ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κίνδυνος από αποθήκες πυρομαχικών κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Ερώτηση στη Βουλή για τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης από ατυχήματα

Το μανιτάρι από τις εκρήξεις των πυρομαχικών στη Μαγνησία
Το μανιτάρι από τις εκρήξεις των πυρομαχικών στη Μαγνησία
Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας με θέμα την τοποθέτηση αποθηκών πυρομαχικών κοντά σε κατοικημένες περιοχές και τις εκρήξεις που σημειώθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης, Β. Μεταξάς και Θ. Παφίλης.

Στην Ερώτησή τους σημειώνουν αναλυτικά: «Η πρόσφατη έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου ανέδειξε για πολλοστή φορά την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, ακόμη και σε κρίσιμα για την ασφάλεια κατοικημένων περιοχών και πολιτών θέματα. Οι εκρήξεις και το ωστικό κύμα προκάλεσαν καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και επιχειρήσεις και έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη σχεδίου της αναγκαίας πρόληψης, αλλά και για την παραβίαση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας, αφού σε μικρή απόσταση από το σημείο της έκρηξης (και του χώρου φύλαξης των πυρομαχικών) υπάρχουν σχολική μονάδα, επιχείρηση και κατοικίες.

Στην πράξη επίσης έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις κατάλληλες υποδομές αποτελεσματικής φύλαξης των αναγκαίων για την ασφάλεια της χώρας πυρομαχικών σε κάθε μονάδα, με τη δημιουργία σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, με πλήρη ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων μηχανισμών ασφάλειας και υποστήριξης αυτών των χώρων.

Είναι γνωστό ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να "τα βγάλουν πέρα" με τα υλικά και τα μέσα που τους διαθέτει η υπηρεσία, τόσο στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών στους στρατιωτικούς χώρους όσο και της πυρόσβεσης. Η προσπάθειά τους αυτή όμως προσκρούει στις μεγάλες ελλείψεις κατάλληλων για την πυρόσβεση μέσων, όπως υδροδοτικών δικτύων, ειδικών κρουνών κ.ά., ελλείψεις που επέδρασαν καταλυτικά στα αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών και στη Μαγνησία και τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή.

Επιπλέον τα μηχανήματα Μηχανικού (μπουλντόζες, εκσκαφείς και γκρέιντερ κ.λπ.), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ασφαλών αντιπυρικών ζωνών εντός και εκτός των χώρων των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατόπεδα, αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών κ.λπ.), ή δεν επαρκούν ή δεν έχουν διαθέσιμο προσωπικό, το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις απασχολείται σε άλλες δραστηριότητες.

Πέραν τούτων, με αφορμή τις προαναφερόμενες εκρήξεις στις αποθήκες της 111 ΠΜ και τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν για την αποτροπή νέων εκρήξεων αλλά και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η εγκληματική αδυναμία συντονισμού του λεγόμενου "επιτελικού κράτους" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση αρνείται σταθερά να χρηματοδοτήσει και να αναβαθμίσει / εκσυγχρονίσει τα μέσα των συναρμόδιων κρατικών φορέων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αρνείται να στελεχώσει με επαρκές, μόνιμο, και συνεπώς αποτελεσματικό, προσωπικό τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, αρνείται επίσης να καταργήσει το υπάρχον δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αφενός τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας αλλά και λήψης νέων αναγκαίων πρόσθετων μέτρων, για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού, των υποδομών, αλλά και των κατοίκων που διαμένουν πλησίον αποθηκών φύλαξης πυρομαχικών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Την τήρηση των αποστάσεων ασφάλειας αποθηκών πυρομαχικών από κατοικημένες περιοχές.

- Να εξασφαλίσει την αυστηρή τήρηση και ενίσχυση των κανόνων πυρασφάλειας των στρατιωτικών μονάδων.

- Τη δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων που - παλαιές και νέες - να πληρούν όλους τους κανόνες ασφάλειας για τη φύλαξη πυρομαχικών».

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟ
Πόρισμα διάχυσης των ευθυνών

Τις επόμενες μέρες αναμένεται το πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα, που ανήκει στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου, από τη μεγάλη φωτιά κοντά στη Βιομηχανική Ζώνη στις 27 Ιούλη. Ωστόσο ήδη έχουν γίνει οι γνωστές διαρροές στον αστικό Τύπο, όπου διοχετεύονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που θα επιδοθεί επισήμως στο ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με τις διαρροές, στο πόρισμα διαπιστώνονται «σοβαρές παραλείψεις των υπευθύνων σε ό,τι αφορά την ασφαλή φύλαξη των πυρομαχικών τα οποία ήταν αποθηκευμένα στο ύπαιθρο».

Αναζητούνται ευθύνες, γιατί ήταν πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης των 1.000, 500 και 250 κιλών σε επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς. Επίσης φαίνεται ο στρατός να αποδίδει μη έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενώ η Πυροσβεστική μιλάει για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου, η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

Ταυτόχρονα, ορισμένα ΜΜΕ βρήκαν την ευκαιρία να εκθειάσουν το ΝΑΤΟ, λέγοντας με βάση τις διαρροές ότι «η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο». Σύμφωνα με αυτά που μεταφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, «βλήματα με μεταλλικό περίβλημα (όπως βόμβες γενικής χρήσης) στοιβάζονται σε κλίνες και αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο στην ύπαιθρο. Τα πυρομαχικά φυλάσσονται μισοθαμμένα σε σκαμμένο χώρο, περιτριγυρισμένα από χωμάτινους όγκους και καλυμμένα από υπόστεγα ή τσίγκους. Με αυτόν τον τρόπο είχε αποθηκευτεί ο δεύτερος όγκος πυρομαχικών, η αποκαλούμενη Β' χορηγία, που βρίσκεται μακριά από τον κεντρικό χώρο της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά δεν προορίζονταν για άμεση φόρτωση στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε κατάσταση readiness, αλλά για χρήση από τα αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης, όσο και για άλλα μαχητικά που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Στη Β' χορηγία των πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου που φυλάσσονται στο στρατόπεδο Καράμπα, αποθηκεύονται επίσης και αποσυναρμολογημένα πυρομαχικά για λόγους ασφαλείας.

Τα πιο ακριβά, πιο ευαίσθητα και πιο φονικά βρίσκονται σε αποθήκες τύπου igloo, οι οποίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν απειλήθηκαν από τη φωτιά που πέρασε μέσα στο στρατόπεδο Καράμπα».

Επίσης ανεπίσημα διαρρέεται ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσεως ΜΚ81, βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger και άγνωστος αριθμός ρουκετών.

Με τη λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, φέρεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα, σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, την ώρα που έκαιγε η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των πυρόπληκτων

Από τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου
Από τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου
Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών της προηγούμενης βδομάδας στη Μαγνησία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, το Σάββατο 5 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Βελεστίνου, για να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Στο κάλεσμά της η ΟΑΣΜ αναφέρει:

«Ολοι μας γίναμε μάρτυρες της ολοσχερούς καταστροφής των κόπων μιας ολόκληρης ζωής συναδέλφων μας αγροτών και κτηνοτρόφων.

Κτηνοτροφικές μονάδες κάηκαν ολοσχερώς και για όσα ζώα κατάφεραν να γλιτώσουν δεν υπάρχει βοσκότοπος. Χωράφια, ελαιώνες, αποθήκες, εξοπλισμός, σπίτια και άλλα πολλά χάθηκαν στο πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς.

Για μια ακόμα φορά, αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν αφήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας και έχουν διαχωρίσει, χωρίς επιστημονική κρίση, την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Για άλλη μια φορά φάνηκε η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και του φυσικού πλούτου.

Καλούμε τους συναδέλφους μας αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανώσουμε την πάλη μας, να είμαστε σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε μέσα από τους Συλλόγους μας να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και όλων των φυσικών καταστροφών, καθώς σήμερα υπάρχουν τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση.

Διεκδικούμε:

- Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Πλήρη αποζημίωση των περιουσιών στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση. Να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες.

- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.

- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ