ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μην υπάρξουν αποκλεισμοί νηπίων και προνηπίων από τα νηπιαγωγεία

Τη θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για τα νήπια από 4 έως 6 ετών εξήγγειλε για άλλη μια φορά ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», λέγοντας ότι θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο στα τέλη Ιούνη. Ο υπουργός διαβεβαιώνει, επίσης, ότι «στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας η ένταξη των προνηπίων στις δομές του δημόσιου νηπιαγωγείου έχει επιτευχθεί», όταν είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και οι αποκλεισμοί προνηπίων ή οι κληρώσεις για το πόσα από αυτά θα μπορέσουν τελικά να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία της χώρας για τη χρονιά 2017 - 2018, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 19 Μάη. Και για άλλη μια χρονιά, η εγκύκλιος θέτει περιορισμούς για τη φοίτηση νηπίων και προνηπίων στο ολοήμερο πρόγραμμα, ζητώντας να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας ή κάρτα ανεργίας (ή αποδεικτικό ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες), αποκλείοντας έτσι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δουλεύουν περιστασιακά ή σε καθεστώς μαύρης εργασίας.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απαιτεί κανένα νήπιο και προνήπιο να μη μείνει έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο, κανένα παιδί να μη μείνει έξω από το ολοήμερο. Με ανακοίνωσή της, που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και γονείς, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι δικαίωμα και ανάγκη κάθε νηπίου και προνηπίου και απαίτηση κάθε γονιού να γραφτεί το παιδί του στο δημόσιο νηπιαγωγείο της περιοχής του, χωρίς κανέναν αποκλεισμό! Είναι, ταυτόχρονα, επιτακτική ανάγκη να γραφτούν στο ολοήμερο, νηπιαγωγείο και δημοτικό, όλα τα παιδιά που οι γονείς τους θα κάνουν αίτηση, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση!

Καλούμε και είμαστε σίγουροι ότι όλες οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί θα σταθούν ως παιδαγωγοί και θα γράψουν όλα τα παιδιά από 4 - 6 χρόνων στο δημόσιο νηπιαγωγείο και όσα ζητηθεί και στο ολοήμερο. Οι διάφορες "προϋποθέσεις" που θέτουν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων αλλά και της παρούσας κυβέρνησης πρέπει να καταργηθούν στην πράξη! Η εγγραφή όλων των παιδιών στο ολοήμερο νηπιαγωγείο εξασφαλίζει το δικαίωμά τους όλα να λαμβάνουν την ίδια Προσχολική Αγωγή».

Β' ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η παράταξη των «Παρεμβάσεων» ζητά αποκλεισμό αναπληρωτών από τις εκλογές για την ΟΛΜΕ!

Να απομονωθούν οι λογικές αποκλεισμού των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και των ωρομισθίων από τις ΕΛΜΕ και από τις εκλογές για τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ καλεί, με αφορμή τη στάση της παράταξης των «Παρεμβάσεων» (ΑΕΚ) στο ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Οπως σημειώνει η ΑΣΕ, με ευθύνη των υπόλοιπων παρατάξεων, στο ΔΣ της ΕΛΜΕ άνοιξε το προηγούμενο διάστημα μια συζήτηση για τη νομιμότητα ή μη της συμμετοχής των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και των ωρομισθίων στις εκλογές για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Η θέση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) είναι σαφής και καθαρή εδώ και χρόνια: Ολοι οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα από σχέση εργασίας πρέπει να είναι μέλη των σωματείων. Τα σωματεία έχουν χρέος να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους. Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί Β' κατηγορίας. «Και μόνο το γεγονός ότι ανοίγει μια τέτοια συζήτηση σε μια περίοδο που γενικεύεται η ελαστική εργασία, που απολύονται αναπληρωτές, είναι απαράδεκτο», ξεκαθαρίζει καταρχήν η ΑΣΕ.

Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ στις 25 Απρίλη, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» δεν πήραν σαφή και συγκεκριμένη θέση και παρέπεμψαν το θέμα στη γνωμοδότηση της ΟΛΜΕ, ενώ «αποκαλυπτική και συνάμα προκλητική - απέναντι στους πιο εκμεταλλευόμενους συναδέλφους - ήταν η στάση της παράταξη των "Παρεμβάσεων". Οι "Παρεμβάσεις" τάχθηκαν ενάντια στη συμμετοχή των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και ωρομισθίων στις εκλογές, με την αιτιολογία ότι αυτή είναι παράνομη αφού αντίκειται στο καταστατικό της Β' ΕΛΜΕ (!). Υποστήριξαν ότι οι εκλογές θα κηρυχθούν άκυρες (!) αν ψηφίσουν οι συνάδελφοι, ότι υπερτερεί το καταστατικό της ΕΛΜΕ των αποφάσεων των Συνεδρίων της ΟΛΜΕ, ότι δεν θα γίνουν οι εκλογές με πολιτικές θέσεις (!) και ότι σε τελική φάση, αν συμμετέχουν (...) η ίδια η ΑΕΚ θα τις κηρύξει άκυρες!», όπως σημειώνει η ΑΣΕ.

«Τι ζητούν οι "Παρεμβάσεις" με αυτές τις θέσεις; Οι συνάδελφοι να είναι ακάλυπτοι συνδικαλιστικά, να μην έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση, να μην μπορούν ούτε καν να απεργήσουν; Το πιο ευάλωτο κομμάτι των συναδέλφων, που ζει πολλαπλάσια την αντιλαϊκή επίθεση, που απολύεται κάθε χρόνο, που παίρνει μισθό "φιλοδώρημα", να πεταχτεί έξω από το σωματείο; Ντροπή!», τονίζει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και καλεί τους μόνιμους - αναπληρωτές - ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν στην πράξη τέτοιες επικίνδυνες λογικές και να απαιτήσουν το αυτονόητο, να είναι μέλη του σωματείου στο χώρο δουλειάς τους. Να συσπειρωθούν στο σωματείο, να το ισχυροποιήσουν, να παλέψουν μέσα απ' αυτό για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μαθητική δημιουργία στην Κοκκινιά

Εκδήλωση με μαθητικές δημιουργίες διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς της ΕΕΔΥΕ, το Σάββατο 6 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στη Μάντρα του Μπλόκου (Κιλικίας 33, Νίκαια). Οι μαθητές των σχολείων της πόλης θα παρουσιάσουν μέσα από την καλλιτεχνική και πνευματική τους δημιουργία το όνειρό τους για μια ζωή ειρηνική, χωρίς πολέμους, φτώχεια και επεμβάσεις.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση αυτή την Κυριακή

Την ετήσια εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, την Κυριακή 7 Μάη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται σκληρά για να εξασφαλίσει τις θεραπείες, τα φάρμακα, τη ζωή των παιδιών μας. Το αντίθετο. Αυτή η αξιολόγηση για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, αλλά και το 4ο μνημόνιο που έχουν στα σκαριά, είναι για να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό μειώνουν και συρρικνώνουν τις δημόσιες δαπάνες και υπηρεσίες, βάζουν τον κόφτη στην Ειδική Αγωγή, κλείνουν ιδρύματα, κόβουνε επιδόματα και συντάξεις στα ΚΕΠΑ, αλλά και συζητάνε γενικότερες περικοπές με τους "θεσμούς" στο όνομα των μεταρρυθμίσεων. Οχι άλλη αναμονή και άλλη ανοχή», σημειώνει ο Ενιαίος Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη, στις 2.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, καλεί τους αναπληρωτές η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση. Ζητώντας να ανοίξει ξανά το ηλεκτρονικό σύστημα (ΟΠΣΥΔ) υποβολής αιτήσεων ένταξης στους πίνακες αναπληρωτών, ώστε να δεχτεί και τις αιτήσεις των αποφοίτων του εαρινού εξαμήνου και όσων έχασαν την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Οπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία, τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν για ένταξη στους πίνακες (από 13 έως 28 Απρίλη) αποκλείουν εκατοντάδες και τους οδηγούν στην ανεργία. Το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει καμία δυνατότητα στους φοιτητές που θα αποφοιτήσουν κατά τη λήξη του εαρινού εξάμηνου 2017, να μπουν στους πίνακες των αναπληρωτών.

«Η αδικία που δημιουργείται είναι μεγάλη. Ερχεται ως σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της χρόνιας αδιοριστίας, των απολύσεων και της συνεχόμενης ανασφάλειας που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων», επισημαίνει η Πρωτοβουλία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη στοχοποίηση εκπαιδευτικού από τη Χρυσή Αυγή

Τη στοχοποίηση της συνδικαλίστριας δασκάλας, Δήμητρας Σαραντίδου, από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, καταγγέλλει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, εξηγώντας ότι:

«Μια μέρα μετά την Εργατική Πρωτομαγιά, φασιστοειδή τοποθέτησαν προκλητικά στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της, που ήταν παρκαρισμένο έξω από το Δημοτικό Σχολείο της Γενισέας, ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής. Η στοχοποίηση είναι ξεκάθαρη, από τη στιγμή που δεν τοποθέτησαν ανακοινώσεις σε κανένα άλλο αυτοκίνητο εκπαιδευτικού που βρισκόταν εκεί.

Ενοχλήθηκαν από τη συμμετοχή της συναγωνίστριας στο αφιέρωμα για την Πρωτομαγιά με τον συνδικαλιστή από την Τουρκία; Ενοχλήθηκαν από εκπαιδευτικούς που μαθαίνουν στα παιδιά πως η Πρωτομαγιά είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο απεργούν για να τιμήσουν τους νεκρούς της τάξης τους, που έπεσαν στον αγώνα για τα δικαιώματά τους;

Ας είναι σίγουροι οι ναζιστές, καλόπαιδα των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, πως οι προσπάθειες τρομοκράτησης των αγωνιστών εκπαιδευτικών δεν πιάνουν τόπο.

Οι εργαζόμενοι, ο ξανθιώτικος λαός, πρέπει να απομονώσουν τους φασίστες σε κάθε εργασιακό χώρο, κάθε γειτονιά, κάθε χωριό.

Καλούμε τους συνδικαλιστικούς φορείς να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης της συναδέλφισσας», καταλήγει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ