ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εφαλτήριο για νικηφόρους αγώνες και φιλολαϊκή διέξοδο η Λαϊκή Συμμαχία

Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε ένθετο στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», παρουσίασε χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, για να παρουσιάσει το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ «Για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, για έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού». Στις επόμενες σελίδες παραθέτουμε την εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και τη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

***

«Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες, αγαπητοί σύντροφοι

Χθες δημοσιεύτηκε το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος προς τον ελληνικό λαό, την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, στο "Ριζοσπάστη". Πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εξόρμηση από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, και βέβαια ήδη στα χέρια τους, όπως άλλωστε και εσείς, έχουν αυτό το Κάλεσμα της ΚΕ.

Απευθυνόμαστε πλατιά σε όλο το λαό, σε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, επιστήμονες, τεχνικούς, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις νέες που σπουδάζουν, που πάνε σχολείο, που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, με μεροκάματα πείνας ή ακόμα αναζητούν εργασία, περιπλανώμενοι μέρα με τη μέρα σε όλη τη χώρα, αλλά και ως μετανάστες, πρόσφυγες σε χώρες του εξωτερικού.


Eurokinissi

Δεν είναι απλά ένα ακόμα κάλεσμα συζήτησης με το λαό για την πρόταση του ΚΚΕ. Δε θέλουμε μόνο να εξηγήσουμε πώς βλέπει το ΚΚΕ τις εξελίξεις, τη σημερινή κατάσταση, την επικαιρότητα, να περιγράψουμε μόνο τη θέση του Κόμματός μας για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Ασφαλώς έχει και το χαρακτήρα αυτό, αφού το Κόμμα μας βγαίνει από το 19ο Συνέδριό του, με ανεβασμένη ωριμότητα, μέσα από μια πλούσια και αναλυτική συζήτηση, με σύγχρονες επεξεργασίες, με σημαντικές αποφάσεις που δίνουν διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα για το λαό και τη νεολαία.

Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αυτή του Κόμματος, είναι κάτι περισσότερο στις σημερινές συνθήκες. Επιδιώκουμε, η συζήτηση αυτή με το λαό της πατρίδας μας, με όλους τους εργαζόμενους που κατοικούν σε αυτή τη χώρα, όπως και με αυτούς από τις άλλες χώρες που η ψυχή και η καρδιά τους, ο νους τους είναι με τις οικογένειες που έχουν αφήσει πίσω, αυτή λοιπόν η συζήτηση θέλουμε να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα, με κατάθεση γνώμης, με κατάθεση πείρας, μικρότερης ή μεγαλύτερης, γύρω από το σημαντικό ζήτημα, για το πώς θα συμβάλει ο καθένας και η καθεμιά από το δικό του μετερίζι, στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, σε χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία, στην ύπαιθρο, για να μπορέσει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, στην προώθηση αυτού που ονομάζουμε Λαϊκή Συμμαχία.

Μια Συμμαχία, η οποία πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να συγκροτείται από τα κάτω προς τα πάνω, κι όχι αντίστροφα, όχι για να κάνει έναν αγώνα για "μια από τα ίδια", έναν αγώνα οπισθοφυλακής, έναν αγώνα που οι στόχοι του θα εξαντλούνται σε μια ρηχή κριτική στην κυβέρνηση ή σε μια απέλπιδα, για τη σημερινή εποχή, προσπάθεια, να μη χάσουμε κι άλλα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει. Αλλά έναν αγώνα, μια προσπάθεια που θα έχει οδηγό και στόχο την πραγματικά ρεαλιστική διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού. Η οποία, αναμφισβήτητα είναι δεμένη με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κατάργηση των μνημονίων διαρκείας και των δανειακών τους συμβάσεων, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, την ανατροπή της εξουσίας τους και τη διεκδίκηση της εργατικής λαϊκής διακυβέρνησης, της πραγματικής εξουσίας του λαού.

Επιδιώκουμε η συζήτηση αυτή για τη φιλολαϊκή πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ να μην είναι φιλολογική, να γίνει με μαχητικό πνεύμα, μαζί με την οργάνωση της πάλης για τα φλέγοντα προβλήματα του λαού.

Αξονες για συσπείρωση και διεκδίκηση

Ζούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ο κάθε εργαζόμενος, όλοι μας, η κάθε λαϊκή οικογένεια βιώνει πολλά και σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούν ούτε πρέπει να κρυφτούν κάτω από το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η συγκυβέρνηση, γύρω από το θέμα της περιβόητης ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε μια στείρα, αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το ποια κυβέρνηση εντός των τειχών, ποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης θα εξασφαλίσει την καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή την κερδοφορία των λίγων, των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφού με την όποια ανάπτυξη, αν έρθει, δε θα σημάνει βελτίωση της θέσης του λαού, της ζωής του. Ως Κόμμα θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναπτυχθεί η διεκδίκηση γύρω από σοβαρά ζητήματα όπως:

 • Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της άσχημης κατάστασης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, των συντάξεων. Η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο. Το επιβεβαιώνει η κατάσταση των τελευταίων ημερών στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Δρομολογούνται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, νέες ανατροπές, νέα μείωση συντάξεων από το φθινόπωρο.
 • Είναι επίσης το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, το πολύτιμο αγαθό του νερού, ο ορυκτός πλούτος, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, η ενέργεια. Είναι το ζήτημα των μαζικών απολύσεων και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και μάλιστα όχι από επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, εξαγοράζονται από μεγάλους, αλλά κυρίως από επιχειρήσεις που οι ιδιοκτήτες τους, τα μονοπώλια, δεν ξέρουν τι έχουν και τι κερδίζουν... Είναι επίσης το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το γεγονός ότι αφαιρούνται με νόμους, ακόμα και τα έσχατα όρια άμυνας του εργάτη, του εργαζόμενου, του υπάλληλου.
 • Θα αναδείξουμε την άσχημη κατάσταση στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Πρόνοια και στις δομές όλων αυτών, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, που υπολειτουργούν, με επιπτώσεις επικίνδυνες για τους ασθενείς. Την οργάνωση της διαφώτισης και της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, να σώσουμε τη νεολαία μας από αυτή τη σύγχρονη μάστιγα που συνοδεύει την ανεργία, την ανασφάλεια, τη σήψη του καπιταλιστικού συστήματος.
 • Είναι η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, μέσα από νέους δυσβάσταχτους φόρους, που αυτή τη φορά συνοδεύονται από την απειλή της κατάσχεσης σπιτιών, μισθών, συντάξεων. Ειδικά στο ζήτημα αυτό πρέπει να εκδηλωθεί η πιο μαχητική αλληλεγγύη, για να μη βρεθεί κανείς μόνος του μπροστά σε εφορίες, δικαστήρια, δικαστικούς κλητήρες...
 • Να οργανώσουμε την πάλη, να βρεθεί το κίνημα σε ετοιμότητα, αφού τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας, με την όξυνση των ανταγωνισμών, την προετοιμασία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία από ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτοί είναι μερικοί ενδεικτικοί κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους καλούμε το κίνημα, το λαό, να αναπτύξει την πάλη του.

Η «ανάπτυξη» δε θα σώσει το λαό

Σήμερα η όποια αναιμική ανάκαμψη επιτευχθεί το επόμενο διάστημα, οι όποιες επενδύσεις γίνουν, σαν αυτές που διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να βάλουν φρένο στην επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας. Ισα - ίσα, οι επενδύσεις θα πατήσουν ακριβώς πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, πριν και μετά το μνημόνιο: Τους μισθούς πείνας, τα μικρά μεροκάματα, τις ελαστικές, απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις.

Και φυσικά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Πλέον μιλάμε για 1.500.000 άνεργους. Πάνω από το 60% των νέων είναι άνεργοι. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και βέβαια, θα είναι θέσεις κακοπληρωμένες σε ολιγόμηνα προγράμματα, σε προγράμματα μαθητείας που απλά θα ανακυκλώνουν την ανεργία.

Και εδώ μπορεί να βρει κανείς πολλά παραδείγματα.

Πάρτε για παράδειγμα τον τουρισμό. Η κυβέρνηση προβάλλει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, ότι θα υπάρχει ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών. Την ίδια στιγμή όμως, μεγάλες τουριστικές μονάδες απολύουν προσωπικό με σχετικά καλύτερα εργασιακά δικαιώματα για να προσλάβουν νέους μέσα από προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης των νέων, που είναι σε συνθήκες γαλέρας. Τέτοιου είδους ανάκαμψη μπορεί να υπάρξει, δεν είναι όμως σε όφελος του λαού.

Πάρτε το παράδειγμα των ναυπηγείων. Μέσα στις πρόσφατες επιχειρηματικές συμφωνίες είναι η κατασκευή με ευνοϊκούς όρους πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών σε κινέζικα ναυπηγεία, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ναυπηγεία οδηγούνται σε κλείσιμο και το έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό πετιέται στο δρόμο, ενώ θα μπορούσε να στηρίξει ένα ενιαίο φορέα ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα. Εκτός των άλλων κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια την εξέλιξη της ίδιας της κρίσης, αφού η οικονομική κρίση ξαναχτυπά το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και θα χτυπήσει πολύ βαθύτερα τη μέχρι σήμερα ισχυρή Γερμανία στα επόμενα χρόνια, ενώ είναι βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να μην επιδράσει στη Ρωσία, στην Κίνα και αλλού.

Από αυτήν τη σκοπιά κυρίως κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση κι όχι αν θα έρθει ή όχι ανάκαμψη. Κάποια στιγμή κάποια ανάκαμψη θα έρθει. Οταν μια οικονομία έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ, κάποια στιγμή λογικό είναι να ανακάμψει, ιδιαίτερα όταν έχει γίνει τέτοια υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης, με τους μισθούς να έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, και έχει προχωρήσει η συγκέντρωση του κεφαλαίου. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός στόχος του μνημονίου.

Προτάσεις - παραλλαγές του ίδιου δρόμου

Η στάση των άλλων κομμάτων απέναντι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της ανάκαμψης, αποδεικνύει ότι οι προτάσεις τους είναι παραλλαγές του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου.

Για να δούμε: Ποια είναι η κριτική των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό; Οτι "μνημόνιο και επενδύσεις δεν πάνε μαζί", ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι επενδύσεις", ότι "είμαστε με τις επενδύσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας" και άλλα παρόμοια. Η κριτική του στην κυβέρνηση γίνεται από την ίδια αφετηρία. Οταν μιλάνε για ανάκαμψη, εννοούν ακριβώς το ίδιο πράγμα, την καπιταλιστική ανάπτυξη, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Βεβαίως έχουν και διαφορές: Ο ένας προτιμά κάποιους επιχειρηματίες και ο άλλος κάποιους άλλους. Εάν η ΝΔ μιλά ξεκάθαρα για ιδιωτικοποιήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ για συμπράξεις - του ούτως ή άλλως εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα - με ιδιώτες η ουσία καθόλου δεν αλλάζει. Και η ουσία είναι ότι οι επενδύσεις γίνονται για το κέρδος των μεγαλοεπιχειρηματιών και αυτό το κέρδος βγαίνει μόνο μέσα από το ξεζούμισμα του λαού.

Ετσι εξασφαλίζεται και η περιβόητη ανταγωνιστικότητα για την οποία μιλάνε όλοι και βεβαίως, αυτήν υπόσχονται στον ΣΕΒ. Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας. Μαζί με την κοινωνική συνοχή, δηλαδή τη συμφιλίωση του λαού με την εκμετάλλευση. Συνεπώς, με όποια κυβέρνηση, με όποιο τρόπο, μείγμα, συνταγή - πείτε το όπως θέλετε - έρθει αυτή η ανάκαμψη, θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Να το πούμε ακόμα πιο καθαρά:

 • Είτε γίνει με συνταγή Μέρκελ ή με συνταγή Ομπάμα.
 • Είτε γίνει με κινέζικα, γερμανικά ή αμερικανικά κεφάλαια.
 • Είτε γίνει με περιοριστική πολιτική όπως τα προηγούμενα χρόνια, είτε με επεκτατική πολιτική για να τρέξουν κάποιες επενδύσεις.
 • Είτε γίνει με χαλάρωση της συνοχής της Ευρωζώνης, ακόμα και με έξοδο από το ευρώ - γιατί τώρα τελευταία είναι της μόδας και αυτές οι προτάσεις από κύκλους του κεφαλαίου, που τις ενστερνίζονται και πολιτικές δυνάμεις στα λόγια ανατρεπτικές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητούν πρώτα από όλα την ίδια την ΕΕ ως διακρατική καπιταλιστική συμμαχία, χωρίς τελικά να αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

Ολη αυτή η συζήτηση, βέβαια, που γίνεται στην Ελλάδα, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Τέτοιες συζητήσεις γίνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες, στην ίδια την ΕΕ. Εκφράζει τα ιδιαίτερα συμφέροντα κρατών - ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται - εκφράζει συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου - για το πώς υπηρετείται καλύτερα η κερδοφορία τους. Είναι μήπως τυχαίο ότι κόμματα κατά του ευρώ φτιάχνονται σε άλλες χώρες από καπιταλιστές, όπως στη Γερμανία; 'Η νομίζετε ότι τους έπιασε ο πόνος για το λαό;

Ακριβώς πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτές τις αντιθέσεις, προωθούνται και τα διάφορα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Σήμερα αυτή η αντιπαράθεση εκφράζεται από το δίπολο με πυρήνα από τη μια τη συγκυβέρνηση, βασικά τη ΝΔ, και από την άλλη το ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα κόμματα που υπάρχουν ή μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον, θα παίζουν λιγότερο ή περισσότερο το ρόλο του δορυφόρου, πότε στον ένα πόλο πότε στον άλλο, αφού οι θέσεις τους, η πολιτική τους, η ίδια η στρατηγική τους, τους οδηγεί αντικειμενικά να παίζουν συμπληρωματικό ή παραπληρωματικό ρόλο.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του κ. Τσίπρα από την Ισπανία ότι η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να επιλέξει αν θα συνεργάζεται με τη "δεξιά" ή με την "αριστερά". Ρίχνει κι αυτός γέφυρες. Εκφράζει γενικότερες διεργασίες και οπωσδήποτε εκφράζει την ίδια την πορεία της σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο αντιρατσιστικός νόμος, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, και η αντιπαράθεση, οι διαφωνίες που εκφράστηκαν, χωρίς πάντα να είναι σαφείς από όλους, εκφράζουν τέτοιες ή άλλες διεργασίες στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Σήμερα λοιπόν οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, ο λαός, η νεολαία, έχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις στα χέρια τους, ότι η δική τους προοπτική δε βρίσκεται σε λύσεις "εντός των τειχών" των μονοπωλίων, της ΕΕ, των αστικών κομμάτων, στις μεταμφιέσεις του πολιτικού συστήματος, με την αναμόρφωσή του, το μακιγιάρισμα, την επιλογή του ενός ή του άλλου διαχειριστή του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης, στο ανεβοκατέβασμα αντιλαϊκών κυβερνήσεων, στο "φύγε εσύ - έλα εσύ", παιγνίδι που καθορίζουν τα μονοπώλια, η αστική τάξη.

Κάλεσμα για συζήτηση και συμπόρευση

Απευθύνουμε κάλεσμα συζήτησης και συσπείρωσης με το ΚΚΕ, σε όλους - ανεξάρτητα το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, αριστερός, δεξιός, κεντρώος, προοδευτικός, αντιμνημονιακός. Για μας όρος και προϋπόθεση είναι πού ανήκει ταξικά, εάν είναι εργάτης, υπάλληλος, άνεργος, συνταξιούχος, αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας αυτοαπασχολούμενος, επιστήμονας, τεχνικός, φοιτητής, σπουδαστής, σε όποιον κλάδο κι αν δουλεύει, όποιο κι αν είναι το μορφωτικό του επίπεδο, η ηλικία του.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους εκείνους που στις περσινές εκλογές έκαναν την επιλογή να μη στηρίξουν το ΚΚΕ, κάτω από την πίεση των τρομοκρατικών διλημμάτων, "του μικρότερου ίσως κακού" που αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο απατηλό, καθώς πέφτει το σοβάτισμα.

Τους ζητάμε να συναντηθούν και να συζητήσουν μαζί μας, να θέσουν ερωτήματα με βάση την πείρα τους πλέον, με βάση το πραγματικό τους ταξικό συμφέρον, για τη στάση κάθε πολιτικής δύναμης, για τις θέσεις της, για το πώς τοποθετείται απέναντι στους καπιταλιστές, στα μονοπώλια, στις ενώσεις τους. Να μετρήσουν καλά ότι παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης. Πρωταγωνιστεί καθημερινά στους αγώνες, στην αλληλεγγύη, στην πάλη για επιβίωση του λαού.

Εχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, ότι σήμερα βαραίνει παντού το γεγονός του αρνητικού συσχετισμού δύναμης. Κατανοούμε τη δυσκολία από το γεγονός ότι σήμερα - σε αντίθεση με το παρελθόν - δεν υπάρχει χρονική σύμπτωση στην πραγματοποίηση ενός αγώνα και στα αποτελέσματά του. Τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από την πίεση ενός αγώνα, μιας κινητοποίησης, απεργίας, μπορούσες κάτι να πετύχεις. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα έχει χάσει και αυτή τη δυνατότητα να πετάει ένα ξεροκόμματο, να δίνει κάτι από τα αιτήματα ενός αγώνα, για να ενσωματώνει λαϊκές μάζες, κι αν αυτό το κάνει κάπου, πολύ σύντομα το παίρνει πίσω, με την πρώτη ευκαιρία. Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού εκφράζει και αυτή την αδυναμία, που ο λαός πρέπει να τη διευρύνει.

Αυτά δεν τα λέμε για να περιγράψουμε απλώς μια αντικειμενική πραγματικότητα. Είμαστε αισιόδοξοι, απόλυτα πεισμένοι ότι αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν, να ανατραπούν, μέσα στο κίνημα, στις διεργασίες που γίνονται μέσα στο λαό, στη βάση, κι όχι μακριά από αυτή, στις κορυφές. Οταν ο λαός γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι όταν μπαίνει στην αναμονή κάποιων κυβερνητικών λύσεων από τα πάνω. Αν μείνει στην αναμονή, τότε το "αναμείνατε στο ακουστικό σας, η κλήση σας προωθείται", θα αποκτήσει μονιμότητα, με το λαό πάντα στη γωνία.

Να στεριώσει η Λαϊκή Συμμαχία

Στο 19ο Συνέδριό μας, στο Πρόγραμμά μας, επεξεργαστήκαμε την πρότασή μας για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του λαού. Το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι δικό του πρόγραμμα, στρατηγικός του στόχος είναι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, παίρνοντας υπόψη την πείρα του 20ού αιώνα, τη θετική συμβολή αλλά και τα αρνητικά, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που οδήγησαν τελικά και στην ήττα του.

Εχουμε ενσωματώσει στις επεξεργασίες μας αυτήν την πλούσια πείρα. Ξέρουμε ότι η ανακοπή αυτής της πορείας έφερε απογοήτευση, σύγχυση, μεγάλη δυσπιστία. Ξέρουμε ότι ίσως είναι ακόμα νωρίς να συμφωνήσουν όλοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και πονάνε γι' αυτό, με όλες τις εξηγήσεις που δίνουμε εμείς.

Οι εξελίξεις, ο αγώνας, η συζήτηση, πιστεύουμε ότι μπορούν να πείθουν στην πορεία όλο και περισσότερους ότι ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος, αναγκαίος, ιστορικά ώριμη διέξοδος για το λαό, όχι σε κάποια Δευτέρα Παρουσία, αλλά σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αφού είναι το μόνο σύστημα που θα απελευθέρωνε την εργατική τάξη, το λαό, από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των οικονομικών κρίσεων, των πολέμων.

Ομως, δε θέτουμε ως προϋπόθεση κοινής δράσης, συμμαχίας, την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ούτε ζητάμε να συμφωνήσουν όλοι και σε όλα μαζί μας. Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες πιστεύουν ότι χρειάζεται γραμμή ρήξης με την ΕΕ, με τα μονοπώλια, ανατροπή της εξουσίας τους.

Σας καλούμε να συζητήσουμε και να συμπορευτούμε στον αγώνα για να στεριώσει η Λαϊκή Συμμαχία, ανεξάρτητα εάν συμφωνείτε ή όχι σε όλα μαζί μας για τις αναγκαίες αλλαγές. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ, η διεύρυνση της Λαϊκής Συμμαχίας, έχει σήμερα περιεχόμενο αντίθεσης στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, στη βάση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, με επίκεντρο τη διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού, για να ανήκει στο λαό ο πλούτος που παράγει, με την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Εφαλτήριο για νικηφόρους αγώνες

Σας καλούμε να κάνουμε σήμερα εφαλτήριο για νικηφόρους αγώνες και φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση τη Λαϊκή Συμμαχία.

Η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που υποφέρει, να εκφράσει σε ενιαία κατεύθυνση την πάλη της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματίες, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τη λαϊκή οικογένεια. Παλεύει για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και κατευθύνει τη δράση της για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού. Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, τη λαϊκή επιβίωση. Υπερασπίζεται:

 • Το εργατικό λαϊκό εισόδημα: μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις, εργατικά λαϊκά δικαιώματα, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, την προστασία αγροτών - αυτοαπασχολουμένων.
 • Τη λαϊκή στέγη από την αισχροκέρδεια των τραπεζών, από την αβάσταχτη φορολογία.
 • Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.
 • Την Υγεία - Πρόνοια.
 • Την πάλη για φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
 • Για δωρεάν πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.
 • Παλεύει ενάντια στην εξάρτηση από όλων των ειδών τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό.
 • Για τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας.
 • Για την προστασία των ανέργων.
 • Για τη μετακίνηση, στέγαση, σίτιση των μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών, τις άμεσες ανάγκες των νέων ζευγαριών.
 • Αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας από την άποψη ύπαρξης πρώτων υλών, συγκέντρωσης μέσων παραγωγή, ικανοτήτων του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, επιστημονικών - τεχνολογικών κατακτήσεων.

Σε αυτό το δρόμο μπορούμε να βάζουμε εμπόδια σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αντιμετωπίζουμε την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία. Σε αυτό το δρόμο μπορεί να ενισχύεται η αλληλεγγύη, για να μη μείνει κανένας μόνος του, εκτεθειμένος στους εκμεταλλευτές και το κράτος τους, να αντιμετωπίζονται οι ομάδες κρούσης σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος, η Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, τα ναζιστικά αποβράσματα, οι άλλοι μηχανισμοί τους.

Ισχυριζόμαστε ότι είναι χαμένος χρόνος να ακολουθεί ο εργαζόμενος λαός πολιτικές δυνάμεις, ότι είναι σε βάρος του λαού και των συμφερόντων του, η στάση πολιτικών δυνάμεων που βάζουν πλάτη για να σωθεί το σύστημα αυτό από την κρίση του, με τον ένα ή άλλο τρόπο, να ξεπεράσει τις δυσκολίες του. Λέμε ότι δεν πρέπει να την πατήσει ξανά ο λαός. Να κάνουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, με ενίσχυση και διεύρυνση των γραμμών της Λαϊκής Συμμαχίας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org