ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΦΚΑ
Προεκλογική κοροϊδία η υπόσχεση ότι θα καταργηθεί

Σε 154 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται το χαράτσι που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι για μια δεκαετία

Σε άλλη μια προεκλογική «απάτη» επιδόθηκε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να υποσχεθεί πέντε μόλις μέρες πριν τις εκλογές ότι θα «καταργήσει»... το διπλό χαράτσι που πληρώνουν οι συνταξιούχοι για το Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΛΑΦΚΑ. Για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια, ότι τον είχε «προλάβει» το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, το οποίο με πρόσφατη απόφασή του έκρινε το ΛΑΦΚΑ παράνομο!

Μάλιστα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να καταργήσει το χαράτσι αυτό και να επιστρέψει τις κρατήσεις μιας 5ετίας! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που προφανώς πληροφορήθηκε έγκαιρα αυτήν την απόφαση, έσπευσε αμέσως, με τον πιο χυδαίο τρόπο, να το παρουσιάσει ως δική του «σπουδαία» υπόσχεση, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά! Το γεγονός αυτό, καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Οπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους: «φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου το πληροφορήθηκε, (απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου), όπως και εμείς και έσπευσε να το εκμεταλλευτεί ενόψει εκλογών σαν δική του προσφορά. Αυτό στα ελληνικά κ. Γ. Παπανδρέου λέγεται απάτη. Ας το έχουν και αυτό υπόψη τους οι συνταξιούχοι στις 7 Μάρτη».

Κι αυτό, όταν για μια δεκαετία τουλάχιστον οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εκώφευαν προκλητικά στην απαίτηση των συνταξιούχων να καταργηθεί το χαράτσι. Ενα χαράτσι, σκέτη αιμορραγία για τους συνταξιούχους. Που το πλήρωσαν και το πληρώνουν πανάκριβα. Στα 154 δισεκατομμύρια ανέρχεται η «μπάζα» που έκανε το κράτος των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, από το 1992 μέχρι και το 2001, από αυτό το χαράτσι. Το ΙΚΑ, μάλιστα, για το 2004 στον προϋπολογισμό του προβλέπει είσπραξη για τον ΛΑΦΚΑ 11 δισεκατομμύρια δραχμές! Οι ομοσπονδίες ρωτούν χαρακτηριστικά τον Γ. Παπανδρέου: «πού ήταν όταν η κυβέρνησή του ανανέωνε δυο φορές το χαράτσι αυτό, που αφαιρεί σεβαστό ποσό από την αύξηση που μας δίνουν κάθε χρόνο;».

Το ότι πρόκειται για ακόμα μια καθαρά προεκλογική και υποκριτική υπόσχεση, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το άθλιο χαράτσι, που επιβλήθηκε με το άρθρο 60 του νόμου 2084/1992 της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανανέωσε με δύο ακόμα νόμους! Συγκεκριμένα ο ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε με το νόμο της ΝΔ το 1992, έληγε στις 31/12/97. Ομως το ΠΑΣΟΚ τον ανανέωσε με το άρθρο 26 του νόμου 2592/1998 μέχρι τις 31/12/2001. Στη συνέχεια και πάλι η κυβέρνηση με το άρθρο 4 του νόμου 3092/2002 τον παρέτεινε μέχρι την 1/1/2008.

Υπογραμμίζεται, ότι ενώ αυτός ο λογαριασμός υποτίθεται ότι είχε φτιαχτεί για να καλυφθούν κάποια Ταμεία που είχαν οικονομικά προβλήματα, με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μπορεί να παίζει στο Χρηματιστήριο τα δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ
Ακόμα δεν πήραν τις αυξήσεις του 2004

Μηδέν αύξηση πήραν οι συνταξιούχοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι για το 2004, καθώς η απόφαση που περίτρανα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για αυξήσεις «ψίχουλα» της τάξεως του 4% για το 2004, δεν έχει ακόμα υπογραφτεί από το υπουργείο Οικονομικών! Αυτό το απαράδεκτο γεγονός έρχεται λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου για συντάξεις που θα «φτάσουν» τα 700 ευρώ το 2008. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός σε βάρος των συνταξιούχων, που για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση καταδίκασε στην πείνα, δεν έχει τέλος.

Τα όσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται για δήθεν βελτίωση των συντάξεων αποδεικνύονται στην πράξη «φούμαρα» που στόχο έχουν να ξεγελάσουν τους χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση! Αυτό αποδεικνύει περίτρανα η άθλια σημερινή πραγματικότητα, ότι δηλαδή από τους 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι 900 χιλιάδες περίπου παίρνουν σύνταξη κάτω των 500 ευρώ!

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αύξηση του 4% η κατώτερη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας στο ΤΕΒΕ διαμορφώνεται το 2004 στα 343 ευρώ, από 330 που ήταν το 2003. Οι συντάξεις θανάτου στα 288 ευρώ από 277 ευρώ. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν τη «φοβερή» αύξηση των 11 ευρώ το μήνα!

Να υπενθυμιστεί επίσης ότι στις 18 Φλεβάρη το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει την υπογραφή της απόφασης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο για τις αυξήσεις που θα καταβάλλονταν από 1/1/2004. Μέχρι όμως και σήμερα ούτε αυξήσεις ούτε αναδρομικά πήραν οι συνταξιούχοι των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ.

Αντίστοιχα η κατώτερη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας στο ΤΣΑ διαμορφώνεται στα 343 ευρώ και η σύνταξη θανάτου στα 288. Τέλος, στο ΤΑΕ, οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας με 35ετή συντάξιμο χρόνο στην Α' ασφαλιστική κατηγορία, διαμορφώνονται στα 319 ευρώ.

Οι συνταξιουχικές ομοσπονδίες και οι χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας δε θα σταματήσουν να παλεύουν για: κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ μέχρι σύνταξη 11.740 ευρώ ετησίως και απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Τους «έκλεψαν» την αποζημίωση

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους 480 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι το 1997, όταν τα ναυπηγεία είχαν τεθεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αυτοί είχαν απολυθεί με τη γνωστή... μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου». Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν τότε ήταν συνολικά 516. Το ποσό των αποζημιώσεων που τους καταβλήθηκε συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν λειψό, αφού διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ενσωμάτωνε το σύνολο των πραγματικών αποδοχών τους.

Μετά από προσφυγή στα δικαστήρια και υπουργικές αποφάσεις, το 2002 οι 36 από τους 516 εξοφλήθηκαν πλήρως. Ετσι παρουσιάστηκε το φαινόμενο εργαζόμενοι με την ίδια προϋπηρεσία, βαθμό, μισθό και κυμαινόμενες αποδοχές να έχουν διαφορά στο ποσό που τους καταβλήθηκε ως αποζημίωση ως και 50%.

Οι 480 εργαζόμενοι, οι οποίοι να σημειωθεί έχουν επαναπροσληφθεί στο ναυπηγείο, για να επιλύσουν το πρόβλημά τους έχουν συγκροτήσει επιτροπή. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που αυτή εξέδωσε, επισημαίνει και το εξής αξιοσημείωτο: Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διατέθηκε για τις αποζημιώσεις ποσό ύψους 13,26 εκατομμυρίων ευρώ. «Από το ως άνω ποσό όμως διατέθηκαν μόνο 6,5 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις και από τον ίδιο λογαριασμό καταβλήθηκαν οι συμπληρωματικές αποζημιώσεις των πρώην συναδέλφων μας. Από τα πιο πάνω στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την επίσημη πληροφόρηση της κυβέρνησης, ανακύπτει εύλογο αλλά και αμείλικτο το ερώτημα τι απέγιναν τα πλεονάζοντα 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που είχαν διατεθεί από το ΠΔΕ για τις αποζημιώσεις μας».

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία τα οποία αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής, δόθηκαν από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Πάχτα στις 12 Δεκέμβρη 2003, απαντώντας σε Ερώτηση για το θέμα αυτό που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

ΗΛΤΕΞ
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΠΑΜΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρησης ΗΛΤΕΞ ΑΕ, βρέθηκε για ακόμη μια φορά χτες ο ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσουν οι απολύσεις και οι απειλές, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας που ξεπέρασε κάθε ανθρώπινο όριο και εφαρμόζεται με τρόπους που δε συναντιέται σε άλλη επιχείρηση του κλάδου. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η συλλογή φύλλων ατομικής παραγωγής από κάθε εργαζόμενο και να μειωθεί ο αριθμός των μηχανών που επιβλέπει κάθε εργαζόμενος.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος διατύπωσε στους εκπροσώπους της ΗΛΤΕΞ τις σοβαρές ανησυχίες του για τις δηλώσεις που έγιναν από μέρους της εργοδοσίας, σχετικά με το κλείσιμο της εταιρίας ή με την απόλυση εργαζομένων δήθεν λόγω «οικονομικών δυσχερειών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΗΛΤΕΞ, διαθέτει πολλές εταιρίες του κλάδου και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ ο όμιλος χτίζει νέα παραγωγική μονάδα δίπλα ακριβώς από το υφιστάμενο εργοστάσιο ΗΛΤΕΞ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ