ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στο κτίριο της «Vodafone» στο Νέο Φάληρο
Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στο κτίριο της «Vodafone» στο Νέο Φάληρο
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρά αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και το μπαράζ απολύσεων που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες του κλάδου στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αγωνιστικές δραστηριότητες σε χώρους δουλειάς, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Χτες, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone», πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις εργαζομένων ανά κτίριο.

Στο κτίριο του Φαλήρου, σε συνέχεια της κινητοποίησης της περασμένης Παρασκευής, ενάντια στην απόλυση «ενοικιαζόμενου» εργαζόμενου που είχε πρωτοστατήσει στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη «Vodafone», αποφασίστηκε η συνέχιση της στάσης εργασίας μέχρι τις 5 το απόγευμα, η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στον όμιλο «Vodafone», αύριο Τετάρτη, και η συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας την ίδια μέρα.

Η εργοδοσία από την πλευρά της, συνεχίζοντας την τακτική της, την ώρα της συνέλευσης απέλυσε ακόμα έναν συμβασιούχο εργαζόμενο. Παράλληλα, το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει την παρουσία της αστυνομίας και την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος έντασης, που έπεσε στο κενό χάρη στην αποφασιστική στάση των εργαζομένων.

Αντίστοιχη απόφαση για 24ωρη απεργία ύστερα από συνέλευση των εργαζομένων πάρθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο κτίριο στον Κηφισό, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία.

Στα Πετράλωνα, οι εργαζόμενοι δεν μπήκαν για δουλειά, παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας, ενώ στην Ανδριανείου, παρά τη διαλυτική στάση των άλλων δυνάμεων, έγινε προσπάθεια για συγκέντρωση και συζήτηση με πολλούς εργαζόμενους.

Στον Κηφισό έγινε μεγάλη προσπάθεια από προϊσταμένους να μπει κόσμος από παράπλευρες εισόδους, παρόλα αυτά πολλοί εργαζόμενοι δεν μπήκαν για δουλειά.

Κάλεσμα άμεσης απάντησης ενάντια στη «σιγή νεκροταφείου» που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία

Σε ανακοίνωσή του μπροστά στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, το ΣΕΤΗΠ υπογραμμίζει ότι η εργοδοσία του κλάδου, πατώντας στην πολιτική της κυβέρνησης, «εντείνει την επίθεση προκειμένου να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς και να εφαρμόσει νέο κύκλο επίθεσης χωρίς να έχει εμπόδια».

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδικάτου:

«Ηδη από την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Μάη στην COSMOTE E-VALUE εργαζόμενοι κλήθηκαν να λογοδοτήσουν στην εργοδοσία, γιατί προπαγάνδιζαν την απεργία, γιατί μιλάνε με συναδέλφους μέσα στη δουλειά.

Η εργοδοσία σε όλο τον κλάδο προχώρησε την ημέρα της απεργίας σε πρωτόγνωρο στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Ταυτόχρονα με τις εκλογές του ΣΕΤΗΠ και κατά τη διάρκεια των εκλογών του επιχειρησιακού σωματείου στη UNIFY, η επιχείρηση έστειλε σύσταση στους υποψηφίους της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Στην EUROPEAN DYNAMICS στις 17 Ιούνη, την τελευταία ημέρα των εκλογών του ΣΕΤΗΠ, απολύθηκε πρωτοπόρος εργαζόμενος, ο οποίος ήταν μάλιστα και υποψήφιος με την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Στη CYTA κατά τη διάρκεια των εκλογών εργαζόμενοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με προσωπικές επιπλήξεις.

Στον όμιλο VODAFONE στις 29 Ιούνη, απολύθηκε άλλος ένας εργαζόμενος υποψήφιος στις εκλογές με την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και στον ΠΑΣΕ - VODAFONE και στο ΣΕΤΗΠ, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην οργάνωση των εργαζομένων μπροστά στην επίθεση που είχε εξαπολύσει η διοίκηση της εταιρείας (...) Αποτελεί συνέχεια της επίθεσης της εργοδοσίας του ομίλου, μετά τις απολύσεις "παλιών" εργαζομένων με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα αλλά και νεότερων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω είναι ότι η επιχείρηση INFOASSIST έχει προσθέσει ως προαπαιτούμενο στη σύμβαση για την πρόσληψη να βεβαιώσει ο εργαζόμενος ότι δεν είναι εκλεγμένος σε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο».

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας, το ΣΕΤΗΠ καλεί «τους εργαζόμενους στο σύνολο του κλάδου να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, να δυναμώσουν τώρα το κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, να δυναμώσουν την οργάνωση συνολικά στον κλάδο». Καλεί επίσης «τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να πάρουν θέση καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές πρακτικές και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης».

Τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη με τον οργανωμένο αγώνα τους, το ΣΕΤΗΠ υπογραμμίζει τη σημασία της σημαντικής ενίσχυσης του Συνδικάτου και των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, όπως και το γεγονός ότι ενισχύονται οι σωματειακές επιτροπές, δίνεται άμεση απάντηση σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να συνεχίσουν τη δουλειά παρά τις υψηλές θερμοκρασίες υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία

Καταγγελία από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια

Τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετώπισαν οι εργάτες στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), καθώς αναγκάστηκαν να δουλεύουν σε κανονικούς ρυθμούς την περασμένη βδομάδα μέσα σε συνθήκες καύσωνα, ενώ οι εργασίες θα έπρεπε να σταματάνε μετά το μεσημέρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που έφταναν τους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου στα ορυχεία. Το ΣΕΕΕΝ έκανε παρεμβάσεις για το ζήτημα στον Τομέα Ασφάλειας Εργασίας και την Επιθεώρηση Μεταλλείων ώστε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, μιας και το καλοκαίρι έχει δρόμο ακόμα.

Στην ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ σημειώνει ότι «τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία έφτασε στο κόκκινο και όμως οι εργασίες στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) συνεχίστηκαν σε κανονικούς ρυθμούς, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Με βάση τις θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η υγρασία των τελευταίων ημερών, θα έπρεπε μετά το μεσημέρι να διακοπούν οι εργασίες». Επιπρόσθετα στα παραπάνω, τονίζει το Σωματείο, «η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού αυξάνει την καταπόνηση».

«Ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων έχει η διεύθυνση του ΛΚΔΜ», υπογραμμίζει το ΣΕΕΕΝ, «τα μέτρα προστασίας δεν περιορίζονται στα κράνη και τα άλλα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά στο σύνολο των μέτρων που προστατεύουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Η εργοδοσία κάνει τη δουλειά της, που είναι η μεγιστοποίηση των κερδών μέσω της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός περιορίζεται σε ανακοινώσεις - αντιγραφές της νομοθεσίας, χωρίς να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Και καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δέχονται να εργάζονται σε συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και να μην υποκύπτουν στην εργοδοτική τρομοκρατία. Να βάλουν στις διεκδικήσεις τους τις σύγχρονες ανάγκες τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ είχε καλέσει έγκαιρα τα σωματεία, ενόψει της επερχόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας είχε καταγγείλει την αυθαιρεσία μερίδας εργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που πίεζαν εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα, με αποτέλεσμα και επεισόδια θερμοπληξίας, καθώς και την απραξία της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του.

Αρτα: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου έκλεισαν τα εργοτάξια

Την ίδια ώρα, στην Αρτα, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε συνάντηση με την Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, μετά την οποία προχώρησαν σε ελέγχους από κοινού σε φυτώρια και στα εργοτάξια της πεδιάδας της Αρτας λόγω του καύσωνα. Από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής έκλεισαν το ένα μετά το άλλο όλα τα εργοτάξια, καθώς και για το Σαββατοκύριακο, λόγω συνθηκών καύσωνα και υγρασίας.

Η εξόρμηση αυτή συνοδεύτηκε από μοίρασμα της ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους, για την ανάγκη οι ίδιοι μαζί με τα συνδικάτα τους να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη απολυμένης εμποροϋπαλλήλου

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από το κατάστημα εμπορίας κρεάτων «PORKY» στην Καλλιθέα απαίτησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποιώντας παρέμβαση την Πέμπτη 29 Ιούνη - ημέρα που κλήθηκε η εργαζόμενη να υπογράψει την απόλυσή της - στην εργοδοσία της επιχείρησης.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η εργοδοσία χωρίς υπεκφυγές και προσχήματα παραδέχτηκε ότι λόγος της απόλυσης είναι η συμμετοχή της συναδέλφισσας στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου.Θεωρεί όπως μας είπε πρόβλημα την συμμετοχή εργαζομένων σε απεργία και για αυτό το λόγο παίρνει τα μέτρα της». Το Σωματείο επισημαίνει εξάλλου ότι εδώ και ένα χρόνο η συγκεκριμένη εργαζόμενη έχει πάρει μόνο 8 μέρες άδεια.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το Σωματείο και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση στο κατάστημα το περασμένο Σάββατο, σημειώνοντας ότι «το πραγματικό πρόβλημα για την συγκεκριμένη εργοδοσία είναι μην τυχόν και σηκώσει και κανένας άλλος εργαζόμενος κεφάλι απέναντι στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Απλήρωτες αναγκαστικές υπερωρίες, ανύπαρκτα ρεπό, αναγκαστικές σπαστές άδειες, σπαστά ωράρια, απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, εντατικοποίηση, ατελείωτη δουλειά μέχρι εξαντλήσεως, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή πολλών εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα με το σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου. (...) Η συναδέλφισσα όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψε ενάντια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της αλλά και των συναδέλφων της στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτό είναι που πραγματικά ενόχλησε την εργοδοσία».

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει οριστεί εργατική διαφορά στα μέσα Ιούλη. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους και στη συγκεκριμένη επιχείρηση να οργανωθούν στο σωματείο τους και το λαό της Καλλιθέας να καταδικάσει την εργοδοτική αυθαιρεσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ