις σε αυτό, στην πράξη αποτελεί πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους και νέο βήμα διχοτόμησης», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατήγγειλε ως απαράδεκτες τις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ, ώστε να ενοχοποιηθεί ο λαός της Κύπρου για το δικαιολογημένο και περήφανο όχι στο σχέδιο Ανάν, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία ενός κράτους εκτρώματος, χωρίς παγκόσμιο προηγούμενο, κράτος τριών κρατών (ελληνοκυπριακό, τουρκοκυπριακό και βρετανικών βάσεων), υπό την επιτήρηση και τη δυνατότητα επέμβασης τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Σημείωσε πως αποτελεί πρόκληση προς τους λαούς και υποκρισία η στάση της ΕΕ, η οποία προσπάθησε με εκβιασμούς και τρομοκρατία πριν το δημοψήφισμα αλλά και μετά να υποχρεώσει το λαό της Κύπρου να αποδεχτεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη, η οποία αποτελεί και τη μοναδική δίκαιη λύση και αίτημα των λαών της περιοχής, τονίζοντας ότι η ΕΕ ποτέ δεν ήθελε και ούτε θέλει τέτοια λύση γιατί ΗΠΑ και ΕΕ χρειάζονται ένα κράτος προτεκτοράτο - βάση εξόρμησης για τα γενικότερα επιθετικά τους σχέδια στην περιοχή.

Φαίνεται ωστόσο ότι οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων έχουν συμφωνήσει στο νέο βήμα διχοτόμησης που προωθεί η ΕΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία αλλαγή στο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης

Η κυβέρνηση ζητά την αποχώρηση του βρετανικού αποσπάσματος σε περίπτωση που θα αποφασιστεί η μείωσή της

Την αποχώρηση μέρους ή και όλου του βρετανικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε περίπτωση που θα αποφασιστεί μείωση του αριθμού της Ειρηνευτικής Δύναμης στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της, ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε το ΡΙΚ, η πρόταση έγινε στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών που μελετούν το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Οι λόγοι τους οποίους προβάλλει η κυβέρνηση, είναι το ασυμβίβαστο συμμετοχής της Βρετανίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεδομένου πως είναι και εγγυήτρια δύναμη και το γεγονός ότι τηρεί εχθρική στάση έναντι των Ελληνοκυπρίων. Επιπλέον, η κυβέρνηση τόνισε στους εμπειρογνώμονες πως, ενόσω υπάρχει η τουρκική κατοχή, επιβάλλεται η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους εντολής της.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο δεν έχει λήξει και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να υπάρξει αλλαγή του ρόλου της Δύναμης.

Μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της ότι πρέπει ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να μην αλλάξει, η κυβέρνηση τόνισε στους εμπειρογνώμονες το γεγονός πως αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στα Κατεχόμενα, ενώ, παράλληλα, υπάρχει συνεχής αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης και των άλλων οπλικών συστημάτων του «Αττίλα».

Ζήτησε, επίσης, από τους εμπειρογνώμονες να βρεθούν τρόποι για την ασφάλεια των εγκλωβισμένων, αλλά και των μαθητών, που θα φοιτούν στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και των δασκάλων και των καθηγητών.

Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο ποσό για συντήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και συγκεκριμένα με 14 εκατομμύρια δολάρια, από τα 45 εκατομμύρια δολάρια που δαπανούνται κάθε χρόνο.

Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού συναντήθηκαν με τα δυο μέρη στην Κύπρο, ενώ θα έχουν επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη συνέχεια θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι ο κατοχικός στρατός συνεχίζει την αναδιάταξη, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των οπλικών του συστημάτων και ως εκ τούτου θα πρέπει να βελτιώνεται με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό η Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία οι κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις εφαρμόζουν σχέδια αναδιοργάνωσης, η οποία συνεχίζεται, προσθέτοντας πως ο κατοχικός στρατός δεν έχει μειωθεί ούτε κατά ένα στρατιώτη ούτε κατά ένα οπλικό σύστημα και παραμένει στις ίδιες δυνατότητες. Επιπλέον, είπε πως είναι καθήκον του υπουργείου Αμυνας να διατηρήσει την ετοιμότητα και τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός παραμένει πάνοπλος και σε επιθετική διάταξη. Τέλος, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή της άσκησης «Νικηφόρος», υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, με βάση τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις.

Κέρδος: uber alles

Στο πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό σύστημα που ζούμε, στον καπιταλισμό, υπάρχει ένας άγραφος μα απαράβατος νόμος, για όσους θέλουν να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας, με βάση - πάντα - το δικό τους σύστημα αξιών. «Ο,τι αποφέρει κέρδος είναι εκ προοιμίου καλώς καμωμένο. Ασχετα με τις όποιες μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν». Τις ευθύνες για τις «παράπλευρες απώλειες» του ανελέητου αυτού κυνηγητού του κέρδους, το σύστημα πάντα έβρισκε τρόπους να τις καλύπτει, ακόμα κι όταν ο λαός απαιτούσε δικαιοσύνη ή να τις διοχετεύει στην ...ουρά του ψαριού και όχι φυσικά στο ...κεφάλι. To κέρδος αποτελεί την κολυμπήθρα που τελικά τα εξαγνίζει όλα.

* * *

Το 1986 και συγκεκριμένα στην Αγγλία, ξέσπασε για πρώτη φορά ένα ασύλληπτο διατροφικό σκάνδαλο. Ηταν οι «τρελές αγελάδες». Αποκαλύφθηκε, δηλαδή, πως μεγάλες εταιρίες που ελέγχουν το χώρο της κτηνοτροφίας, στα πλαίσια της μεγιστοποίησης του κέρδους και της μείωσης του κόστους παραγωγής, δε δίστασαν να μετατρέψουν τα μηρυκαστικά σε ...κρεατοφάγα!!! Αντί να τρέφονται με χορταράκι, τα διεστραμμένα αυτά μυαλά που «ανθούν» μόνο στον καπιταλισμό, έτρεφαν τις αγελάδες με κρεατάλευρα και οστεάλευρα από απόβλητα σφαγείων και βιομηχανιών κρέατος, καθώς και άρρωστων και ψόφιων ζώων! Το αποτέλεσμα ήταν, πέρα από το γεγονός ότι πολλά ζώα ασθένησαν και ψόφησαν, ο εφιάλτης των «τρελών αγελάδων» να συνδεθεί με τη μετάδοση της θανατηφόρας νόσου Κρόιτφελντ - Γιάκομπς στους ανθρώπους. Κάτι ανάλογο συνέβη χρονικά και με τα κοτόπουλα. Η λέξη διοξίνη μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και φυσικά στην υπονόμευση της υγείας μας. Βέβαια, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

* * *

Κάπου τότε, όμως, εμφανίστηκε και η βιομηχανία του ντόπινγκ, τα στελέχη της οποίας «οσμίστηκαν» πως θα αποτελούσε μια απολύτως κερδοφόρα «επένδυση». Και δεν έπεσαν έξω. Αυτή τη φορά, θα επέμβαιναν κατευθείαν στην ανθρώπινη φύση, μετατρέποντας τους αθλητές σε πειραματόζωα με τη χορήγηση αναβολικών ουσιών. Οι συνέπειες γίνονται σιγά - σιγά γνωστές. Η υγεία των αθλητών υποσκάπτεται σε τέτοιο βαθμό, που ορισμένες φορές μπορεί να αποβεί και μοιραία για τη ζωή του.

Πάντως, δεν είναι μακριά η εικόνα, όπου αθλητής στην προσπάθεια του να τερματίσει, ξαφνικά, θα δούμε τους τένοντες ή τα κόκαλά του να σπάζουν, τις αρθρώσεις του να λυγίζουν, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης στο κορμί που θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια αφύσικα φορτία. Οπως ακριβώς οι αγελάδες, όταν προσβάλλονται από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, που λυγίζουν τα πόδια τους και ξαπλώνουν φαρδιές πλατιές στο χώμα.

* * *

Ο νόμος του κέρδους δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα και πολύ περισσότερο δεν επιτρέπει να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εξάλειψη της ντόπας. Στη ζούγκλα του καπιταλισμού και της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για ακόμη περισσότερα κέρδη, όποιο μέτρο κι αν παρθεί θα είναι, το λιγότερο, ανώδυνο για το σύστημα αν όχι προσχηματικό. Η βάναυση προσβολή σε όλα τα επίπεδα, χωρίς καμία αναστολή, ακόμα και αυτής της ανθρώπινης φύσης, υπερτερεί έναντι της υγείας και της διαπαιδαγώγησης των ανθρώπων με ιδανικά. Γι' αυτούς το κέρδος είναι uber alles. Για εμάς πρέπει να είναι η ανατροπή τους.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣΕκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org