ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για την απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη

Το περιεχόμενο της απεργίας και τα μέτρα για την επιτυχία της συζητήθηκαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Τη συμμετοχή στην απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη αποφάσισε ομόφωνα η χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στο πλαίσιο της μάχης για την προετοιμασία της, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μαζική παρέμβαση στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τη Δευτέρα 10/7, στις 4 μ.μ., για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των ελαστικών μορφών εργασίας. Παράλληλα, τις μέρες που μεσολαβούν έως την απεργία, αναμένεται να ακολουθήσει η ανάπτυξη και άλλων πολύμορφων δράσεων.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυνε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του κλάδου και τονίζοντας ότι «θα επιδιώξουμε να συζητηθεί μέσα σε κάθε εμπορομάγαζο». Επισήμανε, ακόμα, ότι η απεργία στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 20 Ιούλη, όπως και αυτή των εργαζομένων στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη, μπορούν να σηματοδοτήσουν νέους αγώνες, να αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη ανάπτυξης κοινής αγωνιστικής δράσης.

Στο επίκεντρο το πώς θα βγούμε από την απεργία πιο δυνατοί

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Γ. Στεφανάκης, τόνισε ότι η απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη είναι συνέχεια των απεργιακών μαχών που δόθηκαν την Πρωτομαγιά και στις 17 Μάη, των μαχών που δόθηκαν στην αρχή της σεζόν, αναδεικνύοντας τα πολύ οξυμένα προβλήματα για τους εργαζόμενους στα μεγάλα ξενοδοχεία, στις αλυσίδες στον Επισιτισμό, τα μεγάλα κέτερινγκ.

Οπως υπογράμμισε, οι μάχες αυτές «υπονομεύτηκαν από τις δυνάμεις της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού», ενώ αναφερόμενος και στην τωρινή απεργία και το γεγονός ότι αποφασίστηκε ομόφωνα στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι αυτό «οφείλεται στην πίεση που δημιούργησαν τα σωματεία που είχαν από πριν πάρει απόφαση με το περιεχόμενο και το πλαίσιο της Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι αυτοί πλέον άλλαξαν γραμμή και ήρθαν στον ίσιο δρόμο. (...) Είναι και θα παραμείνουν στελέχη της εργοδοσίας στο κίνημα (...). Πρέπει να πληρώσουν τη μέχρι τώρα στάση τους, μπροστά στην απεργία να πείσουμε ακόμα περισσότερους τίμιους συναδέλφους που μέχρι τώρα τους ακολουθούν, να τους κάνουν στην άκρη. Αυτό θα είναι κέρδος για την τάξη μας. Να χάσουν οι εργοδότες στηρίγματα μέσα σε κάθε χώρο. Να αποκτήσουμε εμείς περισσότερα».

Και πρόσθεσε: «Το επίκεντρο της αντιπαράθεσης για μας με αυτούς είναι να αποκαλύψουμε το μεγάλο ψέμα τους. Οτι δηλαδή αυτή η ανάπτυξη είναι προς όφελός μας. Να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους να μην ακολουθήσουν αυτή τη λογική. Και αυτό θα το μετρήσουμε με τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων στην απεργία». Με την ένταξη στο συνδικάτο περισσότερων εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μετανάστες, γυναίκες, νέους.

«Ετσι θα κάνουμε και βήματα ώστε στις 21 Ιούλη, μια μέρα μετά την απεργία, να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε περισσότεροι, ότι είμαστε πιο δυνατοί. (...) Για να βγει πιο δυνατή η γραμμή που λέει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση. Και δεν είναι άλλη από το να συμβάλλει και ο δικός μας αγώνας στην ενότητα όλης της εργατικής τάξης. Στο να δυναμώσει το κοινό μέτωπο όλων των κλάδων απέναντι στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Να δυναμώσει η ταξική γραμμή μέσα στο κίνημα (...) Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει και το κάθε επιχειρησιακό σωματείο, κάθε παράρτημα να οργανώσει τη δική του παρέμβαση, τη δική του συνέλευση. Να πάρουμε κάθε μέτρο που θα εξυπηρετήσει το στόχο για μαζική συμμετοχή. Μέχρι τις 20 του Ιούλη να οργανωθούν εξορμήσεις ενημέρωσης, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που θα κλιμακώνουν τον αγώνα».

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μεταφέρθηκε εμπειρία από τους χώρους δουλειάς.

Για τον Επισιτισμό χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν για μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Οι νέοι εργαζόμενοι που δεν έχουν γνωρίσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, υπογράφουν ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μια ειδικότητα και στη συνέχεια γίνεται μια τροποποιητική σύμβαση που λέει «θα κάνεις τα πάντα»: Να φτιάξεις καφέδες, να πλύνεις τα σκεύη, να καθαρίσεις τα τραπέζια κ.ο.κ. Εργαζόμενοι που δικαιούνται αναρρωτικές δεν τις παίρνουν γιατί έτσι παίρνουν λιγότερα λεφτά. Η εργοδοσία απειλεί τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους ότι οι νεότεροι είναι πιο αποδοτικοί και πιέζει τους νεότερους για να εντείνει την εργασία τους. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τονίστηκε, η μόνη λύση είναι η οργανωμένη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

  • Για την προετοιμασία της απεργίας στον κλάδο στις 20 Ιούλη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας οργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 6/7, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης

Κινητοποίηση στο κέντρο της Τρίπολης πραγματοποίησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του αγωνιστικού δεκαήμερου δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Η κινητοποίηση σημαδεύτηκε από την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες περίμεναν τους διαδηλωτές έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αρνούμενες να επιτρέψουν την είσοδο της αντιπροσωπείας τους στο κτίριο. Παρόλα αυτά, διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να πάνε στο γραφείο της διευθύντριας, καταγγέλλοντας την αστυνομική επέμβαση, ενώ αφού άφησαν στο γραφείο της υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης αποχώρησαν. Στη συνέχεια, οι αγροτοκτηνοτρόφοι κατευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ, επιδίδοντας και εκεί το υπόμνημά τους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας: «Οι αγρότες βρήκαν απέναντί τους τις αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου είχαν πάει να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην Διεύθυνση. Καταγγέλλουμε και την διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Εφη Καγιούλη, που κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις και δεν επέτρεπε στους αγρότες να μιλήσουν χωρίς την παρουσία τους. Αλήθεια, ποιους εγκληματίες έψαχναν στους οργανωμένους αγροτικούς συλλόγους;». «Φαίνεται καθαρά ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάει χέρι - χέρι με την καταστολή του λαϊκού κινήματος», προσθέτει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και καλεί «την κυβέρνηση να πάρει θέση για την επίθεση που έγινε στους μικρομεσαίους αγρότες από τις αστυνομικές δυνάμεις». Και καταλήγει: «Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να μην τρομοκρατούνται, να συσπειρωθούν στους αγροτικούς τους συλλόγους και να φτιάξουν και νέους, και σε συμμαχία με το οργανωμένο εργατικό κίνημα να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι την ανατροπή της».

Στην Αιτωλοακαρνανία, την περασμένη Παρασκευή αγροτοκτηνοτρόφοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Αγρινίου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων. Εγινε συμβολικός αποκλεισμός της εφορίας και επιδόθηκε ψήφισμα στο προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Ακόμη, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας προχώρησε την ίδια μέρα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Λευκάδας και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία του επέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Ανάλογη παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δασών Χανίων πραγματοποίησε την ίδια μέρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, ολοκληρώνοντας τον κύκλο μιας σειράς κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τους δασικούς χάρτες και το χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση για τη διαδικασία κύρωσής τους.

ΠΑΜΕ
Συνεδρίασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, εξετάζοντας τη δράση που ανέπτυξαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις το προηγούμενο δίμηνο και ιδιαίτερα την πείρα από το πρόσφατο Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιπολεμικό Διήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου να παραμείνει σταθερά στο κέντρο της δράσης των συνδικάτων, με τη συνέχιση πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα μέσα στους χώρους δουλειάς, συζήτησε τον προγραμματισμό δράσης για τις επόμενες βδομάδες.

Για το ΠΑΜΕ, όπως τονίστηκε, παραμένει βασική προτεραιότητα και σταθερό μέτωπο πάλης το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερη σημασία η μάχη που δίνεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από το Συνδικάτο Μετάλλου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, μέσα από μαζικές διαδικασίες, με συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους εργασιακούς χώρους.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προετοιμασία της απεργίας στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 20 Ιούλη και για την ανάγκη αυτή να στηριχτεί από όλα τα σωματεία, να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη τους, καθώς η επιτυχία της αφορά όλους τους κλάδους. Ανάλογα πρέπει να στηριχτεί και η απεργία των εμποροϋπαλλήλων στις 16 Ιούλη και ο αγώνας που δίνεται ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, αφού και αυτός αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, αλλά και τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους του Εμπορίου.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή στάθηκε επίσης στη μάχη που δίνουν οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν σταματά, αφού η κυβερνητική ρύθμιση όχι μόνο δεν ικανοποιεί το αίτημα των συμβασιούχων, αλλά ήδη έχουν αρχίσει και οι απολύσεις συμβασιούχων σε δήμους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ