ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε με ενθουσιασμό η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Ως αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν στα γραφεία όλων των ΚΟ του ΚΚΕ το πρώτο κλείσιμο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος για το Δεκέμβρη και το Γενάρη. Σε κλίμα ενθουσιασμού, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν κι αυτή τη σημαντική μάχη με την πεποίθηση ότι η έκβασή της θα είναι νικηφόρα. Το στοίχημα φέτος μετράει διπλά, καθώς η Οικονομική Εξόρμηση συμπίπτει με τις δύο σημαντικές επετείους που γιορτάζονται πανελλαδικά με ένα πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, τα 90χρονα της μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης και την είσοδο του ΚΚΕ στο 90ό του έτος.

Με οδηγό τη συσσωρευμένη εμπειρία από προηγούμενες εξορμήσεις και φέτος η προετοιμασία και ο σχεδιασμός άρχισαν νωρίς, έτσι ώστε η εκκίνηση να είναι δυναμική και να σηματοδοτήσει την εξέλιξη της Οικονομικής Εξόρμησης. Οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν θέσει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους, επιμένοντας αυτή τη φορά στο κριτήριο του αριθμού των ανθρώπων στους οποίους θα απευθυνθούν κι απ' τους οποίους θα λάβουν οικονομική ενίσχυση. Αισιοδοξούν και βάσιμα μετά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτέμβρη, που πρόσθεσε δυνατότητες, όπως και το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που προεκλογικά υλοποίησαν, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με ανθρώπους του μόχθου, ότι πολλοί περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα ενισχύσουν και οικονομικά το Κόμμα στο οποίο αναγνωρίζουν τη συνέπεια, τη μαχητικότητα και την πίστη του στον αγώνα για τα δίκια του λαού.

Προσφορές
  • Παράδοση της «σοδειάς». Χτες το βράδυ, ένα από τα πολλά κλιμάκια συντρόφων, στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας
    Παράδοση της «σοδειάς». Χτες το βράδυ, ένα από τα πολλά κλιμάκια συντρόφων, στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας
    Ο Αλέξανδρος Ζωγράφος, από τη Ματαράγκα Μεσολογγίου, προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλατιανής Ιλίου.
  • Ο Τάσος Πάνου τιμώντας τα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ προσφέρει 300 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, 500 ευρώ στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, 120 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 120 ευρώ στην ΕΕΔΥΕ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΑΕΔ
Καλύπτει την απλήρωτη εργασία των σπουδαστών

Η εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων είναι «διεθνώς καθιερωμένη και βραβευμένη πρακτική στην ΕΕ»! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτό υποστήριξε χτες στη Βουλή, η υφυπουργός Εργασίας, Σοφία Καλαντζάκου απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ.

Η υφυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει το καθεστώς απασχόλησης ανηλίκων σε εργοδότες, λέγοντας πως «αμείβονται και ασφαλίζονται βάσει ειδικών διατάξεων» και ότι «οι μαθητές δε θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά ασκούμενοι και δεν παρέχουν κύρια εργασία», ενώ «υπογράφουν συμφωνητικό μαθητείας». Επίσης, ανέφερε ότι «οι ανήλικοι εργάζονται 6 ώρες ημερησίως», εγκαλώντας το ΚΚΕ, γιατί «συγχέετε τη μαθητεία με την παραγωγή»!

Αυτές οι σχολές «στέλνουν 15χρονα παιδιά για τσάμπα εργασία στους εργοδότες», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιάννης Πρωτούλης, προσθέτοντας ότι αυτό «καμιά σχέση δεν έχει με μαθητεία», αφού οι σπουδαστές «μαθαίνουν στην απλήρωτη εργασία χωρίς δικαιώματα». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα εκπαιδευόμενων βρεφονηπιοκόμων στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «κοπέλες 15 χρόνων δουλεύουν 8 και επιπλέον ώρες και πληρώνονται 50 και 60 ευρώ από τον εργοδότη» κι έτσι οι εργοδότες «πληρώνουν για έναν ανήλικο εργαζόμενο λιγότερο από όσο θα πλήρωναν μηνιαίως για τον καφέ και τα τσιγάρα τους»!

Παράλληλα, ο Γιάννης Πρωτούλης κατήγγειλε την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ να απαγορεύσει την επαφή των σπουδαστών με εκπροσώπους του ΚΚΕ, ζητώντας παράλληλα «σύγχρονα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και εργασία με ευθύνη της σχολής και όχι των εργοδοτών», καθώς και «οι ενήλικοι σπουδαστές να πληρώνονται με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη» και όχι με το ήμισυ του μισθού αυτού.

Το «Παζάρι της Ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), διοργανώνει και φέτος από τις 5 Δεκέμβρη 2007 έως τις 5 Γενάρη 2008, το «ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια. Τα εγκαίνια του Παζαριού θα γίνουν στις 5 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. και οι ώρες λειτουργίας του θα είναι κάθε μέρα (εκτός Σαββάτου - Κυριακής και αργιών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συγκέντρωση διοργανώνει, σήμερα Τρίτη, 4 Δεκέμβρη, στις 8:30 μμ, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», η Κομματική Οργάνωση ΕΒΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, στην οποία θα μιλήσει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Τρίτη 4/12, στις 9.30 π.μ. η Εύα Μελά θα περιοδεύσει στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου.

-- Σήμερα, Τρίτη 4/12, η Ελπίδα Παντελάκη θα περιοδεύσει στις 10.30 π.μ. στα μηχανουργεία της Αγ. Σοφιάς.

-- Σήμερα, Τρίτη, ο Γ. Μαυρίκος στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη οπαδών και φίλων του Κόμματος στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στο Μαρούσι.

-- Την Πέμπτη 6/12 ο Σπύρος Χαλβατζής θα περιοδεύσει στις 4 μ.μ. στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να ενισχύσουμε την προσπάθειά της

Για μια ακόμη χρονιά, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες άπορων αγωνιστών, θυμάτων πολιτικής δίωξης, στους οποίους παρέχει ηθική και υλική βοήθεια. Είναι γνωστό ότι ένας αριθμός αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας παραμένουν αβοήθητοι.

Το έργο της περίθαλψής τους ανέλαβε από την ίδρυσή της η «Δημοκρατική Μέριμνα», χορηγώντας μικρά χρηματικά βοηθήματα που προέρχονται από συνδρομές μελών και προσφορές φίλων και τις οικονομικές εξορμήσεις το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Δημοκρατικής Μέριμνας» στην οδό Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129 592361-13.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 9/12 στο παλιό Δημαρχείο, στις 11 π.μ., με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια». Θα μιλήσουν οι Αντώνης Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ και η Αννα Μπαλή δημοσιογράφος.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας διοργανώνει την Τρίτη 11/12, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση στο Δημαρχείο Καλλιθέας, με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή». Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Βαλκάνια: Σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων», την Τετάρτη 12/12, στις 7 μ.μ., στο «Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας» (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου). Ομιλητές θα είναι η Βέρα Νικολαΐδου γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης εκτελεστικός γραμματέας Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και η Αννα Μπαλλή δημοσιογράφος.

-- Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει την Πέμπτη 13/12, στις 8 μ.μ., προβολή της ταινίας SISCO του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ που αναφέρεται στο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, στον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ, Θάσου 11, πλατεία Αμερικής. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 38 27 303 και 38 43 444.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ