ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Μυρίζει συγκάλυψη...

Κατεστραμμένα όργανα αλλά και ανεπίσημες διαρροές για δολιοφθορές οργάνων της γέφυρας δημιουργούν ερωτήματα

Υποπτες... εικόνες, που φέρουν έντονη τη μυρωδιά της συγκάλυψης, στέλνουν από το βυθό της θάλασσας της Πάρου οι δύτες που έχουν αναλάβει τις έρευνες στο ναυαγισμένο πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Οι αναφορές κάνουν λόγο για δολιοφθορές σε όργανα του πλοίου, από την κατάσταση των οποίων θα μπορούσε να πιστοποιηθεί η αξιοπλοΐα του. Η «έλλειψη» στοιχείων εξυπηρετεί πολλούς και για διαφορετικούς λόγους, η κατάληξη ωστόσο μπορεί να είναι να πάει η υπόθεση στο αρχείο.

Οι τελευταίες εικόνες, που στάλθηκαν στο μόνιτορ του ερευνητικού σκάφους «ΜΑΡΑΚΙ», δείχνουν, όπως αναφέρθηκε από τους πραγματογνώμονες, σπασμένο το δεξί ραντάρ του πλοίου, ωστόσο ανεπίσημα διαρρέει ότι έχουν καταστραφεί και ορισμένα όργανα στην κονσόλα της γέφυρας... Χτες το πρωί ο εφέτης ανακριτής Ν. Καραδημητρίου, ο οποίος εξετάζει τις εικόνες που μεταφέρονται στο μόνιτορ, έσπευσε να δηλώσει από την Πάρο πως «δεν υπάρχει δολιοφθορά» και πως οι όποιες φθορές οφείλονται στη δίνη του νερού κατά τη βύθιση του πλοίου.

Ο συνήγορος του υποπλοιάρχου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», Π. Μαντούβαλος , δήλωσε από την πλευρά του: «Με τις γνώσεις που έχω θα προχωρήσω στη διαδικασία να αποδείξω ότι το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο. Εχω αποδείξεις, τις οποίες τις συγκεκριμενοποιώ σε δημόσιο έγγραφό μου, το οποίο έχω καταθέσει στην Εισαγγελία και το έχει στα χέρια του ο εφέτης».

Η υπόθεση των φθορών, αλλά και τα όσα παράξενα έχουν καταγραφεί από τη μέρα του ναυαγίου προκαλούν μια σειρά από ερωτήματα. Ειδικότερα, δύο μέρες μετά το ναυάγιο ο δήμαρχος της Πάρου είχε καταγγείλει ότι δύτες πηγαινοέρχονταν στο ναυάγιο χωρίς να έχουν σχετική άδεια. Οι δύτες ήταν της εταιρίας που προσέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρία MDF για τον περιορισμό της ρύπανσης από το ναυάγιο. Καταδύθηκαν χωρίς άδεια και χωρίς συνοδεία δυτών του Λιμενικού.

Επιπλέον, ορισμένοι από τους δύτες του καταδυτικού συνεργείου έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, πράγμα που αγνόησε ο εφέτης ανακριτής. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένοι αναφέρουν πως οι φθορές πιθανόν να έχουν προκληθεί από πλιάτσικο που έγινε στο ναυαγισμένο πλοίο, το οποίο δε φυλάσσεται. Πάντως, τυχόν αλλοίωση των στοιχείων θα διευκόλυνε και την πλοιοκτήτρια εταιρία MFD...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Οι συνταξιούχοι της χώρας προχωρούν σε αγωνιστικές συγκεντρώσεις  στα μέσα Νοέμβρη, ενάντια στην αντισυνταξιουχική κυβερνητική πολιτική

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνταξιούχοι στις 16 Νοέμβρη, με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, τις οποίες διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Σκοπός των κινητοποιήσεων είναι η ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους, καθώς τα προβλήματά τους έχουν οξυνθεί σημαντικά από την κυβερνητική πολιτική και η θέση τους επιβαρύνεται περισσότερο, με το νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός είναι «αντιλαϊκός, αντικοινωνικός και λιτότητας», καθώς και «φορομπηχτικός, αφού αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Η εισοδηματική πολιτική κινείται στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για 2 χρόνια και δίνει αυξήσεις κάτω του 3%. Κάνει σοβαρές περικοπές στην υγεία, παιδεία, πρόνοια. Η δε επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι στα περσινά επίπεδα, αν και το κράτος οφείλει πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια σε θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και για αυτά δεν κάνει κουβέντα».

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν επίσης, «καθαρή κοροϊδία και πρόκληση στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους» την εξαγγελία για το τριζωνικό επίδομα θέρμανσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί και το κόστος θα φτάσει από τις 80 χιλ. δρχ. στις 160 χιλ. δρχ.

Καταγγέλλουν ακόμη, ότι οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των ταμείων που παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 150 χιλ. δρχ..

Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν «με αγανάκτηση τα ψίχουλα της ελεημοσύνης της κυβέρνησης που αντιστοιχούν σε 5 και 6 χιλ. δρχ. το μήνα» και απαιτούν:

«150.000δρχ. επίδομα θέρμανσης για συντάξεις μέχρι 200.000 και για τις βόρειες περιοχές το επίδομα να είναι 200.000δρχ. Και αφορολόγητο φτηνό πετρέλαιο. Κατώτερη κύρια σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους 152.000δρχ. όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Αυξήσεις ουσιαστικές πάνω από 10% για να καλύψουν την ακρίβεια. Αύξηση κοινωνικών δαπανών και απόδοση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Ασφαλιστικά Ταμεία ό,τι έκλεψε η κυβέρνηση από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις. ΟΧΙ στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. ΟΧΙ στην κατάργηση του ΕΣΥ. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό».

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Στο στόχαστρο ο μηχανικός

Στο «εδώλιο»  ο πρωτοδεύτερος μηχανικός του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» Α. Σορόκας, ο οποίος  έκανε καταγγελίες για την κατάσταση του πλοίου

Επικίνδυνη για τη ζωή των ναυτεργατών και των επιβατών, που ταξιδεύουν στη θάλασσα, αναδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο επιδιώκει να «κουκουλώσει» το έγκλημα που διαπράχτηκε σε βάρος 81 ανθρώπων που χάθηκαν άδικα μέσα στο πλωτό «κουρέλι» «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», επιδίωξη που αποδείχτηκε προχτές στη Βουλή όπου αρνήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά θέλει να κλείσει και τα στόματα όσων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση της εφοπλιστικής ασυδοσίας!

Μεθαύριο Δευτέρα, με εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συγκαλείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού - δηλαδή, επιστρατεύεται ό,τι πιο αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό διαθέτει η ναυτική νομοθεσία - για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρωτοδεύτερος μηχανικός του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», Αν. Σορόκας! Ο άνθρωπος, που, με δύο γραπτές καταγγελίες, η μία στις 21 Σεπτέμβρη και η άλλη ακριβώς την ημέρα που απέπλευσε το «ΣΑΜΙΝΑ» για τον πνιγμό, δηλαδή, στις 24 Σεπτέμβρη, είχε χαρακτηρίσει το πλοίο αυτό αναξιόπλοο και επικίνδυνο!

Τον Αν. Σορόκα, παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά με τη χαλκευμένη κατηγορία της «παράνομης απουσίας κατά τον απόπλου του πλοίου 19 - 9 - 2000»! Οτι πρόκειται για καθαρά «στημένη υπόθεση» αποδεικνύεται από μια σειρά γεγονότα. Τα πιο σημαντικά είναι ότι η 19η Σεπτέμβρη ήταν η τελευταία μέρα της απεργίας που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στα πλοία της MFD, της πλοιοκτήτριας, δηλαδή, εταιρίας του «ΣΑΜΙΝΑ». Επίσης ότι η δίωξη σε βάρος του ναυτεργάτη ασκήθηκε στις 21 Σεπτέμβρη, μετά από καταγγελία του πλοιάρχου του πλοίου κ. Γιαννακή, ο οποίος ...επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο τρεις μέρες αργότερα από την κατάθεση της γραπτής καταγγελίας του Α. Σορόκα για την επικινδυνότητα του πλοίου!

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ναυτικό «στρατοδικείο». Η σύνθεσή του είναι 5μελής και αποτελείται από τους εξής: Εναν πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος που είναι και πρόεδρος, ένα δικαστή Ναυτοδικείου, έναν πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού, έναν εκπρόσωπο της Ενωσης Πλοιάρχων και έναν εκπρόσωπο της Ενωσης Μηχανικών. Ακόμα και ο γραμματέας του δικαστηρίου είναι λιμενικός! Να σημειωθεί ότι αυτή η δίωξη στρέφεται, εκτός των άλλων, ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Καλεί σε γενική συνέλευση

Το συνδικάτο καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση,  αύριο Κυριακή 5 Νοέμβρη 

Κάλεσμα προς όλους τους λιθογράφους, να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση που θα γίνει αύριο Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (πίσω από το παλιό Δημαρχείο, στην οδό Αθηνάς) απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων. Τα θέματα της συνέλευσης θα είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η απόφαση για καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το πλαίσιο διεκδίκησης αιτημάτων, καθώς και η δημιουργία απεργιακής επιτροπής και η προετοιμασία του κλάδου για αγώνα.

«Η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει τα αντεργατικά μέτρα, να μας καταργήσει ό,τι κατακτήσαμε. Οι εργοδότες αποθρασυμένοι θέλουν με την τρομοκρατία και τις απειλές να εφαρμόσουν τα αντεργατικά μέτρα, καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων.

Καταλήγοντας, καταθέτει τα αιτήματα του κλάδου από εδώ και πέρα που είναι: 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, επίδομα άδειας ίσο με την άδεια, αυξήσεις που να καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες των εργαζομένων από τις ανατιμήσεις, συνταξιοδότηση με 35ετία άνευ ορίου ηλικίας, επιδότηση ανέργων στο 80% του ημερομισθίου της ΕΓΣΣΕ για όσο χρόνο είναι άνεργοι, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν το κόστος ζωής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Εκλέχθηκε προεδρείο

Συστήθηκε το νέο προεδρείο της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Σαλαμίνας μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν από τις 21 έως 23 Οκτώβρη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νέο ΔΣ ευχαριστεί τα μέλη του, τα οποία -όπως σημειώνει- «με δεδομένα τα προβλήματα της ανεργίας που μαστίζουν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες του Σωματείου, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ιστορία της Ενωσης».

Η σύνθεση του νέου προεδρείου έχει ως εξής: πρόεδρος Σ. Παπασωτηρίου, αντιπρόεδρος Γ. Βενετσάνος, γεν. γραμματέας Σ. Παπαδημητρίου, αναπλ. γεν. γραμματέας Θ. Φιλιάγκος, ταμίας Γ. Κουλούρας και έφορος Δ. Κρουστάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ