ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι αμερικανικές και βρετανικές πολεμικές μηχανές έχουν ήδη ανάψει, ενώ οι ηγεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν την άλλη μεγάλη μάχη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα δεύτερο ψήφισμα, με πρώτη κίνηση την παρουσίαση εκ μέρους του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ των «αναμφισβήτητων αποδείξεων», όπως τις χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για την έλλειψη συνεργασίας του Ιράκ με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ο Μπλερ, μιλώντας χτες ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωσε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν παραβιάζει «κατάφωρα» το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως η διαδικασία αφοπλισμού της Βαγδάτης έχει εισέλθει στο «τελικό στάδιο» και ευχήθηκε να υπάρξει και ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «για να επιβεβαιώσει την κατάφωρη αυτή παραβίαση», υπογραμμίζοντας ότι εισερχόμαστε στην «τελική φάση».

Εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αναμένεται να είναι εύκολη και χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι εκ των 15 μόνιμων και μη μελών του ΣΑ για ένα δεύτερο ψήφισμα που θα δίνει το «πράσινο» για την επίθεση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ως σίγουροι ψήφοι υπέρ θεωρούνται εκτός των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η Βουλγαρία, η Ισπανία, το Καμερούν και η Γουινέα. Αμφίβολες χαρακτηρίζονται το Μεξικό, το Πακιστάν και η Ρωσία. Γερμανία και Κίνα αναμένεται να απόσχουν από την ψηφοφορία, ενώ Συρία και Γαλλία αναμένεται να την καταψηφίσουν. Ερωτηματικό επίσης παραμένει εάν κάποια χώρα (Ρωσία ή Γαλλία) θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο.

Associated Press

Η μάχη ξεκινά αύριο με την παρουσίαση των «αποδείξεων ενοχής» του καθεστώτος Σαντάμ ενώπιον του ΣΑ, όπου ο Πάουελ θα παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν οι ΗΠΑ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, αλλά και τις διασυνδέσεις του με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Και ίσως η Ουάσιγκτον να προτάξει τελικά αυτό το τελευταίο στοιχείο, εντάσσοντας τον σχεδιαζόμενο πόλεμο στην «παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας».

Ο κρίσιμος Φλεβάρης

Προετοιμάζοντας το κλίμα χτες, ο Πάουελ σε άρθρο του στη «Wall Street Journal», ο Πάουελ υπογραμμίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δείξουν ότι ο Σαντάμ κρύβει στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, διατηρεί όπλα μαζικής καταστροφής και θα ενισχυθεί η άποψη ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν τη συνεργασία που χρειάζονται από τη Βαγδάτη, τα αιτήματά τους μπλοκάρονται και τα ερωτήματά τους μένουν αναπάντητα».

Σύμφωνα με τον Πάουελ, η κυβέρνηση Μπους θα προχωρήσει σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους συμμάχους της, αφού «θα εργαστούμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές στη βάση των κοινών μας αξιών και της μακράς ιστορίας κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Από την πλευρά του Ιράκ, διά στόματος του στρατηγού Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν - αρμόδιου επί των επαφών της ιρακινής κυβέρνησης με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ - τα πυρά στρέφονται κατά του Πάουελ, το οποίο κατηγόρησε για «πολιτικά παιχνίδια» και έσπευσε να επαναλάβει πως η Βαγδάτη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές των UNMOVIC και IAEA, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη προόδου κατά την επίσκεψη των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο Ιράκ στις 8 Φλεβάρη σε μια προσπάθεια να πείσουν το καθεστώς Σαντάμ να επιτρέψει τη χρήση αναγνωριστικών αεροσκαφών U2 από τους επιθεωρητές και να διευκολύνει τη διαδικασία ανάκρισης Ιρακινών επιστημόνων.

Πάντως ο επικεφαλής της UNMOVIC, Χανς Μπλιξ, επανέλαβε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» πως «αυτό που χρειάζονται οι επιθεωρητές είναι η παροχή στοιχείων, πληροφοριών που θα τους οδηγήσουν σε συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν».

Δύο σενάρια πολέμου

Ισως και στα τέλη Φλεβάρη, η «πρώτη φάση» του πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη στιγμή που οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αυξάνονται και να ετοιμάζονται για το τελικό χτύπημα, τα σενάρια για το χρόνο, τον τρόπο και τη διάρκεια του πολέμου, που θεωρείται αναπόφευκτος, ποικίλλουν, αλλά όλα συγκλίνουν ότι τουλάχιστον οι ΗΠΑ θα επειχειρήσουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής πολέμου, αναφορικά τουλάχιστον με τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times» τα πολεμικά σχέδια του Πενταγώνου περιλαμβάνουν μία πολύ ισχυρή, αλλά μικρής διάρκειας πρώτη φάση βομβαρδισμών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη των ιρακινών στρατευμάτων και θα επακολουθήσει ένα συνδυασμός αεροπορικών επιθέσεων και χερσαίων επιθέσεων ορμώμενες από την Τουρκία και το Κουβέιτ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Associated Press», περισσότεροι από 3.000 κατευθυνόμενοι πύραυλοι θα πλήξουν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους κατά τις πρώτες δύο ημέρες επιχειρήσεων στη Βαγδάτη, ανοίγοντας το δρόμο για την εισβολή χερσαίων δυνάμεων ταυτόχρονα από Κουβέιτ και Τουρκία. Βάσει δηλώσεων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στο «Reuters», τουλάχιστον 700 πύραυλοι «Τόμαχοκ» θα εκτοξευτούν από πολεμικά πλοία το πρώτο 48ωρο του πολέμου που θα αρχίσει κατά πάσα πιθανότητα έως τα τέλη Φλεβάρη - παρά τις πρόσφατες αναφορές περί μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου από πλευράς ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Πενταγώνου, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με την ευρύτατη χρήση των νέων όπλων, που παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα, θα κρατήσουν λιγότερο από μία βδομάδα, ενώ στόχος είναι εκτός του στρατιωτικού και ψυχολογικού αποτελέσματος και στις δύο πλευρές, να προκαλέσουν την άμεση κατάρρευση της ιρακινής πολεμικής μηχανής και να οδηγηθούν σε παράδοση εκατοντάδες στρατεύματα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Ρόναλντ Φόγκλεμαν, πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και νυν μέλος του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής. Ηδη αυτή τη βδομάδα ολοκληρώνεται στη Γερμανία στρατιωτική άσκηση εξομοίωσης του πολέμου στο Ιράκ, όπου αναμένεται να εξεταστούν το νέο σχέδιο και τα δύο κυρίαρχα σενάρια.

Ενα σχέδιο, δύο σενάρια

Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται στην Ουάσιγκτον θέλει την εισβολή χερσαίων δυνάμεων από Κουβέιτ και Τουρκία να ξεκινά ταυτόχρονα ή κατόπιν λίγων ημερών από την έναρξη της αεροπορικής επίθεσης, σε μία επανάληψη του σεναρίου του 1991.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επιχείρηση με τη συμμετοχή 80.000 ανδρών αερομεταφερόμενων μονάδων με στόχο την κατάληψη της Βαγδάτης και όλων των κομβικών σημείων του συστήματος διοίκησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Αλλωστε, επιχειρήσεις της CIA και των ειδικών δυνάμεων φαίνεται να έχουν αρχίσει ήδη στις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του σχεδίου: επιχειρήσεις Ιρακινών αντικαθεστωτικών με την πλήρη υποστήριξη και κάλυψη της CIA. Αυτή τη στιγμή, δύο χιλιάδες Ιρακινοί εκπαιδεύονται στην αεροπορική βάση Τασζάρ στην Ουγγαρία με απολαβές ύψους 2.000 δολαρίων προκειμένου να μετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Εντούτοις, ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που θα σταθμεύσουν ή θα απλώς διέλθουν από την Τουρκία, χώρα που έχει θέσει, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, όριο τους 20.000 στρατιώτες αν και οι ΗΠΑ πιέζουν για πολλαπλάσιο αριθμό.

Τέλος, ίσως η πιο ανησυχητική εξέλιξη που αφορά καθαρά τα πολεμικά σενάρια, είναι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμύνης Τζεφ Χουν, στο BBC, όπου ευθαρσώς τόνισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος» ότι η Βρετανία «υπό τις «κατάλληλες συνθήκες... θα κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων»! Μια προοπτική εφιαλτική, που εξετάζεται πια και από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Επίσης, οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή κατέληξαν σε ένα χρονοδιάγραμμα που τοποθετεί τον πόλεμο στο Ιράκ εντός έξι εβδομάδων, εάν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, αρνηθεί να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Στη Βουλή το θέμα των «διευκολύνσεων»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μέσα στη βδομάδα θα φέρει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Γκιούλ, το θέμα της «παροχής διευκολύνσεων» στις ΗΠΑ, ενόψει του επαπειλούμενου πολέμου στο Ιράκ, στην τουρκική Βουλή. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, εκφραστές των «σκληρών πιέσεων», προς την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) να δεχτεί την «ενεργό συμμετοχή» της Τουρκίας στον πόλεμο είναι οι στρατηγοί, που όταν έγινε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), την Παρασκευή, κάλεσαν για λήψη απόφασης «άμεσα». Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον, ο οποίος ζήτησε και πέτυχε να συναντηθεί με τον Γκιούλ, το βράδυ της Παρασκευής, επέμεινε ότι «ο χρόνος είναι λίγος» και τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθεί «το ταχύτερο» η έγκριση της Βουλής - υποσχόμενος, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή βοήθειας (Οι ΗΠΑ ζητούν άδεια διέλευσης και πιθανής εισβολής από τουρκικό έδαφος 80.000 ανδρών τους στο Ιράκ, ωστόσο η Αγκυρα φέρεται να αντιπροτείνει διέλευση 20.000 ανδρών και περιορισμένη χρήση των βάσεών της). Ο σχολιογράφος της «Μιλιέτ» Φικρέτ Μπιλά επανέλαβε χτες το βασικότερο εκβιασμό που κραδαίνει η αμερικανική πλευρά προς την κυβέρνηση των Γκιούλ/Ερντογάν: «Να μη χάσει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις μεταπολεμικές εξελίξεις, να υπερασπιστεί κρίσιμα συμφέροντα της Τουρκίας».

Χτες ο Γκιούλ πραγματοποίησε συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής στάσης. Υπάρχει φιλολογία περί τροποποίησης του άρθρου 92 του τουρκικού Συντάγματος, που αφορά στη στάθμευση και διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα - και καθιστά σαφές ότι απαγορεύεται εκτός αν έχει κηρυχτεί πόλεμος.

«Αν και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για ειρηνική λύση (...) φαίνεται πως οι ελπίδες εξανεμίζονται», είπε μετά τη συνάντηση ο Γκιούλ, «και καθήκον μας είναι να προετοιμάσουμε τη χώρα για τα χειρότερα σενάρια».

Στο μεταξύ, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν χτες ότι «800 άνδρες» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταφέρθηκαν στην ιρακινοτουρκική μεθόριο.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός

Πληθαίνουν τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις μαζικών φορέων που δηλώνουν συμμετοχή στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ενώ οι επιτροπές ειρήνης διοργανώνουν εκδηλώσεις και συσκέψεις ενημέρωσης του κόσμου.

Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλα τα σωματεία-μέλη της απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση της 15ης του Φλεβάρη. Η Ομοσπονδία καλεί τους ΕΒΕ να καταγγείλουν και να αποτρέψουν τον απροσχημάτιστο πόλεμο που ετοιμάζουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. «Για το δικαίωμα στη ζωή να είμαστε όλοι στα Προπύλαια στις 15 του Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι», κλείνει το κάλεσμά της η ΟΒΣΑ.

Κάλεσμα συμμετοχής στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη απευθύνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά καθώς και οι σπουδαστικοί σύλλογοι των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Ακόμα, αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθήνας και ο σύλλογος του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και ο σπουδαστικός σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας και η Τμηματική Συνέλευση Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά.

Εκδηλώσεις και συσκέψεις

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων- Ριζούπολης διοργανώνει εκδήλωση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, την Κυριακή 9 του Φλεβάρη, στο πολιτιστικό κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60), στις 5 μ.μ.

Αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν μαζικοί φορείς του Περιστερίου την Παρασκευή 7 του Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου. Μετά την εκδήλωση θα γίνει προβολή ταινίας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (Σαρανταπόρου και Εθνικής Αντίστασης) και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από παιδικό συγκρότημα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας.

Τορπιλίστηκε η κοινή προσπάθεια των πολιτικών νεολαιών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η προσπάθεια των πολιτικών νεολαιών να καταλήξουν σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο και κάλεσμα προς την ελληνική νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη, πραγματοποιώντας κοινή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, δεν καρποφόρησε τελικά, με ευθύνη, όπως φαίνεται, της Νεολαίας ΣΥΝ, που δεν αποδεχόταν το κοινό πλαίσιο αν αυτό δεν καλούσε στη συγκέντρωση του «Φόρουμ», δηλαδή του ΣΥΝ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ΚΝΕ, Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Νεολαίας ΣΥΝ, ΚΟΕ (πρώην Α/συνέχεια) και ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά). Από αυτή την πρώτη συνάντηση φάνηκε η δυνατότητα να συμφωνήσουν οι Νεολαίες στο πλαίσιο αιτημάτων που θα συνόδευε το κάλεσμα σε κινητοποίηση. Ομως, από αυτή την πρώτη συνάντηση φάνηκαν και οι διαφωνίες, που εκφράστηκαν από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και τη Νεολαία ΣΥΝ σχετικά με το χώρο συγκέντρωσης. Στη δεύτερη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χτες, όλες οι Νεολαίες κατέληξαν στο πλαίσιο και στη σύγκληση διαφορετικών συγκεντρώσεων και μιας κοινής πορείας στην αμερικανική πρεσβεία (Συμφώνησε ακόμα και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ που στην πρώτη συνάντηση είχε διαφωνήσει) εκτός από τη Νεολαία ΣΥΝ. Τελικά δεν υπογράφτηκε κοινό κάλεσμα εφόσον αυτό δεν μπορούσε να είναι ομόφωνο.

Σχετικά με την αντιπολεμική κινητοποίηση στις 15 του Φλεβάρη και τη σχετική συνάντηση των πολιτικών νεολαιών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μπροστά στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 15 του Φλεβάρη σε πολλές πόλεις της χώρας και σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκαν επαφές και συνάντηση πολιτικών νεολαιών και οργανώσεων.

Επιδίωξη της ΚΝΕ ήταν η συνάντηση να καταλήξει σε κάλεσμα προς τη νεολαία που:

α) Να καταδικάζει με τον πιο ξεκάθαρο δυνατό τρόπο τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, να αναδεικνύει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και τελικά να απαιτεί να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή-εμπλοκή της χώρας μας (παραχώρηση βάσεων, εναέριου χώρου, αποστολή στρατευμάτων, πολεμικού υλικού κ.ά.).

β) Να καλέσει πλατιά τη νεολαία να διοργανώσει παντού φιλειρηνικές εκδηλώσεις και να πορευτεί μαζικά με την εργατική τάξη και όλο το λαό στις διαδηλώσεις στις 15 του Φλεβάρη χωρίς να προσπαθούμε τεχνικά να συγκαλύψουμε τη διαφορετική προσέγγιση και στάση κάθε φορέα απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ενώ είχε διαμορφωθεί κοινά αποδεκτό και αρκετά ικανοποιητικό πλαίσιο που θα συνέβαλλε στην πιο μαζική συμμετοχή της νεολαίας και στη σύγκλιση των διαφορετικών συγκεντρώσεων σε κοινή πορεία στη Βουλή και στην αμερικανική πρεσβεία η Νεολαία ΣΥΝ τορπίλισε την προσπάθεια αφού δεν αποδεχόταν το πλαίσιο, αν αυτό δεν καλούσε στη δική της συγκέντρωση με το "καπέλο" του "Φόρουμ".

Ως ΚΝΕ συνεχίζουμε και εντείνουμε την καθημερινή μας αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική δράση, καλούμε τη νεολαία και τους φορείς του κινήματός της να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις 15 του Φλεβάρη στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα». Και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ καταλήγει καλώντας το λαό και τη νεολαία: «Ολοι στα Προπύλαια, το Σάββατο 15 του Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι».

Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στη Βαγδάτη

Αναχώρησε στις 2 Φλεβάρη για τη Βαγδάτη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, στα πλαίσια της επίσκεψης στο Ιράκ ομάδας 35 ευρωβουλευτών.

Πριν την αναχώρηση ο Στρατής Κόρακας δήλωσε: «Θα μεταφέρουμε το μήνυμα των λαών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιτίθενται σε αυτόν τον άδικο πόλεμο. Ο ιμπεριαλιστικός αυτός πόλεμος έχει κίνητρο το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών της περιοχής και την ενίσχυση της «νέας τάξης».

Δε θα πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα αν υπάρξει ψήφισμα ή όχι του ΟΗΕ. Οι λαοί με τους αγώνες τους μπορούν και πρέπει να επιβάλλουν την ειρήνη».

Μυστική επιχείρηση στο Ιράκ!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Από το έδαφος της Ιορδανίας, περισσότεροι από εκατό άνδρες των ειδικών δυνάμεων ΗΠΑ και Βρετανίας εισέβαλαν στο έδαφος του Ιράκ και πήραν μέρος σε μυστική επιχείρηση διάρκειας έξι ημερών!

Τουλάχιστον αυτό αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, επικαλούμενο πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμυνας και το οποίο επίσης αναφέρει ότι άνδρες της αμερικανικής Δύναμης Δέλτα και της περιβόητης βρετανικής SAS, μπήκαν στο Ιράκ με ελικόπτερα, προερχόμενοι από την Ιορδανία. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στο εσωτερικό εδάφους που ελέγχεται από την ιρακινή κυβέρνηση, προστίθεται στο δημοσίευμα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο χρόνος, δηλαδή το πότε ακριβώς έλαβε χώρα η επιχείρηση αυτή.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Daily Telegraph, η αποστολή οργανώθηκε κατόπιν πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που ανέφεραν ότι γίνονταν μετακινήσεις των βάσεων εκτόξευσης πυραύλων «Σκουντ» στην έρημο, στο δυτικό Ιράκ. Οι ειδικές δυνάμεις εξακρίβωσαν ότι οι βάσεις εκτόξευσης δεν ήταν παραπλανητικοί στόχοι, με σκοπό να ξεγελάσουν τους εχθρούς του Ιράκ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ