ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΒΑΡΝΑΒΑΣ
Κατέρρευσε ολόκληρη η ψευδοροφή σε αίθουσα σχολείου

Ενα ακόμη περιστατικό που δείχνει τα τεράστια προβλήματα σχολικών υποδομών σημειώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Βαρνάβα. Συγκεκριμένα, όταν η διευθύντρια πήγε χτες στο σχολείο διαπίστωσε ότι στην αίθουσα της ΣΤ' Τάξης είχε καταρρεύσει ολόκληρη η ψευδοροφή, η οποία είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη και κάτω από την οποία για πολλούς μήνες μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν μάθημα.

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια μακριά σειρά από περιστατικά κατάρρευσης σχολικών υποδομών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε διάφορες περιοχές της χώρας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε η ψευδοροφή της ΣΤ' τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, σε ώρα διαλείμματος.

Αμεσα στο σημείο βρέθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, Σπύρος Ηλίας, ο οποίος σχολιάζοντας το περιστατικό δήλωσε: «Παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας. Για πόσο ακόμα θα παίζουν με τις ζωές μας; Για πόσο ακόμα θα πηγαίνουμε και όπου βγει;». Σημείωσε δε τις ευθύνες για τη διάλυση των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων.

Στα ζητήματα του ελέγχου και των αναγκαίων παρεμβάσεων στα σχολεία επανέρχεται, με αφορμή την κατάρρευση της ψευδοροφής, το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η σχεδιασμένη αποδυνάμωση και απαξίωση του μοναδικού δημόσιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα για τη σχολική στέγη (πρώην ΟΣΚ και νυν Κτιριακές Υποδομές - ΚΤΥΠ) και η διάχυση της ευθύνης στους δήμους και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία λογοδοσία, αποτελεί μία νάρκη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί με τραγικά αποτελέσματα. Στον σεισμό του 2019 στη Δυτική Αττική με τις "ανεξήγητα" μεγάλες ζημιές σε δεκάδες σχολεία και τις 29 εκκενώσεις σχολείων, δεν θρηνήσαμε θύματα επειδή έγινε Ιούλη με κλειστά τα σχολεία. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουμε γίνει μάρτυρες σε δεκάδες "ατυχήματα" με πτώσεις σοβάδων, ψευδοροφών και άλλων υλικών όπου και πάλι γλιτώσαμε τα χειρότερα είτε επειδή συνέβησαν εκτός ωραρίου λειτουργίας είτε επειδή ήταν καλοκαίρι ή άλλες αργίες. Τώρα πάλι τα ίδια στον Βαρνάβα. Και όμως, παρ' όλα αυτά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις από το Σωματείο μας, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, άλλα σωματεία και συλλογικούς φορείς, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική αποποίησης της ευθύνης».

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΚΤΥΠ επανέρχεται και στο κρίσιμο ζήτημα των ελέγχων στα σχολεία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στις αρχές της χρονιάς μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, σημειώνοντας τις αντιρρήσεις του για την αποτελεσματικότητα του τρόπου που επιλέχτηκε να γίνουν, καλώντας ωστόσο να υπάρξει ενημέρωση για το πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία 6 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου.

Οπως τονίζει το Σωματείο, «η μόνη αποτελεσματική λύση στις σημερινές συνθήκες είναι να επανέλθει στο κράτος η ευθύνη για τη σχολική στέγη, με την ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα, της κρατικής χρηματοδότησης, της λειτουργίας και του τεχνικού προσωπικού των ΚΤΥΠ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος ελέγχου και αναγκαίων παρεμβάσεων στα σχολεία (σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, το ΤΕΕ και τα Πολυτεχνεία), καθώς και ενός 5ετούς προγράμματος κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων σχολείων».

«Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά»

Ανακοίνωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΤΟ ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ για την απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Να σημάνει συναγερμός! Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!», τονίζουν οι ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και η ΤΟ ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή την απόφαση για την επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης και στη συνέχεια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατακαλόκαιρο, για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, που έρχεται να αναιρέσει την πάγια θέση του πανεπιστημίου, που απαγόρευε σε όλα τα Τμήματα την επιβολή διδάκτρων, βρίσκει απέναντι όλους τους φοιτητές, τους διδάσκοντες που σέβονται τον ρόλο τους και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου», τονίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δηλώνοντας πως θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, για να ενημερωθούν οι φοιτητές, για να οργανώσουν μαζί με τον γιαννιώτικο λαό τον αγώνα τους, κόντρα σε οποιαδήποτε σκέψη για εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.

Οπως τονίζουν μεταξύ άλλων, «το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι "ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια που διαθέτει όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα δωρεάν" και άρα πρέπει να "εκσυγχρονιστεί", ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ιδρυμάτων, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις δυνατότητες της επιστήμης, της έρευνας, των δυνατοτήτων της κοινωνίας.

Δεν είναι ούτε νέο, ούτε καινοτόμο τα πανεπιστήμια, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά να απευθύνονται σε λιγότερους φοιτητές, σε αυτούς που αντέχει η τσέπη των οικογενειών τους. Δεν είναι καινοτόμο να αφαιρούνται μαθήματα από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών και να περνούν με το απαραίτητο αντίτιμο σε Μεταπτυχιακά. Ούτε είναι καινοτόμο το περιεχόμενο της έρευνας να συνδέεται με το κέρδος επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, κόντρα στην ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Νέο και καινοτόμο είναι η ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους, η ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας του ανθρώπου να ανεβάζει τον πήχη της γενικής μόρφωσης, αλλά και της τεχνικής και επιστημονικής εκπαίδευσης και όχι να είναι για τους πολλούς η υποβαθμισμένη εκπαίδευση και για τους λίγους η αναβαθμισμένη.

Σύγχρονο και αναγκαίο είναι η γνώση να παρέχεται εντελώς δωρεάν και αποκλειστικά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να σχεδιάζεται και να καλύπτονται όλες οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, εργατικό δυναμικό άλλων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζονται μόρφωση - εκπαίδευση, υποδομές, ασφαλή και καθαρά κτίρια, ενεργειακά αναβαθμισμένα. Να εξασφαλίζονται δωρεάν στέγαση, σίτιση, μεταφορά των φοιτητών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών, εξαλείφοντας τους ταξικούς φραγμούς.

Προοδευτικό είναι ίδια η έρευνα και τα αποτέλεσμά της να εντάσσονται σε έναν Κεντρικό Σχεδιασμό για τη συνεχή ικανοποίηση όλο και περισσότερων λαϊκών αναγκών, την πρόβλεψη και τον σχεδιασμό, την πρόληψη προς όφελος της λαϊκής ευημερίας, της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του λαού.

Απαιτούμε:

  • Κανένα Τμήμα να μην επιβάλει δίδακτρα σε Μεταπτυχιακούς Κύκλους Σπουδών.
  • Να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ, που επέκτεινε τα δίδακτρα σε πάνω από 280 μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας του», καταλήγουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)», το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει πανιά για το καλοκαιρινό του ταξίδι σε όλη τη χώρα.

Αύριο, Σάββατο

-- Εκδήλωση πραγματοποιείται στη Ναύπακτο, στην πλαζ, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει hip hop συναυλία με τον Materialist, ομιλία από τον Πάνο Σταθελάκη, Γραμματέα της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας, και λαϊκό γλέντι από τοπικό συγκρότημα.

-- Εκδήλωση διοργανώνεται στη Θάσο, στην πλατεία Καλλιράχης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Χριστίνα Στεργίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, και αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Στις 12 Αυγούστου στην Ικαρία

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο 12 Αυγούστου, στο Καραβόσταμο, με ώρα έναρξης 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».

Σε απόγνωση φέρνουν τους αναπληρωτές τα λάθη στους πίνακες

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ

Αμεσα και με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. Επίσης, καλεί να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκολύνουν την αντιμετώπισή τους και να επανακοινοποιηθούν οι πίνακες διορθωμένοι.

Υπενθυμίζεται πως μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023, με βάση τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2023 - 2024, διαπιστώθηκε ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί είδαν να βρίσκονται σε διαφορετική θέση από αυτή που υπολόγισαν εξαιτίας των λαθών του συστήματος, αλλά και των σοβαρών ασαφειών που είχαν οι εν λόγω προκηρύξεις. Για διάφορους λόγους δεν προσμετρήθηκαν μια σειρά από μοριοδοτούμενα κριτήρια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στις καταστάσεις των απορριπτέων χωρίς προφανή λόγο.

«Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας ως αναπληρωτές, εξαιτίας των παραπάνω λαθών και ασαφειών, να μην προσληφθούν. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που τα λάθη αυτά συμβαίνουν στο υποτιθέμενο ψηφιακό κράτος. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των χιλιάδων απορριφθέντων εκπαιδευτικών λόγω της μη καταβολής του παραβόλου των 3 ευρώ λόγω λαθών του συστήματος.

Το υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αντί να πάρει μέτρα για να επιλυθούν άμεσα τα λάθη αυτά στους πίνακες, ρίχνει την ευθύνη στον ΑΣΕΠ.

Το ίδιο το υπουργείο, απέναντι στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών, τους καλεί να καταθέσουν ενστάσεις, για να αποδείξουν την προϋπηρεσία τους ή άλλα κριτήρια που δεν μοριοδοτήθηκαν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο χρόνος εξέτασης των ενστάσεων είναι πολύ μεγάλος, διαρκεί αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν χωρίς εργασία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμα στρέβλωση του νόμου 4598/19, μαζί με την εισαγωγή του ατελείωτου κυνηγητού προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας». Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ