ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
Πρωτοπόρος στην πάλη για κοινωνική προκοπή

Εξακολουθούν να φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωράκη.

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και άλλοι φορείς σημειώνουν την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και παγκόσμια. Ξεχωρίζει ως μια εξέχουσα προσωπικότητα του παγκόσμιου κινήματος, που άφησε δυνατό το στίγμα της και αποτέλεσε πρωτοπόρο στην πάλη για την κοινωνική προκοπή και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Προσφορές στο ΚΚΕ

Σύμφωνα με επιθυμία του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ πρόσφεραν:

  • Ενας φίλος του επιχειρηματίας από τα Αγραφα προσφέρει 1.000 ευρώ.
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας προσφέρει 1.000 ευρώ στη μνήμη του Χ. Φλωράκη, ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, ως ελάχιστη συνεισφορά στον ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπλήρωση του ιστορικού ρόλου της εργατικής τάξης, στον συνεχή και ανειρήνευτο αγώνα για να αλλάξει ο κόσμος, που όπως ο ίδιος έλεγε «μπορεί και θα αλλάξει».
  • Η Ζήλη Σακελαρίδη, πρώην πρόεδρος της ΟΓΕ, προσφέρει 1.000 ευρώ στην ΚΕ του ΚΚΕ και 300 ευρώ στην ΚΟ Κεφαλονιάς.
  • Η Ρόη Φλωράκη προσφέρει 100 ευρώ.
  • Η Νέντα Βαμβακάρη προσφέρει 200 ευρώ.
  • Η οικογένεια Θανάση Παπανικολάου προσφέρει 400 ευρώ.
  • Ο Χρήστος και η Γωγώ προσφέρουν 500 ευρώ.
  • Η οικογένεια Γεώργιου Μακρή από την Κύπρο και την Κοινότητα ΤΣΕΡΙ Λευκωσίας προσφέρει 40 ευρώ.
  • Με σεβασμό και αγάπη στη μνήμη του σταυραετού της λευτεριάς Χαρίλαου Φλωράκη η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) προσφέρει 300 ευρώ.
  • Οι Βασίλης και Μήτσος Παπαδούλης αντί για στεφάνι στον τάφο του προσφέρουν 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.
  • Η οικογένεια Αργυρώς Δήμου Λαζαρόγκωνα προσφέρει 120 ευρώ.
  • Ο Γυναικείος Σύλλογος «Αγίας Σοφίας - Αγίου Δημητρίου» Πειραιά 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σοφίας».
  • Ο Θανάσης και η Ευγενία Σταματοπούλου 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ναυτεργατών.
  • Το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.
  • Η Βάσω Καραγιώργου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Αχτίδας Αγρινίου, 100 ευρώ.
  • Ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) προσφέρει, μέσω της ΝΕ Λευκάδας, αντί για στεφάνι 100 ευρώ.
  • Η Μαρία Γρίβα, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου εργαζόμενων στο Υπ. Γεωργίας Νομού Αττικής, προσφέρει 100 ευρώ.
  • Ο Βασίλης Θωμόπουλος, μέσω Αχτίδας της ΚΟΑ, προσφέρει αντί για στεφάνι 50 ευρώ.
  • Η Ε. Παρασκευοπούλου προσφέρει 50 ευρώ.
  • Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ προσφέρει, μέσω της Αχτίδας ΤΕΒΕ της ΚΟΑ, 100 ευρώ.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου προσφέρει, μέσω Αχτίδας ΕΒΕ της ΚΟΑ, 100 ευρώ ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αγωνιστή για σοσιαλισμό, δημοκρατία, ελευθερία.
  • Ο Γιάννης Τζαβέλλας αντί για στεφάνι προσφέρει 100 ευρώ, μέσω Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείας.
  • Ο Νίκος Πεφάνης από τη Δάμιζα Αμαλιάδας προσφέρει, μέσω Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείας, 50 ευρώ.
  • Ο Κώστας Κουκόγιας προσφέρει 100 ευρώ.
  • Η ΚΟΒ Μεσολογγίου προσφέρει 190 ευρώ, μέσω της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • Ο Γιάννης Παπαχρήστος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γαλατά της ΚΟ Πειραιά, 500 ευρώ.
  • Ο Νίκος Νικολάου προσφέρει στην ΚΟ Ρόδου 200 ευρώ.
  • Σύμφωνα με τελευταία επιθυμία του πατέρα μου, αντί για λουλούδια στον τάφο του Χ. Φλωράκη, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ναυτιλιακών - Β.Γ.
  • Ο Γιώργος Κοκκινάκης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ναυτεργατών, 50 ευρώ.
  • Μέσω ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ προσφέρουν: Αριστείδης Καρυπίδης, Θεοδόσης Καφές, Βασίλης Κωνσταντούλας, Σωτήρης Πολύζος - Δήμητρα Δώρα από 50 ευρώ, Κωνσταντίνος Τάκας 100 ευρώ.
  • Οι Μιχάλης και Γιώργος Μαρκάτος από το Αργοστόλι προσφέρουν 100 ευρώ.
  • Ο Μιλτιάδης και η Μαρία Αντωνιάδου προσφέρουν 50 ευρώ.
  • Η Ευθαλία Συκιώτη, συμβολαιογράφος Αθηνών, προσφέρει 80 ευρώ.
  • Φίλοι και οπαδοί του Κόμματος από τα Χανιά καταθέτουν, αντί για στεφάνι, 50 ευρώ μέσω της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.
  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου Κολωνού και Πέριξ προσφέρει στην ΚΕ του ΚΚΕ 250 ευρώ.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Συλλυπητήρια για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη εκφράζει με ανακοίνωσή του στην ΚΕ του ΚΚΕ το Παράρτημα Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Νομού Τρικάλων.

ΚΚ στη Δανία

Μπέτι Φρίντενσμπεργκ Κάρλσον, Πρόεδρος

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη. Ο σύντροφος Φλωράκης υπήρξε πραγματικός γιος του λαού, πραγματικός μαρξιστής - λενινιστής σε όλη του τη ζωή, πάλευε για το λαό, για το ΚΚΕ και για το σοσιαλισμό - ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καταπίεση.

Εκ μέρος της ΚΕ, παρακαλώ δεχτείτε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του συντρόφου Φλωράκη, στο ΚΚΕ και σε όλους τους Ελληνες κομμουνιστές. Στη μνήμη του συντρόφου Φλωράκη θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Ιορδάνικο ΚΚ

Μουνίρ Χαμαρνέχ

Εκ μέρους της ΚΕ δεχτείτε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Επίτιμου Προέδρου του κόμματός σας Χ. Φλωράκη. Η ξεχωριστή συμβολή του στον αγώνα του ελληνικού λαού, το παράδειγμά του, το κουράγιο του και η δέσμευσή του στους συλλογικούς σκοπούς στην πάλη για το σοσιαλισμό θα συνεχίσουν να εμπνέουν και εμάς για να κρατήσουμε ψηλά τα κομμουνιστικά λάβαρα μέχρι τη νίκη!

Ο λογαριασμός στην Εθνική

Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, αντί στεφάνων, όπως ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος, μπορούν να καταθέτουν το σχετικό ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: 150/624722-93.

ΚΚ Καναδά

Ντάνι Γκολντστίκ, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο ως σταθερός υπερασπιστής της υπόθεσης της Εργατικής Τάξης και του προλεταριακού Διεθνισμού. Ενας ακόμα στρατιώτης μπορεί να έφυγε αλλά ο αγώνας συνεχίζεται».

Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας

Μίλος Μάρκοβιτς, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Νεολαίας

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι

Σας εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια και μοιραζόμαστε τον πόνο και τη λύπη σας, για την απώλεια του Χ. Φλωράκη».

ΚΚ Πακιστάν

Ιμνταντ Κάζι, ΓΓ

«Με μεγάλη ταραχή και θλίψη ακούσαμε για το θάνατο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη. Δεν πρόκειται μόνο για μια απώλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά για μια απώλεια όλου του κομμουνιστικού κινήματος του κόσμου. Χρειαζόμασταν την αφοσίωση, τη δέσμευση και την πείρα του αυτή τη στιγμή, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη γυμνή και βάρβαρη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, η ανιδιοτελής πάλη του για το σκοπό της εργατικής τάξης είναι μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για μας.

Είμαστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της εργατικής τάξης με την ιδεολογία του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, όπως έπραξε και ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης σε όλη του τη ζωή.

Χαιρετούμε τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη για την πάλη και τις θυσίες που έκανε για το σκοπό της εργατικής τάξης και στεκόμαστε δίπλα σας σ' αυτήν τη στιγμή της απώλειας και της λύπης».

Σύλλογος Ελλήνων Αντιστασιακών του Κεμπέκ

Διοικητικό Συμβούλιο

«Οι Ελληνες αντιστασιακοί του Μόντρεαλ με οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του τιμημένου λαϊκού αγωνιστή και Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλώρακη. Ο Χαρίλαος Φλωράκης καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού μας σαν ο λαϊκός ηγέτης που με το γνήσιο πατριωτισμό του, τη συνέπεια και την αγωνιστικότητά του πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα και το σοσιαλισμό. Το παράδειγμά του θα οδηγεί τις νέες γενιές της πατρίδας μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

ΚΚ Μπαγκλαντές

Μουτζαχιντούλ Ισλάμ Σελίμ, ΓΓ

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια του συντρόφου Χ. Φλωράκη. Ηταν ένας από τους πιο συνεπείς μαχητές, οργανωτές και οικοδόμους του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ηταν υπόδειγμα κομμουνιστή για όλους τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο. Παρακαλώ δεχτείτε τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μας».

Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

«Παρακαλώ δεχτείτε τα βαθιά συλλυπητήρια για το θάνατο του για πολλά χρόνια Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, πρωτοπόρου και συνεπή αγωνιστή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος - και, τα τελευταία χρόνια, επίτιμου Προέδρου του Κόμματος, Χαρίλαου Φλωράκη.

Ολη η ζωή και η δράση του συντρόφου Φλωράκη δεν ξεχωρίζεται από τον ηρωικό αγώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τα βασικά συμφέροντα της εργατικής τάξης για ελευθερία, ανεξαρτησία, για το σοσιαλιστικό μέλλον της Ελλάδας.

Η συνεισφορά του συντρόφου Φλωράκη ήταν αισθητή για την ισχυροποίηση και ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για την πάλη ενάντια στο φασισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο σύντροφος Φλωράκης υπήρξε σημαντικός φίλος της Σοβιετικής Ενωσης, επαναστάτης, πατριώτης και γνήσιος προλεταριακός διεθνιστής.

Ο,τι καλύτερο για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι νέες νίκες για τα κομμουνιστικά ιδεώδη».

ΚΚ ΗΠΑ

Εθνική Επιτροπή

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Λυπηθήκαμε ιδιαίτερα όταν πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στις 22 του Μάη. Μεταφέρουμε τα εγκάρδια συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του συντρόφου Φλωράκη, στους συντρόφους και στους φίλους.

Ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης όχι μόνο του κόμματός σας αλλά και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Μέλος του ΚΚΕ από τα νιάτα του, αξιόλογος ηγέτης του κόμματός σας και του δημοκρατικού κινήματος κατά τη διάρκεια των ταραχωδών και δύσκολων στιγμών. Η συμβολή του ήταν ανεκτίμητη στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην ένοπλη αντίσταση στους ναζιστές κατακτητές και την εποχή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και στη μακρά πάλη ενάντια στα ντόπια φασιστικά μιλιταριστικά καθεστώτα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Το κόμμα μας τιμήθηκε ιδιαίτερα όταν ο σύντροφος Φλωράκης επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αείμνηστος Πρόεδρός μας Γκας Χολ και άλλοι σύντροφοι εξέφρασαν τη βαθιά τους εκτίμηση για τις ηγετικές του ικανότητες για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ειρήνη και την πάλη για το σοσιαλισμό, τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό».

Εκδηλώσεις προς τιμήν του στο εξωτερικό

- H ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Κοπεγχάγης, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, στη μνήμη του λαϊκού ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη, αύριο Τετάρτη 1 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι από τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Δανίας.

- Η «Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ» στο Τορόντο Καναδά διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 4 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης στο 290 Danforth Ave. Εκτός από ομιλία, θα προβληθεί ταινία από την ομιλία του Χ. Φλωράκη στη συγκέντρωση για τα 75χρονα του ΚΚΕ κ.ά. Συμμετέχουν η ΚΟ «Ν. Μπελογιάννης» του ΚΚ Καναδά, η Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Τορόντο 1941 - 1945 και η Ελληνοκαναδική Δημοκρατική Οργάνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ