ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ «ΚΟΡΑΚΙΑ»
Απειλούν με βίαιη έξωση άνεργη και απαιτούν να τους πει και ... συγγνώμη

«Να απολογηθεί για την αναστάτωση» καλείται η γυναίκα, με αντάλλαγμα «να μπορεί να μπαίνει στο σπίτι της»

Οι κινητοποιήσεις που προκάλεσαν «αναστάτωση» στην εταιρεία
Οι κινητοποιήσεις που προκάλεσαν «αναστάτωση» στην εταιρεία
Χτες η κα Ελίζα, που το σπίτι της στην Κυψέλη (Υακίνθου 6-8) πλειστηριάστηκε για χρέος ύψους 40.000 ευρώ, δέχτηκε τηλέφωνο από την εταιρεία στην οποία κατέληξε το ακίνητο μετά τον πλειστηριασμό.

Εκπληκτη, άκουσε στην άλλη γραμμή της τηλεφωνικής γραμμής να της συστήνεται κάποιος ...general manager της εταιρείας «Νea Εlectra & NEG Properties IKE» (τα στοιχεία του είναι γνωστά στην εφημερίδα μας).

Ο εν λόγω, με περίσσιο θράσος, απαίτησε ...συγγνώμη από το θύμα του πλειστηριασμού, επειδή «προκάλεσε αναστάτωση στην εταιρεία» λόγω της κινητοποίησης και της δημοσιοποίησης της υπόθεσης. Εκβιάζοντάς την, μάλιστα, της έκανε γνωστό ότι αν ζητήσει συγγνώμη, η εταιρεία θα της επιτρέψει να μπαίνει στο σπίτι της (!) για 6 μήνες, όσο αυτή θα διεξάγει εργασίες, παρότι έτσι κι αλλιώς θα προβεί άμεσα στη βίαιη έξωση της άνεργης γυναίκας.

Ποια ήταν η «αναστάτωση» που προκάλεσε στην εταιρεία η κα Ελίζα;

Εχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 2022 στον Σύλλογο Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Αθήνας έφτασε καταγγελία ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε άνεργη, πρώην έμπορο στην πλατεία Κυψέλης.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος μαζί με την ΟΒΣΑ πραγματοποίησε κινητοποίηση στο συμβολαιογραφείο όπου θα διεξαγόταν ο πλειστηριασμός, στην οδό Καποδιστρίου 8 στα Εξάρχεια, αλλά η συμβολαιογράφος, αρνούμενη να συναντηθεί με την άνεργη και τους εκπρόσωπους του Συλλόγου της, την παρέπεμψε στα γραφεία της «doValue» στο Μοσχάτο.

Εκεί, οι εκπρόσωποι της γνωστής εταιρείας παρέδωσαν εκ των υστέρων μαθήματα στην κα Ελίζα όπως γιατί δεν μπήκε στη ρύθμιση για ευάλωτα νοικοκυριά, παρ' όλες τις προσπάθειες που η ίδια είχε κάνει και είχαν αποβεί άκαρπες, αφού η εταιρεία απαιτούσε «μπροστά» τα 30.000 ευρώ από τα 40.000 που ήταν η εναπομείνασα οφειλή, πράγμα φυσικά ακατόρθωτο για μια άνεργη γυναίκα.

Στις 10/3/2023 πήγε στο σπίτι της κας Ελίζας δικαστικός αντιπρόσωπος, συνοδεία αστυνομικού, για να προχωρήσει στην έξωση. Μετά την παρέμβαση του Συλλόγου των επαγγελματιών της Αθήνας και φορέων της γειτονιάς, ο δικαστικός τράπηκε σε φυγή και απείλησε ότι θα επιστρέψει τέλη Μάρτη.

Μάλιστα, την ίδια μέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική μαχητική συγκέντρωση στους δρόμους της Κυψέλης.

Τώρα λοιπόν «οι δολοφόνοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος», εξαπολύοντας απειλές και απαράδεκτες αξιώσεις, όπως τα παραπάνω, ώστε και ξεσπιτωμένη να μείνει η γυναίκα και «να το βουλώσει», να μη διεκδικεί το δίκιο της.

«Ολοι σε ετοιμότητα. Ολη η Κυψέλη και η Αθήνα στο πόδι. Στην οδό Υακίνθου 6-8 είναι το σπίτι όλων μας», διαμηνύουν σωματεία και φορείς της Αθήνας, απέναντι στις προκλητικές μεθοδεύσεις.

Κάθε σπίτι που κινδυνεύει, να γίνει το δικό μας

Στο μεταξύ, η «doValue» αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναβολή πλειστηριασμού και ρύθμιση δόσεων δανείου μέσα σε 15 μέρες χωρίς προκαταβολή, μπροστά στην αποφασιστικότητα του εργαζόμενου λαού και των φορέων του, που τη Δευτέρα κινητοποιήθηκαν μαζικά και δυναμικά για να σώσουν το σπίτι μιας λαϊκής οικογένειας από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς που οργάνωσαν την κινητοποίηση - το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, η Ομάδα Γυναικών Δήμου Δέλτα (μέλος της ΟΓΕ), η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και Συνταξιουχικές Οργανώσεις - «η συμπαράσταση και αλληλεγγύη έγιναν ασπίδα προστασίας προς την οικογένεια της οποίας η κατοικία θα έβγαινε σε πλειστηριασμό την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Αποδείχθηκε στην πράξη για άλλη μια φορά ότι το οργανωμένο κίνημα είναι η ασπίδα του λαού στην επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια. Ο αγώνας μας είναι το όπλο μας ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις, τις προηγούμενες και τη σημερινή, που με τους νόμους τους ανοίγουν τον δρόμο στα κοράκια των funds για να αρπάξουν τις κατοικίες του απλού λαϊκού κόσμου. Κάθε σπίτι που κινδυνεύει, να γίνει το δικό μας».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ούτε βήμα πίσω για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ζήτημα της σχολικής στέγης, καθώς σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά κατάρρευσης σχολικών υποδομών ή ατυχημάτων σε σχολεία. Μόνο τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν τραυματισμοί μαθητών σε σχολεία του Βύρωνα και των Ιωαννίνων, ενώ η αποκόλληση μιας μετόπης από σχολείο του Πειραιά θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Τα οξυμένα προβλήματα, για τα οποία εδώ και χρόνια προειδοποιούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έρχονται επιτακτικά στην επιφάνεια, ενώ οι «απαντήσεις» των αρμόδιων φορέων στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους αποκαλύπτουν τον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από την πολιτική της υποχρηματοδότησης, του κόστους - οφέλους και στην Παιδεία.

* * *

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα μία γεύση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία σε διάφορους δήμους, όπως τη ζουν καθημερινά μαθητές και εκπαιδευτικοί. Ποια είναι η «μεγάλη εικόνα»; Πλήθος κοντέινερ σε αυλές σχολείων και σε οικόπεδα για να στεγάσουν νήπια και προνήπια που καλούνται να κάνουν τα πρώτα βήματα προς τη μάθηση μέσα σε μεταλλικά κουτιά, αλλά και για να «καλύψουν» όπως - όπως τις ανάγκες σε αίθουσες για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Σχολεία που πλημμυρίζουν στο εσωτερικό και στις αυλές τους με κάθε βροχή, ενώ η υγρασία αποτελεί μόνιμο πρόβλημα εξαιτίας πεπαλαιωμένων μονώσεων. Τζάμια σπάνε και δεν αντικαθίστανται, επικίνδυνα γήπεδα και προαύλια, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κατάλληλες μόνο για μουσείο τεχνολογίας προηγούμενου αιώνα, όπως τις περιγράφουν οι γονείς.

* * *

Και δεν είναι μόνο αυτό: Τη στιγμή που η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκόσμια για τη σεισμικότητά της και στην πρώτη στην Ευρώπη, τα σχολικά κτίρια που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1984, δηλαδή με τον ξεπερασμένο αντισεισμικό κανονισμό του 1959, είναι πλειοψηφία, ενώ υπάρχουν και άλλα που προσεγγίζουν τον έναν αιώνα λειτουργίας. Παρά το γεγονός ότι ο σεισμός του 2019 στην Αττική είχε σχετικά μέτρια ένταση, διαπιστώθηκαν ανεξήγητα πολλές βλάβες στα 355 σχολικά κτίρια που ελέγχθηκαν από τους μόλις 50 εναπομείναντες μηχανικούς της ΚΤΥΠ, σε συνθήκες αποδιοργάνωσής της αλλά και αποψίλωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, υπάρχουν σχολεία στην κατάσταση που έμειναν μετά τον σεισμό. Κάποια χρησιμοποιούνται μερικώς, εξυπηρετώντας φυσικά ...μερικώς και τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Γιατί, πέρα από τους ελέγχους, μεγάλο ζήτημα αποτελεί και η πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων άμεσα, με γενναία χρηματοδότηση.

* * *

Η σημερινή κατάσταση των σχολικών υποδομών είναι καθρέπτης της επίθεσης που δέχονται τα μορφωτικά δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών, αλλά και της υποβάθμισης της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, από την πολιτική που υπηρετεί διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις τα συμφέροντα μιας χούφτας ομίλων. Γιατί εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: Για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων στην «πράσινη μετάβαση», για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου χάριν του τουριστικού κεφαλαίου, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θεωρείται κόστος για τους μεγαλοεργοδοτες, το χρήμα ρέει άφθονο από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διάφορα επενδυτικά ταμεία. Αλλά για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, χρήματα δεν υπάρχουν! Και όχι μόνο αυτό, αλλά το κράτος αξιοποιεί τα αδιέξοδα της δικής του πολιτικής για να ανοίξει τον δρόμο στους ιδιώτες ακόμα και στην κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

* * *

Η ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο είναι «κόκκινη γραμμή»! Και είναι φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να την εγγυηθεί ένα σύστημα και ένα κράτος που τα ζυγίζει όλα με τη ζυγαριά του κόστους - οφέλους, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη να υπάρχουν σήμερα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, στελεχωμένα με όλο το αναγκαίο προσωπικό, εξοπλισμένα με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό - τεχνολογικό υλικό, με σύγχρονα προγράμματα μάθησης. Ενα τέτοιο σχολείο, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, δεν χωράει στον σημερινό «στενό κορσέ» των αντοχών της οικονομίας, της Παιδείας - εμπόρευμα, της πολιτικής της ανταποδοτικότητας για το κεφάλαιο. Με αυτά πρέπει να συγκρουστεί ο λαός, για να κερδίσουν τα παιδιά το σχολείο και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη και τους αξίζει. Και ο αγώνας αυτός περνάει μέσα κι από την κάλπη, από την ενίσχυση του ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά για τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες!


Μ. Κ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org