ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η ευτυχία δεν είναι παραμύθι των δυστυχισμένων. Περπατάτε... »
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση με πάνω από 200 συντελεστές

Σε μια βδομάδα ακριβώς, την Κυριακή 11 Γενάρη, στις 18.30, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 96 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρική παράσταση.

Το περιεχόμενο της μουσικοθεατρικής παράστασης

«Ολόκληρη η ζωή,

ολόκληρη η Ιστορία της ανθρωπότητας είναι ένας κύκλος.

Περπάτα.

Οχι, όχι, ένας κύκλος, θα μπορούσα να πω μία σπείρα, μία ανερχόμενη

ανελισσόμενη σπείρα.

Ολο και πιο πάνω, ως που δεν έχει τέλος.

Περπάτα. Η ευτυχία δεν είναι παραμύθι των δυστυχισμένων».

Με αυτό το απόσπασμα από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου ξεκινάει το μουσικοθεατρικό πολυπληθές θέαμα, ειδικά σχεδιασμένο για την επέτειο των 96 χρόνων:

  • 3 μήνες προετοιμασίας, για να είναι όλα έτοιμα. Συγγραφή του σεναρίου, πρόβες των μουσικών, των ηθοποιών και όλων των συντελεστών. Συνεργασία εικαστικών, πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα για τα σκηνικά.
  • Πάνω από 200 οι συντελεστές που συμμετέχουν.
  • Η υπόθεση της μουσικοθεατρικής παράστασης θα ξετυλίγεται μέσα στην αρένα του ΣΕΦ.
  • Θα υπάρχει εναλλαγή τραγουδιού και λόγου. Ειδική πρωτότυπη μουσική που συντέθηκε για την εκδήλωση.

Το σενάριο της παράστασης βασίζεται σε κείμενα των Β. Ι. Λένιν, Βλ. Μαγιακόφσκι, Γ. Ρίτσου και Μπ. Μπρεχτ.

Τα κείμενα θα πλαισιωθούν από τραγούδια των Χανς Αϊσλερ, Κουρτ Βάιλ, Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Θάνου Μικρούτσικου και Μιχάλη Τερζή.

Πρόβα των μουσικών για την εκδήλωση
Πρόβα των μουσικών για την εκδήλωση
Ξεχωρίζει το γεγονός ότι η μουσική συνοδεία της παράστασης είναι πρωτότυπη και έχει γραφτεί ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση από δύο νέους μουσικούς, τον Δημήτρη Κουφαλάκο και τον Φίλιππο Παχνιστή.

Μαζί σηκωθείτε! Με το Κόμμα χτυπάτε!

«Ο χρόνος έκλεβε του κεφαλαίου τις ώρες, προσπερνώντας των λαμπρών προβολέων το φως. Ο χρόνος γέννησε τον Καρλ Μαρξ απ' τις μπόρες. Μαρξ - του Λένιν μεγαλύτερος αδερφός. Ο Μαρξ μας έδειξε τους νόμους της Ιστορίας κι έβαλε το προλεταριάτο στο τιμόνι μπροστά.

Ο καπιταλισμός - εχθρός

Ο σοσιαλισμός - σκοπός

Ακούστε, σύντροφοι! Αδέρφια κοιτάτε! Αλί στους ξεμοναχιασμένους! Μαζί σηκωθείτε! Με το Κόμμα χτυπάτε! Σε γροθιά συσπειρώστε την τάξη μεμιάς!».

Ο στόχος είναι μέσα από την εκδήλωση, όπως φαίνεται και από το παραπάνω απόσπασμα από το ποίημα «Λένιν» του Μαγιακόφσκι, να αναδειχθεί η ανάγκη η εργατική τάξη να γίνει τάξη για τον εαυτό της. Η ανάγκη ύπαρξης δυνατής οργανωμένης πρωτοπορίας.

Μέσα από την εκδήλωση θα φαίνεται η ιστορική συνέπεια και συνέχεια του ΚΚΕ. Αλλωστε, το ΚΚΕ ποτέ δεν αποκήρυξε την πίστη του για το πέρασμα σε μια νέα κοινωνία. Ποτέ δεν απομακρύνθηκε από το στρατηγικό του στόχο, είναι ακλόνητη η πεποίθησή του ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Γι' αυτό το λόγο κατάφερε και επέδειξε και επιδεικνύει αντοχή, ικανότητα πρόβλεψης, αποτελεσματικότητα στους αγώνες. Βρίσκεται βαθιά ριζωμένο μέσα στο λαό. Μέσα από την παράσταση θα προβληθεί ότι το ΚΚΕ, το Κόμμα της εργατικής τάξης, ποτέ δεν τα δίπλωσε. Ποτέ δεν πρόδωσε τους εργαζόμενους, ποτέ δε συμβιβάστηκε με τον καπιταλισμό, δεν έψαξε να βρει τον εύκολο δρόμο.

Μέσα από όλη την εκδήλωση θα προκύπτει και η ανάγκη να ισχυροποιήσουν οι εργαζόμενοι με κάθε τρόπο το Κόμμα τους, αφού, όπως θα ακουστεί και στην εκδήλωση, «Συνεχίζουμε. Η σκυτάλη σήμερα είναι στα δικά μας χέρια. Η ελπίδα είναι εδώ. Στο λαό που δε φοβάται. Στο λαό που σπάει τις αυταπάτες. Στο λαό που δε σκύβει το κεφάλι».

Πάνω από 200 συντελεστές

Τη σκηνοθεσία της μουσικοθεατρικής εκδήλωσης έχει αναλάβει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Σοφία Πολυχρονίδου.

Τη χορογραφία και την κινησιολογία έχει αναλάβει η Βαγγελιώ Κυριαζίδου και βοηθός χορογράφου είναι η Πηνελόπη Μουσγά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αντωνιάδης, Αλεξία Γαβρίλη, Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Κουτροκόη, Φαίδρα Παπανικολάου και Γιώργος Πέππας.

Τραγουδούν οι τραγουδιστές: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Χριστίνα Καγιάφα, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας και Πάνος Μπούσαλης.

Συμμετέχουν οι λυρικοί καλλιτέχνες: Ζωή Απειρανθίτη, Γιώργος Σαμαρτζής, Νεκτάριος Σαμαρτζής.

Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο, ο Δημήτρης Ανδρονιάδης, κρητική λύρα ο Ανδρέας Αρβανίτης, μπουζούκι ο Γρηγόρης Βασίλας, ντραμς ο Δημήτρης Γιαννούχος, κιθάρα ο Γιάννης Ευαγγέλου, τρομπέτα ο Γιώργος Καλτσούνης, ακορντεόν ο Αλέξανδρος Καμπουράκης, μπάσο ο Θοδωρής Κουέλης, φαγκότο και φυσαρμόνικες ο Δημήτρης Κουφαλάκος, τρομπόνι ο Πάνος Λυκούδης, κρουστά ο Θέμης Μαρτέκας, κλαρινέτο και φλάουτο ο Θύμιος Παπαδόπουλος, τρομπέτα ο Νίκος Σαρρής, κιθάρα και λαούτο ο Κώστας Σταυρόπουλος και μπουζούκι ο Θοδωρής Στούγιος.

Συμμετέχει η ομάδα κρουστών του Βασίλη Βασιλάτου.

Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Ιδιαίτερο και ξεχωριστό τόνο δίνουν οι 100 συντελεστές, σε ρόλο «χορού».

Η ομάδα που έχει αναλάβει τα σκηνικά, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία είναι οι Αλέξανδρος Βαλσαμής, Αντα Γόντικα, Περικλής Δουραμάνης, Ρηνιώ Κυριαζίδου, Βαγγελιώ Νικολάου και Τελωνιάτης Παναγιώτης.

Για το φωτισμό υπεύθυνοι είναι οι Ακης και Γιώργος Αποστολίδης.

«Βήματα, βήματα, βήματα σαν τις σάλπιγγες της δικαιοσύνης, βήματα σαν τα τύμπανα της ελπίδας, είμαστε πολλοί, είμαστε όλοι. Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον. Ο ήλιος είναι το ζήτω του λαού καρφωμένο στο διάστημα, οι τζαμαρίες αντιγράφουν την παρέλαση, ετούτες οι φωνές θα μείνουν τυπωμένες στην πρόσοψη της Ιστορίας... η ευτυχία λοιπόν δεν είναι παραμύθι - περπατάτε».


Πρωτοχρονιάτικη γιορτή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για παιδιά

Σήμερα Κυριακή είναι η δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάτικης γιορτής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για παιδιά που γίνεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

11.00: Κατασκευή φιγούρας Καραγκιόζη. Τα παιδιά θα φτιάξουν και θα γνωρίσουν τον Καραγκιόζη, τα Κολλητήρια, τον Χατζηαβάτη, τον Νιόνιο, τον Μπάρμπα Γιώργο και άλλους ήρωες του Θεάτρου Σκιών υπό την καθοδήγηση του Γ. Ταρουνά, ο οποίος θα μιλήσει στα παιδιά και για την ιστορία του Καραγκιόζη.

Ομαδικό παιχνίδι: «Εχουμε μήνυμα».

12.00: Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης» από ομάδα της ΚΝΕ. «Ενα μαγικό ταξίδι προς τη χώρα της Φαντασίας. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η Κλάρα και ο Καρυοθραύστης περνούν από διάφορα ονειρικά μέρη. Από τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού, στη χώρα των Γλυκών, που συναντούν τη Ζαχαρένια Νεράιδα και φτάνουν στη χώρα των Λουλουδιών».

12.30: Παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο σκιών του Γ. Ταρουνά.

13.00: Πάρτι!

  • Στο χώρο θα υπάρχει εργαστήριο ζωγραφικής για τα πιο μικρά παιδιά και κατασκευή εορταστικού mobilο για να στολίσουν το δωμάτιό τους.
  • Επίσης, θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία για μικρούς και μεγάλους με επιλεγμένους τίτλους βιβλίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ