Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Καστοριά, 10.30 π.μ., Περιφέρεια (Νομαρχία)

Κατερίνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

Χίος, 11 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων για τη συγκέντρωση στις 6 Απρίλη στο Σύνταγμα θα είναι στις 10.15 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

ΠΑΜΕ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

Στις 6 Απρίλη βροντοφωνάζουμε: «Οι ζωές των εργατών μετράνε»!

Στα θανατηφόρα «ατυχήματα» που κόστισαν τη ζωή σε επτά εργάτες τις τελευταίες μέρες, φέρνοντας στο προσκήνιο τον «ακήρυχτο πόλεμο» που διεξάγεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, αναφέρεται το ΠΑΜΕ σε χτεσινή του ανακοίνωση. Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να βροντοφωνάξουν και μέσα από την απεργία στις 6 Απρίλη «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

«Μέσα στην τελευταία βδομάδα η εργατική τάξη έχει μετρήσει 7 νεκρούς! Εργοδοτικά εγκλήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει στις οικογένειές τους αλλά έπεσαν θύματα του "ακήρυχτου πολέμου" για τα κέρδη των αφεντικών», σημειώνει το ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ότι «Στην καπιταλιστική ειρήνη η εργατική τάξη μετρά καθημερινά θύματα, νεκρούς και σακατεμένους, με περιστατικά που αυξάνονται καθώς αυξάνεται η πίεση της εργοδοσίας, η εντατικοποίηση της παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ξηλώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το πλαίσιο προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Αναδεικνύοντας τις αιτίες των εργοδοτικών εγκλημάτων, το ΠΑΜΕ ξεχωρίζει την ελαστική απασχόληση, τις εργολαβίες και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την πίεση της ακρίβειας που οδηγεί σε δουλειά μέχρι εξάντλησης, διπλοβάρδιες, δύο και τρεις δουλειές στο κυνήγι του μεροκάματου. Επίσης τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την υπονόμευση του ρόλου του ΣΕΠΕ, με τη μείωση του προσωπικού και τη διάλυση των υπηρεσιών του, μέχρι τη μετατροπή του σε δεξί χέρι της εργοδοσίας. Ακόμα τη βιομηχανία διώξεων, απολύσεων και τρομοκρατίας, που πατά στους νόμους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος εργαζομένων που διεκδικούν μέτρα προστασίας.

«Οι ζωές των εργατών μετράνε! Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους. Δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή και την υγεία των εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!», τονίζει το ΠΑΜΕ, καλώντας τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα «να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες, τη δράση και τις παρεμβάσεις ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του λαϊκού εισοδήματος και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Ολα τα σφυριά στη μάχη της επιτυχίας της απεργίας, για να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Ωρα με την ώρα τα εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης, τροφοδοτώντας το απεργιακό κλίμα για την 6η Απρίλη, με σκοπό να νεκρώσουν χιλιάδες χώροι δουλειάς, να βρεθούν στον δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι, μαζί με βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Να αποτελέσει η μέρα αυτή σταθμό στην πάλη ενάντια στον βραχνά της ακρίβειας, μαχητική - αγωνιστική απάντηση στα ψίχουλα της κοροϊδίας, έκφραση της θέλησης του λαού για καμιά εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μην πληρώσει τα «σπασμένα» των σφοδρών ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο αυτό και με αιχμή την πάλη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, με μέτρα προστασίας από την ακρίβεια που καλπάζει, το πρόγραμμα δράσης κάθε μέρα εμπλουτίζεται, μεταφέροντας το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο που αγωνιά για το σήμερα και το αύριο.

Μαζί με τα εργατικά συνδικάτα συμπορεύονται συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών και φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς που καλούν σε συμμετοχή προκειμένου τα απεργιακά συλλαλητήρια να αποκτήσουν χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης. Τη συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια έχουν ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών. Ακόμα κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Δεμένα τα βαπόρια - δεν πετάνε τα αεροπλάνα

Η απεργία ισχύει για όλες τις κατηγορίες των πλοίων με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, την οποία πήρε μετά από πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, ώστε να εκφραστεί και στους καταπέλτες η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών.

Απεργούν την Τετάρτη και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας και του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στο έδαφος.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί λεωφορείων) πήρε απόφαση για στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα Κέντρου, Πειραιά, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και Νέας Ιωνίας σήμερα, Περιστερίου, Ιλίου, Βορειανατολικών Συνοικιών και Καλλιθέας στις 3 Απρίλη, Αιγάλεω και Μενιδίου στις 4 Απρίλη. Ακόμα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη στο εργοτάξιο της «Ιντρακάτ» στη Συγγρού.

Το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα και διευκολυντική στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που θα έχει προηγουμένως με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών καλεί τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη σήμερα, με αφορμή τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την τηλεργασία, που επεκτείνονται.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, έπειτα από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συνταξιούχων. Αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεων όπως: Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στη ΔΕΗ, εξορμήσεις έξω από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αύριο, μηχανοκίνητη πορεία στις 4 Απρίλη.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Με το κάλεσμά τους τα σωματεία διατυπώνουν τις εξής διεκδικήσεις:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
  • Οχι στις απολύσεις. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Απαιτούν επίσης:

  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.
ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Δυναμώνει την πάλη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση με σταθμό την απεργία

Δεσμεύτηκε η εργοδοσία να καταθέσει πρόταση για τη Σύμβαση, που έχει να υπογραφεί από το 2010

Στο εργοστάσιο της «Boehringer»
Στο εργοστάσιο της «Boehringer»
Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για το ζήτημα της κλαδικής Σύμβασης και την προετοιμασία της απεργίας οργάνωσαν χτες και προχτές η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), το κλαδικό Συνδικάτο στην Αττική και επιχειρησιακά σωματεία.

Με αφορμή τη διαδικτυακή συνάντηση που έγινε χτες με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), η Ομοσπονδία απηύθυνε πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία. Στο πλαίσιο αυτό, παρεμβάσεις έγιναν σε ΦΑΜΑΡ, ΒΙΑΝΕΞ, DEMO, «Boehringer - Ingleheim», ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ELPEN και ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Με τα πανό και τις ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία και τα σωματεία συζήτησαν για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που ο μισθός εξανεμίζεται με τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν επίσης το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και οι προβληματισμοί γύρω από τις συνέπειες και τους κινδύνους που φέρνει για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι εργοδοτικοί φορείς επικαλούνται τον κορονοϊό για να μην πραγματοποιηθεί διά ζώσης συνάντηση, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις αποθήκες και τα γραφεία, όπως έκαναν και όλο το διάστημα της πανδημίας. Στη συνάντηση κατέθεσαν στους εργοδότες την πρόταση της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι το πάγιο αίτημα για Σύμβαση μένει ανεκπλήρωτο από το 2010, δηλαδή εδώ και 12 χρόνια. Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την ανάγκη να υπάρξει Σύμβαση στον κλάδο και δεσμεύτηκαν να καταθέσουν έως τις αρχές Μάη τη δική τους πρόταση γι' αυτή.

Στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Η Ομοσπονδία, μπροστά και στην εξέλιξη αυτή, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και δυνάμωμα του αγώνα, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 6 Απρίλη. «Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν υποχωρούμε από τη διεκδίκηση όλων όσα μας ανήκουν με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες και συμφέροντα! Να δώσουμε το μήνυμα στους φαρμακοβιομήχανους ότι όσο κι αν έχουν προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν ξεμπερδέψει με την υπόθεση της κλαδικής ΣΣΕ!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Αυξήσεις διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη «Μινέρβα»

Ομόφωνη η απόφαση για απεργία στις 6 Απρίλη

Τη μάχη για να αποσπάσουν αυξήσεις στους μισθούς και να κατοχυρώσουν μια σειρά εργασιακά δικαιώματα δίνουν οι εργαζόμενοι στην εργοστάσιο της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι. Οι εργαζόμενοι, με την εργοστασιακή επιτροπή και το κλαδικό τους σωματείο, την Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, έχουν επεξεργαστεί Σχέδιο Σύμβασης στο οποίο συνοψίζονται οι διεκδικήσεις τους.

Παλεύουν για αυξήσεις 7% στους μισθούς, κατώτατο μισθό 1.135 ευρώ, επαναφορά των τριετιών από το τρέχον έτος, μόνιμη δουλειά για όλους μετά από δύο μήνες εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Χτες έγινε νέα συνάντηση με την εργοδοσία και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε συνέλευση για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ηδη η Γενική τους Συνέλευση έχει αποφασίσει ομόφωνα συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και στις συγκεντρώσεις στον Πειραιά και στη Χαλκίδα.

Τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς φορτώθηκαν στην πλάτη τους τις συνέπειες της επίθεσης των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, με εκ περιτροπής εργασία, προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», «πάγωμα» στους μισθούς, εντατικοποίηση. Αλλά και την τελευταία διετία, ενώ οι τζίροι είναι σημαντικά ανεβασμένοι και η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά δύο επιχειρήσεων, η κατάσταση για τους ίδιους δεν έχει βελτιωθεί.

Τους προηγούμενους μήνες η εργοστασιακή επιτροπή και το σωματείο έθεσαν επί τάπητος μια σειρά αιτήματα για προστασία του προσωπικού από την πανδημία, ενίσχυση του εισοδήματος απέναντι στο κύμα ακρίβειας, πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, που έφερε ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων, ήρθε στο προσκήνιο η ανάγκη να παλέψουν οι εργαζόμενοι για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Μέσα από συνεδριάσεις της εργοστασιακής επιτροπής αλλά και Γενικές Συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι συζήτησαν πάνω στο Σχέδιο Σύμβασης, είπαν τη γνώμη τους και μετέφεραν τις προτάσεις τους, συμπλήρωσαν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις. Οπως εξηγούν οι ίδιοι, από τα μέσα Φλεβάρη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις Γενικές Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν από την εργοστασιακή επιτροπή συζητήσεις στα διαλείμματα, στα πόστα, στις αλλαγές βάρδιας. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν να εμπλουτιστεί το τελικό Σχέδιο, να γίνει κτήμα των εργαζομένων, να συζητηθεί η ανάγκη να διεκδικήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στην τελευταία τους συνέλευση, την προηγούμενη βδομάδα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία, δίνοντας μια πρώτη μάχη για τα αιτήματά τους και συνδέοντας τον αγώνα τους με την πάλη όλων των εργαζομένων για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και απεργιακούς ρυθμούς στη ΛΑΡΚΟ

Τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία στις 6 Απρίλη προετοιμάζουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αναμένοντας παράλληλα την απόφαση του δικαστηρίου για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, αλλά και τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς εκποίησης, όπου για σήμερα έχει οριστεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Χτες το πρωί εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση, μέσω του «ειδικού εκκαθαριστή», για ανακοπή της προσωρινής διαταγής «παγώματος» των ομαδικών απολύσεων, φτάνοντας στα επίπεδα αθλιότητας να εκβιάζει εργαζόμενους και Δικαιοσύνη. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε εκδοθεί απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των ημερών.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν οι διοικήσεις των Σωματείων και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και δίπλα τους, για μια ακόμη φορά, στάθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι από την Αθήνα, συνεχίζοντας την έκφραση πλατιάς εργατικής αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σήμερα, Πέμπτη, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στους δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων, που διενεργούν το ΤΑΙΠΕΔ και ο «ειδικός εκκαθαριστής». Η κυβέρνηση μέχρι τώρα συνδέει αποκλειστικά το μέλλον και τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ με την πορεία των διαγωνισμών εκποίησης. Ωστόσο, από φιλοκυβερνητικά μέσα διαρρέεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τους δύο διαγωνισμούς και από τους έξι αρχικούς υποψήφιους μόνο ένας αναμένεται εκτός απροόπτου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Οι διαρροές αυτές, εκτός από τον χαρακτήρα του εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους για να συναινέσουν στις απολύσεις τους, διαμορφώνουν το κλίμα για το ενδεχόμενο να κριθούν άγονοι τόσο οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» όσο και οι επαναληπτικοί, ανοίγοντας τον δρόμο για την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού κομμάτι κομμάτι.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στη διάλυση και το κλείσιμο. Τονίζουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκτίναξη της τιμής του νικελίου και καλούν την κυβέρνηση να ακυρώσει τα εγκληματικά της σχέδια, να διασφαλίσει τη λειτουργία, την αύξηση της παραγωγής, τη λήψη μέτρων ασφάλειας, όλες τις θέσεις εργασίας.

Ξεκαθαρίζουν ότι «από τις εργασίες, τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε» και δηλώνουν αποφασισμένοι, μαζί με τις οικογένειές τους και την αλληλεγγύη ολόκληρου του λαού να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στη διάλυση τις ΛΑΡΚΟ, που αφήνει στον δρόμο πάνω από 1.200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μαραζώνοντας ταυτόχρονα ολόκληρες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου και τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς προκειμένου να προγραμματίσουν βήμα βήμα τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Ηδη προετοιμάζονται για τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Απρίλη, όπου μαζί με την εργατική τάξη ολόκληρης της χώρας θα προσθέσουν έναν ακόμη σταθμό στον αγώνα που δίνουν και παράλληλα θα φωνάξουν ότι δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, τα μεροκάματα φτώχειας, την εργασιακή ζούγκλα, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας.

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από τη χτεσινή συναυλία στην Κάτω Τούμπα

Από τη συναυλία στην Κάτω Τούμπα

MotionTeam

Από τη συναυλία στην Κάτω Τούμπα
Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και μέσα από συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Απρίλη και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, σωματεία και φορείς το Σάββατο 2 Απρίλη προγραμματίζουν μέρα δράσης στις γειτονιές έξω από σούπερ μάρκετ. Επίσης, τη Δευτέρα 4 Απρίλη, οργανώνουν κινητοποίηση έξω από τη ΔΕΗ. Παράλληλα, χτες και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα πανεξόρμησης στη ΒΙΠΕ της Σίνδου.

Το Σωματείο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου στον νομό Κιλκίς, ενώ προγραμματίζει αντίστοιχες συσκέψεις στη Χαλκιδική σήμερα Πέμπτη και στη Σίνδο το Σάββατο. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Ηδη περιόδευσε σε OHONOS SNACKS, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΕΔΕΣΜΑ, ΔΕΛΤΑ, αύριο Παρασκευή 1/4 θα περιοδεύσει στη ΜΕΝΕΞΟΠΟΥΛΟΣ στο Καλοχώρι και στην JANNIS στην περιοχή του Κιλκίς και την επόμενη βδομάδα σε ΜΕΒΓΑΛ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κ.α.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών σε υπηρεσίες των δήμων. Σήμερα θα περιοδεύσει στον δήμο Ευόσμου, σε Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία, Δημοτική Αστυνομία, παιδικούς σταθμούς, δημαρχείο (διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες), στις υπηρεσίες κοιμητηρίων Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αύριο Παρασκευή στις κοινωνικές δομές και στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Εόσμου και στις υπηρεσίες καθαριότητας, στην Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Συνελεύσεις για την απεργία: Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας σήμερα Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ. Το ΣΕΤΕΠΕ σήμερα, Πέμπτη, στις μ.μ., στο ΕΚΘ. Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Συναυλία χτες στην Κάτω Τούμπα

Την αντίθεσή τους στην πολιτική της ακρίβειας που εξανεμίζει το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημα, στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά τους στη δουλειά, στην Υγεία και τη μόρφωση και την ίδια ώρα εμπλέκει τον λαό μας στον πόλεμο, διαδήλωσαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και νέοι, με τη συμμετοχή τους στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση - συναυλία οργανώθηκε από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΗΠ, την Ενωση Γονέων Δ' Διαμερίσματος και τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Τούμπας (ΟΓΕ).

Στην ομιλία του ο Αστέρης Παναγιώτου, εκ μέρους του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στους εργαζόμενους, μίλησε για την ακρίβεια αλλά και την εργασιακή ανασφάλεια. «Οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε την ανασφάλεια και τον φόβο από τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία, με τις ακυρώσεις προκρατήσεων στα ξενοδοχεία. Διαμορφώνεται μια κατάσταση που είναι λίγο - πολύ γνωστή. Ματώνουμε για τα κέρδη των ξενοδόχων και πληρώνουμε και την αναδουλειά λόγω του πόλεμου», είπε.

Την αγωνία των γονιών μετέφερε η Ελευθερία Γεωργοπούλου, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δ' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτούν για άλλη μία φορά να πληρώσουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους τις συνέπειες του πολέμου. Δεν θα δεχθούν να ζούνε τα παιδιά σε κρύα σπίτια, να τελειώνουν τα λεφτά στα μέσα του μήνα, να στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη. «Δηλώνουμε την εναντίωσή μας στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, έναν άδικο πόλεμο για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας, στον λαό της Ρωσίας και τους λαούς όλων των χωρών. Πληρώνουμε, εδώ και χρόνια, στο ΝΑΤΟ ετησίως 4 δισ. για πολεμικές δαπάνες, για να μπλεκόμαστε όλο και περισσότερο σε έναν επικίνδυνο πόλεμο», σημείωσε, αναδεικνύοντας ότι την ίδια ώρα δεν αυξάνεται η κρατική χρηματοδότηση ούτε καν για να καλυφθούν οι αυξημένοι λογαριασμοί που φτάνουν στα σχολεία.

Ολοι στον αγώνα, κανένας για δουλειά τη μέρα της απεργίας

Δηλώσεις συνδικαλιστών για τη μεγάλη μάχη

Ολο και περισσότεροι χώροι δουλειάς μπαίνουν στον απεργιακό χορό μπροστά στη μεγάλη μάχη της 6ης Απρίλη, με εργαζόμενους και συνδικαλιστές να μεταφέρουν την αποφασιστικότητά τους να «νεκρώσουν» γραφεία και επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα.

Για την καθημερινότητα αυτής της μάχης μάς μιλούν σήμερα συνδικαλιστές από τους ΟΤΑ και τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και εκπαιδευτικοί, για τη σημασία της μαζικής συμμετοχής αλλά και για την προετοιμασία της απεργίας.

Στις 6 Απρίλη μιλούν οι εργαζόμενοι!

Ο Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Κορυδαλλού και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μας λέει: «Καθημερινά πραγματοποιούμε περιοδείες, καλούμε στην απεργία. Η αγανάκτηση των εργαζομένων βγαίνει με κάθε ευκαιρία. Η ακρίβεια στα ύψη και οι μισθοί στα τάρταρα, τσακισμένα δικαιώματα. Την ίδια ώρα είμαστε αντιμέτωποι με την επικείμενη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, που μπορεί αρχικά να αφορά ένα τμήμα αλλά ανοίγει τον δρόμο για τη γενικευμένη κατάργησή του, που σημαίνει νέα μείωση στους μισθούς και ενώ τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ανεπαρκή ή ελλιπή.

Τα προβλήματα οξύνει παραπέρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Κουβεντιάζουμε με τους εργαζόμενους γι' αυτό και την ανάγκη απεμπλοκής της χώρας από τον πόλεμο όσο και για τον "πόλεμο" που διεξάγεται στους χώρους δουλειάς, θύμα του οποίου ήταν και ο συνάδελφός μας που έχασε τη ζωή του στον δήμο Αργυρούπολης - Ελληνικού πριν από λίγες μέρες, όπως και δεκάδες ακόμα συνάδελφοί μας το προηγούμενο διάστημα. Καλούμε στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη. Τονίζουμε την ανάγκη να σταλεί ένα βροντερό αγωνιστικό μήνυμα».

Η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μας μιλά για το πρόγραμμα περιοδειών στον δήμο, στο αμαξοστάσιο, στα ΚΑΠΗ, στο ΚΕΠ και αλλού. Επισημαίνει ότι σήμερα θα γίνει συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο και αύριο στο δημαρχείο ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι περιοδείες. Η ακρίβεια και εδώ, μας λέει, είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους, η αδυναμία να πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, θέρμανσης κ.ά. Ακόμα, σημειώνει, σημαντικό ζήτημα στον δήμο Ηλιούπολης, όπως συμβαίνει κι αλλού, είναι «οι απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις Covid. Από τους 135 εργαζόμενους ήδη απολύθηκαν 16 και αναμένεται να απολυθούν 119 μέχρι τα τέλη Μάη. Εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο παρότι υπήρχε έλλειψη προσωπικού και τώρα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Μια εξέλιξη που συν τοις άλλοις ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο εργολάβων στον δήμο».

Κάλεσμα για «χειρόφρενο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο Σταύρος Κατσιγιάννης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και επικεφαλής της ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ, σημειώνει την ακούραστη προσπάθεια ενημέρωσης και απεργιακού καλέσματος στα αμαξοστάσια, όπου οργανώνονται περιοδείες, διακινούνται ανακοινώσεις, αναρτώνται πανό στις πύλες των χώρων δουλειάς. Στόχος είναι «η συστηματική και συνεχής επικοινωνία με τους εργαζόμενους, η προπαγάνδιση της απεργίας, η ανάγκη μαζικής συμμετοχής σε αυτή, την ίδια ώρα που η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσπαθεί να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι των μέσων σταθερής τροχιάς δεν έχουν λόγο να απεργήσουν γιατί δήθεν η νέα Συλλογική Σύμβαση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη! Είναι η ίδια διοίκηση που μιλά για κατάργηση χορήγησης ποσού 2% και 4% πάνω στον βασικό μισθό, για κατάργηση δευτερευουσών απολαβών.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους εκφράζεται το μεγάλο στρίμωγμα. Η καθημερινότητα έχει γίνει δυσβάσταχτη. Αναφέρονται δυσκολίες στην καθημερινή μετακίνηση με το αυτοκίνητο, στην αγορά βασικών αγαθών, εργαζόμενοι περιορίζουν ακόμα και τη χρήση ρεύματος στα σπίτια, κ.ά.

Στη βάση αυτή καλούμε να ενώσουμε τις φωνές με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, στην πανεργατική απεργία, να διεκδικήσουμε ζωή με αξιοπρέπεια».

Κλείνουμε τα σχολεία και κατεβαίνουμε με τους μαθητές στους δρόμους

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν εκπαιδευτικά σωματεία, ενώνοντας τις φωνές τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

«Δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία έως την τελευταία στιγμή σε όλο και περισσότερα σχολεία για την επιτυχία της απεργίας», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, που αναφέρεται στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην απεργία. «Ανάμεσα στους συναδέλφους υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση. Για την πραγματικότητα που ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με την ακρίβεια που τσακίζει, τις περικοπές στους μισθούς, την αδυναμία να τα φέρουμε πέρα. Οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας - που στην περιοχή του Πειραιά ξεπερνούν τους 1.200 σε σύνολο 3.500 εκπαιδευτικών - γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή, κάποιοι με τρίμηνες συμβάσεις, χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα να αρρωστήσουν αφού αν χρειαστούν επιπλέον μέρες άδειας λόγω νόσησης από Covid, αυτή θα αφαιρεθεί από την περιορισμένη αναρρωτική τους και τις τρεις πρώτες μέρες θα πληρωθούν μόνο με το μισό ημερομίσθιο.

Υπάρχει αγανάκτηση για την κατάσταση στα σχολεία, με πρόσφατο παράδειγμα την εγκύκλιο με την οποία το υπουργείο πιέζει να βγει μια ύλη όπως όπως, ανεξάρτητα από το αν την αφομοίωσαν οι μαθητές, μπροστά στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων. Τεράστια πίεση νιώθουν οι μαθητές μας όντας αντιμέτωποι με θέματα ειδικής δυσκολίας, σε ένα εξοντωτικό σχολείο, ταυτόχρονα με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σπίτια τους.

Τα σχολεία είναι αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φτάνουν στο 70% των εξόδων τους από το 40% που ήταν, που κατατρώγουν την ανεπαρκή χρηματοδότηση, στερούν πόρους για άλλες ανάγκες, όπως γραφική ύλη, επισκευές κ.λπ.

Για όλα αυτά, για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να μπει τέλος στη φοροληστεία, για αυξήσεις στους μισθούς, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, καλούμε να δυναμώσει η διεκδίκηση, με μια φωνή».

Ραντεβού στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απρίλη στον Πειραιά δίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» καλώντας τους εκπαιδευτικούς να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εργατούπολης στα αιτήματα της απεργίας. Ο πρόεδρος του σωματείου, Βασίλης Βατίστας, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» για το πλατύ κάλεσμα ΕΛΜΕ και Συλλόγων: «Η λύση είναι μία... στις 6 Απρίλη κλείνουμε τα σχολεία!». «Απευθυνόμενοι στον κάθε συνάδελφο προσπαθούμε το κάλεσμα για κλειστά σχολεία να πάρει σάρκα και οστά και - αν όχι καθολικά - η μεγάλη πλειοψηφία από τα 59 σχολεία του Συλλόγου να δώσουν δυναμικό "παρών" και στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση. Ως εκπαιδευτικοί που έχουμε να κάνουμε με τις συνειδήσεις των παιδιών, έχουμε απλώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Ασχολούμαστε με το ζήτημα του πολέμου, δηλώνοντας ότι "είμαστε με τους λαούς", υψώνουμε πανό σε πολλά σχολεία, υπάρχει πλούσια δράση.

Και βέβαια, δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση για αύξηση της χρηματοδότησης, μαζικούς μόνιμους διορισμούς - μονιμοποίηση των αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών και των αναγκών των παιδιών, εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους. Παλεύουμε για ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές απέναντι στην άθλια κατάσταση. Μας απασχολεί το περιεχόμενο της μάθησης, αντιπαλεύουμε την απαξίωση της μόρφωσης προς όφελος των δεξιοτήτων, την επιχειρούμενη αξιολόγηση. Απευθυνόμαστε στους μαθητές, στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, στους γονείς, για κοινή πάλη, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών».

ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Σε ομηρία οι εργολαβικοί και με μειώσεις μισθών

Σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3 Απρίλη καλεί το κλαδικό Συνδικάτο

Τη διοίκηση των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier για τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων, με μηνιαίες συμβάσεις μέσω τρίτων εταιρειών, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και καλεί τους εργαζόμενους στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 3 Απρίλη στις 10.30 π.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος), καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, για να δώσουν αγωνιστική απάντηση στη διοίκηση.

Ακόμα χειρότερα, έρχονται καταγγελίες εργαζομένων, που βιώνουν αυτό το καθεστώς ομηρίας, ότι τρίτες εταιρείες στις οποίες απασχολούνται («Speedcon» κ.ά.) τους μετατρέπουν τη σύμβαση προς το χειρότερο, με μεγάλη μείωση του μισθού, γιατί παύει η αναγνώριση των τριετιών τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η εργολαβία μεταφέρθηκε από τα ΕΛΤΑ Courier στα ΕΛΤΑ, και όπως λένε οι εργολαβικές εταιρείες «τα ΕΛΤΑ δεν αναγνωρίζουν τις τριετίες»! «Είναι πάγια τακτική των ΕΛΤΑ να μην αναγνωρίζει τις τριετίες των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, και αυτό αποτελεί εμπόδιο στη διεκδίκησή τους, μπροστά στον φόβο να μην ανανεωθεί τον άλλο μήνα η σύμβασή τους», τονίζει το ΣΕΤΤΑ.

Το ΣΕΤΤΑ θυμίζει τις μάχες που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, δείχνοντας «ότι δεν είμαστε αόρατοι και ότι συλλογικά, οργανωμένα, μέσα από το Συνδικάτο μας μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω». Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί σε αγώνα «για δουλειά με δικαιώματα, για κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και απορρόφηση όλων από τα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, για ένταξή μας στο μισθολόγιο των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, για ΣΣΕ με αυξήσεις. Συμπορευόμαστε με εκατοντάδες σωματεία ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς. Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αιχμή την ακρίβεια, τις συντάξεις και την Υγεία οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, σήμερα 31 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία προς το ΥΜΑΘ.

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Στο «πόδι» σε όλη τη χώρα

Συνεχείς περιοδείες, συσκέψεις και ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς και όχι μόνο

Από περιοδεία σε εργοτάξιο του COSTA NAVARINO στη Μεσσηνία
Από περιοδεία σε εργοτάξιο του COSTA NAVARINO στη Μεσσηνία
Στο «πόδι» για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους κλάδους, με εξορμήσεις, περιοδείες, σε εργοστάσια, γιαπιά, εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα, αλλά και νοσοκομεία, σχολεία και κάθε χώρο δουλειάς, βρίσκονται Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

«Φρένο» στις απαιτήσεις της εργοδοσίας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, που προχώρησε σε συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, καθημερινά βρίσκεται στα εργοτάξια, για να μην «κουνηθεί φύλλο» τη μέρα της απεργίας.

Προγραμματίζονται μαζικές εξορμήσεις στα μεγάλα έργα, όπως στη Νέα Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, και αυτά που είναι σε εξέλιξη στην Παναγοπούλα για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή (Αίγιο - Πάτρα), σε μια προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων.

Στα «γεμάτα» έχει μπει και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας. Μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε, έχει βρεθεί σε μια σειρά από χώρους δουλειάς στη ΒΙΠΕ Πατρών, ενώ προγραμματίζει εξορμήσεις και σε εργοστάσια τροφίμων της Αιγιάλειας.

Οπως σημειώνεται από τη διοίκησή του, η εργοδοσία, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προσπαθεί σε αρκετά εργοστάσια με διάφορα προσχήματα (αύξηση τιμής πρώτων υλών, ανατιμήσεις καυσίμων κ.λπ.), να επικαλεστεί δυσκολίες προκειμένου «όλοι μαζί (σ.σ. αφεντικά και εργάτες) να τις αντιμετωπίσουμε», να «μπει πλάτη» στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

«Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Σταθόπουλος, εξηγώντας: «Ενώ εργάτες δυσκολεύονται να καλύψουν τη μετακίνησή τους από και προς τη δουλειά τους (Πάτρα - ΒΙΠΕ), λόγω και των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, κύρια εξαγωγικού προσανατολισμού, που παρά την οικονομική κρίση που προηγήθηκε και την πανδημία είχαν αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών τους, σήμερα ζητάνε νέες θυσίες. Δεν πλήττονται όμως το ίδιο εργάτες και εργοδοσία. Αντιθέτως, η δεύτερη βρίσκεται κερδισμένη, κι έχει μεγάλη αξία να δυναμώσει η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς».

Στα ξενοδοχεία αλλά και τα επισιτιστικά καταστήματα του κέντρου της Πάτρας περιοδεύει από σήμερα μέχρι το Σάββατο το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, αλλά και τη Δευτέρα στο Ρίο και στους εργαζόμενους της εστίας του Πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα, το κλαδικό Σωματείο Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας πραγματοποιεί άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, προχωρώντας και σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 2 Απρίλη (7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο.

Μαζική σύσκεψη στην Αμαλιάδα

Στην Αμαλιάδα το Εργατικό Κέντρο προχώρησε σε μαζική σύσκεψη, όπου συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων στην «ΚΥΚΝΟΣ», Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, Οικοδόμων Ηλείας (παράρτημα Αμαλιάδας), ΟΤΑ Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Περιφέρειας Πρωτοδικείου της πόλης, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Βάρδας, Γαστούνης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας και Καρδαμά, η Ομάδα Παραγωγών και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων του νομού. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Σωματείου ΕΔΟΠ - ΔΕΗ, ενώ στήριξη στις δράσεις του συνδικαλιστικού φορέα, που εξήγγειλε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα γραφεία του στην Αμαλιάδα, εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.

Εκφράστηκαν η συμφωνία στο πλαίσιο πάλης του Εργατικού Κέντρου αλλά και η θέληση των παριστάμενων φορέων η 6η Απρίλη να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης στη συνέχεια.

Στη Ζάκυνθο, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων προχωρά σήμερα Πέμπτη (7 μ.μ.) σε Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, με σκοπό την οργάνωση της απεργίας και της πάλης για υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύσκεψη οικοδόμων στη Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία το Συνδικάτο Οικοδόμων, μετά από εξόρμηση που πραγματοποίησε στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στο «Costa Navarino» (περιοχή Ρωμανού), όπου εκφράστηκε θέληση να μη σηκωθεί ούτε «μυστρί» την Τετάρτη, προχωρά σε σύσκεψη την Κυριακή 3 Απρίλη, στο δημαρχείο της Πύλου (7 μ.μ.), καλώντας όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές από την πόλη και τις γύρω περιοχές σε συζήτηση και κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στην απεργία.

Στη Θεσσαλία

Εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, στο εργοτάξιο του Αρμού και σε γειτονιές πραγματοποίησαν χτες κλαδικά σωματεία της Λάρισας. Αντίστοιχες περιοδείες θα γίνουν σήμερα σε γιαπιά, σε επισιτιστικά καταστήματα, σε σούπερ μάρκετ, σε σχολεία, στο Πανεπιστήμιο και στη συνοικία της Φιλιππούπολης, αύριο στον Τύρναβο, στις 2 Απρίλη στο Αβέρωφ και στις 3 Απρίλη στους Αμπελόκηπους.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ συσκέψεις με εργαζόμενους προετοιμάζουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Σωματείο Φαρμάκου.

Ακόμα, με σκοπό να ακουστεί πιο δυνατά η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία το Σάββατο 2 Απρίλη στις 12 μ., μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών και των Φοιτητικών Συλλόγων Εστιών, Ιατρικής και Περιβάλλοντος.

Στα Τρίκαλα, θα γίνουν σήμερα περιοδείες στο νοσοκομείο, σε Κέντρα Υγείας, σχολεία και σε γειτονιές, ενώ τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Συνταξιούχων, αλλά και το Παράρτημα Τρικάλων του ΠΜΣ με εξορμήσεις σε γειτονιές ετοιμάζουν την αντιπολεμική συναυλία που θα γίνει την Κυριακή 3 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ακόμα, μαζί με σωματεία συνταξιούχων ετοιμάζουν τη Δευτέρα 4 Απρίλη διαμαρτυρία στο κατάστημα της ΔΕΗ.

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε χτες η αντιπολεμική συναυλία που οργάνωναν το Σωματείο Οικοδόμων, το Παράρτημα του ΠΜΣ, ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής και η Επιτροπή Ειρήνης, ενώ σήμερα θα γίνουν περιοδείες σε γιαπιά και στο νοσοκομείο.

Στον Βόλο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» πραγματοποίησαν χτες Γενικές Συνελεύσεις με σκοπό να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας, ενώ προγραμματίζονται εξορμήσεις στη ΒΕΜΕΚΕΠ, στα «Jumbo» και σε χώρους του δήμου.

Σε Στερεά και Εύβοια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων στη Στερεά και την Εύβοια.

Τις προηγούμενες μέρες συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα σε Χαλκίδα, Λαμία, Αμφισσα και Θήβα διοργάνωσαν μαζικές συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας, με πλούσια συζήτηση για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τις επιπτώσεις του πολέμου τις πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι και ο λαός, προστίθενται στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής από την ακρίβεια και τα χαμηλά μεροκάματα.

Παράλληλα, σε χώρους δουλειάς, όπως στις εγκαταστάσεις της «HQF-MIMIKOS» και της «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» στην Εύβοια πραγματοποιήθηκαν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας και εμπλουτίστηκε με επιχειρησιακά αιτήματα, ενώ παράλληλα οργανώθηκε η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Στις 6 Απρίλη να νεκρώσει όλη η πόλη!

Σύσκεψη μπροστά στην απεργιακή μάχη της 6ης Απρίλη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Καβάλα, με συμμετοχή από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων KAVALA OIL «Το Βαρέλι», το Σωματείο Εργαζομένων ΒΦΛ (Λιπάσματα Καβάλας), το Συνδικάτο Οικοδόμων, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, το Σωματείο Επισιτισμού και συνταξιουχικά σωματεία.

Στη σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας, που έγινε με παρακαταθήκη τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση στις δύο μεγάλες βιομηχανίες της Καβάλας, τα «Πετρέλαια Καβάλας» και τη ΒΦΛ, συζητήθηκαν το πλαίσιο πάλης των σωματείων και των φορέων, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και πρακτικά ζητήματα μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε η ανάγκη να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά της Καβάλας το απεργιακό κάλεσμα, ώστε στις 6 Απρίλη να νεκρώσει όλη η πόλη και να γεμίσει η πλατεία Καπνεργάτη από απεργούς, εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια, στις απολύσεις και την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, στην υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ