ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΧΑΛΚΙΔΑ - ΘΗΒΑ
Οξύνεται η αντεργατική επιθετικότητα

Απολύσεις, διαθεσιμότητες και μη καταβολή δεδουλευμένων στην ημερήσια διάταξη

Με έξαρση των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, των υποχρεωτικών αδειών και με εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα, εκδηλώνεται η επίθεση των βιομηχάνων ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της στη βιομηχανική ζώνη του τριγώνου Οινοφύτων - Χαλκίδας - Θηβών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα:

Στη BETANET (εταιρεία κατασκευής προκάτ κτιρίων, στην περιοχή Οινοφύτων), οι 80 περίπου εργαζόμενοι όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και τη δουλειά τους, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο εργοδότης σκέπτεται το κλείσιμο της εταιρείας. Ενώ οι υποχρεωτικές άδειες είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στη DIMAS ELECTROLUX (παράγει ανταλλακτικά αδαμαντοφόρων εργαλείων, σουηδικών συμφερόντων), οι 90 εργαζόμενοι από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και χθες πραγματοποιούσαν δίωρες στάσεις εργασίας, με προοπτική κλιμάκωσης από την ερχόμενη βδομάδα, αντιδρώντας στις απολύσεις 19 συμβασιούχων εργαζομένων, αλλά και στην πρόθεση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες. Ακόμα, διεκδικούν την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας, τη μη εφαρμογή της πολυειδικότητας.

Στη WATERKRAFT HELLAS (κατασκευάζει πλωτά μέσα και ναυαγοσωστικά κλειστού και ανοιχτού τύπου), η πρόθεση της εργοδοσίας είναι να μείνουν από τους 94 εργαζόμενους μόνο 15-20 εργαζόμενοι. Η επιχείρηση που έχει εξαγοραστεί από την «North Saaf» (νορβηγικών συμφερόντων) δεν αναγνωρίζει ούτε συμβάσεις, ούτε ειδικότητες, ενώ είναι παντελής η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, γεγονός που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει απολύσει 15 εργαζόμενους και προγραμματίζει άλλες 30-40 απολύσεις.

Επίσης, η βιομηχανία «ΜΑΪΛΗΣ» δίνει υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό, ενώ το προηγούμενο διάστημα τους εξανάγκαζε σε υποχρεωτικές υπερωρίες. Ακόμα, στην ΝΤΙΑΜΑΝΤ ΒΙΝΤΕΡ, προετοιμάζονται διαθεσιμότητες εργαζομένων.


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Αντιπάλεμα της διευθέτησης σε όλα τα μέτωπα

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Παράταξης να μην περάσουν τα σχέδια για το χρόνο εργασίας και να πάρουν απάντηση οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που προωθούν τις ευρωενωσιακές οδηγίες

Κάλεσμα στους γιατρούς να μη συναινέσουν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απευθύνει η ΔΗΠΑΚ
Κάλεσμα στους γιατρούς να μη συναινέσουν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απευθύνει η ΔΗΠΑΚ
Προσκλητήριο στους νοσοκομειακούς γιατρούς για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας (8 - 11 π.μ.) στις 9 Οκτώβρη, καθώς και στην 24ωρη απεργία της 21 Οκτώβρη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ).

Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την ελαστικοποίηση του ωραρίου, ενώ - εκτός απ' τη ΝΔ - και το ΠΑΣΟΚ, μαζί και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, συμφωνούν και προωθούν την «εδώ και τώρα» εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι φτιαγμένες για δουλοπάροικους, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει:

«Οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις στην ΟΕΝΓΕ, αλλά και σε άλλες Ομοσπονδίες, έχουν συμφωνήσει με αυτές τις επιλογές. Η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ) μέσα από διάφορους ελιγμούς, σε συνεργασία με την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ), μην προτάσσοντας το χαρακτήρα των οδηγιών, προσπαθεί να τις νομιμοποιήσει στη συνείδηση των γιατρών. Η διαπραγματευτική ομάδα (ΑΕΓ - ΑΡΣΙ/ΝΥΣΤΕΡΙ και μερικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ) περί άλλων ετύρβαζε, όταν ο υφυπουργός Κωνσταντόπουλος είπε στην τελευταία συνάντηση ότι σίγουρα κάποια στιγμή θα υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, όχι ασφαλώς γιατί είναι αφελείς, αλλά γιατί συμφωνούν».

Απόφαση, ώθηση στη διευθέτηση

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η καθαρογραμμένη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) που ασχολήθηκε με την προσωρινή αναστολή των Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) 88/1999 και 76/2005 με τα οποία ενσωματώνονται οι κοινοτικές οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θυμίζουμε ότι στις προσφυγές στα δικαστήρια με αίτημα την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών είχαν πρωταγωνιστήσει συνδικαλιστές της ΑΕΓ, κυρίως στην επαρχία.

Στην απόφαση του ΕΣ αναφέρεται επί λέξει: «Καταβολή αποζημίωσης για πραγματοποίηση εφημεριών ιατρικού προσωπικού καθ' υπέρβαση της μεγίστης εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς τη ρητή άρνηση παροχής τής επιπλέον αυτής εργασίας αλλά με ρητή εκδήλωση διά της αναγραφής στις καταστάσεις των εφημεριών, της συναίνεσής του είναι, κατά την πλειοψηφούσα άποψη, νόμιμη».

Κι ενώ είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση δίνει ώθηση στην προώθηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επιδοκιμάστηκε - μάλιστα παρουσιάστηκε και «ως νίκη του κινήματος» - από όλες τις παρατάξεις πλην της ΔΗΠΑΚ που αντιτάχτηκε και πάλι σθεναρά. Μάλιστα, η Εκτελεστική Γραμματεία επιχειρώντας να συσκοτίσει τη διευθέτηση αναφέρει ότι η «απόφαση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις ατομικών ή συλλογικών συμπεριφορών από τους γιατρούς στα νοσοκομεία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους» και προτείνει ως το «μόνο τρόπο ν' αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΟΕΝΓΕ και υπουργείου Υγείας». Ερχονται δηλαδή στις προτάσεις του υπουργείου Υγείας που πάντα κινούνταν και στόχευαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Καμιά υπογραφή γιατρού»

«Η απόφαση του ΕΣ είτε με την υπογραφή των γιατρών για περισσότερες εφημερίες είτε χωρίς αυτήν, νομιμοποιεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει: «Καμιά υπογραφή γιατρού, γιατί βάζει σε εφαρμογή την καταδίκη μας. Το ΠΑΜΕ σάς καλεί σε άμεση συστράτευση, ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Καμιά απλήρωτη εφημερία! Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των εκτάκτων γιατρών. Να καταργηθεί τώρα η επί θητεία πρόσληψη. Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας! 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο! Μία εφημερία τη βδομάδα. Κατώτερο βασικό μισθό 1.700 ευρώ και ανάλογες αυξήσεις στις άλλες βαθμίδες».


ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΟΑΕΔ
«Σεμινάριο» υποταγής στους εργοδότες

Ανακοίνωση - καταγγελία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας και τον ΟΑΕΔ, που βάζουν πλάτες στο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής, καταγγέλλει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, με αφορμή το σεμινάριο «τρομοκράτησης» ανέργων, νέων και άλλων «κοινωνικά ευπαθών» - όπως τις ονομάζουν - ομάδων, προκειμένου οι τελευταίοι να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν αναζητούν εργασία. Την ημερίδα έκανε η αναπτυξιακή ΔΑΝΕΚ μαζί με την εταιρία «Orientum» και τον ΟΑΕΔ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, και ειδικότερα τους νέους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον εργασιακό μεσαίωνα που σχεδιάζεται, και να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία, μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν το τι πρέπει να κάνει ένας άνεργος, ένας νέος ή άλλες «κοινωνικά ευπαθείς» ομάδες, ώστε να προσληφθεί από έναν εργοδότη. Ο εισηγητής διευθυντής μάρκετινγκ της «Orientum» συμβούλεψε τους νέους που αναζητούν εργασία πώς αν θέλουν πραγματικά να βρουν δουλειά θα πρέπει, όταν συζητάνε με τον εργοδότη, να μην προβάλλουν καμία απαίτηση για τα μισθολογικά τους δικαιώματα αλλά, αντιθέτως, να πουλάνε όσο πιο φτηνά μπορούν την εργατική τους δύναμη. Ακόμα, να μην απαιτούν ανθρώπινο ωράριο αλλά να πουν ότι μπορούν να δουλεύουν όσες πιο πολλές ώρες γίνεται(!).

Τα αντεργατικά αυτά σχέδια έρχονται να κολλήσουν στα σχέδια για κατάργηση των ΒΑΕ, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μερική απασχόληση κτλ., σημειώνει το ΠΑΜΕ. «Αυτές είναι οι αποφάσεις της ΕΕ, απόρροια της συνθήκης του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, ευθύνες έχουν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που την ψήφισαν και που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τις ευθύνες και του Εργατικού Κέντρου που βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης.


Κινητοποιήσεις στο «Αττικόν»

Με συμβολική κατάληψη της Λεωφόρου Αθηνών στο ύψος του νοσοκομείου τους οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του «Αττικού» διεκδίκησαν υψηλής ποιότητας δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους τους πολίτες, καθώς και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού και των εφημεριών των γιατρών. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν μέχρι το Δημαρχείο του Χαϊδαρίου και απάντησαν στον δήμαρχο Δημήτρη Μαραβέλια (ΝΔ), ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - μετά από συζήτηση που προκάλεσε η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» - υποστήριξε ότι δεν... υπάρχουν προβλήματα στο «Αττικόν». Την ερχόμενη Πέμπτη κάνουν τρίωρη στάση εργασίας (8-11 πμ) και οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ