ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Νέα δυναμική απεργιακή απάντηση στις απολύσεις και την τρομοκρατία

Ξανά σε ρόλο μπράβου της εργοδοσίας, τα ΜΑΤ χτύπησαν τη συγκέντρωση σωματείων στην πύλη του εργοστασίου

Με μαχητική συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου απάντησαν το πρωί της Δευτέρας στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας οι απεργοί στη «Μαλαματίνα», έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως και φοιτητές.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε για χτες Δευτέρα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), ενώ το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας τον αγώνα των απεργών, προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» καταγγέλλουν τις απολύσεις των συνδικαλιστών και παλεύουν για ανάκληση όλων των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως σε συνέχεια των προηγούμενων 15 παράνομων απολύσεων και του κλεισίματος τμημάτων, η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεσή της και στηριγμένη στον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα που ψήφισε πέρυσι η ΝΔ, ανακοίνωσε την απόλυση του Γ. Φραγγίδη, προέδρου της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», και του Α. Μερκενίδη, προέδρου του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών Β. Ελλάδας.

Μάλιστα, και χτες, για ακόμα μία φορά, η εργοδοσία επιστράτευσε την αστυνομία ώστε να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας, μπλοκάροντας την είσοδο του εργοστασίου. Αργότερα, οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ αξιοποιήθηκαν ξανά σε ρόλο μπράβου της εργοδοσίας, καθώς επιχειρώντας να προστατεύσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας, επιτέθηκαν με ασπίδες και χημικά στους απεργούς, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Χημικά στους εργάτες για να ...μην τραυματιστούν έριξε η αστυνομία
Χημικά στους εργάτες για να ...μην τραυματιστούν έριξε η αστυνομία
Αξιωματικός της αστυνομίας έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί την επίθεση των ΜΑΤ, λέγοντας στους απεργούς ότι «διαπράττουν παράνομη βία» και πως με τη χρήση χημικών αποφεύχθηκαν τραυματισμοί!

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα όπως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» παρέμειναν στον χώρο, καταγγέλλοντας την επίθεση της αστυνομίας και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πλατιά σύσκεψη σωματείων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο αύριο Τετάρτη 5 Οκτώβρη, αλλά και στο μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 43), ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα και σε μια σειρά άλλους χώρους εργασίας (μεταλλεία «Ελληνικός Χρυσός», «Πυραμίς», «Alumil» κ.λπ.) την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ και Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα προκάλεσε η έγγραφη αναφορά που υπέβαλε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», καταγγέλλοντας «παράνομες απολύσεις εργαζομένων και μεταξύ αυτών δύο συνδικαλιστών». Η αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με τους απεργούς να κάνουν λόγο για «συνεχόμενη αυθαιρεσία εκ μέρους της νέας διοίκησης της επιχείρησης» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης η οποία επικύρωσε το σχέδιο εξυγίανσης (της οινοποιίας)». Ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.


ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΒΕ
Διαδηλώνουν αύριο για την επιβίωσή τους

Στις 7.30 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών

«Οι επαγγελματίες απαντάμε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Κλιμακώνουμε τη δράση μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη»: Με το κάλεσμα αυτό, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Στις κινητοποιήσεις καλούν οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών. Κλαδικά Σωματεία - Ενώσεις: Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Εκτελωνιστών Πειραιώς - Αθηνών, Κομμωτών «Η Αδελφότητα», Επιπλοποιών, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ), Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Υδραυλικών, Ιδιοκτητών Φορτηγών, Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων, Καλλιτεχνών Φωτογράφων, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Βιβλιοχαρτοπωλών - Εκδοτών Αθηνών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Ενώσεις ΕΒΕ: Καλλιθέας, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Ελευσίνας, Φυλής, Καισαριανής, Μενιδίου, Μεταμόρφωσης, Νέου Ηράκλειου. Και οι Επιτροπές Αγώνα Εστίασης και Ιδιοκτητών Κυλικείων.

Την κατάσταση που βιώνουν οι μικρέμποροι και επαγγελματίες στο κέντρο της Αθήνας περιγράφει ο Βασίλης Δήμας, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας (ΣΑΕΕΔΑ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

«Οσο οι μήνες περνούν και ετοιμαζόμαστε για τον "πιο βαρύ χειμώνα"», τονίζει ο συνδικαλιστής, «ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων συνειδητοποιεί ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να περιμένει από όλους αυτούς που μας καλούσαν να κάνουμε υπομονή γιατί θα έρθει η ανάπτυξη, θα ανοίξει ο τουρισμός, ότι οι επενδύσεις που θα έρχονταν θα ωφελούσαν συνολικά τον κόσμο του εμπορίου και τους επαγγελματίες. Η πείρα μας διδάσκει κάτι εντελώς διαφορετικό».

Μιλώντας ειδικά για τα περί «ανάπτυξης για όλους», τονίζει: «Το αφήγημα ότι με το άνοιγμα του τουρισμού θα ωφεληθούμε μικροί - μεγάλοι "πήγε περίπατο", όπως και τα αφηγήματα που κατά καιρούς ακούγαμε από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, είτε αυτό λεγόταν "δίκαιη ανάπτυξη" είτε "ανάπτυξη για όλους".

Από την αρχή της πανδημίας κιόλας, το κέντρο της Αθήνας δεν στερήθηκε από τουρίστες, το αντίθετο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι δείκτες κερδοφορίας στον τομέα του τουρισμού μπορεί να "βάρεσαν κόκκινο", με τα κέρδη τους να τριπλασιάζονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα μεγάλα εμπορικά. Το μεγαλύτερο μέρος όμως των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στο κέντρο της Αθήνας "μετράει τα κομμάτια του". Παρόλο που αρκετοί κλάδοι έχουν δουλειά, το ήδη τσακισμένο εισόδημα μειώθηκε, και θα μειωθεί κι άλλο, καθώς οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια και στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης έφτασαν στα ύψη. Η κατάργηση του αφορολόγητου και η φορολογία από το πρώτο κιόλας ευρώ, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος, προστίθενται στον σωρό ενός ατελείωτου Γολγοθά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας στην Αθήνα. Από την άλλη, μια χούφτα μόνο μεγάλων επιχειρήσεων χαίρει επιδοτήσεων και διευκολύνσεων. Πράγματι, αν μπει κάποιος στο site του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας θα δει επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, που πέφτουν για τις λεγόμενες "υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις", αλλά η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δεν είδε φράγκο! Από τον προηγούμενο κιόλας "αναπτυξιακό" νόμο της κυβέρνησης, μόνο 744 από τις 814.000 επιχειρήσεις εντάχθηκαν σε αυτόν!».

Ο συνδικαλιστής αναδεικνύει με τι έρχονται αντιμέτωποι οι πιο μικροί αυτοαπασχολούμενοι: «Σχεδόν κάθε βδομάδα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος σε επαγγελματικές παροχές, διακοπές ρεύματος σε πολλούς συναδέλφους, αλλά και με πιο σκληρές εξελίξεις, όπως οι πλειστηριασμοί. Τον Σεπτέμβρη μόνο, αντιμετωπίσαμε δύο περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και έναν επαγγελματικής στέγης για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 30 και 40 χιλιάδες ευρώ. Με τη μαζική παρέμβαση των Συλλόγων μας καταφέραμε να ματαιώσουμε τους δύο και είμαστε διαρκώς σε αυτήν τη διαδικασία. Αν κάνεις μια βόλτα στα μαγαζιά της πρωτεύουσας, μάλλον η άποψη των επαγγελματιών για την ανάπτυξη, που όντως ήρθε και παρήλθε, είναι πικρή και ανύπαρκτη για τα νοικοκυριά τους.

Γι' αυτό λοιπόν, ούτε στιγμή περισσότερο στην αναμονή, να μη δείξουμε καμιά ανοχή στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος μας. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απορρίπτουν ακόμα και την παραμικρή ελπίδα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους μικρούς επαγγελματίες - εκτός δηλαδή από αυτούς που οι δουλειές τους πάνε τόσο καλά και θα αυξήσουν προσωπικό. Μοναδική ελπίδα είναι οι αγώνες μας, η καλύτερη οργάνωση της δράσης μας ενάντια στις πολιτικές που μας εξοντώνουν. Είναι η μαζικοποίηση των συλλόγων και των σωματείων μας. Κανένας συνάδελφος να μη μείνει ανοργάνωτος και μόνος σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις! Εμείς έχουμε τη δύναμη, γιατί είμαστε οι περισσότεροι, αρκεί μόνο να το συνειδητοποιήσουμε και να πιστέψουμε σ' αυτό! Με αφορμή το τριήμερο δράσης της ΟΒΣΑ, ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει περιοδείες στις περισσότερες συνοικίες του δήμου Αθήνας».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα και συμμετέχουν στην απεργία

Συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 9 Οκτώβρη στη Λάρυμνα

Τη συμμετοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποφάσισαν τα Σωματεία τους σε συνεδρίαση του Συντονιστικού, συνεχίζοντας τον αγώνα για επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στο μεταξύ, εντατικά προετοιμάζεται και η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης το μεσημέρι της Κυριακής 9 Οκτώβρη στη Λάρυμνα, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρυμνα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Τόνισαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα των διαγωνισμών εκποίησης, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και το ξεσπίτωμα και οι τοπικές κοινωνίες με τον μαρασμό.

Τονίστηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν αποδέχονται τα «κοινωνικά πακέτα» φτώχειας που υπόσχεται η κυβέρνηση και επισημάνθηκε ότι η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας και η πίεση για άμεση υλοποίηση σχεδίου επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στον αγώνα που δίνουν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και με τη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και με την πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία. Τα μέλη των διοικήσεων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ καλωσόρισαν επίσης την πρωτοβουλία του ΠΜΣ να διοργανώσει αφιλοκερδώς τη συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει την απήχηση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε ολόκληρη την εργατική τάξη, αλλά και ταυτόχρονα δείχνει τον δρόμο για συνέχισή του.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αναμονή για το ποιος μονοπωλιακός όμιλος θα πάρει το πάνω χέρι στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης και ποια θα είναι η "τύχη" της ΛΑΡΚΟ», σημείωσε στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας. Και τονίζοντας ότι μόνη διέξοδος είναι η συνέχιση του αγώνα, επισήμανε την ανάγκη «να διατηρηθούν και ενισχυθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης που έχουν αναπτύξει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τους εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν τόσο η συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, όσο και η πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ