ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κρύβει τη φρίκη της πολιτικής της

Με τις υποσχέσεις και το φιλολαϊκό προσωπείο, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων

Να εξωραΐσει και αποκρύψει τις ολέθριες συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επισείοντας ταυτόχρονα το φιλολαϊκό προσωπείο της, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές η ηγεσία της ΝΔ. Σε δεύτερο επίπεδο, σε αυτό της δικομματικής κόντρας, επιφυλάσσει στον εαυτό της ρόλο «ήρεμης δύναμης του μεσαίου χώρου», που δεν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στην «τεχνητή πόλωση και το φανατισμό», προκειμένου να μην το διευκολύνει στη «συσπείρωση» των τελευταίων ημερών. Τους παραπάνω στόχους προσπάθησε να εξυπηρετήσει και με τη χτεσινοβραδινή ομιλία του σε συγκέντρωση οπαδών του στη Θεσσαλονίκη.

Αριστα στη σκηνοθεσία

Αγνώμων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, χτες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη. Αφού ευχαρίστησε μόνο τους «περήφανους Μακεδόνες» και δυστυχώς δε βρήκε μια καλή κουβέντα να πει για τους καταταλαιπωρημένους Θράκες, που κίνησαν από χιλιόμετρα μακριά να έρθουν στη «μεγάλη» συγκέντρωση του κόμματός του, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μια συγκέντρωση εντυπωσιακή, κατώτερη όμως των προσδοκιών τους. Ο σκηνοθέτης κ. Στέφανο Σαρτίνι φρόντισε να εμφανίσει ως πολύ μεγάλη μια μέτρια συγκέντρωση, που σίγουρα δε μαρτυρά πως «ήρθε η ώρα του Καραμανλή», όσο και αν το διαλαλούσαν οι «οπαδοί». Μια συγκέντρωση που στήθηκε μόνο για την τηλεόραση. Μπαλόνια, σημαιάκια και σημαίες, γιγαντοοθόνες. Δυστυχώς, η παράταξη, που, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, θέλει να δείξει ότι «οι πολιτικές δυνάμεις του 2000 πρέπει να σέβονται τον πολίτη, να σέβονται την αισθητική του», αυτοδιαψεύστηκε. Γιατί κάθε άλλο παρά σεβάστηκε τους πολίτες. Αντίθετα κλείνοντας βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως η Εγνατία και η Ερμού, ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της. Και καλά αν ήταν τόσο μεγάλη η συμμετοχή, θα το καταλαβαίναμε. Μα για μια συγκέντρωση που ο κόσμος της μπορούσε να περιοριστεί το πολύ ως την Τσιμισκή, δεν το κατανοούμε.

Είπαμε όμως, οι ανάγκες της τηλεοπτικής προβολής. Ετσι λοιπόν, έκλεισαν όλοι οι κάθετοι δρόμοι της Αριστοτέλους μέχρι την Εγνατία. Και βέβαια στους κάθετους αυτούς δρόμους δεν υπήρχε κόσμος. Εχασκαν μόνα τα πανό, οι καντίνες με τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, τα σταντ των μικροπωλητών, που χτες στην πραμάτειά τους είχαν κασκόλ, σημαιάκια και μαντίλια με τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή, και σήμερα θα έχουν αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ και του Σημίτη.

Ακόμη και όλος αυτός ο ενθουσιασμός, που εκφράστηκε με τα συνθήματα και τις μουσικές, ήταν δυστυχώς στημένος. Ενα χέρι κάπου από ένα μπαλκόνι του «Ηλέκτρα Παλλάς» του ξενοδοχείου απ' όπου βγήκε ο Κ. Καραμανλής, έδινε κάθε 5 λεπτά το σύνθημα. Σε λίγο τα λεπτά έγιναν 3 και στο τέλος, μέσα σε ιαχές του τύπου «έβγα έξω αρχηγέ», ξεπρόβαλε η Νατάσα για να πάρει τη θέση της κάπου μέσα στο πλήθος, εκεί όπου η κάμερα θα κεντράριζε στο πρόσωπό της. Και 5 λεπτά μετά, με 45 λεπτά καθυστέρηση, τελικά εμφανίστηκε ο σταρ και γέμισε ο ουρανός καπνούς.

Απέναντί του είχε η στηθεί η άλλη εξέδρα, απ' όπου αμέσως μετά τη συγκέντρωση θα ξεκινούσε η συναυλία του Στ. Σπανουδάκη.

Ανέξοδες υποσχέσεις

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του ψηφίζεται από ανθρώπους που προέρχονται απ' όλα τα κόμματα, λέγοντας ότι «απλοί άνθρωποι από όλους τους χώρους είναι μαζί μας». Αποκαλύπτοντας τις ιδιαίτερες επιδιώξεις του, έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στις γυναίκες και τη νεολαία, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν να αποτελούν μεγάλο μέρος των λεγόμενων αναποφάσιστων. Δεν παρέλειψε βέβαια να κάνει ειδική μνεία στους απόστρατους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η φράση που επαναλάμβανε συχνά ήταν ότι «θα τηρήσουμε ό,τι είπαμε», προφανώς γιατί έχει καταλάβει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν ξεγελάνε κανένα. Ωστόσο, αυτές οι υποσχέσεις, σε συνδυασμό με τις δημαγωγικές διαπιστώσεις για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, υγεία, παιδεία, εγκληματικότητα), ήταν που «γέμισαν» ακόμα μια φορά την ομιλία του. Μάλιστα συμπεριέλαβε στις κοινωνικές κατηγορίες που απευθύνεται, για να τις παραπλανήσει, τους πολύτεκνους και τους απόδημους Ελληνες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, από τους οποίους απλά ζήτησε συγνώμη, γιατί «η πατρίδα τούς φέρθηκε χειρότερα από πρόσφυγες», αλλά φυσικά δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση απέναντί τους.

Συγκεκριμένες όμως είναι οι δεσμεύσεις του για την απελευθέρωση των αγορών, η γρήγορη δημοσιονομική εξυγίανση, η φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος του κεφαλαίου και η επανίδρυση του κράτους. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του ότι η ΝΔ δεν έρχεται να γκρεμίσει, αλλά να κτίσει. Αυτή τη θέση είχε εκφράσει και μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο. Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θέλει στενή και ουσιαστική συνεργασία με το διοικητή της ΤτΕ, καθώς επίσης και με παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, ανεξάρτητα αν διορίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η Ντ. Μπακογιάννη στην κεντρική προεκλογική ομιλία που έκανε χτες το βράδυ στο Σπόρτιγκ, υποστήριξε ότι «η ΝΔ θα βρίσκεται στην κυβέρνηση για τουλάχιστον οκτώ χρόνια (!), γιατί θα κάνει τομές και είναι αποφασισμένη να πάει μπροστά την ελληνική κοινωνία».

ΠΡΕΒΕΖΑ
Αντίσταση με ψήφο στο ΚΚΕ

Ο Κώστας Αλυσανδράκης
Ο Κώστας Αλυσανδράκης
Τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησαν, προχτές Κυριακή το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Πρέβεζας, οι κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ μαζί με πλήθος αγωνιστών, απλών εργαζομένων και παραγόντων της κοινωνικής ζωής στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν ο παλμός και ο ενθουσιασμός αλλά και η πλατιά συμμετοχή παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους και οι: Γ. Νόβας, νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής της Κίνησης «Νομαρχιακοί Ορίζοντες», Φώτης Σωτηριάδης και Ντίνα Καλέση, δημοτικοί σύμβουλοι Πρέβεζας, Λάζαρος Μάρκου, αντιδήμαρχος Φαναρίου, Β. Τσοβίλης και Κ. Βουλιστιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι Λούρου, Απ. Ντούσιας, πρόεδρος της ΕΑΣ, Μάρκος Ευθυμίου, γραμματέας του ΕΚ Πρέβεζας, και το μέλος του ΔΣ Κ. Λάμπρου, Φ. Ραυτόπουλος, πρόεδρος συνεταιρισμού, και Β. Καραπιπέρης, πρόεδρος σωματείου λιμενεργατών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού Σταύρος Βλάχος, Κ. Κωτσαντής και Αγγ. Ρεμπής, ενώ μίλησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των εκλογών της 9ης Απρίλη. Και αφού προειδοποίησε για τα νέα σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζονται σε βάρος των εργαζομένων, απ' όποια κυβέρνηση εκλεγεί, υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης του ελληνικού λαού και με την ψήφο στο ΚΚΕ να χτίσει το Λαϊκό Μέτωπο, για να σπάσει το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας. Για να μετατραπεί η ψήφος σε λαϊκή δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης την επόμενη των εκλογών, όπως είπε.

Στο χαιρετισμό του ο Σταύρος Βλάχος κάλεσε το λαό της Πρέβεζας να καταδικάσει με την ψήφο του και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα. «Οποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική θα συνεχίσει φέρνοντας νέα δεινά στο λαό. Μόνη ελπίδα και διέξοδος είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στα σχέδια της πλουτοκρατίας», είπε.

Ο Κ. Κωτσαντής πρόβαλε ότι η απάντηση των εργαζομένων θα πρέπει να είναι μαύρο στο δικομματισμό και τα δεκανίκια του με ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί είναι ο δικομματισμός που με την πολιτική της ΟΝΕ έχει οδηγήσει το νομό στο μαρασμό, ανεβάζοντας την ανεργία στο 15%, φέρνοντας τους αγρότες στα όρια της απόγνωσης, θάβοντας τα οπωροκηπευτικά κλπ.

Ο Αντώνης Ρεμπής στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της ειρήνης και της δημοκρατίας, επισημαίνοντας τον αρνητικό ρόλο της βάσης του Ακτίου για τα εθνικά συμφέροντα και την ανάπτυξη του νομού. «Τα σύννεφα του πολέμου - είπε - πυκνώνουν και γίνονται επικίνδυνα για τη χώρα μας». Ενώ, αναφερόμενος στις Συνόδους Κορυφής του Ελσίνκι και της Λισαβόνας, στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε ότι δρομολογούν νέα δεινά και κινδύνους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Και κατέληξε: «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ενάντια στον πόλεμο και την ΟΝΕ. Είναι ψήφος υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Ηρθε ο βουλευτής στο χωριό... »

Σε «αρένα» ανώδυνης και ανούσιας αντιπαράθεσης έχουν μετατρέψει τα χωριά της Θεσσαλίας οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το πέρασμά τους από τα καφενεία και τα απολιτικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν προκαλούν, πολλές φορές, το γέλιο στους θαμώνες, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που «παίρνουν στο ψιλό» τους «γυρολόγους» του δικομματισμού.

Οι «αστραπιαίες» περιοδείες που έχουν καθιερώσει οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάθε τέσσερα χρόνια, δεν πείθουν πολλούς για το όψιμο ενδιαφέρον τους. Δεν πείθουν, επίσης, και οι προσπάθειές τους να βρουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, αφού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουν καταλάβει πως τα κόμματα του δικομματισμού πιστεύουν στον «ίδιο θεό» και οι εκπρόσωποί τους απλώς παίζουν το ρόλο των «διαφορετικών παπάδων».

Ας περιγράψουμε την «αντιπαράθεση» των «γαλαζοπράσινων» μνηστήρων της εξουσίας, όπως τη βλέπουν καθημερινά στα χωριά οι αγρότες: Καταφτάνοντας στα καφενεία, δε χάνουν την ευκαιρία να «δείξουν» με διάφορους τρόπους τη «συμπάθειά» τους στον αγροτικό κόσμο. «Φορούν» τα χαμόγελα του «δικού» τους ανθρώπου, τους χτυπούν «φιλικά» στην πλάτη, κάνουν πως τους γνωρίζουν προσωπικά, θυμίζοντας εκείνο το τραγούδι από τα «Αγροτικά» που λέει «ήρθε ο βουλευτής στο χωριό».

Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ξεκινάει την ομιλία του «παπαγαλίζοντας» το περιβόητο σλόγκαν: «Μπήκαμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας». Και συνεχίζει: «Θέλουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική». Οι αγρότες ρωτούν: «Γιατί φέτος πουλήσαμε τα καπνά σε εξευτελιστικές τιμές;», «Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας;», «Γιατί δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε όποιο προϊόν θέλουμε και όσο θέλουμε;», «Πώς μπορούμε να ζήσουμε με 40 ψωροχιλιάδες σύνταξη;». Δεν παίρνουν καμία απάντηση επί της ουσίας. «Ρίχνουν» μόνο κάποιες υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» στη νέα τετραετία.

Μετά από λίγο καταφτάνει ο υποψήφιος της ΝΔ. «Εμείς μπορούμε καλύτερα - λέει - η χώρα μας θα μπορούσε να ενταχθεί πιο γρήγορα στην ΟΝΕ». Και αρχίζει κι αυτός τα ταξίματα για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, για αυξήσεις των συντάξεων κ. ά.

Πολλοί αγρότες θυμώνουν ακούγοντας τον κενό και κοροϊδευτικό λόγο των «αλεξιπτωτιστών» που «κατεβαίνουν» στα χωριά τους. Γιατί ξέρουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα». Εχουν συνειδητοποιήσει ότι για την τραγική κατάσταση που βιώνουν ευθύνονται τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προωθεί το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, όσο και η ΝΔ που στηρίζει με κάθε μέσο αυτή την πολιτική. Γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη τους αντιμετώπισε με τα ΜΑΤ και τους στέλνει κατά χιλιάδες στα «αγροτοδικεία» και θυμούνται πως ο Κ. Καραμανλής τους «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια», όταν, ευρισκόμενοι πολιορκημένοι στην Εθνική Οδό, του ζήτησαν τη βοήθειά του.

Δεν είναι, λοιπόν, λίγοι οι αγρότες που σηκώνονται και λένε κατάμουτρα στους εκπροσώπους του δικομματισμού: «Μόνο οι κομμουνιστές συμπαραστάθηκαν μαζί μας στους δίκαιους αγώνες και οι βουλευτές τους έδωσαν τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή υπέρ των δικών μας συμφερόντων». Και είναι αρκετοί εκείνοι που συμπληρώνουν: «Δε φτάνει μόνο ν' αναγνωρίζουμε τη βοήθεια των κομμουνιστών στους αγώνες μας. Πρέπει και να τους ψηφίσουμε στις εκλογές, γιατί αν δε βγει ισχυρή αντιπολίτευση "μαύρο φίδι που μας έφαγε"».


Ε. ΤΖ.

ΤΗΛΕΤΥΦΛΩΣΗ
Ο λαός δεν ξεχνά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ, κύριε Λαλιώτη; Χτες καταγγείλατε ότι η ΝΔ ετοιμάζει «λίστες προγραφών» και προειδοποιήσατε ότι θα «αποκαλύψετε όλα τα πρόσωπα της ΝΔ». Να περιμένουμε ότι τις επόμενες μέρες και άμα ζορίσουν λίγο ακόμα τα πράγματα, θα... αποκαλύψετε ότι η ΝΔ ανακαινίζει και τα στρατόπεδα της Μακρονήσου για τους αριστερούς που,... αν δεν ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, θα φέρουν τη Δεξιά που θα τους ξαναστείλει στα ξερονήσια..; Δικό σας είναι και αυτό! Βλέπετε «ο λαός δεν ξεχνά» ούτε τη Δεξιά (κάθε απόχρωσης), ούτε τα τερτίπια κάτι... αριστερών σαν και του λόγου σας.

* * *

ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ «έλαμψε» προχτές το πρόσωπο του δικομματισμού. Καραμανλής στη μια πλατεία, Βάσω στην άλλη. Ο πρώτος δεν άφησε κανένα πρόβλημα τοπικό ή γενικότερο χωρίς να το «λύσει». Μέχρι και την αγροφυλακή... επανασυγκρότησε, ενώ δεν παρέλειψε να αναπτύξει το πρόγραμμά του για τα «σύγχρονα σφαγεία»... Ο λόγος του, δε, ήταν τόσο εναρμονισμένος με τα συνθήματα, που την ώρα που αυτός καλούσε σε μια «εκπαιδευτική επανάσταση», οι συγκεντρωμένοι απαντούσαν με το σύνθημα: «Σημίτη ξεφτίλα προσκυνά τον Αττίλα»...

* * *

ΣΕ ΑΛΛΟ μήκος κύματος η Βάσω, κινήθηκε βασικά στα όρια του συνθήματος: «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»... Θυμήθηκε όμως και τους συμβασιούχους! Και σαν να μην ξέρει η κυρία τίποτα για το «φόνο», κατακεραύνωσε τη ΝΔ ότι «κρατά σε ομηρία τους συμβασιούχους»! Οχι, δηλαδή, πως δεν είναι της ίδιας ακριβώς λογικής η ΝΔ, αλλά υπουργός Εσωτερικών η κ. Παπανδρέου ήταν τόσα χρόνια, πώς να το κάνουμε! Οσο για την τελευταία φάση αυτού του άθλιου παιχνιδιού, που παίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Βουλή λίγες μέρες πριν τη διάλυσή της, εκείνο που επιβεβαίωσε είναι ένα: Οτι οι συμβασιούχοι ήταν και παραμένουν τα «κλοτσοσκούφια» και των δύο.

* * *

ΜΑΛΛΟΝ περίεργα μας τα είπε ο Αν. Πεπονής, μιλώντας σε εκπομπή του «Seven X» σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Διότι, ναι μεν ως εκφραστής του «παλιού ΠΑΣΟΚ» τάχθηκε υπέρ της «μερικής» και όχι τις πλήρους ιδιωτικοποίησης, αλλά σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μαντέλη για την παράδοση και του 51% του ΟΤΕ σε ιδιώτες, σημείωσε ότι «διευκρινίστηκε πολύ γρήγορα πως οι προσωπικές απόψεις δε δεσμεύουν το ΠΑΣΟΚ». Βεβαίως, αν αυτό είναι κανόνας, ισχύει και για τις απόψεις του κ. Πεπονή, αλλά δε νομίζει ότι όταν πρόκειται για δηλώσεις υπουργού της απερχόμενης κυβέρνησης και μέλους του στενού ηγετικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, ε, κάτι... παραπάνω μετράνε;

* * *

ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ο Αν. Πεπονής να αναφερθεί και στο θέμα των προσλήψεων, καταφεύγοντας στην «ατάκα»: «Το θέμα δεν είναι ποσοτικό, είναι ποιοτικό», χωρίς όμως ιδιαίτερο... φανατισμό. Ισως έχει αντιληφθεί ότι μάλλον έχει καταστεί φανερό το πως ο περίφημος «νόμος Πεπονή» έχει γίνει χρήσιμο εργαλείο ρουσφετολογικής εκμετάλλευσης, τόσο για το κόμμα του, όσο και για τη ΝΔ, που δεσμεύεται ότι θα τον διατηρήσει...

* * *

ΟΚΤΩ λεπτά «έπιασε» χτες στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ η... προεκλογική εμφάνιση της γνωστής περίπτωσης που ακούει στο όνομα Δημ. Βεργής. Κατανοούμε βεβαίως την αδυναμία των εμπορικών υπεύθυνων των καναλιών σε ημίγυμνες αλλοδαπές, αλλά δεν τους ενδιαφέρει πια ούτε η επίφαση σοβαρότητας;

* * *

ΜΙΑ ΚΑΙ ασχολούμαστε με τα προγράμματα και τη λογική των καναλιών, ίσως τα στοιχεία των τηλεοπτικών μετρήσεων αναδεικνύουν το πού έχουν φτάσει τον κόσμο. Ετσι η ακροαματικότητα που είχε την προηγούμενη εβδομάδα η πλέον δημοφιλής πολιτική προεκλογική εκπομπή, δηλαδή η συνέντευξη Καραμανλή στο ΜΕΓΚΑ ήταν μόλις 10,4%. Οσο ακριβώς το δεύτερο ημίχρονο αγώνα Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, όπου δεν παίζει ελληνική ομάδα! Οσο για τις υπόλοιπες πολιτικές εκπομπές, κινήθηκαν κάπου ανάμεσα στο 4% και το 6,5%, δηλαδή ούτε στο μισό από τα τηλεπαιγνίδια.

* * *

ΠΡΙΝ βιαστούν διάφοροι να μιλήσουν για τον «απολιτικό» λαό, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τόσο των εκπροσώπων των κυρίαρχων πολιτικών, τη σχέση τους με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το τι επιδιώκουν αμφότεροι.

* * *

ΠΑΝΤΩΣ τα κανάλια το κάνουν το χρέος τους με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ολους τους παρουσιάζουν... Μόνο που τον Σημίτη και τον Καραμανλή τους παίζουν τις ώρες της μεγάλης θεαματικότητας και τους άλλους ή το καταμεσήμερο, όταν δηλαδή ο κόσμος δουλεύει ή κοιμάται, ή μετά τα μεσάνυχτα, που σίγουρα κοιμάται...

* * *

Ο ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ διεκδικεί τη μεγάλη τηλεοπτική κουβέντα της χτεσινής μέρας: «Τώρα που η χώρα μπήκε στη ζώνη της ΟΝΕ, όλος(!) ο πλούτος θα αναδιανεμηθεί στο λαό»!

* * *

ΠΟΛΛΑ συνθήματα αλλάζουν από εκλογές σε εκλογές, δυο όμως μένουν σταθερά: «Νάτος - νάτος ο πρωθυπουργός» και «Είσαι- είσαι ο πρωθυπουργός». Σ' αυτές τις εκλογές ο «νάτος» είναι ο Καραμανλής και ο «είσαι», ο Σημίτης. Στις επόμενες εκλογές θα δούμε...

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της νομιμότητας των εκλογών

Στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί σήμερα η προσφυγή που κατέθεσαν χτες οι εκπρόσωποι δύο πολιτικών κομμάτων - «Κίνηση Ελληνισμού - Φως» και «Ελληνική Ενότητα» - τα οποία ζητούν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με το οποίο διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχτηκαν οι πρόωρες εκλογές της 9ης Απρίλη.

Στην προσφυγή τους τα δύο κόμματα, τα οποία δε συμμετέχουν στις εκλογές, υποστηρίζουν ότι το ΠΔ είναι άκυρο, επειδή δεν αναφέρεται επακριβώς το εξαιρετικής σημασίας θέμα που επιβάλλει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που «περνούσε» το φανταστικό σενάριο και γινόταν αποδεκτή η προσφυγή, θα τιναζόταν στον αέρα οι εκλογές της 9ης Απρίλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ