ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Θολώνει η ανάκαμψη, οξύνονται τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά

Πορεία επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη δείχνουν τα στοιχεία, ενώ η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες ενόψει Brexit να είναι έτοιμες για κάθε αποτέλεσμα
Πορεία επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη δείχνουν τα στοιχεία, ενώ η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες ενόψει Brexit να είναι έτοιμες για κάθε αποτέλεσμα
Την πορεία της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης των ρυθμών του παραγόμενου ΑΕΠ τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Γιούροστατ για το 3ο τρίμηνο του 2018. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της «προειδοποιεί» για μια σειρά από αβεβαιότητες και παράγοντες κινδύνου με πιθανές επιδράσεις και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της φετινής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, προετοιμάζει τις πρώτες εκθέσεις αναφορικά με το μείγμα πολιτικής που καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την οποία ετοιμάζεται και δεύτερη έκθεση στο πλαίσιο του μηχανισμού της «ενισχυμένης εποπτείας», με τις ειδικές «δεσμεύσεις» και «υποχρεώσεις» που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 3ο φετινό τρίμηνο - σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 - διαμορφώθηκε στο 1,7% από 2,2% στο 2ο τρίμηνο και 2,4% στο 1ο τρίμηνο. Αντίστοιχη πορεία επιβράδυνσης καταγράφεται και στην ΕΕ, όπου το ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο έκλεισε με ρυθμό 1,9%.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αναφορικά με τις διεργασίες για το Βrexit και την όποια κατάληξη των παζαριών, προειδοποιεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης να είναι έτοιμες για κάθε αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία λίγους μόλις μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα προετοιμασθεί περαιτέρω για να αναλάβει την άμεση εποπτεία μίας σειράς ιδρυμάτων που αναγνωρίζονται ως σημαντικά λόγω της μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων που θα προκαλέσει το Brexit». Παράλληλα, η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης ότι θα συνεχίσει να πιέζει για τη μείωση του αποθέματος των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» ελέγχοντας και τις πρακτικές δανειοδότησης, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν κίνδυνοι.

Θυμίζουμε ότι οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν αποστείλει στην ΕΚΤ τα επιχειρηματικά πλάνα τους για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με μια πρώτη «ρεαλιστική» προσέγγιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 τοποθετείται χαμηλότερα από το 20%, μέχρι και στο 15% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού, από περίπου 48% σήμερα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν «στο σφυρί». Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, πάνω από 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνεται στους όρους του προγράμματος της «ενισχυμένης εποπτείας».

Ιδιωτικοποιήσεις με άξονα τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Χτες, στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Α. Ξενόφος, μιλώντας στο επενδυτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Enterprise Greece ενόψει της επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής της Ρωσικής Ενωσης Βιομηχάνων στην Αθήνα, τόνισε αναφορικά με τις προτεραιότητες του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων για το 2019 ότι «πρώτα στο ραντάρ το δικό μας και των επενδυτών είναι τα λιμάνια στους άξονες της Εγνατίας Οδού. Ανατολικά με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και δυτικά με Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα», λέγοντας ότι έως το τέλος του έτους «σχεδιάζουμε να εκκινήσουμε τους αντίστοιχους διαγωνισμούς».

Να σημειωθεί ότι την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών είχε απαιτήσει και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη.

Στο κάδρο των ιδιωτικοποιήσεων της «επόμενης μέρας» βρίσκεται και η «αξιοποίηση» δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμισε ότι στον τομέα του real esτate εγκαινιάζεται η αξιοποίηση ακινήτων σε ιαματικές πηγές, για τις οποίες θα προκηρυχτούν διαγωνισμοί το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» προβλέπει μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων: «Ελ. Βενιζέλος», ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, μαρίνα Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, υπόγεια αποθήκευση Καβάλας κ.ά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Γερμανία για τα 100 χρόνια του Κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση, για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος, στο κτίριο όπου διεξάχθηκε το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1973, στο Σορφχάιντε, βόρεια του Βερολίνου, το Σάββατο 3 Νοέμβρη και ώρα 5 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γραμματέας της ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ, Κώστας Γκουτζηγιάννης, και ο αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), Χανς - Πέτερ Μπρένερ. Ακόμα, θα παρουσιαστούν εκθέσεις φωτογραφιών και ιστορικών τεκμηρίων από τη ζωή και τη δράση των Ελλήνων κομμουνιστών στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και την ΟΔ Γερμανίας.

Στο πλαίσιο της παραμονής της στο Βερολίνο, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί χώρους ιστορικής σημασίας για το ΚΚΕ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το Σάββατο 3 Νοέμβρη: Την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Ράιχσταγκ, το σοβιετικό μνημείο Τιεργκάρτεν, το Checkpoint Charlie (πρώην συνοριακό σταθμό μεταξύ της ΓΛΔ και του Δυτικού Βερολίνου), την Μπέμπελπλατς (όπου οι ναζί έκαψαν τα βιβλία το 1933), το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ και άλλα ιστορικά σημεία του Βερολίνου.

Την Κυριακή 4 Νοέμβρη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνια: Στο μνημείο των ηγετών του γερμανικού και παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος Λούξεμπουργκ, Λίμπκνεχτ, Πικ και άλλων. Στο μνημείο Μπελογιάννη (στο χώρο της πρώην Ανώτατης Σχολής Οικονομίας της ΓΛΔ) και στο σοβιετικό μνημείο στο Τρέπτοουερ Παρκ.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, με τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή το δρόμο μάς δείχνει».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο, στάση μετρό «Κεραμεικός»), θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 5 έως τις 30 Νοέμβρη 2018.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org