ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τομές» για «αποτελεσματικότερη» Αστυνομία
  • Ο Φώτης Νασιάκος νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
  • Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση(;) της εκπαίδευσης στα σκαριά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι «τομές» στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ανταποκριθεί στα «αυξημένα καθήκοντά» της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το «φιάσκο» Πάσσαρη. Στόχος είναι μια «πιο επαγγελματική» και αποτελεσματική Αστυνομία, πρώτα και κύρια βέβαια απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.

Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που επέλεξε για αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τον υποστράτηγο Φώτη Νασιάκο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επαγγελματική αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ., με την οργάνωση και την αναμόρφωση της εκπαίδευσης, με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το Σεπτέμβρη και με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, έτσι ώστε η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει του 2004, να είναι αξιόμαχη, να είναι αποτελεσματική και να εμπνέει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό».

Με άλλα λόγια η ΕΛ.ΑΣ. θα γίνει... αξιόμαχη με την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της λειτουργίας της και της εκπαίδευσης των αστυνομικών. Κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει το «κλίμα» των τελευταίων ημερών, ώστε να προωθήσει μέτρα αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. επί το αυταρχικότερον. Αλλωστε, ο Μ. Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια «έχει εμπεδώσει την τάξη στη χώρα».

Σε σχέση με την αποτυχημένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του καταζητούμενου Κ. Πάσσαρη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι υπάρχουν ερωτηματικά. Για το λόγο αυτό γίνεται έρευνα. «Θέλω να σας πω», πρόσθεσε, «ότι η υπερβολική κριτική στην Αστυνομία για ένα γεγονός το οποίο πράγματι είχε άστοχο αποτέλεσμα και δεν πέτυχε το στόχο του, ήταν άδικη, γιατί η ΕΛ.ΑΣ. ενέργησε με αίσθημα ευθύνης για να μην υπάρξουν αθώα θύματα. Θέλω να τονίσω ακόμη ότι στην πρώτη φάση, προ της εκτέλεσης, η ΕΛ.ΑΣ. έκανε μια εξαιρετική δουλιά, όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα ατυχές, για αυτή την ίδια».

«Η τοποθέτηση του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Φ. Νασιάκου είναι μια τομή που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση πρόκειται να είναι στο πλευρό της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός και να έχουμε μια σύγχρονη επαγγελματική Αστυνομία. Αυτό το εγγυώνται και οι αλλαγές που υλοποιούνται στην κορυφή της ΕΛ.ΑΣ. Η πρώτη είναι ο νέος αρχηγός». Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρης μετά τη χτθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η κυβέρνηση θέλει από το «φιάσκο» Πάσσαρη να μείνει μόνο η βούλησή της για «τομές» και όλα τα υπόλοιπα να ξεχαστούν «σαν να μην έγιναν ποτέ», προκειμένου να μην πληγεί άλλο το «κύρος» της Αστυνομίας και βέβαια να μην υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Γι' αυτό και οι συχνές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η Αστυνομία «μπορεί να εμπεδώσει την τάξη στη χώρα» και «να εμπνέει εμπιστοσύνη», αλλά και ότι θα συλληφθεί ο Πάσσαρης.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, πήραν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοίδης, Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τ. Χυτήρης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδης.

Ο Κ. Σημίτης στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ φέρεται να είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να κοπιάζουμε, για να φτιάξουμε το κλίμα και να έρχεται ένα τυχαίο γεγονός και η αδυναμία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλα να καταρρέουν». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης τόνισε ότι ο τομέας ασφάλειας είναι εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Οσον αφορά στην επιχείρηση της Αστυνομίας στο Νέο Κόσμο ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αιτία της αποτυχίας ήταν η βιασύνη και η έλλειψη εναλλακτικών σεναρίων για αρνητική κατάληξη. «Ο σχεδιασμός ήταν λάθος, η ΕΛ.ΑΣ. έδειξε ανεπάρκεια» φέρεται να είπε ο Κ. Σημίτης.

Μετά την επιλογή Νασιάκου, αποστρατεύονται οι αντιστράτηγοι Ζουμπούλης, Ρούμπης και Βλάχος, όπως και ο υποστράτηγος Δαλαμαγκίδης. Αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή κρίσεων, με το νέο αρχηγό και δυο αντιστρατήγους του Στρατού Ξηράς, η οποία θα κρίνει τους υπόλοιπους αξιωματικούς.

Οσον αφορά την υπόθεση Πάσσαρη, φαίνεται να έχει πάρει και... αντιτρομοκρατικό χαρακτήρα. Τόσο με την εμπλοκή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, όσο και με τα στοιχεία ότι ο Δ. Πολυδωρόπουλος, συνεργός του Κ. Πάσσαρη, είχε καταδικαστεί για εμπρηστική επίθεση σε υποκατάστημα της «Εθνικής». Η κατεύθυνση που θα πάρει η υπόθεση αυτή, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν συλλήψεις, αφού έχουν προκύψει στοιχεία για σχέσεις και άλλων ατόμων με τον Δ. Πολυδωρόπουλο. Η Ασφάλεια ανακοίνωσε ότι από την έρευνα που διεξάγει προέκυψε ότι ένας από τους συνεργούς του Κ. Πάσσαρη είναι ο Ρουμάνος Μάριο Ραντουκάν, 25 χρόνων, που έχει κατηγορηθεί για ληστείες και κλοπές.

Χαιρετίζει η ΝΔ

Η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε να χαιρετίσει το διορισμό του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις να προχωρήσουν οι αντιδραστικές «διαρθρωτικές αλλαγές» στα Σώματα Ασφαλείας. Ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης βουλευτής Χρ. Μαρκογιαννάκης σε δήλωσή του αφού εκφράζει, άλλη μια φορά, την ικανοποίησή του για την αντικατάσταση του Ι. Γεωργακόπουλου εύχεται στο νέο αρχηγό «να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του ελληνικού λαού», δηλαδή να «αποκαταστήσει το κύρος της ΕΛ.ΑΣ.» και να την «καταστήσει αξιόμαχη και ικανή». Ταυτόχρονα υποδεικνύει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης προτάσεις για να γίνει «αποτελεσματικότερη» η Αστυνομία, δηλαδή να γίνουν οι «αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», να εφοδιαστεί η ΕΛ.ΑΣ. με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, να εκπαιδεύονται σωστά οι αστυνομικοί και να εκλείψει εντελώς ο κομματισμός σε όλα τα επίπεδα.

Εκδρομή στην Πάρνηθα

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης πραγματοποιεί εκδρομή στην Πάρνηθα, αύριο Κυριακή 5 Αυγούστου. Θα γίνει περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό, με πούλμαν, κατάθεση λουλουδιών και ομιλία στη μνήμη των 17 πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές στις 24 Ιούλη του 1944. Εγκατάσταση στη θέση Μόλα στα έλατα. Εκδήλωση για την προστασία των δασών και της Πάρνηθας από τη φωτιά. Πολιτιστική εκδήλωση και φαγητό στα τραπέζια που υπάρχουν κάτω από τα έλατα. Αναχώρηση στις 8 το πρωί από την οδό Ομήρου 68 στη Νέα Σμύρνη και επιστροφή την ίδια ώρα το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 1.500 δραχμές και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 93.54.841, κάθε μέρα από τις 6.30 έως τις 8 μ.μ.

Ποιος είναι ο Φ. Νασιάκος

Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Φ. Νασιάκος, κατετάγη στο Σώμα της τέως Χωροφυλακής το 1970. Αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Αξιωματικών το 1976.

Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό και έλαβε μέρος σε πολλές διεθνείς συναντήσεις, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, ενώ εκπροσώπησε την Ελληνική Αστυνομία σε διάφορες ομάδες, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπηρέτησε κυρίως σε μάχιμες υπηρεσίες του Σώματος.

Με το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή και ταξιάρχου (1996 - 2000), διατέλεσε διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (σ.σ. Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία). Στις 8 Μαΐου 2000 προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και υπηρέτησε διαδοχικά ως διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας και προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο «επαγγελματισμός» στα Σώματα Ασφαλείας

Το σλόγκαν που κυριαρχεί μετά το «φιάσκο» Πάσσαρη είναι «να φτιάξουμε μια σύγχρονη επαγγελματική Αστυνομία». Το τόνισαν, εξάλλου, και ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρης, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Τι σημαίνει όμως το «πιο επαγγελματική Αστυνομία»;. Μέχρι τώρα τι ήταν;...«ανεπάγγελτη»; Με τον όρο «επαγγελματίας» στην Αστυνομία - αλλά και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση - θέλουν να υπογραμμίσουν και εμπεδώσουν ορισμένα χαρακτηριστικά στη λειτουργία της κρατικής μηχανής και την εκτέλεση των καθηκόντων του υπαλληλικού προσωπικού, τα οποία είναι βαθιά συντηρητικά και αντιδραστικά. Ειδικά για την Αστυνομία ο «περισσότερος επαγγελματισμός», σημαίνει να θωρακιστεί εντελώς απέναντι στις ανάγκες και τις αγωνίες των λαϊκών μαζών, να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «ραβδούχο», έναν ψυχρό εκτελεστή των πλέον βάρβαρων και απάνθρωπων εντολών. Στο όνομα της «τήρησης της τάξης» και της «ασφάλειας των πολιτών», να βλέπει ως εχθρό τον εργαζόμενο που διεκδικεί το δίκιο του και κατεβαίνει στους δρόμους του αγώνα. Αυτό είναι ο «επαγγελματισμός» που ονειρεύονται, κατά τα αμερικανικά βέβαια πρότυπα. Ολα τα άλλα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ