ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Συμπτώματα ενός δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος

Αποσπάσματα από παρέμβαση της Εύης Γεωργιάδου, μέλους της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Ημερίδα με θέμα «Φυσικές καταστροφές: Πρόληψη, πολιτική προστασία και έργα υποδομής», διοργάνωσε χτες στα γραφεία του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Μιλώντας στην ημερίδα η Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

«Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές στο Μάτι, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τη ρύπανση του Σαρωνικού με το ατύχημα του "Αγία Ζώνη ΙΙ" ανέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού την περίοδο που διανύουμε». Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο θέμα των ευθυνών, είπε πως «το κύριο ζήτημα είναι ότι όλα όσα βιώνουμε είναι σύμπτωμα ενός δρόμου ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Με αυτό το κριτήριο, τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους, λαμβάνονται όλες οι σχετικές κρατικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα (...) Είναι η κρατική πολιτική που ιεραρχεί όλες τις αποφάσεις με κριτήριο να υπηρετήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων. Δηλαδή, το ποιες υποδομές και ποια έργα θα πραγματοποιηθούν, με τι προδιαγραφές, πώς θα λειτουργούν, πώς θα οργανωθούν οι υπηρεσίες για την πολιτική προστασία, ποιες θα είναι οι χρήσεις γης κ.λπ., καθορίζονται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε τα σημερινά κενά και τις ελλείψεις στο σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, τις ελλείψεις του ίδιου του θεσμικού πλαισίου. Δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα».

Ζητώντας την κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο, τόνισε:

«Απαιτούμε δασικά οικοσυστήματα προς όφελος των εργαζομένων με κατάργηση των αντιδασικών νόμων. Σήμερα η γη, οι δασικές εκτάσεις, οι υποδομές αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Πρόκειται για μια πολιτική χρήσεων γης που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη "συμβίωση" βιομηχανίας - κατοικίας με κίνδυνο ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος με καταστρεπτικές συνέπειες για τον πληθυσμό.

Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλης και η "τσιμεντοποίηση" των οικοπέδων, οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων, η κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων και άλλων υποδομών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της επίδρασης στη συνολική τρωτότητα μιας περιοχής απέναντι στις πλημμύρες, η απουσία αντιπυρικών ζωνών, η απουσία οδών μαζικής διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης περιοχών και οδών για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, η απουσία ελεύθερων χώρων αποτελούν ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής χωροταξικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι τα κονδύλια δίνονται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων

INTIME NEWS

Στη Bουλή μεταφέρθηκε, τη περασμένη Δευτέρα, ο «άσφαιρος» καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα για τη διαχείριση των «ευρωπαϊκών κονδυλίων» που αφορούν το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Αφορμή έδωσε η σχετική Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ.

Από την πλευρά της ΝΔ, όλοι οι βουλευτές που πήραν το λόγο κατέκριναν την κυβέρνηση για «ανικανότητα», «παραλείψεις» όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων που «φέρουν την οσμή του σκανδάλου» και άλλα παρόμοια. Η δε κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργών, απάντησε κατηγορώντας τη ΝΔ για «πλειοδοσία στις συνθήκες διαβίωσης» λόγω προεκλογικής περιόδου κ.λπ.

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί ή όχι με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Οσον αφορά τα στοιχεία που παρέθεσε, αυτό που ξεχώρισε είναι ότι μέχρι τώρα έχουν διατεθεί από την ΕΕ 605 εκατ. ευρώ σε Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ (τις υπολόγισε στις 17), «στο πλαίσιο της πολιτικής υποδοχής αιτούντων ασύλου στη χώρα μας. Ποσό που αναμένεται να φτάσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2018».

Παρεμβαίνοντας, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι το Προσφυγικό θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους δορυφόρους τους, «όχι γιατί υπάρχει διαφωνία - το αντίθετο, όλοι συμφωνείτε μεταξύ σας, συμφωνείτε με τα hot spots, με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και με το σύνολο των αποφάσεων της ΕΕ που εγκλώβισε τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Ο τσακωμός σας αφορά επιμέρους διαχειριστικά ζητήματα, που εντείνονται ενόψει των τριπλών εκλογών, κάτι που είναι και το πιο ανησυχητικό».

Απόδειξη των παραπάνω, τόνισε, είναι ότι παρά τους οξείς χαρακτηρισμούς που εξαπολύθηκαν εκατέρωθεν κανείς δεν είπε κουβέντα για τις αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, δηλαδή «για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το μοίρασμα των νέων ενεργειακών πηγών και διαδρομών», ούτε για το ρόλο που έχει ανατεθεί στη χώρα, αυτόν του σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, οι οποίοι θα επιτείνουν την κατάσταση. Αλλωστε, σημείωσε, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα «προκλητικά εξωραΐζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για να κρύψουν τις ευθύνες της για τις συνθήκες μόνιμου εγκλωβισμού» προσφύγων και μεταναστών.

Αναφέρθηκε στις άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα hot spots, που εκτός των άλλων αξιοποιούνται «ακόμα και από τους φασίστες», ενώ τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση κονδυλίων, γι' αυτό το ΚΚΕ στη Βουλή ποτέ δεν υπερψήφισε τέτοιες συμβάσεις, ωστόσο «για εμάς το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται για να στηριχθεί ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα, να ταΐζονται ΜΚΟ, δήμοι και κυκλώματα. Ολοι εσείς, όμως, συμφωνείτε με την εμπλοκή των ιδιωτών στο ξεκοκάλισμα των κονδυλίων, είτε είναι κλασσικοί επιχειρηματίες είτε φορούν τον μανδύα της ΜΚΟ».

Απαίτησε να κλείσουν όλα τα hot spots, να γίνουν «η μεταφορά και η κατάθεση αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετακίνηση στις χώρες επιλογής και προορισμού τους». Μέχρι τότε, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ειδικά μπροστά στο χειμώνα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
Απόφαση μόνο για την αποκατάσταση της ... νομολογίας

Υπέρ του νόμου ασκήθηκε η αναίρεση για την υπόθεση με τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δύο χρόνια μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της χώρας. Ο Αρειος Πάγος, ύστερα από παραγγελία της ανώτατης εισαγγελέα Ξ. Δημητρίου, αναίρεσε την αθωωτική απόφαση για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων. Αν και επί της ουσίας δεν αλλάζει η ποινική μεταχείριση των εμπλεκόμενων, στόχος του Αρείου Πάγου είναι η αλλαγή της υφιστάμενης νομολογίας, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο το 2017 καταδίκασε τη χώρα μας σε αποζημίωση συνολικού ύψους 676.000 ευρώ για τους 42 μετανάστες εργάτες.

Ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ, Χ. Βουρλιώτης, που εξέτασε την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Ειδικότερα, θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις στην υπόθεση που εκδικάστηκε ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών. Μάλιστα, αναφέρεται πως το δικαστήριο, το οποίο αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων, υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της διάταξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης αρνήθηκε να πληρώσει στους μετανάστες εργάτες τους μισθούς και τους ανάγκασε να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και υπό την εποπτεία ένοπλων φρουρών. Τον Απρίλη του 2013, περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ, τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά.

Ολοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος των εργατών γης στη Μανωλάδα τη «γλίτωσαν» με αθώωση ή με ποινές - «χάδι» από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον έμπορο φράουλας Ν. Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, Κ. Χαλούλο. Αλλοι δύο επιστάτες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς τους επιβλήθηκαν ποινές εξαγοράσιμες και με ανασταλτικό χαρακτήρα.

ΠΑΤΡΑ
Σύσκεψη για την αντισεισμική θωράκιση

Σύσκεψη με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη, το Σάββατο 3 Νοέμβρη στις 11 π.μ., μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόσκληση που απηύθυνε στους φορείς της πόλης ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Την εισηγητική παρέμβαση θα κάνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μεγάλοι μετασεισμοί «ταρακούνησαν» το νησί

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το απόγευμα ανοιχτά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο θαλάσσιο χώρο 41 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ. Υπενθυμίζεται ότι σεισμός 5,3 Ρίχτερ είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Τρίτης στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας, δήλωσε ότι «είναι ένα πολύ καλό νέο» καθώς, όπως εξήγησε στις δηλώσεις του, εκτόνωσε πολύ μεγάλο ποσό ενέργειας. «Υπολογίζαμε με βάση όλα τα διεθνή μοντέλα ότι ο πρώτος μεγάλος μετασεισμός θα ήταν της τάξης των 5,7 - 5,9 Ρίχτερ γιατί θα έπρεπε να είναι 10% μικρότερος από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία δούλευε με μικρότερους μετασεισμούς», διευκρίνισε ο Ε. Λέκκας.

Αντιδράσεις για την άδεια Κουφοντίνα

Την αντίδραση ΗΠΑ και Τουρκίας προκάλεσε η νέα άδεια Κουφοντίνα. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τελευταία άδεια στον τρομοκράτη της "17Ν" Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδικασμένο για δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Είναι μια επαίσχυντη αδικία προς τις οικογένειες των θυμάτων, οι τρομοκράτες δεν πρέπει να κάνουν διακοπές από τη φυλακή». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Αναφέρει πως η άδεια στον Κουφοντίνα, που έχει σκοτώσει Τούρκους διπλωμάτες, είναι «ασέβεια προς τη μνήμη τους και προς τις οικογένειές τους. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά πως το να δίνεται η δυνατότητα σε έναν διαβόητο τρομοκράτη να επωφελείται τέτοιων ρυθμίσεων δεν συνάδει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ