ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμη να στηρίξει τον «δικοινοτικό διάλογο»...

...στη βάση του «Κοινού Ανακοινωθέντος» του Φλεβάρη του 2014 που ανοίγει δρόμο για νέο διχοτομικό σχέδιο «λύσης»

Από τις προχτεσινές κοινές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη
Από τις προχτεσινές κοινές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη
«Θέλω και από αυτό το βήμα να υπογραμμίσω την ετοιμότητα της κυβέρνησής μου να στηρίξει, με κάθε πρόσφορο τρόπο, τον δικοινοτικό διάλογο και τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Δηλαδή τη συμφωνημένη, μετά και από το κοινό ανακοινωθέν του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερογλου του Φεβρουαρίου 2014, διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της κυπριακής Βουλής, όπου μίλησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις «καλές υπηρεσίες» του ΟΗΕ σε μια περίοδο που και ο Οργανισμός εντείνει τις προσπάθειες να «λυθεί» το Κυπριακό «χωρίς καθυστέρηση», ώστε να «εκλείψουν» οι συνθήκες που καθυστερούν ή εμποδίζουν μια σειρά «μπίζνες» ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων. Στην τελευταία του έκθεση, ο ίδιος ο γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, έθεσε θέμα λήξης της «απομόνωσης» του ψευδοκράτους, ενώ και ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, έχει ανοιχτά επισημάνει ότι οι δικοινοτικές επαφές πρέπει να προχωρήσουν μαζί με τη συζήτηση για την «αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «Κοινό Ανακοινωθέν»

Οι επικίνδυνοι για τον κυπριακό (και όχι μόνο) λαό σχεδιασμοί είχαν αποτυπωθεί και στο ίδιο το «Κοινό Ανακοινωθέν» που Αναστασιάδης - Ερογλου είχαν καταλήξει το Φλεβάρη του 2014, το οποίο επικαλέστηκε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας. Εκεί γινόταν καθαρά λόγος για δύο «συνιστώντα κράτη», που «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Μάλιστα, και τότε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταδικάσει καθαρά το κοινό ανακοινωθέν, προσπαθώντας ωστόσο να εμφανιστεί ότι παίρνει αποστάσεις. Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Πολιτική Γραμματεία του στις 22/2/2014 ανέφερε: «Επειδή στο Κοινό Ανακοινωθέν υπάρχουν ασάφειες και γκρίζες ζώνες, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την τελική του κατάληξη. Για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις παράθυρο ευκαιρίας πρέπει να διεξαχθούν χωρίς έξωθεν πιέσεις, στη βάση της διεθνοποίησης του Κυπριακού και όχι της αντιμετώπισής του ως ένα διμερές πρόβλημα Ελλάδας - Τουρκίας, αποδιεθνοποιημένο σε τετραμερή πλαίσια, με την αξιοποίηση όλων των φίλιων δυνάμεων της Κύπρου και με την επίβλεψη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Δηλαδή, παρουσίαζε ως «γκρίζες ζώνες» και «ασάφειες» τα ξεκάθαρα διχοτομικά νέα σχέδια και καλλιεργούσε πάλι αυταπάτες για το ποια συμφέροντα υπηρετούν όσοι εμφανίζονται ως «φίλοι» του κυπριακού λαού, αλλά και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αξιοποιούν και τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προωθήσουν τα σχέδια των μονοπωλίων που στηρίζουν.

Αλλωστε, η ίδια η επισήμανση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή», παραπέμπει ευθέως στην «επίλυση» του Κυπριακού υπό το πρίσμα των αναγκών που θέτουν η «σταθερότητα» και η «ασφάλεια» των μονοπωλιακών σχεδιασμών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Τουρκικές πηγές: Θα μείνει το «Μπαρμπαρός»

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές από την Αγκυρα διέρρεαν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» δε θα φύγει από την κυπριακή ΑΟΖ, σε μια δήλωση που πολλοί ερμήνευσαν ως απάντηση στις σχετικές δηλώσεις Τσίπρα.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλέστηκε χτες διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θέσεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως ισχύουν».

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην επιστολή που υπογράφει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει πάψει να υφίσταται από το 1963», και ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα να ορίσουν και να κηρύξουν μονομερώς ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα ανοικτά των ακτών του νησιού και να επιδοθούν σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων παραβλέποντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Παιχνίδι» με όλους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Κάλεσμα συστράτευσης κάτω από τη σημαία της διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, απηύθυνε στο λαό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1». «Θέλουμε ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος για να μπορεί να διαπραγματευτεί», δήλωσε, υποσχόμενος ...χάντρες και καθρεφτάκια, όπως διαύγεια και διαφάνεια με άνοιγμα «όλων των φακέλων» στο υπουργείο του, αλλά και «εθνική κυριαρχία», την ώρα που υποκλινόταν στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις λυκοσυμμαχίες τους, όπως το ΝΑΤΟ.

Ο Π. Καμμένος επικρότησε την παρέμβαση των ΗΠΑ στη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ και εξωραΐζοντας τα κίνητρά της, ανέφερε ότι «σε λίγες ώρες έρχεται με εντολή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα μεγάλο κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ακριβώς για τα οικονομικά, να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει ότι εδώ πέρα τραβάμε έναν καινούριο δρόμο».

Πρόσθεσε δε ότι για την κυβέρνηση προέχει «το συμφέρον της πατρίδας», δηλαδή του κεφαλαίου κι αυτό υπηρετεί αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες για κολεγιές με τη Ρωσία, αλλά και «παραμένοντας στο ΝΑΤΟ, σεβόμενοι τη Συμμαχία και τις συμφωνίες που έχουμε». Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε, εξάλλου, τα χτεσινά του ραντεβού με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη για τον τρόπο διευθέτησης του χρέους υποστήριξε ότι είτε κούρεμα είτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής το «αποτέλεσμα» μετράει, προφανώς για το κεφάλαιο, όταν ο λαός και σε κάθε περίπτωση θα κληθεί να πληρώνει στο διηνεκές ένα χρέος που δεν προκάλεσε.

Τέλος, υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τα νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί και «αν ένα νομοσχέδιο είναι αντίθετο προς τις αρχές και ιδίως τις "κόκκινες γραμμές" μας, δεν θα το ψηφίσουμε ... οι δύο εταίροι θα πρέπει δημόσια να συμφωνούν ή να διαφωνούν. Εάν διαφωνούμε θα καταψηφίζουμε». Σαν τέτοια «κόκκινη γραμμή» πρόβαλε την εναντίωση των ΑΝΕΛ στην απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Η χαρά του Παπαδημούλη

«

Η θεαματική αλλαγή κλίματος, που κορυφώθηκε με την εντυπωσιακή δήλωση Ομπάμα, δεν είναι καρπός κάποιων μαγικών κινήσεων που έκανε ο Τσίπρας μέσα σε 48 ώρες. Είναι καρπός μιας προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει από το 2010, από την υπογραφή του Μνημονίου», υποστήριξε προχτές στον ρ/σ «Βήμα», ο Δ. Παπαδημούλης. Είναι γεγονός ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να κουμπώσει με προβληματισμούς που αναπτύσσονταν στους κόλπους του κεφαλαίου για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί ταχύτερα να ωθήσει τα κέρδη του σε ανάκαμψη. Μείγμα που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ πριν το κάνει παντιέρα του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρότασή του «πατάει» σε οξύτατους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό των αστικών τάξεων, μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ανταγωνισμοί που στο επίκεντρό τους έχουν πάντα ένα και μόνο πράγμα: Τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τα μερίδια σε αγορές, ποιας χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα χάσουν και ποιας θα κερδίσουν...

Ο Παπαδημούλης, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να χαίρονται όσο διακρίνουν δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν απέναντι στο ντόπιο κεφάλαιο, για λογαριασμό του οποίου διαπραγματεύονται. Το μόνο βέβαιο μέσα σ' αυτό το σκηνικό είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή του λαού, καθώς οι βασικοί παράμετροι που καθορίζουν την ποιότητά της παραμένουν ίδιες και στο ένα και στο άλλο μείγμα. Απόδειξη τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στις ΗΠΑ που σιτίζονται με κουπόνια, κοιμούνται σε χαρτόκουτα και φυτοζωούν.

Το μόνο θεαματικό στην όλη υπόθεση, που αφορά το λαό, είναι το μπαράζ προπαγανδιστικών ριπών που δέχεται ώστε να πειστεί ότι η διαπραγμάτευση που διεξάγεται αφορά έστω κατ' ελάχιστο τη βελτίωση της ζωής του. Είναι, εξάλλου, γνωστό έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες πάμπολλες εναλλαγές στη διαχείριση υπήρξαν, ότι από θεάματα άλλο τίποτα, από «άρτο» όμως...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ