ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των δασών

Ανακοίνωση με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης βδομάδας

Μετά την πύρινη λαίλαπα που την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έκαψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και απείλησε να κάψει και τα σπίτια τους, οι κάτοικοι της Συκιάς και της Σάρτης, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, τώρα μετρούν τις πληγές που άφησε κυρίως στους μελισσοκόμους, αλλά και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν το χειμώνα αν δεν γίνουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται. Μεγάλη υπολογίζεται ότι θα είναι η ζημιά για τους μελισσοκόμους που είχαν τις κυψέλες τους στην περιοχή.

Στην πληγείσα περιοχή περιόδευσε την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, μαζί με τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Βασίλη Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Μέσα από τις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους του δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώθηκαν ότι η πευκόφυτη δασική έκταση που κάηκε είναι ιδιοκτησία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Δασολόγων - Τεχνολόγων Δασοπονίας, οι οποίοι την αγόρασαν το 1978 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου και την τελευταία δεκαετία έχει βγει προς πώληση. Οπως έγινε γνωστό, δεν υπήρχαν διανοιγμένες αντιπυρικές ζώνες, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στα μέτωπα της φωτιάς.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των δασών, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η βασική αιτία και αυτής της καταστροφής είναι ότι η προστασία του λαού και όλα τα αναγκαία αντιπυρικά μέτρα αντιμετωπίζονται ως κόστος και δεν προχωράνε. Πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση, υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που αποφέρει όλες αυτές τις τεράστιες ελλείψεις για την προστασία του λαού.

(...) Η Τομεακή Οργάνωση της Χαλκιδικής, ήδη από τον Μάιο του 2018, με ανακοίνωσή της επεσήμανε τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρική προστασία και απαίτησε να ληφθούν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Η τοπική διοίκηση και η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για την θωράκιση του λαού της Χαλκιδικής από πυρκαγιές.

Η Τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι της περιοχής και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα:

Να υπάρξει άμεσα καταγραφή όλων των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί, καθώς και άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του λαού της περιοχής από πλημμύρες και τις συνέπειές τους, καθώς, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, οι κίνδυνοι κατολισθήσεων και πλημμυρών είναι πολύ μεγάλοι. Εξάλλου, όπως έχει επιβεβαιωθεί και την προηγούμενη περίοδο με ανάλογες καταστροφές, η περιοχή αυτή έχει σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία αντιπυρικά μέτρα, να γίνουν αντιπυρικές ζώνες σε όλες τις δασικές εκτάσεις. Εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και σύγχρονη εκπαίδευση.

Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα, τα απαραίτητα χρήματα για βελτίωση των υποδομών και των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας και ιδιαίτερα του νομού μας».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Κάλεσμα για την κινητοποίηση ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών

Την Παρασκευή 2 Νοέμβρη στην πλατεία Ηρώων στις 11 π.μ.

Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών
Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών
Κάλεσμα στο λαό του Περάματος να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 2 Νοέμβρη στην πλατεία Ηρώων, στις 11 π.μ., απευθύνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος.

Στη σχετική ανακοίνωση - και αφού γίνεται αναφορά στα μεγάλα προβλήματα στα σχολεία της περιοχής - επισημαίνεται:

«Το αίτημα για τη μετεγκατάσταση των καζανιών δεν έχει σταματήσει στιγμή να απασχολεί την Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος. Ακόμα κι αν δεν συμβεί κανένα ατύχημα, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, τα αέρια που εκλύονται από τα καζάνια, οι οσμές που το βράδυ είναι πιο έντονες, δεν είναι κάτι που θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα και επιβαρύνει την υγεία των οικογενειών μας. Μιλάμε για 140 καζάνια γεμάτα πετρέλαιο, που δημιουργούν μια βόμβα στο κέντρο της πόλης, πάνω στον μοναδικό δρόμο διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα οποία φοιτούν και εργάζονται πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Αποδεικνύεται πως από την πρώτη στιγμή που η Ενωση Συλλόγων Γονέων έφερε το θέμα στην επιφάνεια, είχαμε απόλυτο δίκιο να ανησυχούμε. Οι εξελίξεις με τον Αρμό το καλοκαίρι, αλλά και στις αρχές Οκτώβρη, με την "Cosco" να θέλει να ρίξει τον τοίχο του Αρμού προκειμένου να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τελευταίο ελεύθερο χώρο του Περάματος, που κατακτήθηκε με αγώνες δεκαετιών από τους Περαματιώτες, μας επιβεβαιώνει!

Κανένας δεν πρέπει να ξαφνιαστεί από την αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας, ότι δήθεν είναι απέναντι! Σε καμία περίπτωση "δεν τους πήρε ο πόνος" αυτούς που πριν λίγο καιρό βρίσκονταν σε συνεχείς συναντήσεις με την "Cosco", που δεν ενημέρωσαν, ούτε κινητοποίησαν το λαό του Περάματος για τις εξελίξεις με τον Αρμό. Αυτούς που τη Μέρα Περιβάλλοντος ενημερώνουν και κάνουν δράσεις για την ανακύκλωση (!) και όχι για τις δεξαμενές πετρελαιοειδών και τις επιπτώσεις τους στη ζωή του λαού του Περάματος.

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, να συνεχίσουμε να διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικής αρχής.

Να διεκδικήσουμε την ΑΜΕΣΗ μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον, την ανάπλαση του Αρμού, ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του.

Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για την ενίσχυση των παιδιών στο Πέραμα

Αίτημα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θέμα που αφορά την ενίσχυση των παιδιών στο Πέραμα τα οποία πηγαίνουν στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, στο αίτημα αναφέρεται:

«Στις 7 Δεκέμβρη 2017 με την υπ' αριθμ. 432/2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκαν η σύναψη και οι όροι σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Περάματος για το πρόγραμμα με τίτλο: "Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στην περιοχή του Δήμου Περάματος", συνολικού προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από το 2012 παίρνει πρωτοβουλίες, προτείνει και διεκδικεί με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να ανακουφιστούν κυρίως τα παιδιά του Περάματος. Δυστυχώς, παρά τις πολλές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, 426/2013, 243/2014, 2/2015, 34/2015, 432/2017, δεν έχει προχωρήσει αυτή η δράση για την ενίσχυση σχολείων και παιδικών σταθμών στο Πέραμα, μια πόλη που πλήττεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Πληροφορούμαστε ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία απόφαση, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Παρόλο που διαφωνούμε με τον τρόπο που αποφασίστηκε να υλοποιηθεί, ζητώντας η όποια βοήθεια να δοθεί απευθείας στους δικαιούχους χωρίς ενδιάμεσους, εμείς επιδιώκουμε και προσπαθούμε για την υλοποίηση του προγράμματος έστω και με αυτούς τους όρους.

Θεωρούμε απαράδεκτο, από τη μια, να ανοίγουν με μεγάλη ευκολία όλες οι πόρτες για να διοχετευτεί "ζεστό" χρήμα εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους (150 για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, 35 για τον Μελισσανίδη και αλλού) και, από την άλλη, να μην υλοποιείται ένα πρόγραμμα των 500.000 ευρώ, ώστε να φτάσει αυτή η ελάχιστη βοήθεια σε παιδιά μιας περιοχής που ομολογουμένως πλήττεται από φτώχεια και υψηλή ανεργία.

Αποδεικνύεται και σ' αυτήν την περίπτωση ο αντιλαϊκός προσανατολισμός της περιφερειακής αρχής, που είναι εναρμονισμένος με αυτόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μπουκώνει με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους και μοιράζει (κι αν τα μοιράσει) ψίχουλα στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην 35η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία του προγράμματος και να αποφασίσουμε πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την υλοποίησή του».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση του Παραρτήματος Νέας Σμύρνης

Το Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει προβολή του Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», την Κυριακή 4/11 στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Ομήρου 4).

Απάντηση του πρωθυπουργού στην μητέρα του Ζακ

Η απάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς την μητέρα του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου είδε χτες τη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελ. Κωστοπούλου, που όχι μόνο έχασε το παιδί της, αλλά και αναγκάστηκε να παρακολουθήσει τον αργό, βασανιστικό και άγριο θάνατό του, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ζητώντας του να μεριμνήσει για τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν στη δολοφονία του παιδιού της.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην μητέρα του Ζακ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συμφωνώ απόλυτα με την έκκλησή σας για διεξοδική διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγικής υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών σε όσους πιθανά με τις πράξεις τους ή τη στάση τους προκάλεσαν ή επέτρεψαν την απώλεια της ζωής του Ζακ».

Εξαγορά του «Alpha»

Στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» προχωράει η «Motor Oil» του ομίλου Βαρδινογιάννη. Ηδη, από τον περασμένο Ιούλη ο «Alpha» φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ομίλου «Star investments» στην Κάτω Κηφισιά. Η συνεργασία του «Alpha» με το «Star» έχει ξεκινήσει από τον ειδησεογραφικό τομέα και τις τηλεοπτικές παραγωγές.

Νέο ΔΣ στην Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ

Ο σύμβουλος Επικρατείας Ευ. Αντωνόπουλος επανεξελέγη για τρίτη συνεχόμενη διετία πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναλυτικότερα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αναδείχθηκε κατά τις αρχαιρεσίες της 25ης Οκτώβρη: Πρόεδρος: Ευ. Αντωνόπουλος, σύμβουλος Επικρατείας. Αντιπρόεδρος: Β. Ανδρουλάκης, πάρεδρος του ΣτΕ. Γενική γραμματέας: Ευτ. Κουράκου, εισηγήτρια του ΣτΕ. Ταμίας: Ν. Βαγιωνάκης, εισηγητής του ΣτΕ. Μέλος: Ευ. Αργυρός, πάρεδρος του ΣτΕ.

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου προκάλεσε η καταγγελία της ΠΟΕΣΥ για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα. Η ανώτατη εισαγγελέας έδωσε ήδη παραγγελία στις Εισαγγελίες Εφετών και δι' αυτών στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, για να διενεργήσουν έρευνα με βάση την καταγγελία για την αύξηση περιστατικών βίας σε βάρος δημοσιογράφων με ρατσιστικά κίνητρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ