ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συμμετείχαν καθολικά στην απεργία στέλνοντας μήνυμα για τη συνέχεια

Με αιχμή τη διεκδίκηση ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Καθολική η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, δεν λύθηκε ούτε ένας κάβος

INTIME NEWS

Καθολική η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, δεν λύθηκε ούτε ένας κάβος
Με την καθολική συμμετοχή στη χτεσινή προειδοποιητική 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτες διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχιστεί ο αγώνας και την επομένη των εκλογών, με όποια κυβέρνηση, για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), για οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων προστατεύοντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.

Με την απεργία τους, οι ναυτεργάτες έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εφοπλιστές, οι οποίοι, με «όπλο» την πολιτική που κόβουν στα μέτρα τους οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είτε αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ είτε θέτουν προκλητικές προϋποθέσεις για την υπογραφή τους.

Οι ναυτεργάτες, με την αποφασιστικότητά τους και με ασπίδα την αλληλεγγύη κλάδων της στεριάς, απέτρεψαν επίσης κάθε προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός από τους εφοπλιστές και τα τσιράκια τους, όπως αυτές εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Για παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, εκλεκτός της ΝΔ, Γ. Χατζημάρκου, με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, απαιτούσε «άμεση παρέμβαση» για να ανασταλεί η απεργία, στο όνομα του Τουρισμού. Αντίστοιχα, πλοιοκτήτριες εταιρείες (π.χ. εταιρεία Ηλιόπουλου) έκοβαν εισιτήρια για να κατέβουν επιβάτες στα λιμάνια, όπως έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σχετική καταγγελία για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που πήγε να στηθεί στο Ηράκλειο εξέδωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Οπως επισημαίνει, κλιμάκιο ναυτεργατών που περιφρουρούσε την απεργία, μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, βρέθηκε από το πρωί χτες στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου και ενημέρωσε «επιβάτες που άσκοπα κατέβηκαν στο λιμάνι γιατί δεν είχαν την πληροφορία από κάποιες πλοιοκτήτριες εταιρείες για την ακύρωση δρομολογίων παρόλο που ήταν ξεκάθαρη η απόφαση των πληρωμάτων για απεργία. Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτικών και όσων τους συμπαραστάθηκαν κανένα πλοίο δεν έλυσε κάβους».

Προετοιμάζονται για τη συνέχιση του αγώνα

Στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης οι ναυτεργάτες έδωσαν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ από τα ξημερώματα στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

Αντιπροσωπείες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας, περιόδευσαν σε καράβια, όπως στα «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ», «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» κ.ά., όπου έγιναν συσκέψεις στα μηχανοστάσια, στα μαγειρεία, για το πώς καλύτερα θα οργανωθεί ο αγώνας από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, μιλώντας στο πλήρωμα της μηχανής του «ΦΑΙΣΤΟΣ», «η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία σηματοδοτεί την απόφαση να συνεχιστεί ο απεργιακός αγώνας, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση στις 8 Ιούλη».

Αναδεικνύοντας ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ψήφισαν το νόμο 4051/2013 που προβλέπει το δραστικό πετσόκομμα των οργανικών συνθέσεων, τον οποίο διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του προκειμένου να υπογράψουν ΣΣΕ με το ψίχουλο του 2%. Δηλαδή θέλουν ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση για τους ναυτεργάτες».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει και το νόμο 4262/2014 που προβλέπει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με τα πληρώματα, κόντρα στις κλαδικές ΣΣΕ. Ο νόμος προσωρινά έχει μείνει "παγωμένος" λόγω των αγώνων των ναυτεργατών». Να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για το άρθρο 38 του συγκεκριμένου νόμου που προβλέπει για την επιβατηγό ναυτιλία «επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας».

Ο Θ. Ευαγγελάκης επισήμανε: «Με δεδομένο ότι και η επόμενη κυβέρνηση, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ και οι πρόθυμοί τους, θα είναι αντιλαϊκή, είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες η οργάνωση και η ένταση της πάλης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ PDS
Μια γροθιά στην απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Απόφαση για νέα απεργία στις 11 Ιούλη

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην PDS
Από την απεργιακή κινητοποίηση στην PDS
Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της «PD Solutions» (PDS, θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς) στη χτεσινή 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που έγινε στο πλαίσιο της απεργίας. Εκεί αποφασίστηκε να ζητηθεί νέα συνάντηση με την εργοδοσία και τη μέρα της συνάντησης να γίνουν στάση εργασίας και νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους. Σε περίπτωση που η εργοδοσία αρνηθεί να γίνει συνάντηση μέχρι τις 11 Ιούλη, τη μέρα εκείνη θα γίνει νέα 24ωρη απεργία.

Τα αιτήματα που προβάλλουν το κλαδικό Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή του στην PDS είναι τα εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα «δουλεμπορικά» από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας. Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι μόνο τις ανάγκες της PDS. Καμία μητέρα να μην εργάζεται Σαββατοκύριακο κ.ά.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε «Mellon», «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» και «ΣΙΔΕΝΟΡ»
  • Σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στη «Mellon Contact Services» πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας, σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεών τους, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.
  • Επίσης σήμερα συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, στις τέσσερις τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας, των εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, γίνονται με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, οι οποίοι μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την εξόφληση Μάη, προκαταβολή και εξόφληση Ιούνη, τα επιδόματα κανονικών αδειών και καύσιμα. Ακόμα, το Συνδικάτο προβάλλει το αίτημα για ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.
  • Απεργιακή κατασκήνωση έχουν στήσει οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ» έξω από το εργοστάσιο, όπου συγκεντρώνονται κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ., στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας. Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στις διαθεσιμότητες και στα εξώδικα που στέλνει η εργοδοσία στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου με απειλές για διεκδίκηση «διαφυγόντων κερδών», προσπαθώντας να κάμψει το ηθικό τους. Ιδιαίτερα χτες, δείχνοντας και με μία άλλη μορφή την ενότητά τους, έστησαν έξω από το εργοστάσιο απεργιακό τραπέζι. Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, παλεύουν για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών κατά την περίοδο της κρίσης, με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τέτοια που να αποτρέπουν τα «ατυχήματα», που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και στον συγκεκριμένο όμιλο.
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Σε εγρήγορση βρίσκονται τα ταξικά σωματεία, μετά και από το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου προς όλα τα συνδικάτα να βγουν μπροστά, να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα στις συνθήκες καύσωνα, που αναμένεται να επικρατήσουν αυτές τις μέρες.

Απέναντι στην εργοδοσία που νοιάζεται μόνο για την κερδοφορία της, το ΠΑΜΕ σε εγκύκλιό του προς τα σωματεία δίνει οδηγίες για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στους χώρους εργασίας και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, απαιτώντας «να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν (...) να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται ακόμα από την κολοβή σημερινή νομοθεσία».

Πρόσθετα στα παραπάνω, με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και ειδικά για τους εργαζόμενους διανομείς. Οπως επισημαίνει, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38 βαθμοί Κελσίου και άνω), θα πρέπει αμέσως να παύουν να απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org