ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, και τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, είχαν χθες το πρωί οι επικεφαλής των πολιτικών νεολαιών της χώρας μας, στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες των νεολαιών με επικεφαλής το Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη, το Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παντελή Καμά, τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Χρήστο Κουρούση, το Γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, τον επικεφαλής του τομέα Νεολαίας του ΔΗΚΚΙ, Αρη Ξυδά και τον πρόεδρο της ΕΣΔΗΝ, Σταύρο Καράμπελα, βρέθηκαν χθες το πρωί στη Βουλή κι επέδωσαν το ψήφισμά τους στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη.

Στη συζήτηση που είχαν μαζί του, οι εκπρόσωποι των νεολαιών καταδίκασαν την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και τον απαράδεκτο αποκλεισμό του προέδρου Αραφάτ, από τον ισραηλινό στρατό, επισήμαναν τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ, που με τη στάση τους διευκολύνουν το Ισραήλ να καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού και τόνισαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εκφραστεί ακόμα πιο έντονα, μαζικά και έμπρακτα η αλληλεγγύη της ελληνικής νεολαίας στον παλαιστινιακό λαό. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν και τη συνδρομή του ελληνικού Κοινοβουλίου στην προσπάθειά τους να οργανώσουν αποστολή στην Παλαιστίνη.

Ο πρόεδρος της Βουλής από την πλευρά του εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το συλλογικό χαρακτήρα της προσπάθειας των πολιτικών νεολαιών και τη χαιρέτισε ως ελπιδοφόρα για την αφύπνιση συνολικά της νεολαίας σε μια «δύσκολη» για το νεολαιίστικο κίνημα περίοδο.

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών μετέβησαν στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και επέδωσαν το ψήφισμά τους στον πρέσβη, Αμπντάλα Αμπντάλα. Ο πρέσβης τούς ευχαρίστησε θερμά, ιδιαίτερα για την πρόθεσή τους να επισκεφτούν την Παλαιστίνη, σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές και τόνισε ότι η νίκη των Παλαιστινίων θα είναι σημαντική γενικότερα για τους λαούς και τις επόμενες γενιές, προσθέτοντας την αισιοδοξία του ότι μαζί με τις νεολαίες, μαζί με όλο τον κόσμο που υπερασπίζεται την ειρήνη και το δίκιο του παλαιστινιακού λαού «θα νικήσουμε. Το δίκιο θα νικήσει τη δύναμη του ισχυρού».

Οι εκπρόσωποι των νεολαιών, τέλος, πήγαν στην πρεσβεία του Ισραήλ όπου θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους και συνομίλησαν με Παλαιστίνιους φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα μας και πραγματοποιούν διαμαρτυρία διαρκείας έξω από την πρεσβεία. Παράλληλα οι πολιτικές νεολαίες συμμετέχουν στη διοργάνωση της μεγάλης συναυλίας που θα γίνει την επόμενη βδομάδα.


Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Ετσι, προετοιμάζεται μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 του Απρίλη, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Διοργανωτές αυτής της συναυλίας είναι η Παλαιστινιακή Παροικία, οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Ελληνικό Τμήμα), η Πολιτιστική Παρέμβαση, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών 1ης Μάρτη, οι πολιτικές νεολαίες ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Νεολαία ΣΥΝ, Ν. ΔΗΚΚΙ και δήμοι του Λεκανοπεδίου. Επίσης, για αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου, όπου και θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.


«Ολική ανθρωπιστική καταστροφή»

Μαρτυρίες από τις δύο «κλειστές στρατιωτικές ζώνες»: Ραμάλα - Βηθλεέμ

«Ολική ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό μπορώ να σας πω, δεν ξέρω αν αρκεί. Στο νοσοκομείο της Ραμάλα δεν έχουμε σχεδόν καθόλου ηλεκτρισμό, δεν υπάρχουν πλέον φάρμακα και τροφή. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε ασθενοφόρα, μας χτυπούν, όταν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους τραυματίες». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια, του Μουστάφα Μπαργκούτι, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Επιτροπή Ιατρικής Ανακούφισης» που βρίσκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων τραυματιών για πρώτες βοήθειες, μοιράζει ιατροφαρμακευτική και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ είναι και γιατρός στο πολύπαθο νοσοκομείο της Ραμάλα. Ο «Ρ»» είχε μια σύντομη συνομιλία μαζί του, χτες το πρωί.

«Είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα η οικονομική βοήθεια. Χρειαζόμαστε φάρμακα, είδη πρώτης βοήθειας, γάλα και βιταμίνες για τα μικρά παιδιά, γιατί οι φτωχότερες οικογένειες, και σας θυμίζω ότι δεν είναι λίγες, αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα του θανάτου. Αγοράζουμε μπουκάλια νερού, αφού μας το έχουν κόψει. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τα 3 γραφεία της οργάνωσης στη Ραμάλα και μια μικρή κλινική που είχαμε στην Καλκίλια. Εχουμε μείνει με δύο ασθενοφόρα και προσπαθούμε να μοιράσουμε τρόφιμα μέσα στην πόλη».

«Ελάτε εδώ, απηύθυνε έκκληση ο Μουστάφα Μπαργκούτι. Γιατροί, νοσοκόμοι, όλος ο κόσμος, όλα τα επαγγέλματα είναι σημαντικό να καταφέρουν κάποια στιγμή να βρεθούν εδώ. Να δείτε τι γίνεται. Η μόνη βοήθεια που έχουμε είναι από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Ερυθρός Σταυρός μάς έχει εγκαταλείψει μετά από τις απαγορεύσεις του ισραηλινού στρατού. Ζούμε μια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή», κατέληξε ο Μπαργκούτι.

Ο «Ρ», νωρίς το απόγευμα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τον Σιν Ρίρτεν, Αμερικανό ακτιβιστή, συνεργάτη του Ανεξάρτητου Κέντρου Ενημέρωσης -Indymedia-, ο οποίος βρίσκεται στη Βηθλεέμ.

«Δέκα Παλαιστίνιοι και διεθνείς ακτιβιστές τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν, το μεσημέρι, επίθεση και πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη μεγάλη πλατεία της Βηθλεέμ. Δέχτηκαν επίθεση όταν επιχείρησαν να δώσουν βοήθεια στους δεκάδες τραυματίες που έχουν καταφύγει στους ναούς της περιοχής, δίχως φάρμακα, τρόφιμα, νερό.

Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στην πλατεία Μάνγκερ εξακολουθούν να εμποδίζουν την πρόσβαση ασθενοφόρων. Είναι απολύτως αρνητικοί στο να επιτρέψουν την άφιξη οποιασδήποτε νοσοκομειακής βοήθειας σε τραυματίες. Σήμερα, για παράδειγμα, όταν ένα ασθενοφόρο επιχείρησε να φτάσει στην πλατεία Μάνγκερ δέχτηκε τα πυρά άρματος μάχης. Το τανκ στη συνέχεια συγκρούστηκε σκόπιμα με το ασθενοφόρο καταστρέφοντάς το... Καταλαβαίνετε τι γίνεται;»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ