ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η Γερμανία και με στρατό σε διεθνείς επεμβάσεις

Σειρά διεθνών ζητημάτων, πεδία ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στις συζητήσεις

Από τη λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο
Από τη λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο
Στο Μόναχο της Γερμανίας, άρχισε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή η λεγόμενη 50ή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, μια συνάντηση που ξεκίνησε το 1963, με κύριο στόχο την προσπάθεια συντονισμού για την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση χρησιμεύει ως φόρουμ ανταλλαγής απόψεων για διεθνή ζητήματα και βέβαια είναι φανερό ότι σε αυτό εκφράζεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως στα ζητήματα της Ουκρανίας, της Συρίας, του Ιράν που κυριάρχησαν στις συζητήσεις (βλέπε στα αντίστοιχα ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες).

Συμμετείχαν 90 αντιπροσωπείες χωρών (20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας) αλλά και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ (96 χρόνων), γνωστός από τη λεγόμενη Ostpolitik, πολιτική για την ανατολική Ευρώπη, όπως οι βετεράνοι Αμερικάνοι μαέστροι του αντικομμουνισμού Χένρι Κίσινγκερ (91 χρ.) και Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, (86 χρ.), όπως και ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν (88 χρ.).

Πάντως, με το «καλημέρα», με την εναρκτήρια ομιλία του, ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ, την Παρασκευή το απόγευμα, έδωσε το στίγμα ότι η Γερμανία θα διεκδικήσει, ξεπερνώντας όποιες τυπικές δεσμεύσεις υπήρχαν από τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την ενεργότερη συμμετοχή της στις διεθνείς επεμβάσεις.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της δε θα πρέπει να αρνούνται εύκολα την παροχή βοήθειας σε άλλους, όταν λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου ή επιχειρήσεων εθνικής κάθαρσης» και πρόσθεσε: «Η χρήση στρατιωτικής βίας ως ύστατο μέσο είναι εφικτή, μόνο κατόπιν προσεκτικής έρευνας και αξιολόγησης των συνεπειών, καθώς επίσης και σχετικής άδειας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Κάλεσε, στη συνέχεια, τους Γερμανούς πολίτες να αποκτήσουν και πάλι αυτοπεποίθηση, την οποία έχασαν οι πρώτες γενιές μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας μια νέα εικόνα βασισμένη στην έννοια της εμπιστοσύνης. «Οποιος εμπιστεύεται τον εαυτό του, μπορεί να αποκτήσει τη δύναμη για να αλλάξει τον κόσμο. Μόνο όποιος πιστεύει αρχικά στον ίδιο, είναι αξιόπιστος και για τους εταίρους του», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τους συμπατριώτες του.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σοσιαλδημοκράτης Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Είπε, με έμφαση: «Η Γερμανία εκ του μεγέθους της δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στο ρόλο του έξωθεν σχολιαστή, θα πρέπει να είναι έτοιμη να δραστηριοποιείται έγκαιρα, αποφασιστικότερα και ουσιαστικότερα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Η χριστιανοδημοκράτισσα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, με μεγαλύτερη έμφαση, σημείωσε ότι η «αδιαφορία δεν είναι επιλογή για τη Γερμανία», ενώ προανήγγειλε ότι ο γερμανικός στρατός ετοιμάζεται να στείλει περισσότερες δυνάμεις στην επέμβαση στο Μάλι, που ξεκίνησαν οι Γάλλοι, στο όνομα της αντιμετώπισης των «ένοπλων ισλαμιστικών δυνάμεων». Βέβαια, η Γερμανία θα συμβάλει και στην προετοιμαζόμενη επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ γερμανικές δυνάμεις θα παραμείνουν και στο Αφγανιστάν.

Στη Διάσκεψη, υπήρξαν συζητήσεις και για το ζήτημα των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε από στοιχεία που έδωσε ο πρώην πράκτοράς της Εντουαρντ Σνόουντεν. Τόσο από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όσο και αξιωματούχους άλλων χωρών δόθηκαν υποσχέσεις να υπάρξει σεβασμός στη συνεργασία ...μεταξύ συμμάχων. Ακόμα, συμπεριλήφθηκαν θέματα για τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό, για το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ΥΠΕΞ και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι και, Τζ. Χάιγκελ, αντίστοιχα, μίλησαν για αναγέννηση της διατλαντικής συνεργασίας και χαρακτηριστικά ο Κέρι δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είναι ισχυρότερες, όταν μιλούν με μία φωνή» και αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα: την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των διεθνών κρίσεων. Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της διαμάχης στην Ουκρανία, ο Κέρι υπογράμμισε την αλληλεγγύη Ευρώπης και Αμερικής προς τον ουκρανικό λαό, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των Ουκρανών διεκδικεί το δικαίωμα επιλογής των εταίρων του.

ΙΡΑΝ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βήματα προσέγγισης

ΜΟΝΑΧΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν θα διαπραγματευτεί με σοβαρότητα το μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος, διαβεβαίωσε από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, του Μονάχου, όπου βρέθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαρίφ. «Θα ήταν χαζό να ξεκινά κανείς μια τέτοια διαδικασία διαπραγμάτευσης και μετά να τη διακόπτει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη «να μιλήσει για όλα τα σημαντικά θέματα. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία».

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός επέμεινε στο δικαίωμα της χώρας του για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας λέει κάποιος ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτήν την τεχνολογία», όπως είπε. Ο Μ. Ζαρίφ έκανε, παράλληλα, λόγο για «τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης», και αυτό και στις δύο πλευρές. Παρ' όλα αυτά όμως, το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Δύση, προκειμένου να βρεθεί μια «διαρκής και βιώσιμη λύση», όπως είπε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γ. Αμάνο, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν «θετικά και ενθαρρυντικά σημάδια» από το Ιράν. Νωρίτερα το πρωί, ο Μ. Ζαρίφ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, όπου συζητήθηκε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Φλεβάρη στη Γενεύη. Η όλη βέβαια προσέγγιση έχει άμεση σχέση με το να αρθούν εμπόδια στη δράση μονοπωλιακών ομίλων και από τις δύο πλευρές. Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τις 20 Γενάρη βάσει της προσωρινής συμφωνίας που υπέγραψε στις 24 Νοέμβρη στη Γενεύη με την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) να παγώσει ορισμένες δραστηριότητες του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα μερική άρση κυρώσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στην Τεχεράνη βρίσκεται από χτες αποστολή αντιπροσώπων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και πετρελαϊκών εταιρειών της Γαλλίας σε ταξίδι που διοργανώνεται από την Ενωση Γάλλων Βιομηχάνων. Παρόμοιες αποστολές έχουν κάνει, το τελευταίο διάστημα, και άλλες χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Νότια Κορέα.

  • Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Phoenix» ότι η εξόντωση των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς ήταν «μια φρικτή τραγωδία που ποτέ δεν πρέπει να επαναληφθεί» και πρόσθεσε «δεν έχουμε τίποτε κατά των Εβραίων, μόνο το μεγαλύτερο σεβασμό γι' αυτούς εντός του Ιράν και εκτός. Δεν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε από κανέναν».
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Χωρίς ρεύμα το 25% των νοικοκυριών από το χιονιά

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Μήνες θα χρειαστούν μέχρις ότου αποκατασταθούν οι σημαντικές καταστροφές που προκάλεσε το τελευταίο κύμα σφοδρών χιονοπτώσεων που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Σλοβενία, δήλωσε χτες ο Σλοβένος υπουργός Αμυνας, Ρόμαν Γιάκιτς, μετά από πολύωρη σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ότι το 25% (δηλαδή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά!) παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από την Παρασκευή, καθώς στη διάρκεια της θεομηνίας καταστράφηκαν περίπου 500 τόνοι καλωδίων και γραμμών μεταφοράς ενέργειας. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, ώστε χτες χρειάστηκε να σταλούν γεννήτριες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία, για να αποκατασταθεί μερικώς το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το 75% των σχολείων και των παιδικών σταθμών στη χώρα παραμένουν κλειστά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί τα έκτακτα περιστατικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι από πτώσεις στα παγωμένα πεζοδρόμια. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες εξαιτίας του πάγου και των εκατοντάδων πεσμένων δένδρων. Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία υπάρχουν και σε πολλές άλλες χώρες των Βαλκανίων, την Ιταλία, με μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συγκρούσεις που ευνοούν την επέμβαση

MΠΑΝΓΚΙ.--

Ασταμάτητες μαίνονται οι συγκρούσεις ένοπλων ομάδων Χριστιανών και Μουσουλμάνων όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως στην πόλη Μπόντα, ρίχνοντας νερό στο μύλο των αυτόκλητων ιμπεριαλιστών «σωτήρων», όπως οι 1.600 Γάλλοι στρατιώτες που πραγματοποιούν στρατιωτική επέμβαση στη χώρα από τις αρχές Δεκέμβρη.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, υπερασπίστηκε τη στρατιωτική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τις 5 Δεκέμβρη του 2012, ισχυριζόμενος ότι δύο μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Sangaris», η βία «έχει περιοριστεί εν μέρει» και ότι πλέον ξεκίνησε η διαδικασία αφοπλισμού για τις πολιτοφυλακές Χριστιανών (γνωστές ως «Αντι-μπαλακά») και των ισλαμιστών έμμισθων μισθοφόρων του πρώην σφετεριστή της εξουσίας, Μισέλ Ντζοτόντια, της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ.

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στους Γάλλους στρατιώτες ότι ευνοούν τους Χριστιανούς πολιτοφύλακες εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, ο ναύαρχος διαβεβαίωσε ότι η «Γαλλία δεν έχει εχθρούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» και ότι οι στρατιώτες του εμποδίζουν τάχα «καθημερινά τη σφαγή Μουσουλμάνων πολιτών».

Γεγονός πάντως είναι πως η συνέχιση των πολύνεκρων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας ρίχνει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών, σε μία χώρα που έχει μπει στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων για τον τεράστιο αλλά ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ