ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εντατικές προετοιμασίες για τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής στην Αμαλιάδα

  • Στις 11.30 π.μ. η ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής στην γενέτειρα πόλη του Ν. Μπελογιάννη

Από τα εγκαίνια της έκθεσης...
Από τα εγκαίνια της έκθεσης...
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας για τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής 3 Απρίλη στην Αμαλιάδα, πόλη γενέτειρα του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, όπου στην ομώνυμη πλατεία θα πραγματοποιηθεί και η ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 11.30 π.μ.

Πρόκειται για τη βασική αφετηρία των συνολικών εκδηλώσεων που θα «ξεδιπλωθούν» στους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, στις 30 Μάρτη 1952 στου Γουδή, ενώ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το συγκρότημα της ΚΝΕ της αντίστοιχης Οργάνωσης Περιοχής προετοιμάζει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τη δική τους παρουσία στην Αμαλιάδα προετοιμάζουν και οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στους νομούς, με κλείσιμο συμμετοχών δρομολογώντας λεωφορεία, με πολιτικό άνοιγμα που συνεχίζεται.

Από την Αχαΐα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Πάτρα στις 8 μ.μ. (έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα) και από το Αίγιο στις 7.30 π.μ. (Τρίγωνη Πλατεία). Τη συμμετοχή τους με λεωφορεία (ίδιες ώρες και σημεία) ανακοίνωσαν και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στις δύο πόλεις.

Αντίστοιχα από την Αιτωλοακαρνανία αναχωρήσεις θα γίνουν από το Αγρίνιο (7 π.μ. στον πρώην σταθμό το ΟΣΕ) και το Μεσολόγγι (7.30 π.μ. στα ΚΤΕΛ), ενώ «ραντεβού» έχει δοθεί και στο Αντίρριο (7.45 π.μ. στον κόμβο της γέφυρας). Με τον καράβι των 7.30 π.μ. θα αναχωρήσουν και οι συμμετέχοντες από Ζάκυνθο, όπου από Κυλλήνη θα μεταβούν στην Αμαλιάδα.

Στην Αμαλιάδα

...και τη φωταγώγηση του κτιρίου όπου φιλοξενείται
...και τη φωταγώγηση του κτιρίου όπου φιλοξενείται
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται στην Αμαλιάδα στον Πολυχώρο Πολιτισμού η έκθεση που είναι αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού της πόλης. Καθημερινά, είναι επισκέψιμη το απόγευμα (5 μ.μ. - 9 μ.μ.), ενώ αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο θα είναι και το πρωί (10 π.μ. - 1 μ.μ.), με ολοκλήρωσή της την Κυριακή.

«Το αστικό πολίτευμα και το αστικό δίκαιο, που έστειλε τον Νίκο Μπελογιάννη τον Μάρτη του 1952 στο απόσπασμα και που σήμερα, υπηρετώντας την ίδια πολιτική, μπορεί να μην στέλνει τους σύγχρονους αγωνιστές για εκτέλεση, όμως τους βάζει εμπόδια σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που οργανώνουν», ανέφερε μεταξύ άλλων εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Χρήστος Γιάνναρος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή του κομμουνιστή ήρωα, υπογραμμίζοντας ότι «όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε για τη δημιουργία της έκθεσης ανέδειξε άγνωστες πτυχές της ζωής του Νίκου Μπελογιάννη που πρέπει να μείνουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», επισημαίνοντας πως φωτίζεται και μέσα από αυτή «η λειτουργία του αστικού κράτους και το πώς λειτουργεί είτε με φιλελεύθερη είτε με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση ενάντια στα πρωτοπόρα και επαναστατικά μυαλά της ανθρωπότητας».

Τέλος, συνεχίζονται στην Αμαλιάδα οι εκδηλώσεις τιμής στον Νίκο Μπελογιάνη, όπου χτες φωταγωγήθηκε με το πορτρέτο του και η μόνιμη έκθεση που στεγάζεται στην πόλη.

Ενα συγκινητικό βίντεο της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενα συγκινητικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προς τιμήν των 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Με τη δραματοποιημένη αναπαράσταση της στιγμής της εκτέλεσης αλλά και με τα πύρινα λόγια του Ν. Μπελογιάννη «Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω», το βίντεο αποπνέει αισθήματα θαυμασμού και περηφάνιας για το ΚΚΕ και τους ήρωές του, αλλά και την αποφασιστικότητα ότι οι θυσίες τους θα καρποφορήσουν, το δίκιο, ο σοσιαλισμός θα νικήσουν.

ΑΡΤΑ
Με επιτυχία η εκδήλωση για τη θέση του ΚΚΕ και τους βιοπαλαιστές αγρότες

Με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρτας, με τη μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων και πλήθους άλλων Αρτινών, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η εκδήλωση της ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για τους βιοπαλαιστές αγρότες» και ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Χρήστος Γκράτσας, Γραμματέας της ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας της, η Ελένη Μπέλλου αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα που συντόνισαν τον αγώνα τους για την επιβίωση, υπογραμμίζοντας την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ όχι μόνο ως προς τα αιτήματα, αλλά και σε όλες τις μορφές πάλης.

Αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της κυβέρνησης να απορρίψει τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, λέγοντας ότι «έχουν πάρει πολλά από τον κρατικό προϋπολογισμό, το 4%, ενώ συμμετέχουν στο ΑΕΠ μόλις 2,5%», ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η σημερινή συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής χωρίς τις άμεσες ενισχύσεις είναι περίπου 4% - 4,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα τόνισε ότι η άμεση σύνδεση της βιομηχανίας με την αγροτική παραγωγή καθορίζει την ανάπτυξή της με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, με αποτέλεσμα η χώρα μας να εισάγει αγροτικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, καταγράφοντας ρεκόρ ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, που με τη σειρά του συνέβαλε στην αύξηση του κρατικού χρέους.

«Τότε θυμήθηκαν ξανά τον ατομικό παραγωγό, του μίλησαν για ατομική ευθύνη, για εφευρετικότητα, να σκεφτεί "έξυπνα", "πράσινα" προϊόντα, καλοδεχούμενα από τους τουρίστες ή το εξωτερικό», τόνισε η Ελένη Μπέλλου, αναφερόμενη στην προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, με παροτρύνσεις για ίδρυση συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που στόχο έχουν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της πιο μεγάλης συγκεντρωμένης παραγωγής, όπως αποδεικνύεται και από την τύχη των συνεταιρισμών, όπως της «Δωδώνης», που κατέληξε σε αμερικανικό όμιλο με αρνητικές συνέπειες για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι σημερινές ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγή σε σειρά αγροτικών προϊόντων όπως δημητριακά, ηλιέλαιο κ.τ.λ. που προκάλεσε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που π.χ. επιδοτούσε την παραγωγή σκληρού έναντι μαλακού σταριού, γιατί έτσι ταίριαζε στον ανταγωνισμό της ευρωενωσιακής αγοράς, για να καταλήξει ότι «όσο το κουμάντο γίνεται από τους καπιταλιστές (...) τόσο ο αγροτοπαραγωγός δεν θα πάψει να συνθλίβεται στις μυλόπετρες του αδυσώπητου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, δεν θα πάψει να εξαρτάται από αυτόν, είτε μόνος, είτε ως ομάδα παραγωγών ή ως εμπορικός συνεταιρισμός».

Μπροστά σε αυτήν την προοπτική, οι βιοπαλαιστές αγρότες μπορούν να αποσπάσουν ορισμένες κατακτήσεις μέσα από σκληρούς και μαζικούς αγώνες, σε συντονισμό με την εργατιά και σε σύγκρουση με τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, σημείωσε η ομιλήτρια, καλώντας τους αγρότες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον δρόμο της κατάκτησης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

«Δεν έχετε να φοβάστε το σοσιαλιστικό κράτος επειδή σήμερα είστε ιδιοκτήτες γης, τρακτέρ. Ναι, το εργατικό κράτος θα απαγορεύσει την αγοραπωλησία της γης, την εμπορευματοποίησή της, αλλά μην φανταστείτε ότι θα σας ξεκληρίσει ή θα σας πάρει το τρακτέρ, ότι θα σας καταργήσει ως αγροτοπαραγωγούς», σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο συνεργατισμός μέσω του παραγωγικού συνεταιρισμού θα συμβάλει πολύ περισσότερο από ό,τι σήμερα, σε ένα επίπεδο μίας σχετικά καλύτερης κατάστασης για τον μικρομεσαίο αγρότη.

Στο επιχείρημα ότι αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν είναι ρεαλιστικά, αντέτεινε ότι αυτά είναι προπαγάνδα του σημερινού συστήματος, καλώντας τους αγρότες να δουν πιο βαθιά μέσα από την ίδια τους την πείρα ότι οι όποιες διαφορές μεταξύ των αστικών κομμάτων δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της ζωής του, να τα κρίνουν με βάση τη στρατηγική και τα πολιτικά πεπραγμένα τους και όχι τα εκλογικά συνθήματα που επικαλούνται κάθε φορά, να μην παρασυρθούν από ψεύτικους καβγάδες για περισσότερη ή λιγότερη κρατική παρέμβαση, αφού πάντα το κράτος είναι καπιταλιστικό.

Τέλος, η Ελένη Μπέλλου ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης πραγματοποίησε συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας.

  • Εκτενέστερα αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της Ελένης Μπέλλου θα δημοσιευτούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Παρασκευή στις 17.00 στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» (Αριστοδήμου 15 και Παπατσώνη, Καλαμάτα) πραγματοποιείται έκθεση για τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη. Επίσης, το Σάββατο 2 Απρίλη στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί μουσικοαφηγηματική εκδήλωση και ομιλία στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ