ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόταση για «άοπλη» απόσυρση από τη Γάζα

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επί το ...έργον

Associated Press

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επί το ...έργον
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την πρόταση να παραδώσουν οι έποικοι της Λωρίδας της Γάζας τον οπλισμό τους έκανε, χθες, ο ακροδεξιός βουλευτής Εφι Εϊτάμ, υπέρμαχος των εποίκων. Ο Εϊτάμ αιτιολόγησε την άποψή του, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δε θα είναι εύκολο να αποφευχθεί μια αιματοχυσία κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αποχώρησης από την περιοχή, καθώς τα «πνεύματα είναι εξαιρετικά οξυμένα».

Η πρόταση του Εϊτάμ, όμως, έχει και ένα δεύτερο σκέλος, που προβλέπει ότι και οι Ισραηλινοί στρατιώτες που θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση δε θα φέρουν βαρύ οπλισμό, αυτόματα όπλα κλπ. Η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση, που φέρεται να υποστηρίζεται από μερίδα της ηγεσίας των εποίκων.

Από την άλλη πλευρά, οι ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν ότι δε θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση διαδήλωσης από τους εποίκους στην περιοχή του Ορους του Ναού, την πλατεία των Τεμένων δηλαδή, που είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Η διαδήλωση προγραμματίζεται για τις 10 Απρίλη και έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά της επικείμενης αποχώρησης από τη Γάζα. Ο επικεφαλής της ισραηλινής αστυνομίας κατέστησε σαφές ότι «λόγοι ασφαλείας δεν επιτρέπουν την πραγματοποίησή της». Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης «Μάρτυρες του αλ Ακσα» καθιστούσε σαφές ότι αν η συγκεκριμένη διαδήλωση γίνει στο Ορος του Ναού, τότε η οργάνωση θα πάψει να τηρεί την εκεχειρία στην οποία έχει συμφωνήσει.

Τέλος, αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες 20χρονος Παλαιστίνιος, που κρατείται ως μαχητικό μέλος της «Χαμάς», ομολόγησε ότι εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο στη Συρία. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές και μίλησε για κατασκευασμένα στοιχεία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ασυμφωνίες στο σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον ΟΗΕ παράταση, τουλάχιστον, έξι μηνών για την παρουσίαση ενός πρώτου σχεδίου Συντάγματος εξετάζεται, πλέον, σοβαρά από τις ιρακινές πολιτικές παρατάξεις. Και αυτό γιατί δε διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των νικητριών παρατάξεων των εκλογών της 30ής Γενάρη, για το σχηματισμό κυβέρνησης με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η εκπόνηση σχεδίου Συντάγματος μέχρι τις 15 Αυγούστου, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Προς το παρόν, εκτός από τις διαβουλεύσεις, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στη Μοσούλη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικού φυλακίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί στρατιώτες, να τραυματιστούν άλλοι 8 (στρατιώτες και πολίτες) αλλά και να σκοτωθούν και οι 4 δράστες. Στην περιοχή Αμπού Γράιμπ, της Βαγδάτης, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που περνούσε αμερικανικό κομβόι, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, σε δρόμο που οδηγεί στην Καρμπάλα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πομπής εκατοντάδων σιιτών που κατευθύνονται προς την ιερή σιιτική πόλη για τη γιορτή αλ Αρμπαγίν, με την οποία ολοκληρώνεται το 40ήμερο πένθος της Ασούρα. Από την επίθεση σκοτώθηκε 1 προσκυνητής και τραυματίστηκαν 2.

Γνώριζαν...

Η διοίκηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων γνώριζε πολύ καλά τις «μεθόδους» ανάκρισης που ακολουθούνταν στις διάφορες φυλακές σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων. Αυτό υποστηρίζει η Αμερικανική Ενωση για τις Ατομικές Ελευθερίες, η οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα εσωτερικό μνημόνιο, με ημερομηνία Σεπτέμβρης 2003, στο οποίο αναφέρονται εκτενώς διάφορες «μέθοδοι» ανάκρισης, αρκετές από τις οποίες μοιάζουν περισσότερο με βασανιστήρια παρά με οτιδήποτε άλλο (δυσκολία στον ύπνο, δύσοσμα αέρια στα κελιά, χρήση σκύλων κλπ). Το μνημόνιο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανού στρατηγού Ρικάρντο Σάντσες, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι για να ακολουθηθεί η οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους χρειαζόταν η προσωπική του άδεια, «κάτι που δεν έγινε ποτέ».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Βουλευτικές εκλογές υπό τις πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ

ΧΑΡΑΡΕ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-

Υπό τη σκιά απειλών και προκατασκευασμένων κατηγοριών ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και υπό τη (για μία ακόμη φορά) έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνώσας παράταξης ZANU-PF και του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες περίπου 5.800.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Ζιμπάμπουε για να αναδείξουν τα νέα 120 μέλη της Βουλής...

Ο πρόεδρος της χώρας (και ηγέτης του κυβερνώντος ZANU-PF), Ρόμπερτ Μουγκάμπε, είναι σίγουρος πως το μήνυμα των ψηφοφόρων θα είναι μία «τεράστια νίκη» για την παράταξή του επειδή, όπως σημείωσε χτες στο κλείσιμο της έντονης προεκλογικής εκστρατείας, «ο λαός θα τιμήσει το κόμμα του». Δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλιά του για το αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» και τον ηγέτη του Μόργκαν Τσβανγκιράι που τον χαρακτήρισε «άνθρωπο του Μπλερ», «μαριονέτα» της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες του Μουγκάμπε κατά του «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» δε γίνονται διόλου για λόγους προεκλογικού εντυπωσιασμού...Δεν είναι άγνωστο, για παράδειγμα, πως το «Κίνημα» (MDC) του Τσβανγκιράι δημιουργήθηκε (με εκατομμύρια βρετανικές στερλίνες...) σχεδόν αμέσως μετά την αναδιανομή των τσιφλικιών σε αγρότες δίχως γη και βετεράνους του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε απ' τη Βρετανία. Ούτε η καθοδήγηση του αρχηγού του «MDC» απ' το Λονδίνο που προσπάθησε, να «εξάγει» στη Ζιμπάμπουε τη δημιουργία «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» και την ανατροπή της κυβέρνησης Μουγκάμπε ακριβώς με τις μεθοδεύσεις που έγιναν στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τον Οκτώβρη του 2000 με αποτέλεσμα την ανατροπή της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς!

Παρά τις προσπάθειες Βρετανών (αλλά και Αμερικανών) στη Ζιμπάμπουε δε λειτούργησαν (τουλάχιστον ως σήμερα) η καλολαδωμένη απ' το εξωτερικό μηχανή της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», ούτε οι «μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υποστηριχτών της αντιπολίτευσης» κατά τα πρότυπα των πρόσφατων «επαναστάσεων» των «Ρόδων», του «Κέδρου», του πορτοκαλί ή του κίτρινου...

Οι τελευταίες απειλές ΕΕ-ΗΠΑ

Γι' αυτό και τα κυβερνητικά επιτελεία σε ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ αμφισβητούν εάν οι σημερινές εκλογές θα είναι ελεύθερες και δημοκρατικές. Γι' αυτό και χτες ο Νίκολα Σμιτ, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου (που προεδρεύει της ΕΕ) προδίκασε ως «κίβδηλες» τις εκλογές προτού καν διεξαχθούν απειλώντας να φέρει το θέμα «προς συζήτηση» (με σκοπό κυρώσεις κλπ.) «στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ»...

Γι' αυτό και η κυβέρνηση του Τζ.ου. Μπους χαρακτήρισε τη Ζιμπάμπουε έναν απ' τους «θύλακες τυραννίας». Γι' αυτό και χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, κατηγόρησε τις αρχές της Ζιμπάμπουε «για χειραγώγηση των ΜΜΕ» και «εξαγορά» ψηφοφόρων προς όφελος της κυβέρνησης προειδοποιώντας πως αυτά και άλλοι... «παράγοντες θα συνυπολογιστούν» απ' την Ουάσιγκτον «στις εκτιμήσεις μας για τις εκλογές».

ΟΗΕ - ΣΟΥΔΑΝ
Ψήφισμα κυρώσεων σε βάρος του Σουδάν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε (με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές από Κίνα, Ρωσία, Αλγερία) ψήφισμα με το οποίο επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από το Σουδάν και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων έναντι όσων κατηγορούνται πως παραβιάζουν την εκεχειρία και ενέχονται σε βιαιοπραγίες έναντι αμάχων στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ.

Οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν σε 30 ημέρες σε βάρος μη κατονομαζόμενων προσώπων, βάσει ωστόσο... υποδείξεων από μια επιτροπή που συνέστησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και από τα 15 μέλη του. Επιπλέον, με το ψήφισμα προωθείται η (αλά Ιράκ...) θέσπιση ιδιότυπης «απαγορευμένης εναέριας ζώνης» αφού «απαγορεύεται» στην κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ να διατάσσει επιθετικές στρατιωτικές πτήσεις στο Νταρφούρ, ενώ καλείται να ενημερώνει το ΣΑ του ΟΗΕ προτού... αποστείλει αεροπορικώς οτιδήποτε στρατιωτικό υλικό στην περιοχή.

Η πρώτη αντίδραση του Σουδάν ήρθε από τον πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ, Ελφατίχ Μοχάμεντ Ερουα που επέκρινε το ψήφισμα λέγοντας πως «ενορχηστρώθηκε από το αμερικανικό κογκρέσο» και πως «όχι μόνο δεν είναι σοφό αλλά και θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Νταρφούρ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των προσφύγων στο Νταρφούρ ξεπερνά πλέον τους 2.400.000 ανθρώπους, προβλέποντας πως σύντομα θα ανέλθει σε 3.400.000 «εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ