ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας για κλαδικές ΣΣΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Συνεχίστηκαν και χτες οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στη Ν/Ζώνη, απαιτώντας την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Μνημείο στο Πέραμα, παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και διάβασε το ψήφισμα συμπαράστασης προς τα Συνδικάτα.

Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χτες πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς, ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών και των Παραρτημάτων Πειραιά - Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται και την επόμενη βδομάδα: Την Τρίτη 7 Φλεβάρη θα γίνει στάση εργασίας, 7.30 π.μ. - 9.30 π.μ., στα Ναυπηγεία ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Σαλαμίνα) και συγκέντρωση στο χώρο του Ναυπηγείου. Την Τετάρτη 8 Φλεβάρη, στάση εργασίας (7.30 π.μ.-9.30 π.μ.), Ναυπηγείο ΜΠΕΚΡΗ (περιοχή Καμινάκι, Σαλαμίνα). Ακόμα θα γίνει στάση εργασίας , 10 π.μ. - 12 μ., σε ΦΡΑΤΤΗ - ΚΩΤΣΕΛΗ - ΜΠΕΚΡΗ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ και συγκέντρωση στα Ναυπηγεία ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.

Τα Συνδικάτα έχουν καλέσει τις εργοδοτικές ενώσεις στον κλάδο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αιτήματα:

  • Την υπογραφή νέας ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (όπως αυτές κηρύχθηκαν υποχρεωτικές με Υπουργική Απόφαση, ανά ειδικότητα) των ετών 2009 - 2010.
  • Την υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση κοινού αιτήματος προς την κυβέρνηση για την κήρυξη αυτής της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον κλάδο, με την ανάλογη επέκτασή της (όπως δηλαδή ίσχυε για όλες τις ΣΣΕ μέχρι και το 2010).
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ VODAFONE
Με ευθύνη της διοίκησης δεν έγινε η συνέλευση

Δεν πραγματοποιήθηκε, με ευθύνη της διοίκησης του σωματείου, η προγραμματισμένη για την Τρίτη 31/1 εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) «Vodafone - Πάναφον». Οπως καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα» στο ΠΑΣΕ «Vodafone», η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου επέλεξε να ...τινάξει τη συνέλευση στον αέρα, αφήνοντας 100 εργαζόμενους του ομίλου να περιμένουν από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, προκειμένου να αποφύγει να τεθεί στη συζήτηση η πρόταση για τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο.

Συγκεκριμένα, η «Ταξική Ενότητα» στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως εκπρόσωποι της διοίκησης του σωματείου έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να καθυστερήσουν και να διαλύσουν τη συνέλευση, με σκοπό «να πάρουν αποφάσεις, όπως σε προηγούμενες "Γενικές Συνελεύσεις" με 10 ανθρώπους». Οπως εξηγεί, πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που δεν θέλουν να συζητήσουν οι εργαζόμενοι για την ανάγκη της συνένωσης των σωματείων σε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σωματείο στον όμιλο «Vodafone» για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Την πρόταση αυτή έχει ήδη κάνει από τον Γενάρη στο ΠΑΣΕ «Vodafone» το σωματείο των εργαζομένων στην «360 Connect», με βάση αποφάσεις που έχει πάρει και σε Γενικές του Συνελεύσεις.

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στην επόμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που έχει οριστεί την Τετάρτη 15/2. Να συμβάλουν στην προσπάθεια για σωματείο που να παλεύει κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Νέα κινητοποίηση για την «Καρυπίδης»

Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» συνεχίζοντας τον αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, διαμαρτυρήθηκαν γιατί ακόμη δεν έχει οριστεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την οποία έχουν ζητήσει εδώ και καιρό προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις στο υπόμνημα που του έχουν καταθέσει. Την επόμενη Τρίτη 7/2 στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΘ, θα γίνει Γενική Συνέλευση.

Στο μεταξύ, εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην «Καρυπίδης» οργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β). Ο Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στον «Καρυπίδη» για την ενίσχυση των απλήρωτων εδώ και έναν περίπου χρόνο εργαζομένων, για έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνουν για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

Εισροή υδάτων στο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ»

Εισροή υδάτων στο σύστημα αξόνων του μηχανοστασίου παρουσίασε χτες το βράδυ το 27χρονο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», καθώς ταξίδευσε κοντά στη νησίδα Αγ. Γεώργιος στον Σαρωνικό Κόλπο, με 127 επιβάτες και 67 ναυτεργάτες πλήρωμα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ότι το πλοίο θα επέστρεφε αυτοδύναμα, δηλαδή με τις προσπάθειες του πληρώματος στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμενόταν να καταπλεύσει μετά τις 11 το βράδυ. Το καράβι είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά για Μήλο, Θήρα, Ανάφη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ