ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΝΤ
Επιχαίρουν τα κοράκια του κεφαλαίου

Κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί χαιρέτισαν τα νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού

Με πανηγυρισμούς για το σφαγιασμό του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών - μελών της ΕΕ έσπευσαν να καλωσορίσουν χτες τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρθούν και νέα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετέφερε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζοντας: «Η Κομισιόν καλωσορίζει την ανακοίνωση της εισαγωγής μιας σειράς πρόσθετων μέτρων σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση (...) Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των νομισματικών μέτρων παράλληλα με αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνες με την απόφαση του Συμβουλίου, είναι υψίστης σημασίας. Αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ωφεληθεί από ισχυρότερα δημόσια οικονομικά, καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες εργασίας. Είναι, επίσης, σημαντικό για τη συνολική νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης (...) Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. χτες) παρέχουν ένα ισχυρό δείγμα της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με θαρραλέες αποφάσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, χαιρέτισε τα «θαρραλέα πρόσθετα μέτρα λιτότητας», τονίζοντας ότι «τα μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να αναλάβουν συντονισμένη και αποφασιστική δράση, αν χρειαστεί, ώστε να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».

Φοβούνται αντιδράσεις

Εκκληση για τη συναίνεση των κομμάτων στα αντιλαϊκά μέτρα έκανε χτες ο Ολι Ρεν, επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, σημειώνοντας ότι «η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας». Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα «πειστικά», που «καταδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης» να πετύχει τους στόχους της.

Τα νέα σκληρά μέτρα χαιρέτισε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνοντας έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του στην υλοποίησή τους. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κάρολιν Ατκινσον, σημείωσε ότι «αποτελούν ένα σύνολο πολύ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων» και ότι «η εφαρμογή αυτής της δέσμης μέτρων θα είναι μια κρίσιμη καμπή σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε ένα «σημαντικό βήμα» προς το στόχο της μείωσης των κρατικών δαπανών, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει εναλλακτική λύση παρά να κάνει αυτό που πρέπει (...) και είμαι πολύ ικανοποιημένη που η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνας πρωθυπουργός καταβάλλουν τις προσπάθειές τους σε αυτό το δρόμο, ο οποίος είναι δύσκολος αλλά χωρίς εναλλακτική λύση». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η αυριανή συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου «δεν αφορά δεσμεύσεις για βοήθεια, αλλά τις καλές σχέσεις των δύο χωρών».

Ο λαός πληρώνει 80 εκατ. ευρώ ετησίως για το ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτικές οι απαντήσεις του υπουργού Αμυνας στις Ερωτήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, χτες στη Βουλή

Ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά από την τσέπη του τη συμμετοχή της ντόπιας αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια όπου Γης

Associated Press

Ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά από την τσέπη του τη συμμετοχή της ντόπιας αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια όπου Γης
Στα 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αποτιμάται η συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές του ΝΑΤΟ (Αφγανιστάν, Βαλκάνια κλ.π.) ανέφερε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΕΠΑΑ) με βάση τις αποφάσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο υπουργός ανέφερε το συγκεκριμένο στοιχείο απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, προσθέτοντας μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών που αφορούν το ΝΑΤΟ αναπτύσσονται «μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς». Την αντίθεσή της στις πολιτικές και τους στόχους της λεγόμενος κοινής πολιτικής άμυνας εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Ελ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ΕΠΑΑ υποστηρίζοντας ότι πλέον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, «προβλέπεται ομόλογη ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών» και «θεσμικά σημαντικότερος και καθαρότερος ρόλος για τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών». Στόχος, υποστήριξε, είναι ο «συντονισμός και η συμπληρωματικότητα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Αμυνας, αναφέρθηκε - μετά από Ερώτηση της Δ. Μανωλάκου - και στο θέμα των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και είπε πως «διεξάγεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την "Τίσσεν Γκρουπ"». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της δομής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά λέγοντας πως «πρέπει να σεβαστούμε το κοινοτικό πλαίσιο» και παράλληλα «να διαχωριστούν οι αμυντικές και οι μη αμυντικές δραστηριότητες», δηλαδή «να διαχωριστεί ο μη αμυντικός κλάδος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Με την νέα συνθήκη «εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ» επισήμανε στη δική της σύντομη παρέμβαση η Δ. Μανωλάκου, με στόχο η ΕΕ «να εξασφαλίσει καλύτερη θέση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο διεθνή ανταγωνισμό». Μάλιστα, συνέδεσε τις εξελίξεις αυτές με τη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «από τη μια έχουμε σφαγιασμό εισοδήματος και δικαιωμάτων των εργαζομένων και από την άλλη έχουμε αγορά γαλλικών φρεγατών». «Ζητάμε την επιστροφή όλων των σωμάτων» που μετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και τάχθηκε κατά της αναδιαμόρφωσης της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως «η αμυντική ικανότητα της χώρας διασφαλίζεται όταν στηρίζεται στα στρατευμένα παιδιά».

Μείον 1,5 μισθός!

Μια καθωσπρέπει κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορούσε παρά να αξιοποιεί στο έπακρο την απάτη του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, προκειμένου να συσκοτίσει την ουσία των μέτρων που παίρνει και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο για τις στοχεύσεις της. Από αυτήν την άποψη, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μαζί με τις υπόλοιπες ανακοινώσεις και μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε - και μάλιστα με στόμφο - ότι η κυβέρνηση μαζί με το πετσόκομμα των εισοδημάτων των εργαζομένων, αποφάσισε να επιβάλει, λέει, και έκτακτη εισφορά 1% για όσους δηλώνουν ετήσιο εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Οι απάτες που κατά καιρούς μετέρχονται τα επιτελεία που εκπονούν τις αντιδραστικές πολιτικές είναι γνωστά, αλλά αυτό που κάνουν τώρα με την περιβόητη έκτακτη εισφορά ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Εξηγούμαστε: Αν κάποιος είχε το 2009 δηλωμένο εισόδημα 100.000, αν καταφέρνει δηλαδή κάθε μήνα και βάζει στην τσέπη 10.000 ευρώ, για την αποτροπή της επικείμενης καταστροφής της χώρας θα κληθεί να καταβάλει 1.000 ευρώ. Το φιλαράκι του, με 120.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει 1.200 ευρώ και πάει λέγοντας.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της απάτης των κυβερνώντων που ξεδιάντροπα προσπαθούν να ισοφαρίσουν την κλοπή των λαϊκών εισοδημάτων με τις παραπάνω ψευτοεισφορές, ας δούμε σε αριθμούς την επιβάρυνση με την οποία φορτώνεται δημόσιος υπάλληλος με 20 χρόνια προϋπηρεσίας και με ετήσιες αποδοχές της τάξης των 27.400 ευρώ, που χωρίζονται σε 19.000 βασικό μισθό και 8.400 επιδόματα. Οι μηνιαίες αποδοχές του είναι, όλο κι όλο, 1.957 ευρώ! Ο εργαζόμενος αυτός:

  • Χάνει, αυτόματα, το 12% των επιδομάτων που δικαιούται, δηλαδή, 1.008 ευρώ.
  • Ακόμα 420 ευρώ λόγω υψηλότερης φορολόγησης του επιδόματος.
  • Το 30% του δώρου Χριστουγέννων 587 ευρώ.
  • Το 30% του δώρου Πάσχα 294 ευρώ.
  • Το 30% του επιδόματος άδειας 294 ευρώ.

Αρα ο συγκεκριμένος υπάλληλος, χωρίς να υπολογίσουμε έστω και ένα ευρώ, από την τεράστια επιβάρυνση που θα υποστεί λόγω της αλματώδους αύξησης της έμμεσης φορολογίας, χάνει από το εισόδημά του, τουλάχιστον 2.603 ευρώ! Με δυο λόγια: Το 2010 για τον συγκεκριμένο υπάλληλο ξεκινάει με ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ που στο ύψος της είναι σχεδόν ενάμισης μισθός! Παρόμοια ή αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και για εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα συναδέλφους του, ενώ όπως ξεκαθάρισε χτες η κυβέρνηση τα μέτρα δεν είναι καθόλου έκτακτου χαρακτήρα, αλλά ήρθαν για να μείνουν.

Συγκρίσεις με τη ...συνεισφορά εκείνων που δηλώνουν 100.000 ευρώ και πάνω, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αποτελούν κοροϊδία, άλλωστε δεν είναι και της ώρας. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα, είναι να βουλιάξουν οι χώροι που είναι προγραμματισμένα τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Γιατί αν δεν αντιδράσουμε τώρα, μαχητικά, αγωνιστικά, αποφασιστικά, αύριο θα μας ζητήσουν να ματώσουμε ακόμα περισσότερο.


Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ