ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Χαλαρότητα» για το κεφάλαιο, βαριά δεσμά για τους λαούς

Η κυβέρνηση συνέχισε τις αντιλαϊκές ανατροπές εν μέσω πανδημίας «υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν τζάμπα λεφτά», λέει ο πρωθυπουργός

Διατήρηση των «χαλαρών» δημοσιονομικών στόχων ώστε τα καπιταλιστικά κράτη να θωρακίσουν την καπιταλιστική κερδοφορία με χρήμα και μέτρα, στέλνοντας το «λογαριασμό» στους λαούς, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική πολιτική των κρατών - μελών τις οποίες ανακοίνωσε χτες.

Επιπλέον, όπως αναμενόταν, προτείνει τη διατήρηση και για το 2022 της λεγόμενης «ρήτρας παρέκκλισης», δηλαδή της δυνατότητας των κρατών - μελών να παρεκκλίνουν από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας, σπεύδοντας ευθύς εξαρχής να θυμίσει ότι οι όποιες δημοσιονομικές πολιτικές προκρίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας «δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα».

Με αυτά ως «δεδομένα», για το τρέχον έτος και το 2022 η Επιτροπή προτείνει τη συνέχιση της «ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής» και κρούει τον κώδωνα ενάντια στην πρόωρη απόσυρση των μέτρων οικονομικής στήριξης από τα κράτη - μέλη.

Βάσει αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συντάξουν τα λεγόμενα «προγράμματα σταθερότητας», τα οποία θα υποβληθούν στην Επιτροπή τον ερχόμενο Απρίλη, ενώ επιπλέον οδηγίες θα εξειδικευτούν στις ανακοινώσεις της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο τον ερχόμενο Μάη.

Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων του «Μηχανισμού Σταθερότητας και Ανάκαμψης» (Recovery and Resilience Facility - RRF), τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη «πράσινης» και «ψηφιακής» μετάβασης της ΕΕ, δείχνοντας δηλαδή και τους κύριους τομείς της οικονομίας όπου θα κατευθυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των χρημάτων, ώστε να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο RRF θα διαθέσει 312,5 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και έως 360 δισ. υπό μορφή δανείων στα κράτη - μέλη, για τη «στήριξη της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων».

Με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι με δήλωσή του τόνισε ιδιαίτερα την απόφαση της Επιτροπής να υιοθετήσει τη «ρήτρα εξαίρεσης» τον περασμένο Μάρτη, και πρόσθεσε ότι η μάχη δεν έχει κερδηθεί. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η υποστήριξη των οικονομιών σταμάτησε πολύ νωρίς. Είναι σαφές, είπε, ότι και το 2022 θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η δημοσιονομική στήριξη, ενώ σημείωσε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα με το ρυθμό ανάκαμψης κάθε χώρας και τη δημοσιονομική της κατάσταση, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί και το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες στο εσωτερικό της Ενωσης.

Αντιλαϊκή πολιτική η «άλλη όψη» του πακτωλού

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με θέμα «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία», ξεκαθάρισε πως ο λαός θα πληρώσει «μέχρι δεκάρας» και με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τον πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους: «Δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν τζάμπα λεφτά. Η ΕΕ δανείστηκε κεντρικά χρήματα για όλους μας (σ.σ. τα κράτη - μέλη) και εμείς πρέπει να τηρήσουμε το μέρος της συμφωνίας που μας αναλογεί, και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις».

Ο πρωθυπουργός είπε εισηγητικά ότι η κυβέρνησή του ξόδεψε λεφτά για να διασφαλίσει «όσες περισσότερες δουλειές γινόταν, ώστε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα με το πέρας της πανδημίας» και ότι «ήταν δουλειά του κράτους να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας σε αυτούς τους καιρούς ανωμαλίας», ενώ σημείωσε πως «δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πόσον καιρό θα χρειαστούμε ακόμα μέσα στο τούνελ».

Παράλληλα, έδειξε το «χαλί» που στρώνουν στο κεφάλαιο, για να διασφαλίσει την κερδοφορία του, τάχα ως μόνο τρόπο να δημιουργηθούν «δουλειές». Οπως είπε, η κυβέρνηση «μείωσε φόρους, είμαστε ξανά στον χάρτη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», που είναι «τόσο σημαντικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από κοντά, έθεσε επιτακτικά την ανάγκη τους για στοίχιση της Εκπαίδευσης με τα προτάγματα της «αγοράς». «Το μοντέλο με το οποίο μεγάλωσε η γενιά μας, "πάμε σχολείο, βρίσκουμε δουλειά, βγαίνουμε στη σύνταξη", έχει τελειώσει. Χρειάζεται συνεχής κατάρτιση, επανακατάρτιση, πιστοποίηση δεξιοτήτων», υποστήριξε, περιγράφοντας τον συνεχή μαραθώνιο από τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην ανεργία και την επανακατάρτιση, την πορεία του οποίου ορίζει το κεφάλαιο. Ο ίδιος είπε, άλλωστε, ότι για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών και στοχεύσεων χρειάζεται «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μεν υψηλή ανεργία, αλλά την ίδια ώρα οι περισσότερες εταιρείες δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους που θέλουν».

Στην ίδια συζήτηση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι αισθητές για πολύ καιρό», καθώς «αυτή η κρίση είναι μαραθώνιος».

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 10 π.μ, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ, όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ