ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εξετάζει το ενδεχόμενο «βοήθειας» σε ΕΕ και ΔΝΤ

Συνεχίζεται η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την περιοδεία της στην Κίνα συνεχίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από πλήθος επιχειρηματιών και πολιτικών. Χτες συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο. Στην ατζέντα της Γερμανίδας καγκελάριου κατά τις επαφές της είναι τόσο η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και η πορεία του ευρώ, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όσο και τα ζητήματα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αφορούν το Ιράν και τη Συρία.

Κατά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, ο Χ. Ζιντάο τόνισε την πρόθεση της Κίνας να προχωρήσει σε μία «μακροχρόνια υγιή και σε βάθος αναπτυγμένη στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία, όσον αφορά τις επόμενες δεκαετίες», με στόχο το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θέλει να ανοίξει ευρύτερες προοπτικές στη συνεργασία και χαρακτήρισε την ΕΕ και την Κίνα σημαντικές δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, οι οποίες μοιράζονται κοινά συμφέροντα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για αμοιβαία συνεργασία, τονίζοντας ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να προχωρήσει τη στρατηγική συνεργασία του με την Ευρώπη στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο είχε εκφράσει την πρόθεση της Κίνας να βοηθήσει την ΕΕ και την Ευρωζώνη για να ξεπεράσει την «κρίση χρέους», όπως χαρακτήρισε την καπιταλιστική κρίση, συνεισφέροντας με μια «αυξημένη συνεισφορά» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και με «επενδύσεις» σε υποδομές σε ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης εξετάζει την πιθανότητα να συμβάλει περισσότερο στην ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην προοπτική ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας - Γερμανίας υπερθεμάτισε και η Α. Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αμοιβαίες επενδύσεις με την Κίνα, στη βάση αμοιβαίου κέρδους.

OIKONOMIA - HΠΑ
Απολύσεων συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν τον πόλεμο των εντυπώσεων ενόψει προεδρικών εκλογών. Το νέο επεισόδιο αφορά το αίτημα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την έγκριση κονδυλίων για την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων και τη στήριξη της «μεσαίας τάξης». Μία τάξη όμως που έχει εξοντωθεί, στην κυριολεξία, καθώς στην πλειονότητά της βυθίζεται στην ανεργία και κατά συνέπεια στην ανέχεια.

Η «American Airlines» η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 13.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 15% του εργατικού της δυναμικού, στο πλαίσιο της «προσπάθειας αναδιοργάνωσης» όσο βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Τις μεγαλύτερες περικοπές σε απόλυτους αριθμούς θα υποστούν οι κλάδοι του προσωπικού συντήρησης και διαχείρισης των αποσκευών, περικοπές θα γίνουν και στο ιπτάμενο προσωπικό, ενώ για να συμπληρωθεί η δυσοίωνη εικόνα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στόχος εκτός των απολύσεων είναι και η μείωση του κόστους εργασίας κατά 20%.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι πέντε έως δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηριχθεί η αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δέσμης προτάσεων με άξονα την «επανεκκίνηση» στην αγορά των ακινήτων. Σχεδόν 11 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν λάβει ενυπόθηκα δάνεια από τις Fannie Mae και Freddie Mac για την αγορά κατοικίας αλλά δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και καθώς οι κατασχέσεις έχουν ξαναρχίσει και χιλιάδες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους φέτος στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος σπεύδει να δώσει μία ακόμη παράσταση, για προεκλογικούς λόγους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, εκτιμώντας ότι η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο προτεκτοράτο «αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των προσπαθειών της Συμμαχίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της δημοκρατίας». Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι δήλωσε «έτοιμος» να συναντηθεί με το Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς...

ΜΟΣΧΑ.-- Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της πολιτικής που ακολουθεί θα διεξαχθεί σήμερα στη Μόσχα με αίτημα την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Δεκέμβρη, την παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βλ. Τσούροφ και τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για νοθεία. Παρόμοιες διαδηλώσεις υπό το σύνθημα «Για Δίκαιες Εκλογές» αναμένονται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες 82 πόλεις της χώρας.

ΡΑΜΑΛΑ-- Ενα τρίχρονο κοριτσάκι κι ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίσθηκαν χτες τα ξημερώματα στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Συνολικά, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε κατά έξι «στόχων» στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ανακοινώνοντας πως έκανε τις επιδρομές απαντώντας «στα πυρά ρουκετών που είχαν στόχο το Ισραήλ»...

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Πλοία και ελικόπτερα συνέχιζαν χτες τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων από το προχτεσινό ναυάγιο επιβατηγού πλοίου ανοιχτά των βορείων ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας καθώς αγνοούνταν η τύχη τουλάχιστον 100 επιβατών. Προχτές, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 250 επιβάτες.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης και έκδοσης του πρώην δικτάτορα του Περού Φρανσίσκο Μοράλες Μπερμούδες διέταξε Αργεντινός δικαστής ώστε να προσαχθεί σε δίκη για τη συνέργειά του σε εγκλήματα στο πλαίσιο της «επιχείρησης Κόνδωρ», το εκτεταμένο σχέδιο καταστολής αγωνιστών σε όλη τη Λατινική Αμερική που εφαρμόστηκε τις δεκαετίες 1970-1980.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της παράνομης αποδοχής δώρων από Γερμανούς πολιτικούς, σκάνδαλο που έχει ως επίκεντρο τον Πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ και τον εκατομμυριούχο Μανφρεντ Σμιντ. Αυτή τη φορά όμως, οι αποκαλύψεις αφορούν πάντα τον Σμιντ αλλά οι αποδέκτες ήταν ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ και ο Κουρτ Μπεκ, πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Με διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο όσον αφορά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της φτώχειας και την κατοχύρωση λαϊκών δικαιωμάτων όπως η Υγεία και η Παιδεία, συνοδεύτηκε η 13η επέτειος από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ούγο Τσάβες.

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Νέος απεργιακός αγώνας

Λίγες μόλις βδομάδες μετά την αιματηρή καταστολή του απεργιακού αγώνα των εργατών της καζαχο-κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας «Καραζανμπασμουνάι» στην πόλη Ζαναοζέν, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 εργάτες, ξέσπασε ένας νέος απεργιακός αγώνας σε άλλη πετρελαϊκή εταιρεία, αυτή τη φορά σε θυγατρική της αμερικανικής «Σεβρόν».

Περίπου 200 εργάτες δύο μικρών εργοστασίων της εταιρείας κατέβηκαν στις 25/1 σε απεργία διαρκείας με αίτημα το διπλασιασμό των μισθών τους από τα 80-90 χιλιάδες τενγκέ (540-600 δολάρια) στα 150 χιλιάδες τενγκέ.

Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με τη διεύθυνση (που δέχεται αυξήσεις μόνον έως 25%), δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα και η απεργία συνεχίζεται.

Να σημειωθεί πως η πόλη Ζαναοζέν βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τη νέα απεργιακή εστία, ωστόσο η απήχηση εκείνου του απεργιακού αγώνα φαίνεται να μη γνωρίζει αποστάσεις και να ξεπερνά την τρομοκρατία που έσπειρε η βίαιη καταστολή!


Ι.Π.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Τέλος στις πτήσεις της «Malev»

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Σταμάτησε τη λειτουργία της η ουγγρική αεροπορική εταιρεία «Malev» καθώς, όπως ανακοίνωσε χτες νωρίς το πρωί, θα πρέπει να «ελαχιστοποιήσει τις ζημιές» αφού ήδη μετράει ζημιές ύψους 60 δισεκατομμυρίων φιορίνιων (περίπου 270 εκατομμυρίων δολαρίων). Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την κίνηση της κυβέρνησης στις αρχές της βδομάδας να εντάξει τον κρατικό αερομεταφορέα με 2.600 υπαλλήλους στις ρυθμίσεις του πτωχευτικού νόμου.

Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατάξει την Ουγγαρία να ανακτήσει τη βοήθεια που προσέφερε στην «Malev» αναφέροντας ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρηματοδότησης (400 δισ. δολάρια) που δόθηκαν ήταν παράνομα. Είχε διεξαχθεί έρευνα ενός έτους και ο τοποτηρητής της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αερομεταφορέας δε θα μπορούσε να είχε βρει τέτοιου είδους χρηματοδότηση στην ιδιωτική αγορά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολογιστική συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Την απολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 5 Φλεβάρη, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Η συνέλευση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα γίνει απολογισμός για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου και προγραμματισμός δράσης για το 2012.

ΚΙΝΑ
Ο καπιταλισμός σκοτώνει το περιβάλλον

Σύμφωνα με τα κινέζικα ΜΜΕ, μια σειρά περιοχών της Νοτιο-δυτικής Κίνας βρέθηκαν αντιμέτωπες με την απειλή της μόλυνσης του ποταμού Λουντζιάν από το τοξικό βαρύ μέταλλο κάδμιο. Το επίπεδο καδμίου στα δείγματα νερού που πάρθηκαν από το ποτάμι έχει υπερέβη το ανώτατο επιτρεπτό όριο κατά 9 φορές. Να σημειωθεί πως το ποτάμι χύνεται σε φράγμα από το οποίο υδροδοτείται μια περιοχή όπου ζούνε 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής, οι αρχές της χώρας έχουν κινητοποιήσει στρατό και αστυνομία, που προσπαθούν να μειώσουν την πυκνότητα της επικίνδυνης ουσίας με τη ρίψη ειδικών διαλυμάτων στο νερό. Η μόλυνση του ποταμού οδήγησε σε θάνατο ενός μεγάλου αριθμού ψαριών και προκάλεσε αυξημένη ζήτηση εμφιαλωμένου νερού από τον ντόπιο πληθυσμό. Οι αρχές εντόπισαν τη βιομηχανική μονάδα που ευθύνεται για την οικολογική καταστροφή.

Το κυνηγητό του κέρδους, που αποτελεί «θεμέλιο λίθο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης της Κίνας, ευθύνεται και γι' αυτήν την εγκληματική οικολογική καταστροφή.


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ