ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Επιτάχυνση» των διαδικασιών θέλει και η Γερμανία

Μέρκελ - Γιλντιρίμ συζήτησαν όχι απλά για την πορεία των συνομιλιών, αλλά και για το «ενδιαφέρον» της Αγκυρας να διασφαλιστούν οι «τέσσερις ελευθερίες» της ΕΕ για τους Τούρκους που πηγαίνουν στην Κύπρο

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα Κοτζιά - Αϊντε

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα Κοτζιά - Αϊντε
ΑΓΚΥΡΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Η προώθηση ενός συμβιβασμού στην Κύπρο με το νέο σχέδιο διχοτόμησης του Νησιού συνδέεται με ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, όπως αποτυπώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και της τουρκικής ηγεσίας στην Αγκυρα, όπου η πρώτη έκανε επίσημη επίσκεψη, συμπεριλαμβάνοντας στην ατζέντα της και το Κυπριακό.

«Είπαμε ότι η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και όλη την ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό», δήλωσε η Μέρκελ, που συνολικά στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία εστίασε στη σημασία της ευρύτερης «περιφερειακής σταθερότητας», αλλά και στο ρόλο που η Αγκυρα μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, περιέγραψε ως «μεγαλύτερη επιθυμία μας» το «να διασφαλιστεί λύση στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μια ενωμένη Κύπρο, δίκαιη, με δύο ομοσπονδιακές διοικήσεις, μια λύση όπως επιθυμεί και η Ευρώπη και η Τουρκία και η Ελλάδα», προσθέτοντας όλο νόημα: «Σε αυτό το θέμα οι πλευρές πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και πιο υπομονετικές και οι αναγκαίες θυσίες πρέπει να είναι αμοιβαίες. Οχι μονόπλευρες».

Στα θέματα γύρω από τα οποία ξετυλίχθηκε η συζήτηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ (αλλά και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν) για το Κυπριακό ξεχώρισε το αίτημα της Αγκυρας, σε περίπτωση λύσης, οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ να ισχύουν και για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Κύπρο. Μάλιστα, ορισμένα ρεπορτάζ επέμειναν χτες ότι το Βερολίνο φάνηκε να μην αποκλείει (αν όχι να είναι και θετικό) στη συγκεκριμένα «ιδέα», στην οποία παρεμπιπτόντως η τουρκική πλευρά δίνει αξία αντίστοιχη με αυτήν της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Χτες, αναλυτής της τουρκικής «Χουριέτ» περιέγραφε ως «προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη διευθέτηση (στο Κυπριακό)» τη διασφάλιση των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους, σχολιάζοντας ότι «η επίτευξη της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού δεν είναι δύσκολη δουλειά αν συγκριθεί με το καθήκον αποτίναξης των τειχών που έχουν δημιουργηθεί μες στα κεφάλια των ανθρώπων». Ενώ συνέδεε τις αντιρρήσεις Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων με μια «αρχαϊκή αντι-τουρκική εμμονή».

Συνάντηση Κοτζιά - Αϊντε

Στο μεταξύ, χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ενώ καταγράφηκαν αποκλίσεις και η άποψη ότι υπάρχει αρκετό έδαφος ακόμα για να καλυφθεί. Ακόμα, μεταφέρθηκαν σκέψεις για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο που θα γίνει αρχές Μάρτη στην Ελβετία, καταρχήν, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών. Τέλος, στο «τραπέζι» τέθηκε και το θέμα των «τεσσάρων ελευθεριών» για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, σε περίπτωση επίτευξης λύσης, ζήτημα που η Αγκυρα ιεραρχεί σημαντικά για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Προηγούμενα, και μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha», ο Ν.Κοτζιάς αναδείκνυε την όξυνση των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό, δηλώνοντας (χωρίς διευκρινίσεις ωστόσο): «Το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα. Κάποιοι μου έλεγαν ότι έπρεπε να λυθεί μέχρι τις 19 του Γενάρη. Κάποιοι θεωρούσαν, δηλαδή, ότι η τελευταία μέρα της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης είναι και η τελευταία μέρα ύπαρξης του Μεγαλονήσου».

Κατά τα άλλα, ο Ελληνας υπουργός που μίλησε για κατάργηση της Συμφωνίας Εγγυήσεων και το θέμα της τουρκικής κατοχής επιχείρησε να συγκεράσει τα πράγματα, προσπαθώντας να «θολώσει» πλευρές των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ξετυλίγονται με άξονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Για τη στάση της Αγκυρας, είπε: «Στο Κυπριακό η Τουρκία έχει βάλει δυο θέματα, με τα οποία γίνεται όλο και πιο "ειλικρινής". Το ένα είναι ότι επιδιώκει την παραμονή τμήματος του τουρκικού στρατού πάνω στη Μεγαλόνησο, στην αρχή έλεγε πάντα μόνο για να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους, τελευταία με μεγαλύτερη ειλικρίνεια μιλά για λόγους γεωστρατηγικών βλέψεων. Το δεύτερο, το οποίο ακούμε εδώ και δυο μήνες, είναι ότι θέλουν στο Κυπριακό να διασφαλίσουν συμφέροντα των Τούρκων πολιτών, το πώς αυτοί θα πηγαινοέρχονται και θα κινούνται ως Ευρωπαίοι πολίτες στη Μεγαλόνησο». «Κατά συνέπεια», συνέχισε, «οι Τούρκοι ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων. Εχω απαντήσει πάρα πολλές φορές ότι στο Κυπριακό πρέπει να κάνουν όλες οι πλευρές συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου - πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου - κράτους η Κύπρος. Ομως με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας».

Επίσης, υποστήριξε σχετικά με τη στάση της Βρετανίας: «Εχει κάνει μια μεγάλη μετακίνηση. Από μια παραδοσιακή φιλοτουρκική στάση έχει αντιληφθεί και δηλώνει σήμερα και απέναντι στους Τούρκους ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα...»

ΣΥΡΙΑ
Ζυμώσεις στην Αγκυρα με στόχο τις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες πολιτικών και ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν χτες στην Αγκυρα Τούρκοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλσίν, με στόχο την προετοιμασία των ενδοσυριακών συνομιλιών που αναβλήθηκαν για τις 20 του μήνα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ήταν ο Ριάντ Χιτζάμπ, που είναι γενικός συντονιστής της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» της συριακής αντιπολίτευσης, ο Ινές ελ Αμπντε, που είναι πρόεδρος του «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου», εκπρόσωποι του «Συριακού Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου» και Τουρκμένων της Συρίας. Συμμετείχαν επίσης και ορισμένοι Δρούζοι και Αλαουίτες θρησκευτικοί ακαδημαϊκοί. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως σε αυτήν τη συνάντηση δεν συμμετείχε ο Μοχάμεντ Αλούς, που είναι αρχηγός της ένοπλης οργάνωσης ισλαμιστών «Στρατός του Ισλάμ» και στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ενώ διατελούσε στις προηγούμενες συνομιλίες της Γενεύης και της Αστάνα επικεφαλής διαπραγματευτών των ενόπλων και πολιτικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Μ. Αλούς φέρεται πως δεν συμμετείχε κατόπιν πιέσεων της Ρωσίας, με αφορμή την αρνητική στάση που υιοθέτησε στις διήμερες έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες που έγιναν στα τέλη Γενάρη στην Αστάνα του Καζακστάν.

Το ίδιο 24ωρο επαναλήφθηκαν οι βομβαρδισμοί τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε περιοχές της βόρειας Συρίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις έλαβαν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ (όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων).

Τέλος, συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες πως από βομβαρδισμούς αεροσκαφών της συμμαχίας των ΗΠΑ καταστράφηκε ο κεντρικός αγωγός υδροδότησης της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται «προπύργιο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αφοσιωμένη στη «δημοσιονομική προσαρμογή»

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα συνεχίσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αναζητώντας τακτική και μείγμα ευνοϊκό για τις σημερινές ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου. Ετσι, σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ξεκαθαρίζει πως «η κυβέρνηση της Ρώμης συνεχίζει να ακολουθεί το δρόμο της σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας, με έμφαση στην ανάπτυξη και στις δομικές αλλαγές», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «ένας υπερβολικά ταχύς ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής θα ζημίωνε την οικονομία σε αυτήν τη φάση της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο». Με άλλα λόγια, ο Παντοάν σημειώνει ότι η ιταλική πλευρά δε μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα που δημιουργεί η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Αλλωστε, από αυτή τη σκοπιά η Ρώμη πρωτοστατεί και για τη διασφάλιση μεγαλύτερης «χαλάρωσης» στην εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου, όπως και άλλες δυνάμεις (πχ. Παρίσι).

Μάλιστα, παρ' όλο που πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν ξανά για ιταλική άρνηση στη λήψη νέων μέτρων, χτες κυκλοφόρησαν ήδη νέα «σενάρια» για αύξηση φόρων σε τσιγάρα και βενζίνη, αλλά και περικοπές στις προμήθειες της Δημόσιας Διοίκησης.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», σύμφωνα με το οποίο οι Ιταλοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ, ενώ οι Γερμανοί είναι κερδισμένοι από αυτό. Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε 0,4% στο διάστημα 1998 - 2016. Η οικονομία της χώρας αυξήθηκε 6,2% στη διάρκεια αυτής της 18ετίας, αλλά ο πληθυσμός της αυξήθηκε 6,6% την ίδια περίοδο, με συνέπεια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μειωθεί. Μάλιστα, το Μπλούμπεργκ ισχυρίζεται ότι η επίδοση της Ιταλίας είναι χειρότερη και από αυτήν της Ελλάδας. «Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιταλία να κλείσει τα ερχόμενα χρόνια την απόστασή της με άλλες οικονομίες, που έχουν ήδη επιστρέψει ή ξεπεράσει το προ κρίσης επίπεδο», σχολίαζαν οικονομολόγοι στο πρακτορείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ