ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
Ανησυχείτε μην τυχόν και εκφραστεί στην κάλπη η οργή του λαού, όπως έγινε με το έγκλημα στα Τέμπη

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Eurokinissi

Ξεκινώντας την ομιλία του στη χτεσινή συζήτηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο και τις στοχεύσεις που αυτό υπηρετεί: «Τι ακριβώς κάνετε σήμερα με αυτό το πολυνομοσχέδιο; Επιχειρείτε να κλείσετε μια σειρά από αντιλαϊκές εκκρεμότητες, λίγο πριν κλείσει η Βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Γι' αυτό και κάτω από τον προσχηματικό τίτλο "στήριξη των πληγέντων" - πιο σωστά, των πληγέντων από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη - στριμώχνονται ένα σωρό άρθρα, άσχετα μεταξύ τους, τα οποία όμως αφορούν σε σοβαρά ζητήματα που πλήττουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, δεν παραλείπετε να θεσμοθετήσετε και ορισμένα δωράκια στο κεφάλαιο. Αλίμονο... Γιατί να αφήσετε εκκρεμότητες στην επόμενη κυβέρνηση, αφού μπορείτε να τις κλείσετε και να τις συμπεριλάβετε κι αυτές στα αντιλαϊκά πεπραγμένα της δικής σας κυβέρνησης».

«Η μόνη ανησυχία που έχετε όλοι σας» - συνέχισε - «είναι μην τυχόν και εκφραστεί στις εκλογές μαζικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας, όπως εκφράστηκε στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει πολύμορφα να εκφράζεται, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι».

Οπως τόνισε, το έγκλημα αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί συσσωρεύτηκαν τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, ενώ τόσο στην πανδημία όσο και σε πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς αποδείχθηκε ότι οι ανάγκες και η προστασία της ζωής του λαού αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και παραμερίζονται, για να μην πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η πολιτική σας είναι που μεγαλώνει την αστάθεια στη ζωή του λαού

Ο Δ. Κουτσούμπας στηλίτευσε το εκβιαστικό δίλημμα με το οποίο επιχειρούν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού στην πολιτική τους, περί «ακυβερνησίας και σταθερότητας», επισημαίνοντας πως είναι ακριβώς αυτή η πολιτική τους που μεγαλώνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στη ζωή του λαού.

Οπως σημείωσε, «το ερώτημα δεν είναι ούτε "ποιος θα κυβερνήσει" ούτε "πώς θα κυβερνήσει". Το πραγματικό και κρίσιμο ερώτημα για τον λαό είναι "για ποιον" και "τι ακριβώς θα υλοποιήσει" η επόμενη κυβέρνηση», προσθέτοντας πως «το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου τις συμβάσεις όλοι ψηφίσατε με τα προαπαιτούμενά του, η στρατηγική της περιβόητης "πράσινης μετάβασης", που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός με ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, η πολιτική της "απελευθέρωσης" σε κρίσιμους τομείς, όπως στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, τώρα επεκτείνεται και στο νερό, η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που μπορεί να οδηγήσει και σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, είναι οι βασικές ενότητες που περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά προγράμματα όλων σας».

Ακριβώς γι' αυτό - πρόσθεσε - πάνω σ' αυτά η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι είτε περιορισμένη είτε ανύπαρκτη, αυτές οι κοινές συνισταμένες της πολιτικής τους οδήγησαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν νομοσχέδια της ΝΔ, τους οδήγησαν ακόμα και στο να συγκυβερνήσουν. «Και αν οι συνθήκες - δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για να μην ξεχνιόμαστε - το απαιτήσουν ξανά, θα το ξανακάνετε. Οπότε αφήστε τις μεγάλες κουβέντες, μην εκτίθεστε... Κυριακή κοντή γιορτή!», σχολίασε δηκτικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Για να αναφερθεί στη συνέχεια στην εμπειρία από κυβερνήσεις συνεργασίας διαφόρων αποχρώσεων σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ, που αυτές τις μέρες γνωρίζουν πρωτόγνωρες, συγκλονιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις, καθώς αποδεικνύεται ότι «ποτέ και πουθενά, ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο ολόκληρο, μπορεί μια αστική κυβέρνηση να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Την υπηρέτηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων, των λαών».

Κανένα μέτρο στήριξης δεν θα σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες

Επανερχόμενος στο ζήτημα της στήριξης των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «κανένα μέτρο δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες γι' αυτήν την τραγωδία, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και κόστισε τη ζωή σε τόσα αθώα θύματα. Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας η συζήτηση να φύγει από τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ενόχους και να επικεντρωθεί σε βολικά για σας ζητήματα. Τη μια φταίει το "βαθύ κράτος", την άλλη οι "παθογένειες", την παράλλη η έλλειψη ατομικής ευθύνης και η "αξιολόγηση" που δεν προχώρησε. Για να μείνει όμως στο απυρόβλητο η στρατηγική της "απελευθέρωσης" των μεταφορών, κατά συνέπεια και των σιδηροδρόμων, που βήμα το βήμα υλοποιήσατε όλοι σας. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ποιος έχει την ευθύνη για τη διάσπαση του σιδηρόδρομου σε κομμάτια, για να πουληθούν τα κερδοφόρα κομμάτια;

Ποιος έχει την ευθύνη για τις μισοτελειωμένες και ακριβοπληρωμένες συμβάσεις, τα ελλιπή μέτρα προστασίας;

Ποιος έχει την ευθύνη για τις εργασιακές συνθήκες που επιβλήθηκαν στους σιδηροδρομικούς, που έφτασαν μέχρι και την 9ήμερη εργασία χωρίς ρεπό;

Ποιος φταίει για τις επιδοτήσεις - μαμούθ προς την κρατική εταιρεία για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, την ιδιωτική εταιρεία, των ιταλικών σιδηροδρόμων, ανάμεσά τους κι αυτή η Αθήνα - Θεσσαλονίκη; Αγονη γραμμή κι αυτή...

Η απάντηση βρίσκεται στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και πριν, σ' αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ. Ολοι σας δώσατε τα ρέστα σας για να υλοποιήσετε την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ».

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε πως σήμερα η κυβέρνηση ανοίγει τον σιδηρόδρομο ακριβώς όπως τον έκλεισε, με τεράστια, εγκληματική έλλειψη προσωπικού - στις 1.300 τουλάχιστον ανέρχονται οι ακάλυπτες θέσεις εργασίας - αφού οι προσλήψεις αντιμετωπίζονται σαν κόστος και το κέρδος αποτελεί κριτήριο για το τι, πώς, πότε και πόσο θα αναπτυχθεί, και όχι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της προστασίας της ζωής.

«Στην πρόταση του ΚΚΕ, ο σιδηρόδρομος μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, γρήγορο, ασφαλές και φτηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα. Αυτό προϋποθέτει όμως απελευθέρωση από τις ράγες του κέρδους. Προϋποθέτει μεταφορές και υποδομές με κριτήριο την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενταγμένες στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο», τόνισε.

Δωράκια στο κεφάλαιο

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τα δωράκια που με το πολυνομοσχέδιο θεσμοθετούνται για το κεφάλαιο, με νέα πακέτα ενισχύσεων, «ζεστό» κρατικό χρήμα από τις τσέπες του λαού, αλλά και νέες κατ' εξαίρεση φορολογικές απαλλαγές σε επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια. Μεταξύ αυτών ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός της τουριστικής και ναυτιλιακής νομοθεσίας, μέσω του οποίου ανοίγει ο δρόμος ώστε τα μεγάλα μονοπώλια των Μεταφορών και του Τουρισμού να εκμεταλλευτούν λιμάνια και μαρίνες, αλλά και μεγάλες εκτάσεις γύρω από αυτά, χωρίς καμία δέσμευση και πρόληψη για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των περιοχών και το περιβάλλον.

Στηλίτευσε ακόμα τις ρυθμίσεις που αφορούν τον πολιτισμό, σημειώνοντας: «Το Μητρώο Καλλιτεχνών, να μην κοροϊδευόμαστε, είναι ένα ακόμα εργαλείο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, ένα εργαλείο για να συγκεντρώνονται δεδομένα και πληροφορίες για τη χάραξη της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και στον πολιτισμό, όπως και στους άλλους τομείς. Για παράδειγμα, θα αξιοποιηθεί σαν άλλοθι για να εξαιρούνται από όποιες ενισχύσεις και μέτρα στήριξης ως "μη καλλιτέχνες" οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι ετεροαπασχολούμενοι και υποαπασχολούμενοι, αυτοί δηλαδή που στον χώρο αυτό είναι οι "πολλοί" και οι πιο αδύναμοι». Για το άρθρο 106 υπογράμμισε ότι στο όνομα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας έρχεται να τη νομιμοποιήσει, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία στις πρόβες με ατομικές συμβάσεις, ωρομίσθιο και απόλυση «χωρίς σπουδαίο λόγο».

Ενώ, για τη διάταξη σύμφωνα με την οποία τα πλοία μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορούν να χαρακτηρίζονται πλωτά ναυπηγήματα και να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και σε διεθνή κλίμακα, επεσήμανε πως αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των ναυτεργατών, που ξέρουν πολύ καλά ότι πλέον ο αριθμός τους στα πλοία θα καθορίζεται με βάση τους όρους του πλωτού ναυπηγήματος. «Μιλάμε δηλαδή για εργασιακή ζούγκλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε εργατικά δυστυχήματα και σακατεμένους ναυτεργάτες», επεσήμανε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει και την αντίδραση των εργαζομένων, του λαού στο Χαϊδάρι και στους γύρω δήμους, οι οποίοι βλέπουν να «φωτογραφίζεται» συγκεκριμένος εφοπλιστής ο οποίος σχεδιάζει - όπως φαίνεται - την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τις ιαματικές πηγές, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι στοχεύουν στην προσέλκυση επενδυτών, παραδίδοντας κάθε πηγή στην επιχειρηματική εκμετάλλευση, στερώντας από τον λαό τις θεραπευτικές του ανάγκες ή κάνοντάς τις πολύ ακριβές, την ώρα που αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών, να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνουν χωριά και πόλεις, για παροχή θερμότητας σε άλλες παραγωγικές μονάδες ή ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Και το ερώτημα είναι: Γιατί; Ειδικά σε μια περίοδο που όλοι θεωρητικά πίνουν νερό στο όνομα της λεγόμενης "πράσινης Ενέργειας". Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απλή. Το κίνητρο του κέρδους», υπογράμμισε.

«Ο λαός, όμως, έχει πλέον πείρα. Δεν θα σας δώσει άφεση αμαρτιών. Δεν θα πάρετε καμία συγχώρεση, και εσείς της ΝΔ και οι υπόλοιποι, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μηδενός εξαιρουμένου. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, σε δρόμο ριζικών αλλαγών, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που θα είναι πάντα μπροστά, αγωνιστής, μαζί με τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org