ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδημοκρατικό παραλήρημα από τη μειοψηφία!

Η παράταξη ΕΡΓΑΣ αυτοαποκαλύπτεται , με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, ενάντια στην πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου

Πριν λίγες μέρες, η Ζώνη μάτωσε ξανά με το θάνατο του εργατοτεχνίτη Γ. Μπέσα, που σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσε σκαλωσιά. «Το ατύχημα αυτό δεν έγινε από ευθύνη εργοδότη ή εφοπλιστή, αλλά από απροσεξία του ίδιου του συνεργείου (!) με ευθύνη του ΟΛΠ. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε απεργία, γιατί αυτό θα είναι σε βάρος της Ζώνης, διότι θα φοβίσει περισσότερο τους εφοπλιστές...». Αυτό το απόσπασμα δεν ανήκει σε ανακοίνωση εργοδότη, ή της κυβέρνησης, αλλά της παράταξης ΕΡΓΑΣ, που συμμετέχει στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Ευτυχώς που από μόνη της προειδοποιεί τους μεταλλεργάτες για την κατάντια της και το πώς θα «παλέψει» για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής των μεταλλεργατών.

Η ίδια η ανακοίνωση αποκαλύπτει πως οι παρατάξεις ΕΡΓΑΣ, ΑΣΕΚ και ΕΣΚΜΠ (ΠΑΣΚΕ) είχαν επανειλημμένες διαβουλεύσεις και συνεργασία για να δημιουργήσουν προσκόμματα στις εκλογές του Συνδικάτου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «...καταθέσαμε αίτημα προς την εφορευτική επιτροπή να μας δοθούν αντίγραφα μητρώων, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους ψηφοφόρους αν είναι μεταλλεργάτες ή μπακάληδες». Ωστόσο, κάθε παράταξη μπορεί να ελέγξει ελεύθερα τα μητρώα στο συνδικάτο, κάτι που αποσιωπούν οι τρεις παρατάξεις και δεν το έχουν καν ζητήσει! Γι' αυτό και μόνο ερωτήματα προκαλεί η εμμονή τους να πάρουν αντίγραφα, προσφεύγοντας στο Πρωτοδικείο, όταν μάλιστα η ίδια η γενική συνέλευση του κλάδου έχει αποφασίσει να μη δίνονται τα μητρώα.

Στην προσπάθειά του ο ΕΡΓΑΣ να χτυπήσει την « Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών» (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), αναφέρει: «Ξέρουμε ότι η ΕΣΑΚ κυριαρχεί στο συνδικάτο μόνο χάρη στα εργοστάσια που φέρνει και ψηφίζουν στις εκλογές». Δηλαδή στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις, εκτός Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ποιοι δουλεύουν; Μήπως οι «μπακάληδες», για τους οποίους κάνουν λόγο;

Ομως, ο ΕΡΓΑΣ προκαλεί ακόμη περισσότερο με το αντιδημοκρατικό του κάλεσμα προς τους μεταλλεργάτες για γενική σύρραξη, ώστε να πάρουν τα μητρώα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «...προτείνουμε να κατέβουμε στη Ζώνη από κοινού (σ.σ. οι τρεις παρατάξεις) και να καλέσουμε τον κλάδο να μας συμπαρασταθεί, για να τους τα πάρουμε με τη βία»! Το κάλεσμα αυτό δείχνει τον εχθρικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη παράταξη και οι σύμμαχοί της τις δημοκρατικές εκλογές ενός συνδικάτου, είναι αποκαλυπτική για την τακτική της και την πρακτική της στις εξελισσόμενες εκλογές!

Η ΑΕΜ καλεί σε μαζική παρουσία των μεταλλεργατών στις εκλογές καθημερινά στις 4.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 10 π.μ. - 6 μ.μ. Καλεί σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της σαν «την καλύτερη απάντηση σ' αυτούς που έχουν γίνει το μακρύ χέρι της εργοδοσίας για να αλώσει από τα μέσα το συνδικάτο».

«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Παράνομες και προκλητικές απολύσεις

Οργιο ασυδοσίας από την εταιρία που απέλυσε παράνομα 81 εργαζόμενους, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας κρατάει ανεκτική στάση

Τελικά προχώρησε χτες στην ομαδική και παράνομη απόλυση 81 εργαζομένων η γερμανικών συμφερόντων επιχείρηση ενδυμάτων «Μπιάνκα Παγγαίου», που λειτουργεί στην Καβάλα, παρά την άρνηση του νομάρχη να τις εγκρίνει και χωρίς να υπάρχουν λόγοι μείωσης του προσωπικού της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκρούσουν αγωνιστικά τις απολύσεις και απαιτούν από την Επιθεώρηση Εργασίας και το αρμόδιο υπουργείο να πράξει τα αναγκαία για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία.

Η Ομοσπονδία του κλάδου, η ΟΕΚΙΔΕ, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της «την κυβέρνηση και την εργοδοσία», δηλώνει ότι θα είναι δυναμική η απάντησή της και τονίζει ότι «η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να παρανομεί σε βάρος των εργατών».

Χτες βράδυ έγινε έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων και αποφασίστηκε η σύγκληση σύσκεψης, την επόμενη Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στην οποία θα κληθούν συνδικάτα, μαζικοί φορείς και εκπρόσωποι κομμάτων. Πάντως, η πρόεδρος του Σωματείου Π. Δερμετζή, που μαζί με την ταμία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απολυμένων, ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι θα στραφούν και δικαστικά εναντίον της επιχείρησης, με αγωγές και μηνύσεις, αφού οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές.

Η πρόεδρος του Σωματείου με δήλωσή της στο «Ρ» σημειώνει πως στόχος της εταιρίας είναι «να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να διαλύσει το Σωματείο για να μπορέσει ανενόχλητη να συνεχίσει την ασύδοτη πρακτική της. Το επιχείρημα που προβάλλει πως δεν έχει δουλιά, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αφού την ίδια ώρα που απολύει, εντατικοποιεί τη δουλιά για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, προκειμένου να βγάλει τις παραγγελίες».

Οι απολύσεις κοινοποιήθηκαν χτες στους 81 εργαζόμενους, που η εταιρία είχε θέσει σε διαθεσιμότητα από τις αρχές του Οκτώβρη. Η εταιρία, στηριζόμενη στο γενικότερο κλίμα αυθαιρεσίας που επικρατεί, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης και στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών που επιχειρούνται, αποφάσισε πως δεν της είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του νομάρχη που απαιτείται από το νόμο, για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.

Την ίδια ώρα, η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας της Καβάλας φαίνεται με τη στάση της να ανέχεται την παράνομη δράση της επιχείρησης. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιματισμού Κλωστοϋφαντουργών Δέρματος ζήτησε από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας Καβάλας κ. Σαμαρά, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 2639 του 98, να προβεί στις απαραίτητες κυρωτικές ενέργειες εναντίον της επιχείρησης, προστατεύοντας το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλιά. Μάλιστα προειδοποίησε πως σε διαφορετική περίπτωση η Επιθεώρηση Εργασίας παρανομεί.

Σε επικοινωνία που είχε η πρόεδρος του Σωματείου με τον κ. Σαμαρά εισέπραξε την απάντηση πως «η Επιθεώρηση θα εξετάσει αν πρέπει να γίνουν τέτοιες ενέργειες».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ξεπεραστεί η αδράνεια

Αγρα ψήφων στους διαδρόμους, άδειες θέσεις και αδυναμία αντιπαράθεσης με τις ταξικές τοποθετήσεις, η εικόνα του συνεδρίου χτες

Μετά τη φιέστα της πρώτης μέρας του 27ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που εξελίχθηκε σε «πασαρέλα» υπουργών και συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου ήταν τα άδεια καθίσματα στην τεράστια αίθουσα του «Βελλίδειου» Συνεδριακού Κέντρου, καθώς η πλειοψηφία συνειδητά επιδιώκει απαξίωση της αντιπαράθεσης θέσεων.

Οχι μόνο ήταν άδεια τα περισσότερα καθίσματα της αίθουσας, αλλά και αυτά των μελών της διοίκησης στην έδρα του προεδρείου του συνεδρίου. Την κατάσταση περιέγραψε παραστατικά ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, Γιώργος Τσαμπούκης, υπογραμμίζοντας: «Εάν οι καρέκλες κάτω ήταν γεμάτες και οι σύνεδροι με ταξική συνείδηση χτύπαγαν το χέρι στο τραπέζι και απαιτούσαν, θα ήταν και τα έδρανα της διοίκησης γεμάτα...».

Η μόνη δυναμική παρουσία στην αίθουσα και την έδρα ήταν αυτή της Εργατικής Ενότητας, που με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της έδωσε τον ταξικό αγωνιστικό τόνο στο συνέδριο, τη στιγμή που οι σύνεδροι των άλλων παρατάξεων προτίμησαν την απουσία ή την ενασχόληση με την άγρα ψήφων στους διαδρόμους και τα παρασκήνια.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Εργατικής Ενότητας, Βασίλης Ρέβας, αφού ξεσκέπασε την οργανωμένη προσπάθεια να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα μια πορεία ενσωμάτωσης και αδρανοποίησης, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι το 27ο Συνέδριο έχει την ευθύνη πρώτα και κύρια να βρει λύση σε ένα βαθιά ταξικό - πολιτικό και συγχρόνως ηθικό πρόβλημα. Είναι αυτό που όλοι χαρακτηρίζουμε χαμένη αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος. Πώς θα κάνουμε το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκτήσει και πάλι ζωντάνια, δυναμικότητα, μαζικότητα, αποτελεσματικότητα κύρος και αξιοπιστία».

Επισήμανε την ταξική διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας και τόνισε: «Με αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό να απορρίπτουμε τις θεωρίες για ισότιμους εταίρους και κοινωνική συναίνεση που τις θεωρούμε επικίνδυνες, γιατί οδηγούν την εργατική τάξη σε πλήρη απονεύρωση και χειραγώγηση». Ο Β. Ρέβας κατέθεσε προτάσεις για συγκεκριμένη δράση του ΕΚ σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, για να βγει το συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης από το τέλμα της αδράνειας.

Σε αντίθεση, οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων περιορίστηκαν σε γνωστές διαπιστώσεις ή αοριστολογίες, αποφεύγοντας να καταθέσουν προτάσεις δράσης για την απόκρουση της αντεργατικής λαίλαπας κυβέρνησης - εργοδοτών. Ετσι ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, Κ. Παγκαρλιώτας, επέμενε σε μεγαλοστομίες του τύπου: «Εφόσον θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος της Ενωσης των ευρωπαϊκών κρατών, οφείλουν κυβέρνηση και εργοδότες να σεβαστούν και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που αποτελούν κοινό ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο». Για την αντίδραση όμως των εργαζομένων σε περίπτωση που κυβέρνηση και εργοδότες δε σέβονται αυτά τα δικαιώματα, όπως τώρα, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ δεν είπε απολύτως τίποτα.

Ο εκπρόσωπος από την άλλη της ΔΑΚΕ περιορίστηκε σε αναμάσημα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, χωρίς όμως να προτείνει κάτι συγκεκριμένο περί του πρακτέου, ενώ η εκπρόσωπος της παράταξης της Αυτόνομης Παρέμβασης, Δέσποινα Χαραλαμπίδη, αναλώθηκε στον υπερτονισμό της ανάγκης για αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα, «που δε θα υποτάσσεται σε καμία πολιτική και κομματική σκοπιμότητα».

Το συνέδριο χαιρέτισαν και οι εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων της Εσσης, Κερτ Λούτγκελ και Ανδρέας Μουζούρης. Το απόγευμα έγινε η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, ενώ μέχρι αργά χτες βράδυ συνεχίζονταν οι ομιλίες των συνέδρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ