ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ηρθε η ώρα της εφορίας

Στις 17 του Μάρτη η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1997. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης λήγει στις 17 Μάρτη,για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πρώτο γράμμα του ονόματός τους άρχισαν να λήγουν από χτες, ενώ μέχρι τις 15 Απρίλη λήγουν οι προθεσμίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων.

Χτες έληξε η προθεσμία για ελεύθερους επαγγελματίες, εταιρίες ΟΕ και ΕΕ (πλην ΑΕ και ΕΠΕ) κοινοπραξίες, κοινωνίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από Α. Για τους υπόλοιπους οι ημερομηνίες έχουν ως εξής: Σήμερα πρέπει να υποβάλουν δήλωση όσων το αρχικό γράμμα στο επώνυμό τους είναι Β-Γ. Στις 5 Μάρτη Δ-Ε, 6 Μάρτη Ζ-Ι, 9 Μάρτη Κ, 10 Μάρτη Λ-Μ, 11 Μάρτη Ν-Π, 12 Μάρτη Ρ-Σ, 13 Μάρτη Τ-Ω.

Στις 17 Μάρτη λήγει η προθεσμία για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και όσοι είχαν το 1997 εισοδήματα από τη συμμετοχή τους σε εταιρία, κοινωνία ή κοινοπραξία, που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Μέχρι 23 Μάρτη πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που ορίζονται από το νόμο.

Μέχρι τις 15 Απρίλη πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

  • Οσοι είχαν εισοδήματα από τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις με βιβλία Γ κατηγορίας, που η χρήση τους έληξε μέσα στο Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη του 1997.
  • Οσοι είχαν εισοδήματα από το εξωτερικό.
  • Οσοι είχαν εισοδήματα που προέκυψαν στην Ελλάδα και ήταν κάτοικοι του εξωτερικού.
  • Οσοι είχαν γεωργικά εισοδήματα, καθώς και εισοδήματα από αμοιβές ως αξιωματικοί και κατώτερα πληρώματα εμπορικών πλοίων.
  • Οσοι είχαν εισοδήματα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισοδήματα αντιπροσώπων ή πρακτόρων ασφαλιστικών εταιριών και ασφαλειομεσιτών, συγγραφέων και μουσουργών, πρακτόρων και αντιπροσώπων τραπεζών, οι μισθωτοί που ένα μέρος ή το σύνολο των αμοιβών τους υπολογίζεται ως ποσοστό στα κέρδη των επιχειρήσεων όπου παρείχαν τις υπηρεσίες τους και τέλος οι εφημεριδοπώλες.

Τέλος, ειδικά για την υποβολή του εντύπου Ε3 από τα λογιστήρια για λογαριασμό των ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων κλπ. η προθεσμία λήγει στις 30 Απρίλη.

Στα πλαίσια έναρξης υποβολής δηλώσεων από μία σειρά φορολογούμενων ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς επισκέφτηκε χτες τις Εφορίες Αθηνών, ΣΤ', Ι και ΙΒ. Σε σχετικές δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι αύριο 5 Μάρτη εγκαινιάζεται η εισαγωγή του συστήματος TAXIS στη ΔΟΥ Μοσχάτου, ενώ - όπως υποστήριξε - μέσα στο 1999 θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των νέων συστημάτων από το σύνολο των ΔΟΥ της χώρας.

ΓΣΕΒΕΕ
Ληστρική η ρύθμιση για τα "πανωτόκια"

Ανακοίνωση - καταγγελία της Συνομοσπονδίας των ΕΒΕ

Δικαίωση και νομιμοποίηση της τοκογλυφικής πρακτικής των τραπεζών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζει την κυβερνητική ρύθμιση για τα "πανωτόκια" των τραπεζών η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών -Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, "με τη ρύθμιση αυτή νομιμοποιείται η ληστεία που μέχρι τώρα έχει γίνει και αφαιρείται η δυνατότητα από τους θιγόμενους να διεκδικήσουν ίση μεταχείριση με αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί δίκαιο για τις νέες συμβάσεις δανείων.

Η ίδια ρύθμιση - τονίζεται - είναι γεμάτη από διακριτικές μεταχειρίσεις υπέρ των τραπεζών και συγκεκριμένα:

  • Η ρύθμιση ανά εξάμηνο και όχι ανά χρόνο δίνει και πάλι στις τράπεζες σημαντικά περιθώρια τοκογλυφίας.
  • Κατοχυρώνεται για τις τράπεζες το ελάχιστο χρονικό διάστημα ανατοκισμού, όταν δεν υπάρχει σχετική συμφωνία.
  • Κατοχυρώνονται και νομιμοποιούνται για λογαριασμό των τραπεζών όλες οι ληστρικές συμβάσεις, που κάτω από εκβιασμό συμπεριέλαβαν όρο για ανατοκισμό και είναι κάτω του εξαμήνου.
  • Οσες περιπτώσεις έχουν κριθεί "τελεσίδικα" και έχουν εξοντωθεί επιχειρήσεις με τα πανωτόκια, νομιμοποιούνται.
  • Παραδίδεται στην καλή θέληση των τραπεζών να μειώσουν κατά το δοκούν και κατά περίπτωση τους οφειλόμενους τόκους από ανατοκισμό, αν οι ίδιες τούς κρίνουν υπερβολικούς και μέχρι του σημείου που μπορούν να τους πάρουν. Δηλαδή να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους στο ύψος των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών και όχι πέρα από αυτά, αφού "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την απόσυρση της ρύθμισης και αναμόρφωσή της μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς στη βάση της ίσης μεταχείρισης, τον ανά έτος ανατοκισμό, της αναδρομικής ισχύος και της απόδοσης στους αδικηθέντες των ποσών που παρανόμως αποσπάστηκαν με συνέπεια να καταστραφούν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τα ελικόπτερα

Μεγαλώνουν τα ερωτηματικά που έτσι κι αλλιώς έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον τρόπο που η κυβέρνηση μεθόδευσε την αγορά των ελικοπτέρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τις ενστάσεις του για τον τρόπο επιλογής των ελικοπτέρων, διατυπώνει με επιστολή του προς τον Τύπο ο εκπρόσωπος της ΑΒΙΑΕΞΠΟΡΤ στην Αθήνα, ο οποίος προβάλλει μάλιστα την άποψη ότι "η απόφαση που ελήφθη δεν εκπροσωπεί την επιθυμία της Βουλής, αφού ούτε ο εκπρόσωπος του πλειοψηφούντος κόμματος στη Βουλή συμφώνησε με αυτή". Λόγος γίνεται για τη γνωστή προμήθεια των ελικοπτέρων από την εταιρία ΓΙΟΥΡΟΚΟΠΤΕΡ και τις σχετικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, διαδικασίες εντελώς διαβλητές αφού η αρμόδια επιτροπή στην πραγματικότητα δεν εξέτασε όλες τις προσφορές που υπήρχαν, αλλά ενέκρινε δύο τύπους ελικοπτέρων του μοναδικού προμηθευτή, τις προσφορές του οποίου εξέτασε!

Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο εκπρόσωπος της ΑΒΙΑΕΞΠΟΡΤ, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ "η Επιτροπή Αξιολόγησης στο αρχικό της πρακτικό είχε απορρίψει το ένα από τα δύο ελικόπτερα της ΓΙΟΥΡΟΚΟΠΤΕΡ γιατί δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή περισυλλογής τουλάχιστον 12 ναυαγών", τελικά επιλέχθηκε αυτός ο τύπος ελικοπτέρου. Επέλεξαν αυτό το ελικόπτερο - υποστηρίζεται στην επιστολή - επειδή ο δεύτερος τύπος ελικοπτέρων της ίδιας εταιρίας, είναι πολύ ακριβός και έτσι δε θα μπορούσε το υπουργείο με τα 18 δισ. δρχ. που διαθέτει η κυβέρνηση να προμηθευτεί τα 6 επιθυμητά ελικόπτερα.

Στην ίδια επιστολή διατυπώνεται ακόμα η άποψη ότι: Η επιλεγείσα εταιρία διαθέτει πανάκριβα ελικόπτερα, ενώ στην κυκλοφορία βρίσκονται λιγότερα από 1.000. Ο χρόνος παράδοσης της ΓΙΟΥΡΟΚΟΠΤΕΡ επεκτείνεται μέχρι το 2000. Επίσης σημειώνεται ότι 10.000 παρόμοια με το προσφερόμενο από την ΑΒΙΑΕΞΠΟΡΤ ρωσικό ελικόπτερο - που δεν αποκλείστηκε από την επιτροπή για τεχνικούς λόγους - διαθέτουν 60 χώρες, ενώ 600 από αυτά υπάρχουν στην Αν. Μεσόγειο. Τέλος, ο εκπρόσωπος της εταιρίας υποστηρίζει ότι η επιχείρηση είναι σε θέση να παραδώσει τα ελικόπτερα στη διετία 1998 - 99, ενώ σε ό,τι αφορά την τιμή τους λέει ότι "έχουν τουλάχιστον τη μισή τιμή από τα αντίστοιχα προκριθέντα".

Μέσω τραπεζών και οι συντάξεις

Από τον Ιούνη θα αρχίσει το νέο σύστημα καταβολής των συντάξεων στους δικαιούχους

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών, των συντάξεων όλων των συνταξιούχων του δημοσίου, κατά το πρότυπο της πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει ήδη ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πληρωμή των συντάξεων με το νέο σύστημα θα αρχίσει στις 24 Ιούνη του τρέχοντος έτους.

Ηδη προεκτυπώνονται και αποστέλλονται σε όλους τους συνταξιούχους τα απογραφικά δελτία, για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Στο νέο σύστημα πληρωμής συντάξεων μετέχουν όλες οι τράπεζες - μέλη του διατραπεζικού συστήματος "ΔΙΑΣ", καθώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους ερευνητές του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

Παρέμβαση στη Βουλή, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνεργαζόμενοι ερευνητές με τη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, έκανε χτες το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα με Επίκαιρη Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και απευθύνεται προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, αναφέρεται:

"Με αρνητικό τρόπο αντιμετωπίζει τα προβλήματα των συνεργαζόμενων ερευνητών η Διοίκηση του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των συνεργαζόμενων ερευνητών του Κέντρου, η Διοίκηση αποφάσισε πρόσφατα (11-2-1998) ουσιαστικά να μειώσει τις αποδοχές τους (αντί να αμείβονται το 90% των αποδοχών του ερευνητή Δ Βαθμίδας, η Διοίκηση ζητά να αμείβονται μέχρι το 90% αυτών των αποδοχών), ενώ αναβλήθηκε τόσο η συζήτηση για την ανανέωση των συμβάσεων συνεργαζομένων ερευνητών που εκκρεμούν, όσο και η υπογραφή αυτών που έχουν ήδη επιλεγεί. Αυτά συμβαίνουν, όταν μια σειρά άλλες συμβάσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση ανανέωσής τους έχουν ήδη λήξει, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μη μισθοδοτούνται!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μισθολόγιο έχει υλοποιηθεί για όλους τους ερευνητές του Κέντρου, εκτός από τους συνεργαζόμενους ερευνητές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Την καταβολή των αμοιβών που δικαιούνται οι συνεργαζόμενοι ερευνητές του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στο 90% των αποδοχών του ερευνητή Δ βαθμίδας, με δεδομένο ότι κάθε άλλη ρύθμιση είναι άδικη και θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση αυτής της σημαντικής ομάδας ερευνητών, αλλά και του Κέντρου συνολικά;
  • Την άμεση ανανέωση και υπογραφή των συμβάσεων συνεργαζόμενων ερευνητών που εκκρεμούν ή που έχουν λήξει;".


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ