ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Νεκρός από θερμοπληξία εργατοτεχνίτης σε ανασκαφή στο Λασίθι

Το τέταρτο εργοδοτικό έγκλημα με θύματα εργαζόμενους σε μεροκάματο μέσα στο λιοπύρι

Eurokinissi

Ενας εργατοτεχνίτης, που δούλευε σε ανασκαφικές εργασίες στο Καβούσι Ιεράπετρας, κοντά στην παραλία Θόλος, έχασε τη ζωή του έχοντας υποστεί θερμοπληξία την ώρα της δουλειάς εν μέσω καύσωνα, και μάλιστα σε ώρες που υποτίθεται ότι απαγορεύονταν οι υπαίθριες εργασίες. Ο 67χρονος εργαζόμενος Ευάγγελος Φιοράκης είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιούλη, νοσηλεύτηκε σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ και κατέληξε την Τετάρτη 26 Ιούλη. Πρόκειται για τον τέταρτο νεκρό εργαζόμενο που χάνει τη ζωή του δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιούλη ένας εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έπεσε νεκρός την ώρα της δουλειάς κάτω από τον καυτό ήλιο ενώ εργαζόταν υπερωριακά αν και ήταν καρδιοπαθής. Λίγες μέρες μετά και ενώ ήδη τα εργατικά σωματεία είναι «στο πόδι» απαιτώντας μέτρα από την κυβέρνηση που έχει εκδώσει «υπουργικές αποφάσεις» και συστάσεις προς την εργοδοσία, στη Χαλκίδα πεθαίνει από θερμοπληξία εργαζόμενος διανομέας και μάλιστα με ποδήλατο, που δούλευε μέσα στον καύσωνα ανασφάλιστος. Ενας ακόμα εργαζόμενος, αυτήν τη φορά δημοτικός υπάλληλος στην Καλλιθέα, πεθαίνει εν μέσω καύσωνα την ώρα της δουλειάς. Τώρα, το θανατικό των εργαζομένων μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες, που φανερώνει το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, περνάει και από την Κρήτη με τον θάνατο του 67χρονου, που αντί να έχει βγει στη σύνταξη εργαζόταν στις ανασκαφές.

«Είναι πραγματικά θλιβερό ένας έμπειρος και αγαπητός σε συναδέλφους και πολίτες εργαζόμενος, που εργαζόταν για πολλά χρόνια σε ανασκαφές στην Ιεράπετρα και σε όλο τον νομό Λασιθίου, να χάσει με αυτόν τον τραγικό τρόπο τη ζωή του», αναφέρει σε δήλωσή της η υποψήφια δήμαρχος Ιεράπετρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μαρία Κοτσιφάκη.«Πρόκειται για 67 χρόνων εργαζόμενο που υπέστη θερμοπληξία ενώ εργαζόταν σε ανασκαφή σε μέρα καύσωνα και μάλιστα σε ώρες που είχε απαγορευτεί η απασχόληση λόγω της θερμοκρασίας από τις 12.00 έως τις 17.30. Πρόκειται για εργοδοτικό έγκλημα αφού ένας εργαζόμενος εκτέθηκε σε μεγάλες θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου σε - ούτως ή άλλως - σκληρές συνθήκες που επικρατούν στις ανασκαφές, με αποτέλεσμα να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή», καταγγέλλει. Ακόμα επισημαίνει ότι είναι «ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύουν τους εργαζόμενους που καλούνται να εργάζονται σε τόσο δύσκολες συνθήκες, να φροντίζουν να εφαρμόζονται οι αποφάσεις που παίρνονται, όπως αυτή της απαγόρευσης απασχόλησης τις μέρες του καύσωνα, αφού καμία μέριμνα και επόπτευση δεν πάρθηκε για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη οδηγία».

Η Μαρία Κοτσιφάκη εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην οικογένεια του εκλιπόντος και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία της περιοχής «να δυναμώσουν τον οργανωμένο, συλλογικό τους αγώνα ενάντια στην κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση, υπερασπίζοντας την εργασία τους και τη ζωή τους».

Με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο εργάτης σε δήμο

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη 52χρονος εργάτης νεκροταφείου, στον δήμο Αγίου Δημητρίου, την ώρα του διαλείμματος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εύχεται περαστικά στον εργαζόμενο και τονίζει ότι με αυτές τις θερμοκρασίες δούλευε σε ένα πόστο άκρως βαρύ «και όπως μας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι είχε βαρύ ιατρικό ιστορικό». Ακόμα, σημειώνει πως θα έπρεπε ειδικά αυτό το διάστημα, με δεδομένη την αυξημένη θερμοκρασία, οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας να έχουν εντατικοποιηθεί, όμως για ακόμα μια φορά ήταν απούσα και ενώ η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών «κάνει στην κυριολεξία ό,τι θέλει».


Μέτρα στήριξης ζητούν οι σταφιδοπαραγωγοί

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Σε κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Ηλείας για τα οξυμένα προβλήματα με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τα σταφύλια. Οι κινητοποιήσεις έγιναν μετά από την απόφαση που είχαν πάρει οι φορείς σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Καράτουλα Ηλείας.

Στην Ηλεία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων προχώρησε σε κινητοποίηση στο κέντρο του Πύργου με συμβολικό αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων, όπου και μοίρασαν την ανακοίνωση με τα αιτήματά τους, ενώ τη θυροκόλλησαν στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στην Αχαΐα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή γραμματέα και του επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου συναντήθηκαν με τον διευθυντή του περιφερειάρχη, Ιωάννη Μάκκα, στον οποίο επέδωσαν το υπόμνημα, απαιτώντας να οριστεί συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και να μπει θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Οι παραγωγοί διεκδικούν εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (2 ευρώ για τη σταφίδα), ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μπορούν να επιβιώσουν συνεχίζοντας την καλλιεργητική δραστηριότητα. Επίσης, καταγραφή και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί και αλλαγή του κανονισμού του. Αμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια κ.λπ. Επίσης, άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής, άμεση καταβολή αποζημιώσεων και στο 100% των πυρόπληκτων περιοχών.


ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Επιμένουν στις προκλητικές τους προτάσεις οι εργοδότες

Με ...μια από τα ίδια απάντησαν οι εργοδοτικοί φορείς στην Ομοσπονδία, στα σωματεία και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο Φάρμακο έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2009, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε σχετική συζήτηση. Σήμερα, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) να έχει θέσει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών της το ζήτημα της Σύμβασης. Μάλιστα, στις 5 Ιούλη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική κλαδική απεργία, ενώ ανάλογη κινητοποίηση είχε γίνει και πέρσι το καλοκαίρι.

Στις 25 Ιούλη οι φαρμακοβιομήχανοι κοινοποίησαν στην Ομοσπονδία τη δική τους πρόταση για την κλαδική ΣΣΕ, όπως είχαν δεσμευτεί στη συνάντηση που είχε γίνει τη μέρα της κλαδικής απεργίας. Για μια ακόμα φορά η εργοδοτική πλευρά κωλυσιέργησε και απάντησε με καθυστέρηση, μετά από παρεμβάσεις με επιστολές της ΟΕΦΣΕΕ και σωματείων, ενώ επικαλέστηκε τις καλοκαιρινές άδειες για να μη γίνει νέα συνάντηση.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της εργοδοτικής πρότασης, αυτή επαναλαμβάνει τις ήδη διατυπωμένες προκλητικές αξιώσεις και καθήλωση του μισθού σε πολύ χαμηλά επίπεδα και άνοιγμα του δρόμου για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. «Η πρόταση των φαρμακοβιομηχάνων είναι πίσω από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου και αποδεικνύει την επιδίωξή τους να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική μας δύναμη, να μας κάνουν πιο "ευέλικτους" εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλίζουν το "θαύμα" της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας του κλάδου πάνω στις δικές μας πλάτες», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδοτικοί φορείς «επιμένουν στην πρότασή τους για κατώτατο μισθό 819 ευρώ», δηλαδή σε ένα ποσό μόλις 5% πάνω από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, ενώ «δεν προβλέπουν στη συγκεκριμένη πρόταση κανένα επίδομα, ούτε καν το επίδομα γάμου, καμιά τριετία και κανένα μισθολογικό κλιμάκιο!».

Οσον αφορά το ωράριο, επιμένουν στην πρόταση για 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, «δηλαδή στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεών τους, κατ' εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη».

«Οσο σημαντική είναι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για τη συλλογική κατοχύρωση και προστασία όλων των εργαζομένων του κλάδου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ουσιαστική διασφάλιση μέσα από την κλαδική ΣΣΕ βασικών μισθολογικών κι εργασιακών δικαιωμάτων μας», τονίζει η Ομοσπονδία. Οπως εξηγεί, «με πλήρη επίγνωση της ευθύνης της αλλά και των εμποδίων που το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο ορθώνει μπροστά στις εργατικές διεκδικήσεις», θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη στείλει επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΦΕΕ - ΠΕΦ), με τις κυριότερες ενστάσεις της στην πρότασή τους και ζητώντας συνάντηση αμέσως μετά τις καλοκαιρινές άδειες.

«Η μάχη αυτή είναι υπόθεση του κάθε σωματείου και του κάθε εργαζόμενου στον κλάδο, γι' αυτό καλούμε κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο σε αγωνιστικό "παρών" και το επόμενο διάστημα. Οι δύο κλαδικές απεργίες, καθώς και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά επιχείρηση, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν τον δρόμο. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά!», αναφέρει η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ