ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διαφημίζει το βούρκο της «ευρωπαϊκής κανονικότητας»

Προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων στο πόρισμα των «ειδικών» και στην αντεργατική της πολιτική

«Ευρωπαϊκή κανονικότητα» σημαίνει κατοχύρωση των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και επέκτασή τους
«Ευρωπαϊκή κανονικότητα» σημαίνει κατοχύρωση των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και επέκτασή τους
Με «σημαία» το πόρισμα της Επιτροπής των «ειδικών», ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί προκλητικά να εξωραΐσει την πολιτική της κυβέρνησης στα Εργασιακά, προαναγγέλλοντας μια «σκληρή διαπραγμάτευση» με το κουαρτέτο, στην οποία σκοπεύει να υπερασπιστεί «την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίζεται ότι «οι θέσεις του πορίσματος είναι θετικές για την ελληνική πλευρά» και ότι «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Η θέση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση ότι η «κανονικότητα» στην ΕΕ είναι βαθιά αντεργατική, καθώς το μόνο που κάνει το πόρισμα των «ειδικών» είναι να εδραιώνει τη σημερινή ζούγκλα στην αγορά εργασίας και να την επεκτείνει, επικαλούμενο μάλιστα τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.

Στα ίδια και ...βλέπουμε ο κατώτερος μισθός

Σε ερώτηση για τον εάν ο κατώτερος μισθός θα επανέλθει στα «προ της κρίσης επίπεδα», ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχει το πόρισμα των «ειδικών», ούτε βέβαια η κυβέρνηση.

«Αυτό που συζητάμε αυτήν τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, στους εργοδότες και τους εργαζόμενους», απαντάει ο Γ. Κατρούγκαλος, χωρίς βέβαια να λέει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τα 586 ευρώ μεικτά που καθορίστηκαν με νόμο (511 για τους κάτω των 25 ετών) και όχι βέβαια από τα 751, που ήταν ο κατώτερος μισθός πριν την ΠΥΣ 6/2012, την οποία αρνείται να καταργήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως γράφεται και στο πόρισμα, κεντρικό ρόλο στη συλλογική διαπραγμάτευση θα έχει στο εξής μια «επιτροπή εμπειρογνωμόνων», επιφορτισμένη με το καθήκον να θέτει τα όρια της διαπραγμάτευσης, με βασικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, λειτουργώντας επί της ουσίας σαν «συνεργός» της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας παραπέμπει στο ...Συμβούλιο της Ευρώπης το ενδεχόμενο να καταργηθεί η ηλικιακή διάκριση στον κατώτερο μισθό, την οποία χαρακτηρίζει «παράνομη, αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη».

Κρύβει, ωστόσο, ότι το πόρισμα των «ειδικών» ζητάει να διατηρηθεί το «σπάσιμο» του κατώτερου μισθού στα δύο, είτε με ηλικιακά κριτήρια, όπως γίνεται σήμερα, είτε με άλλα, όπως για παράδειγμα το εάν ένας εργαζόμενος παρέχει ειδικευμένη εργασία ή όχι. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι και κυρίως σε κλάδους, όπου η ανειδίκευτη εργασία υπερτερεί, θα συνεχίζουν να αμείβονται με μισθό μικρότερο και από τον κατώτερο.

Μεγαλύτερη «ευελιξία» αντί ομαδικών απολύσεων

Για τις ομαδικές απολύσεις ο Γ. Κατρούγκαλος προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου (της ΕΕ), όποια κι αν είναι, θα μας αφήσει περιθώρια, ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων» και δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι το πόρισμα μετατρέπει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων σε όχημα για την παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αφού προτείνει μέχρι και μηδενικές ώρες εργασίας, προκειμένου να μη χάσει κάποιος τη δουλειά του!

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας ξεχωρίζει ξανά σαν τον «κακό» της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ, για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και φτιάχνει κλίμα για όσα σκοπεύουν να τους σερβίρουν, μαζί με το κουαρτέτο, λέγοντας: «Να μη δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

Για το Ασφαλιστικό, τέλος, προσπαθεί να καθησυχάσει πως «ό,τι έγινε έγινε» και ότι «κανείς δεν μπορεί να ξανανοίξει την πρώτη αξιολόγηση», ενώ για τις περικοπές στις συντάξεις βγάζει κυριολεκτικά «τρελούς» τους χιλιάδες συνταξιούχους που βλέπουν τα λεφτά να μειώνονται στην τσέπη τους, μιλώντας για «ένα νέφος παραπληροφόρησης, που είναι παρόν αυτή την περίοδο στο δημόσιο βίο»!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Συγκέντρωση - απάντηση στο κουρελόχαρτο κυβέρνησης - «ειδικών»

Μεθαύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια. Στις 393 οι οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων

Από παλιότερη διαδήλωση σωματείων στην Αθήνα
Από παλιότερη διαδήλωση σωματείων στην Αθήνα
Σε συγκέντρωση την Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, καλούν τα Συνδικάτα της Αττικής από τον κλάδο της Βιομηχανίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της αγωνιστικής κλιμάκωσης με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Η πρωτοβουλία ανήκει στις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Συνδικάτο Χαρτεργατών, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλήνια Ενωση Ελαιοσαπωνοποιών.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν εργάζεται. Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Υπογραφή των κλαδικών μας Συμβάσεων με ελάχιστη βάση τούς ήδη κατακτημένους μέσα από αυτές όρους, με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα. Κανένας συμβιβασμός με τις εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων.

Με κοινή τους ανακοίνωση, καλούν «τον καθένα και την καθεμιά σας να κάνει το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος, που είναι η συσπείρωση στα Συνδικάτα μας και η οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο». Προσθέτουν ότι «η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στους ταξικούς αγώνες, στο ασυμβίβαστο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, στο άνοιγμα του δρόμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης!».

Τα Συνδικάτα που διοργανώνουν τη μεθαυριανή κινητοποίηση, ανήκουν στις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουν το κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για οργάνωση της πάλης με αιχμή το μέτωπο των Συμβάσεων. Οι υπογραφές σ' αυτό το κείμενο έχουν φτάσει τις 393.

Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΒΓΑ. Στη βάση αυτής της απόφασης, «καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν μαζικά με το μπλοκ του σωματείου μας, να απαντήσουμε στην επίθεση της κυβέρνησης στα αντεργατικά νέα μέτρα που φέρνει».

Επίσης, ομόφωνα αποφάσισε τη συμμετοχή του σωματείου στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του ΠΑΜΕ και εξέλεξε τον αντιπρόσωπο που θα πάρει μέρος στις εργασίες. Με αυτή τη σημαντική απόφαση, «το σωματείο μας σφραγίζει τη συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το περιεχόμενό του».

Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης καλούν, επίσης, οι Σωματειακές Επιτροπές της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων στις επιχειρήσεις «Αφοί Βλάχου», «Veridos Ματσούκης ΑΕ» και «News Press Hold». Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωση, «καλούμε τους συναδέλφους από τα άλλα εργοστάσια του κλάδου, που ακόμα δεν έχουν οργανωθεί, να αξιοποιήσουν τη θετική πείρα που βγαίνει από εκεί που λειτουργούν σωματειακές επιτροπές, παρ' όλες τις αδυναμίες μας».

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου των Συνδικάτων

Στις 12 μ., στο χώρο μπροστά από το υπουργείο Εργασίας

Σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο μπροστά από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συνυπογράφουν το κείμενο για την οργάνωση της πάλης και το σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα «Προγραμματισμός δράσης και διεκδίκησης ΣΣΕ σύμφωνα με τις ανάγκες μας». Θυμίζουμε ότι με το σχέδιο νόμου που προτείνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλα τα κόμματα (εκτός της Χρυσής Αυγής), καταργούνται διατάξεις που περιέχονται σε προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συμβάσεις, αποκαθίστανται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, τα δώρα και τα επιδόματα σε όλους τους συνταξιούχους, οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν από το 2012, ως βάση για τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ