ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
  • Δυναμικές κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων σε τέσσερις πόλεις της χώρας για τους ανέργους
  • Στην Αθήνα, ολοήμερη κατάληψη του υπουργείου Εργασίας

Χαράματα. Η κατάληψη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει. Το πανό δεσπόζει στην πρόσοψη του κτιρίου
Χαράματα. Η κατάληψη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει. Το πανό δεσπόζει στην πρόσοψη του κτιρίου
Δημόσια κτίρια στην Αθήνα και σε τρεις ακόμα πόλεις της Ελλάδας κατέλαβαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Η Επιτροπή για την Ανεργία του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή ανέργων και εργαζομένων κατέλαβε το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, τα γραφεία του ΟΑΕΔ σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις είναι μέρος των πολύμορφων παρεμβάσεων των ταξικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα που αφορούν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ανέδειξαν ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. θα αυξήσουν τον αριθμό των ανέργων, θα γενικεύσουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που μοιράζουν μια θέση εργασίας σε δύο και τρεις ημι-εργαζόμενους. Προέβαλαν την αδήριτη ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Ανέδειξαν τα αιτήματα που αφορούν στην άμεση ουσιαστική προστασία των ανέργων και παράλληλα ότι η μάχη αυτή συνδέεται με την ανάγκη σύγκρουσης και οριστικής ρήξης με τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους. Για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας που στο επίκεντρο θα βάλει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή για την Ανεργία του ΠΑΜΕ θέτει ως στόχους:

  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλη την περίοδο της ανεργίας. Σαν κατώτερο μισθό θεωρούνται τα 1.400 ευρώ.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
  • Να παγώσουν τώρα όλα τα δάνεια που έχουν πάρει οι άνεργοι.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη διακόπτονται οι παροχές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.
  • Αναγνώριση του διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμος χρόνος.
  • Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Αμεση μείωση του ωραρίου εργασίας.
  • Αμεση καταγραφή και επιδότηση χωρίς όρους των νέων που βγαίνουν στην παραγωγή.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Αθήνα

Η συγκέντρωση που έχει οργανώσει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Κατά της Ανεργίας στην πλατεία Κάνιγγος φθάνει στο χώρο της κατάληψης
Η συγκέντρωση που έχει οργανώσει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Κατά της Ανεργίας στην πλατεία Κάνιγγος φθάνει στο χώρο της κατάληψης
Η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στην Αθήνα εξελίχθηκε σε μια ολοήμερη πολύμορφη δραστηριότητα με τη συμμετοχή ταξικών συνδικάτων, ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων.

Πριν χαράξει, στην πρόσοψη του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας ξετυλίχθηκε το γιγαντοπανό της Επιτροπής για την Ανεργία του ΠΑΜΕ. Το σύνθημα «Μέτρα προστασίας των ανέργων τώρα. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα», ανέδειξε τα στοιχειώδη. Χρήματα για να καλυφθούν αποκλειστικά βασικές ανάγκες, φροντίδα της Υγείας. Η πλήρης κάλυψή τους θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη στον 21ο αιώνα. Ομως, ο καπιταλισμός τα συνθλίβει στο βωμό της κερδοφορίας. Την απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα έδινε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ από τις ντουντούκες: «Είναι ζήτημα επιβίωσης. Οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν. Η απάντησή μας είναι η οργάνωση του αγώνα».

Περίπου στις 10.30 το πρωί, η συγκέντρωση που είχε οργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος η Επιτροπή για την Ανεργία φθάνει με πορεία στο χώρο της κατάληψης.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αρνήθηκε τη συνάντηση που είχαν απαιτήσει οι ταξικές δυνάμεις για το ζήτημα της λήψης ουσιαστικών μέτρων. Το ΠΑΜΕ απαντώντας με ανακοίνωση τόνισε: «H κατάληψη θα συνεχιστεί μετά την άρνηση της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με την επιτροπή ανέργων του ΠΑΜΕ και να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους ανέργους».

Στο δρόμο και οι συνταξιούχοι ενάντια στις περικοπές στην Υγεία. Χτες συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας και από εκεί με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας όπου έσμιξαν με τους ανέργους
Στο δρόμο και οι συνταξιούχοι ενάντια στις περικοπές στην Υγεία. Χτες συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας και από εκεί με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας όπου έσμιξαν με τους ανέργους
Λίγο αργότερα στο χώρο της κατάληψης φτάνει η πορεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ και ΟΤΑ, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση τόνισε πως οι συνταξιούχοι «με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε στον αγώνα».

Εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): «Εμείς, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, είμαστε εδώ, δίνουμε αγωνιστικό "παρών"», σημείωσαν στο σύντομο χαιρετισμό τους. «Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», δήλωσαν μαχητικά οι νεολαίοι, που βρίσκονταν στο χώρο, σημειώνοντας πως πολλοί εργαζόμενοι φοιτητές και σπουδαστές απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα επειδή απήργησαν.

Οσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι άνεργοι, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έφταναν στο χώρο. Την κινητοποίηση χαιρέτισε εκπρόσωπος των εργαζομένων της «ΕΔΡΑΣΗΣ - ΨΑΛΙΔΑΣ ΑΤΕ», που παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες. Βρέθηκαν στο υπουργείο για να γίνει τριμερής συνάντηση, όπως είχε οριστεί. Το υπουργείο επιχείρησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση της συνάντησης, όμως, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, ορίστηκε να γίνει σήμερα Τετάρτη.

Ακόμα, στο χώρο βρέθηκαν οι απολυμένοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το πανό τους σαφές: «Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα». Οπως και το Συντονιστικό Συμβασιούχων ΟΤΑ Αττικής, που διεκδικεί μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δυναμική ήταν και η παρουσία των εργαζομένων με stage.

Η κινητοποίηση σταμάτησε αργά το απόγευμα. Ο Δήμος Παντελής, εκ μέρους της Επιτροπής, τόνισε: «Θα πρέπει να συνηθίσουν με μας μέσα στα πόδια τους. Φιλοδοξούμε σαν Επιτροπή να αγκαλιάσουμε όλους τους ανέργους, αλλά και εργαζόμενους που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στη θέση μας. Θέσαμε ένα μίνιμουμ αιτημάτων για ικανοποίηση, ώστε να αντέξουν οι άνεργοι και να ελπίζουν. Και αφορά άμεσες ανάγκες. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ακούσουμε τις σειρήνες όλων αυτών που κλίνουν τη λέξη "κρίση" σε όλες τις πτώσεις. Πρώτα και κύρια αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας. Το μήνυμά μας εκτιμάμε ότι έχει φτάσει εκεί που πρέπει και θα αισθανθούν τα χνώτα μας πολύ κοντά τους». Και κάλεσε στον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη.

Να πιστέψουμε στον αγώνα

Ο «Ρ» μίλησε στη διάρκεια της κινητοποίησης με ανέργους. Οσα μας είπαν δείχνουν ότι η μοιρολατρία και η υποταγή δεν έχουν θέση στη δική τους αντίληψη. Αντίθετα, προβάλλουν τη δύναμη του ενιαίου ταξικού αγώνα όλων, εργαζομένων και ανέργων για να κατακτήσουν όσα δικαιούνται.

«Τη φτώχεια που περνάμε αυτήν την περίοδο δεν την έχει νιώσει κανείς από τους κυβερνώντες στο πετσί του. Δε γνωρίζουν τι σημαίνει ανεργία, να έχεις οικογένεια και να μην έχεις να πληρώσεις ρεύμα, νερό και φαγητό», μας λέει ο Σπύρος Δουμένης, άνεργος της Ζώνης, και προσθέτει: «Κάνουμε μια προσπάθεια μαζί με άλλους κλάδους να αναπτύξουμε ένα κίνημα ανέργων και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, για το μεροκάματο. Και να βγούμε από τις συμπληγάδες των πολιτικών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ».

Ο Παναγιώτης Ταλαμπέκος, άνεργος υδραυλικός, επισημαίνει: «Η κρίση έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τις κατασκευές, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή ο κλάδος να μετρά πάνω από 50% ανεργία. Εγώ είμαι εδώ και ένα χρόνο άνεργος και δυστυχώς αυτή η φτώχεια και ανεργία δεν έχει χτυπήσει μόνο εργαζόμενους του κλάδου μου αλλά και πολλών ακόμα. Γι' αυτό, χρειάζεται η οργανωμένη πάλη μαζί με το ΠΑΜΕ, για να διεκδικήσουμε πρώτα και κύρια μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και μέτρα που να προστατεύουν ουσιαστικά εμάς τους άνεργους».

«Ακόμα και όσοι παίρνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας, αυτό εξαντλείται και μένουν στον αέρα, χωρίς καμία μέριμνα. Κυβέρνηση και ΕΕ ρίχνουν εργαζόμενους και άνεργους στον Καιάδα. Ακόμα και όσους δεν είχε αγγίξει η ανεργία, σήμερα τη νιώθουν στο πετσί τους. Οι άνεργοι δεν πρέπει να κλαίνε τη μοίρα τους. Πρέπει να πιστέψουν στο συλλογικό αγώνα, να οργανωθούν στα συνδικάτα τους και να αντιπαλέψουν με τους εργαζόμενους να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση», τονίζει ο άνεργος οικοδόμος, Γιώργος Μηλιώνης.


Δυναμικές παρεμβάσεις άνεργων ναυτεργατών

Με δυναμικές παρεμβάσεις στην ΠΝΟ και στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα, χτες, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, άνεργοι ναυτεργάτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και ναυτεργάτες από εγκαταλειμμένα και απλήρωτα πληρώματα 10 πλοίων, διαμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στο μπάρκο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να επιβάλουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που κουρελιάζουν οι εφοπλιστές, αμφισβητώντας ακόμα και το αυτονόητο που είναι η καταβολή των μισθών.

Oι ναυτεργάτες ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αρχικά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Aπό εκεί ξεκίνησαν τις «εφόδους» τους αρχικά στο ΥΠΟΙΑΝ και κατόπιν στην ΠΝΟ.

Στο υπουργείο, οι ναυτεργάτες συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας, όπου κατήγγειλαν το γεγονός ότι με εντολή των εφοπλιστών και ευθύνη προσωπικά της υπουργού Λ. Κατσέλη, το ΥΠΟΙΑΝ δεν εφαρμόζει το νόμο 3816/2010 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 26 Γενάρη και αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων σε ναυτεργάτες που εγκαταλείπονται από τους εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια. Δύο μήνες, δηλαδή, μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι εγκαταλειμμένοι ναυτεργάτες των 10 πλοίων δεν έχουν πάρει δεκάρα!

Επιπλέον, ξεκαθάρισαν ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά στην επέκταση της «μαύρης» εργασίας στα καράβια, που προωθούν από κοινού εφοπλιστές, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση για την αύξηση της εφοπλιστικής κερδοφορίας και ήδη κυριαρχεί στα κρουαζιερόπλοια και σε πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΠΝΟ, επιβάλλοντας να είναι παρόντες στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΠΝΟ με εκπροσώπους της εταιρείας «VSHIPS», στην οποία ανήκουν τα φορτηγά πλοία «ROPAX I» και «ROPAX ΙΙ».

Πρόκειται για πλοία δρομολογημένα στη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία και που στις οργανικές συνθέσεις τους δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας ναυτεργάτης, δηλαδή ναυτεργάτης με συγκροτημένα δικαιώματα. Αποτελούν, στην ουσία, «πιλότο» για την ανατροπή των οργανικών συνθέσεων συνολικά στα πλοία της γραμμής.

Οι άνεργοι, χαλώντας το ...καλό κλίμα της συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΝΟ, απαίτησαν τη ναυτολόγησή τους στα πλοία αυτά και προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμα και στα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) φαίνεται η αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, καθώς 2.565 άνεργους δείχνουν οι λίστες του ΓΕΝΕ για τον περασμένο μήνα Φλεβάρη, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα έδειχναν 1.762.


Από την κινητοποίηση στο Βόλο
Από την κινητοποίηση στο Βόλο
Κινητοποιήσεις σε Βόλο - Λάρισα

Σε αποκλεισμό του κτιρίου του ΟΑΕΔ προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στο Βόλο Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ προβάλλοντας τα αιτήματα για την προστασία των ανέργων. Στη Λάρισα άνεργοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο και από εκεί πήγαν στη Νομαρχία.


MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμβολικός αποκλεισμός του ΟΑΕΔ

Εργαζόμενοι και άνεργοι οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες, εμποροϋπάλληλοι, αλλά και υποψήφιοι άνεργοι, όπως οι εργαζόμενοι με stage, συμμετείχαν χτες το πρωί (6.30 έως 11 το πρωί) στο συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφερειακής Διοίκησης του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της κινητοποίησης στελέχη του ΠΑΜΕ ανάρτησαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και Αιγύπτιοι απεργοί αλιεργάτες της Μηχανιώνας που αυτή την περίοδο είδαν να φανερώνεται ολοκάθαρα μπροστά τους το αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης, όταν ο ΟΑΕΔ με επίσημο έγγραφό του έδωσε το πράσινο φως στους πλοιοκτήτες να προσλαμβάνουν απεργοσπάστες για να δουλέψουν τα αλιευτικά σκάφη. Μετά τη λήξη της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων αλιεργατών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομίας Μ. Μπόλαρη.


Ο αγώνας των ανέργων

Τον περασμένο μήνα (Φλεβάρης 2010) στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του - ήταν γραμμένοι 766.159 άνεργοι και άνεργες. Βέβαια, ο πραγματικός αριθμός τους είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού πολλοί άνεργοι, απογοητευμένοι, και μη έχοντας να περιμένουν τίποτα από το κράτος και τον Οργανισμό, δεν καταγράφονται καν. Ακόμα και έτσι όμως, αυτός ο «επίσημος» αριθμός ανέργων είναι το 14,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Δηλαδή, ένας στους επτά εργαζόμενους δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ένα μεροκάματο.

Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν ταυτόχρονα το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, το αδιέξοδο στο οποίο τους έχει οδηγήσει η περίφημη «ανάπτυξη» μέσα από την ΕΕ, που προπαγάνδιζαν οι ευαγγελιστές του ευρωμονόδρομου, οι στυλοβάτες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ότι αρκεί δήθεν «να μεγαλώσει η πίτα» για να ζούνε όλοι καλά.

Ο απατηλός πύργος της «ανάπτυξης» και της «ισχυρής Ελλάδας» καταρρέει σήμερα με γδούπο, μέσα στα συντρίμμια μιας οικονομίας, που ήταν και είναι για λίγους και εκλεκτούς. Μιας παραγωγικής διαδικασίας που ήταν και είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη του μεγαλύτερου κέρδους και γι' αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί παρά να παράγει βάσανα και πόνο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν μπορεί να είναι και τα μονοπώλια χορτάτα από κέρδη, και η πίτα για τους εργαζόμενους ακέραιη, όπως διαφήμιζαν οι κάθε είδους ευρωλάτρες και οπορτουνιστές. Το αντίθετο ισχύει: Το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών προϋποθέτει τη δραστική χειροτέρευση της θέσης του εργαζόμενου, τη μείωση στο ελάχιστο του εργατικού εισοδήματος.

Και εννοείται ότι μέσα σε μια τέτοια οικονομία, αν είναι μια φορά δύσκολη η θέση του εργαζόμενου, ο άνεργος μετατρέπεται σε άχρηστο αντικείμενο, σε παράσιτο που δεν αξίζει την παραμικρή προστασία. Ετσι η ΕΕ εγκαινίασε το περίφημο δόγμα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» με το οποίο ο άνεργος ρίχνονταν στον Καιάδα του περιθωρίου, τα επιδόματα περικόπτονταν, ενώ οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ μετατρέπονταν σε ιμάντες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Ετσι φτάσαμε σήμερα από τους 766.159 ανέργους, μόλις οι 271.257 να παίρνουν το γλίσχρο επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ. Και εννοείται ότι αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Οσα λόγια παρηγοριάς και να μοιράζει δεξιά και αριστερά η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τους ανέργους. Ενώ όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έκρηξη της ανεργίας, από τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του για το 2010, ο ΟΑΕΔ θα διαθέσει για τους ανέργους μόνο το 1,46 δισ. ευρώ. Σημειώνουμε μόνο ότι αυτά τα λεφτά προέρχονται βασικά από τις εισφορές των εργαζομένων και το υστέρημά τους. Και ενώ για τους ανέργους «δεν υπάρχει σάλιο», η κυβέρνηση εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» ανέρχεται σε ολόκληρα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Για τους ανέργους ούτε ευρώ, για τις επιχειρήσεις πακτωλός δισεκατομμυρίων.

Να, γιατί ο αγώνας των ανέργων και των εργαζομένων, για να έχει αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να χτυπά το κακό στη ρίζα του. Τα μέτρα ανακούφισης, η απαίτηση για στοιχειώδη προστασία του ανέργου και του απολυμένου, είναι εκ των ουκ άνευ... Θα μένει όμως στη μέση, θα είναι αγώνας μετέωρος και χωρίς προοπτική, αν δεν αμφισβητεί την υπέρ των μονοπωλίων πολιτική, την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη. Θα παλεύει δηλαδή, για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς ανέργους, που οι παραγωγοί του πλούτου θα ικανοποιούν τις ανάγκες και θα κάνουν κουμάντο.

Οι πολέμιοι των ταξικών δυνάμεων, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, αυτοί που δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για τους ανέργους και τους απολυμένους, εγκαλούν το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις, ότι δήθεν παραπέμπουν όλα τα προβλήματα των εργαζομένων στο μακρινό μέλλον, στο σοσιαλισμό... Ανησυχούν και καταφεύγουν σε τεχνάσματα και κατασκευάζουν καρικατούρες. Γιατί, ο αγώνας του ΠΑΜΕ, ο αγώνας των ταξικών δυνάμεων - παρά τις προσπάθειες των καλοθελητών του συστήματος - πατάει γερά στο σήμερα, βλέπει ξεκάθαρα την προοπτική και το στόχο. Ο αγώνας αυτός απαντά στα άμεσα προβλήματα, για την προστασία των ανέργων, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της. Ενα πράγμα δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει: Να καλλιεργεί αυταπάτες στους εργάτες. Να πλασάρει κούφιες υποσχέσεις, ότι ΟΛΟΙ μπορούν να βολευτούν μέσα στην κόλαση του καπιταλισμού. Και τα μονοπώλια να αυγατίζουν τα κέρδη και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να δούνε προκοπή.

Αυτή τη χάρη δε θα τους την κάνουμε. Και αυτό είναι που τρομάζει πραγματικά τους καπιταλιστές και τους πολιτικούς φορείς που τους εκπροσωπούν. Αυτό είναι που δε συγχωρούν στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ