ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης»

...και επανάληψη του γνωστού αντιλαϊκού σίριαλ γύρω από τις «καθυστερήσεις» στην εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης

Το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό γύρω από το ενδεχόμενο «καθυστέρησης» στην εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες, ενώ ταυτόχρονα τα αντιλαϊκά παζάρια συγκυβέρνησης και κουαρτέτου επικεντρώνονται πλέον στο ζήτημα των συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων και «διορθώσεων» σε διατάξεις του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις «εκκρεμότητες» δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν «ταλαιπωρηθεί» ήδη με «δύσκολες» ψηφοφορίες, είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι «θεσμοί» έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το σύνολο των «εκκρεμοτήτων», οι οποίες είναι περίπου 150, αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις, ωστόσο διατυπώνει ενστάσεις σε οκτώ σημεία. Ενα από αυτά αφορά τα Ενεργειακά, καθώς οι «θεσμοί» ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα με συγκεκριμένο «εναλλακτικό» σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση «αποτυχίας» του ήδη προβλεπόμενου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, δήλωσε χτες πως οι διαβουλεύσεις σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του τελευταίου Γιούρογκρουπ «εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον», σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι σαφείς και περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. «Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», σε σχέση με άλλα κράτη που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα, ανέφερε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Ελληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι το ζήτημα των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί μόνιμο θέμα στο αντιλαϊκό τραπέζι...

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι «οικονομική ανοησία», επισημαίνει ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης των κρατικών εσόδων.

Με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν το υπουργείο Οικονομίας και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, εστίασε στους παρακάτω άξονες:

-- Με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ.

-- Στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων θα συμβάλει η υλοποίηση του «σχεδίου Γιούνκερ». Ο κατάλογος των έργων περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων 18 είναι αμιγώς ιδιωτικές.

-- Παράλληλα, προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε πλήθος θέματα, όπως το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, επεσήμανε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά, την επόμενη τριετία, το ύψος της χρηματοδότησης από την Παρευξείνια Τράπεζα σε ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον Γ. Σταθάκη, μέσα στο επόμενο 12μηνο θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες.

Σε κατρακύλα το ΑΕΠ

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο του 2016 έφτασε στο 1,4%, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία και έναντι ρυθμού πτώσης 1,3% στην αρχική εκτίμηση.

Η διαχείριση του κρατικού χρέους

Σε μεγαλύτερη ανάλυση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ για το ελληνικό κρατικό χρέος προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Μεταξύ άλλων:

-- Σχετικά με τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ, σημειώνει ότι η εκταμίευσή της θα γίνει «σε αρκετές εκταμιεύσεις», η πρώτη από τις οποίες, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενδέχεται να γίνει στο δεύτερο 15θήμερο του Ιούνη, εφόσον το ελληνικό κράτος ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Για την εκταμίευση της δόσης θα χρειαστεί, επίσης, η έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

-- Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους, ο ESM σημειώνει ότι θα εφαρμοστούν έως το τέλος του προγράμματος το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, η εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - EFSF (2ο μνημόνιο), το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεων.

-- Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνεται ότι ο ESM μπορεί να διαθέσει τα 19,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, για την πρόωρη αποπληρωμή διμερών διακρατικών δανείων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, οι μηχανισμοί EFSF/ESM (δάνεια από το 2ο και 3ο μνημόνιο) μπορούν να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο (σ.σ. κλείδωμα επιτοκίων σε χαμηλότερο ύψος).

Φοροληστεία σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκή κατανάλωση

Με παραπέρα περικοπές στις καταβαλλόμενες αποδοχές θα βρεθούν αντιμέτωποι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, εξαιτίας της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εξέδωσε εγκύκλιο εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία «οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με βάση τις προαναφερόμενες μεταβολές, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016 δηλαδή, από 27.5.2016 και μετά».

Να σημειωθεί ότι ο νόμος έχει και αναδρομική ισχύ και αφορά σε μισθούς και συντάξεις που καταβλήθηκαν από την 1/1/2016. Οπως διευκρινίζεται οι αναδρομικοί φόροι (για εισοδήματα από 1/1 έως 27/5) θα υπολογιστούν και θα εισπραχτούν στο πλαίσιο της υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα γίνει το 2017 για το σύνολο των φετινών εισοδημάτων.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-- Συνταξιούχος με εισόδημα από ένα ασφαλιστικό ταμείο στα 9.500 ευρώ το χρόνο (περίπου 792 ευρώ το μήνα). Η παρακράτηση του φόρου φτάνει στα 15,6 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ μέχρι πέρυσι δεν πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματος.

-- Συνταξιούχος με 9.050 ευρώ το χρόνο (754 ευρώ το μήνα) θα διαπιστώσει απώλειες 7,5 ευρώ για κάθε μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).

-- Εργαζόμενος - μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) με 9.500 ευρώ το χρόνο (678,5 ευρώ το μήνα) χωρίς προστατευόμενα παιδιά θα έχει απώλειες περίπου 13,4 ευρώ το μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).

-- Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με 1 προστατευόμενο παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο (714 ευρώ το μήνα) θα καταβάλει αυξημένη παρακράτηση στα 17,6 ευρώ το μήνα (από περίπου 7 ευρώ πέρυσι), που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 10,5 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, από αύριο Τετάρτη, ξεκινά και η εφαρμογή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ (24% από 23%) σε μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα και από την πλευρά των φόρων κατανάλωσης...

ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΘΡΙΑΣΙΟ
Συναντήσεις και διεργασίες με τους «επενδυτές»

Συνάντηση με στελέχη των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) πραγματοποίησε χτες η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές της εταιρείας. H RZD είναι βασικός διεκδικητής της θυγατρικής του ΟΣΕ, μαζί με τους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους, στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τον οποίο μετά και την παράταση που έλαβε πριν από λίγες μέρες, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών έχει ορισθεί η 22 Ιούνη. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τη χτεσινή συνάντηση με τους Ρώσους υποψήφιους «επενδυτές» ως συνάντηση που πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας» και «των προοπτικών συνεργασίας που ανοίγονται στους τομείς των μεταφορών»...

Παράλληλα χτες η «ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ» - εταιρεία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ - ανακοίνωσε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου κατά δύο μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 1η Αυγούστου. Αιτία της παράτασης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι η διάθεση «περισσότερου χρόνου για την αρτιότερη προετοιμασία των φακέλων προσφορών από τους ενδιαφερόμενους». Μεταξύ των βασικών διεκδικητών φέρεται να είναι η κινεζική COSCO, η οποία επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στη διαμετακομιστική εμπορευματική αλυσίδα της ΝΑ Μεσογείου, μαζί με την απόκτηση του ΟΛΠ.

Η έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου έχει συνολικό εμβαδό 588 στρ. με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων, ενώ διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και το λιμάνι του Πειραιά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Alpha» σημείωσε πως η Κίνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια «ξεδιπλώνει μία νέα στρατηγική. Την ονομάζει "ο νέος δρόμος του μεταξιού". Εχει επιλέξει ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Ελλάδα». Ανέφερε επίσης ότι η Κίνα ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση με τις αλβανικές αρχές για τη διαχείριση του λιμανιού του Δυρραχίου. Ακόμη εμφανίστηκε βέβαιος ότι εντός του έτους θα καλυφθεί ο στόχος των 2 δισ. αποκρατικοποιήσεων και υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί «έως το '18 να συγκεντρώσουμε 6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Αν δεν πετύχουμε τον στόχο των 6 δισ. θα χρειαστεί από αλλού να καλύψουμε αυτό το ποσό...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ