Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κι άλλα «ρεκόρ»

Οσο η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων εστιάζει στο πόσο «θα κρυώσει» τον χειμώνα ο λαός, που έχει μείνει «πανί με πανί», οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες μετράνε πρωτοφανή ρεκόρ: Η καθαρή κερδοφορία τους το α' εξάμηνο έφτασε τα 5,34 δισ. ευρώ (από ζημιές 2,33 δισ. πέρυσι) και αποτελεί την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών για εξάμηνο. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι οι τράπεζες, καθώς φαίνεται πως πιάνουν τόπο οι χιλιάδες δημεύσεις σπιτιών και οι πλειστηριασμοί. Αλλά και οι μεγαλύτεροι όμιλοι της Ενέργειας, που σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, σε συνθήκες που ο λαός αγωνιά για το πώς θα τα βγάλει πέρα στην παγωνιά! Σύμφωνα με αναλυτές, τα κέρδη των εισηγμένων προέρχονται κυρίως από την εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες, Ενέργεια και εμπορεύματα, αποτελώντας την άλλη όψη της ακρίβειας και της ενεργειακής ανέχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, λοιπόν, είναι ότι δεν πληρώνουν όλοι τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση», όπως και κάθε άλλη κρίση στον καπιταλισμό. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αναγκάζονται να ανοίξουν νέες «τρύπες στο ζωνάρι», την ώρα που τα κέρδη εισηγμένων και μη εταιρειών μεγεθύνονται. Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκαλύπτεται μόνο το μέγεθος της υποκρισίας με τα κυβερνητικά voucher και pass, αλλά και πόσο ξεδιάντροπος είναι ο καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ...«κοστολογημένα» μέτρα που εξαγγέλλουν.

Κιτρινισμοί

Μέχρι και στον ύπνο τους βλέπουν το ΚΚΕ. Δεν εξηγείται αλλιώς το δηλητήριο που ξερνάνε «γνωστοί και άγνωστοι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτήν τη φορά, μάλλον μετά από πολύ ...ξύσιμο του κεφαλιού, καθώς πήραν αφορμή από τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Τι κι αν τα ΜΜΕ του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ «902.gr», καταγράφουν από την πρώτη στιγμή τις συγκινητικές στιγμές της επιστροφής του κόσμου της ΑΕΚ στην πόλη που είναι ταυτισμένη με την ομάδα, αναδεικνύοντας τη χαρά των φιλάθλων; Οι «γνωστοί - άγνωστοι» είπαν να πιαστούν από τις παρατηρήσεις που διατύπωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για το γλυπτό του Δικέφαλου Αετού, το οποίο στέκει πλέον στην είσοδο του νέου γηπέδου. Με τη γνωστή «λογική», που μόνο κάτι έμμισθα τρολ του διαδικτύου διαθέτουν, συνέδεσαν αυτήν την τοποθέτηση με το ΚΚΕ. Και προκειμένου να πιάσει η λάσπη και η συκοφαντία, τη «βάφτισαν» «θέση του Κόμματος», λες και η γνώμη ενός φορέα, όπως του Επιμελητηρίου, αποτελεί και γνώμη του ΚΚΕ! Μάταιος κόπος. Ο κόσμος της ΑΕΚ, οι φίλαθλοι που αυτές τις μέρες γιορτάζουν τον «επαναπατρισμό» τους, ξέρουν καλά να αποφεύγουν τέτοιους ...κιτρινισμούς, που καμιά σχέση δεν έχουν με το χρώμα της αγαπημένης τους ομάδας.

Ομπρέλες...

Στελέχη της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν δημόσια τις ενστάσεις τους για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που υπερψήφισε το κόμμα τους στη Βουλή, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Δημοσιοποίησαν μάλιστα ένα κείμενο, όπου στην πραγματικότητα «ξεπλένουν» το ΝΑΤΟ και υπερασπίζονται μέσα σ' αυτό έναν πιο «αυτοτελή» ρόλο της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της! Δεν διστάζουν μάλιστα να διαχωρίζουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε ...«καλή» και «κακή» για να δικαιολογήσουν την επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχούν λοιπόν τα στελέχη της «Ομπρέλας» για την ΕΕ, που είναι «πιασμένη γερά στο δόκανο των αμερικάνικων επιδιώξεων (...) χωρίς αυτόνομη πολιτική». Οραματίζονται ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, «συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, με τη σταδιακή αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που συγκαλύπτουν το πραγματικό υπόβαθρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κρύβουν τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε για τους λαούς μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην πρώην ΕΣΣΔ, την οποία και οι ίδιοι χαιρέτισαν.

... στο ναρκοπέδιο

Για κερασάκι στην τούρτα, δικαιολογούν ως ...διαφορετική περίπτωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ομως, τους ίδιους ακριβώς σκοπούς υπηρετεί κάθε νέα διεύρυνση: Να δυναμώνει η «προβολή ισχύος» της ευρωατλαντικής συμμαχίας απέναντι στους ανταγωνιστές της, Κίνα και Ρωσία, σπρώχνοντας τους λαούς πιο βαθιά στο ιμπεριαλιστικό ναρκοπέδιο. Οσες ...ομπρέλες λοιπόν κι αν ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διασκεδάσει την αμηχανία ακόμα και ψηφοφόρων του ως «ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών», δεν πρόκειται να μείνει «άβρεχτος» από τη δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ελληνική εμπλοκή, σε συνθήκες που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία κινδυνεύει να γενικευτεί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε τον Φλεβάρη του 1856 με ήττα της Ρωσίας.

1910 Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.

1917 Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

1918 Εν τω μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού συγκροτείται η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ). Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα δηλώνοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας».

1927 Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται, επίσης, «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

1943 Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας ο Χάινριχ Χίμλερ ξετυλίγει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.

1947 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).

1955 Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

1957 Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λειψία.

1957 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).

1970 Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.

1974 Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

...και σαν χτες

1897 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, ο οποίος είχε σταθεί ενεργά στο πλευρό των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων την περίοδο μετά τον πόλεμο.

1915 Ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός της Αντάντ αποβιβάζει αγγλογαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη.

1926 Εγκαινιάζεται η πρώτη Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.

1935 Τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας εισβάλλουν στην Αβησσυνία (Αιθιοπία). Αρχίζει ο ιταλο-αβησσυνιακός πόλεμος, ο οποίος θα λήξει τον Μάη του 1936 με νίκη της Ιταλίας.

1945 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός αθλητής του τριπλούν Βίκτορ Σανέγιεφ.

1965 Το Ενωμένο Κόμμα της Κουβανικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

1966 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1979 Αυτοκτονεί ο Νίκος Πουλαντζάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ