Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
  • Δυναμικές κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων σε τέσσερις πόλεις της χώρας για τους ανέργους
  • Στην Αθήνα, ολοήμερη κατάληψη του υπουργείου Εργασίας

Χαράματα. Η κατάληψη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει. Το πανό δεσπόζει στην πρόσοψη του κτιρίου
Χαράματα. Η κατάληψη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει. Το πανό δεσπόζει στην πρόσοψη του κτιρίου
Δημόσια κτίρια στην Αθήνα και σε τρεις ακόμα πόλεις της Ελλάδας κατέλαβαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Η Επιτροπή για την Ανεργία του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή ανέργων και εργαζομένων κατέλαβε το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, τα γραφεία του ΟΑΕΔ σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις είναι μέρος των πολύμορφων παρεμβάσεων των ταξικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα που αφορούν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ανέδειξαν ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. θα αυξήσουν τον αριθμό των ανέργων, θα γενικεύσουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που μοιράζουν μια θέση εργασίας σε δύο και τρεις ημι-εργαζόμενους. Προέβαλαν την αδήριτη ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Ανέδειξαν τα αιτήματα που αφορούν στην άμεση ουσιαστική προστασία των ανέργων και παράλληλα ότι η μάχη αυτή συνδέεται με την ανάγκη σύγκρουσης και οριστικής ρήξης με τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους. Για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας που στο επίκεντρο θα βάλει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή για την Ανεργία του ΠΑΜΕ θέτει ως στόχους:

  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλη την περίοδο της ανεργίας. Σαν κατώτερο μισθό θεωρούνται τα 1.400 ευρώ.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
  • Να παγώσουν τώρα όλα τα δάνεια που έχουν πάρει οι άνεργοι.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη διακόπτονται οι παροχές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.
  • Αναγνώριση του διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμος χρόνος.
  • Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Αμεση μείωση του ωραρίου εργασίας.
  • Αμεση καταγραφή και επιδότηση χωρίς όρους των νέων που βγαίνουν στην παραγωγή.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Αθήνα

Η συγκέντρωση που έχει οργανώσει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Κατά της Ανεργίας στην πλατεία Κάνιγγος φθάνει στο χώρο της κατάληψης
Η συγκέντρωση που έχει οργανώσει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Κατά της Ανεργίας στην πλατεία Κάνιγγος φθάνει στο χώρο της κατάληψης
Η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στην Αθήνα εξελίχθηκε σε μια ολοήμερη πολύμορφη δραστηριότητα με τη συμμετοχή ταξικών συνδικάτων, ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων.

Πριν χαράξει, στην πρόσοψη του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας ξετυλίχθηκε το γιγαντοπανό της Επιτροπής για την Ανεργία του ΠΑΜΕ. Το σύνθημα «Μέτρα προστασίας των ανέργων τώρα. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα», ανέδειξε τα στοιχειώδη. Χρήματα για να καλυφθούν αποκλειστικά βασικές ανάγκες, φροντίδα της Υγείας. Η πλήρης κάλυψή τους θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη στον 21ο αιώνα. Ομως, ο καπιταλισμός τα συνθλίβει στο βωμό της κερδοφορίας. Την απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα έδινε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ από τις ντουντούκες: «Είναι ζήτημα επιβίωσης. Οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν. Η απάντησή μας είναι η οργάνωση του αγώνα».

Περίπου στις 10.30 το πρωί, η συγκέντρωση που είχε οργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος η Επιτροπή για την Ανεργία φθάνει με πορεία στο χώρο της κατάληψης.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αρνήθηκε τη συνάντηση που είχαν απαιτήσει οι ταξικές δυνάμεις για το ζήτημα της λήψης ουσιαστικών μέτρων. Το ΠΑΜΕ απαντώντας με ανακοίνωση τόνισε: «H κατάληψη θα συνεχιστεί μετά την άρνηση της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με την επιτροπή ανέργων του ΠΑΜΕ και να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους ανέργους».

Στο δρόμο και οι συνταξιούχοι ενάντια στις περικοπές στην Υγεία. Χτες συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας και από εκεί με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας όπου έσμιξαν με τους ανέργους
Στο δρόμο και οι συνταξιούχοι ενάντια στις περικοπές στην Υγεία. Χτες συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας και από εκεί με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας όπου έσμιξαν με τους ανέργους
Λίγο αργότερα στο χώρο της κατάληψης φτάνει η πορεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ και ΟΤΑ, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση τόνισε πως οι συνταξιούχοι «με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε στον αγώνα».

Εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): «Εμείς, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, είμαστε εδώ, δίνουμε αγωνιστικό "παρών"», σημείωσαν στο σύντομο χαιρετισμό τους. «Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», δήλωσαν μαχητικά οι νεολαίοι, που βρίσκονταν στο χώρο, σημειώνοντας πως πολλοί εργαζόμενοι φοιτητές και σπουδαστές απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα επειδή απήργησαν.

Οσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι άνεργοι, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έφταναν στο χώρο. Την κινητοποίηση χαιρέτισε εκπρόσωπος των εργαζομένων της «ΕΔΡΑΣΗΣ - ΨΑΛΙΔΑΣ ΑΤΕ», που παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες. Βρέθηκαν στο υπουργείο για να γίνει τριμερής συνάντηση, όπως είχε οριστεί. Το υπουργείο επιχείρησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση της συνάντησης, όμως, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, ορίστηκε να γίνει σήμερα Τετάρτη.

Ακόμα, στο χώρο βρέθηκαν οι απολυμένοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το πανό τους σαφές: «Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα». Οπως και το Συντονιστικό Συμβασιούχων ΟΤΑ Αττικής, που διεκδικεί μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δυναμική ήταν και η παρουσία των εργαζομένων με stage.

Η κινητοποίηση σταμάτησε αργά το απόγευμα. Ο Δήμος Παντελής, εκ μέρους της Επιτροπής, τόνισε: «Θα πρέπει να συνηθίσουν με μας μέσα στα πόδια τους. Φιλοδοξούμε σαν Επιτροπή να αγκαλιάσουμε όλους τους ανέργους, αλλά και εργαζόμενους που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στη θέση μας. Θέσαμε ένα μίνιμουμ αιτημάτων για ικανοποίηση, ώστε να αντέξουν οι άνεργοι και να ελπίζουν. Και αφορά άμεσες ανάγκες. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ακούσουμε τις σειρήνες όλων αυτών που κλίνουν τη λέξη "κρίση" σε όλες τις πτώσεις. Πρώτα και κύρια αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας. Το μήνυμά μας εκτιμάμε ότι έχει φτάσει εκεί που πρέπει και θα αισθανθούν τα χνώτα μας πολύ κοντά τους». Και κάλεσε στον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη.

Να πιστέψουμε στον αγώνα

Ο «Ρ» μίλησε στη διάρκεια της κινητοποίησης με ανέργους. Οσα μας είπαν δείχνουν ότι η μοιρολατρία και η υποταγή δεν έχουν θέση στη δική τους αντίληψη. Αντίθετα, προβάλλουν τη δύναμη του ενιαίου ταξικού αγώνα όλων, εργαζομένων και ανέργων για να κατακτήσουν όσα δικαιούνται.

«Τη φτώχεια που περνάμε αυτήν την περίοδο δεν την έχει νιώσει κανείς από τους κυβερνώντες στο πετσί του. Δε γνωρίζουν τι σημαίνει ανεργία, να έχεις οικογένεια και να μην έχεις να πληρώσεις ρεύμα, νερό και φαγητό», μας λέει ο Σπύρος Δουμένης, άνεργος της Ζώνης, και προσθέτει: «Κάνουμε μια προσπάθεια μαζί με άλλους κλάδους να αναπτύξουμε ένα κίνημα ανέργων και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, για το μεροκάματο. Και να βγούμε από τις συμπληγάδες των πολιτικών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ».

Ο Παναγιώτης Ταλαμπέκος, άνεργος υδραυλικός, επισημαίνει: «Η κρίση έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τις κατασκευές, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή ο κλάδος να μετρά πάνω από 50% ανεργία. Εγώ είμαι εδώ και ένα χρόνο άνεργος και δυστυχώς αυτή η φτώχεια και ανεργία δεν έχει χτυπήσει μόνο εργαζόμενους του κλάδου μου αλλά και πολλών ακόμα. Γι' αυτό, χρειάζεται η οργανωμένη πάλη μαζί με το ΠΑΜΕ, για να διεκδικήσουμε πρώτα και κύρια μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και μέτρα που να προστατεύουν ουσιαστικά εμάς τους άνεργους».

«Ακόμα και όσοι παίρνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας, αυτό εξαντλείται και μένουν στον αέρα, χωρίς καμία μέριμνα. Κυβέρνηση και ΕΕ ρίχνουν εργαζόμενους και άνεργους στον Καιάδα. Ακόμα και όσους δεν είχε αγγίξει η ανεργία, σήμερα τη νιώθουν στο πετσί τους. Οι άνεργοι δεν πρέπει να κλαίνε τη μοίρα τους. Πρέπει να πιστέψουν στο συλλογικό αγώνα, να οργανωθούν στα συνδικάτα τους και να αντιπαλέψουν με τους εργαζόμενους να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση», τονίζει ο άνεργος οικοδόμος, Γιώργος Μηλιώνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ