ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι προϋπόθεση ανάπτυξης των αγώνων

ΟΑκης Τσοχατζόπουλος (Α.Τ.) σε άρθρο του στα ΝΕΑ (1.4.2000) υποστηρίζει ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί μια κοινωνία της αλληλεγγύης. Κατ' αρχήν το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία 20 περίπου χρόνια και αν ήθελε να δημιουργήσει μια κοινωνία της αλληλεγγύης, θα το είχε κάνει. Κατά συνέπεια είναι πλέον αργά για να ευαγγελίζεται κάτι τέτοιο...

Πέρα απ' αυτό και κύρια το ΠΑΣΟΚ από τις πολιτικές αρχές, τις οργανωτικές δομές και τη στελέχωση είναι αστικό κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, η υποστήριξη των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας επιβεβαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό μας αυτό.

***

Ενα λοιπόν αστικό κόμμα δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι αρχές του είναι ο ανταγωνισμός, η αρπαγή από την αστική τάξη της υπεραξίας που παράγει η εργατική τάξη. Κατά συνέπεια ο καπιταλισμός δεν είναι συμβατός με την κοινωνία της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι χαρακτηριστικό της εργατικής τάξης και μόνον.

***

Μα θα μου πείτε στον καπιταλισμό δεν παίρνονται μέτρα κοινωνικά υπέρ των φτωχών, των αδύνατων; Φυσικά παίρνονται, αλλά μόνο κάτω απ' την πάλη της εργατικής τάξης και των εργαζομένων γενικότερα. Τα οποιαδήποτε κοινωνικά μέτρα είναι αποτέλεσμα ταξικής πάλης. Ο Α.Τ. όμως ζητά να παρθούν κοινωνικά μέτρα για να καταργηθεί η ταξική πάλη!!! «Ζητείται κοινωνική ειρήνη σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής», γράφει. Κατά συνέπεια για να προωθηθούν κοινωνικά μέτρα πρέπει να δυναμώσουν η ταξική πάλη, οι αγώνες των εργαζομένων. Γι' αυτό έχει σημασία και το αποτέλεσμα των εκλογών. Μόνο η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συσπείρωσης των εργαζομένων και ανάπτυξης της ταξικής πάλης.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ