ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΝΙΟΝ
"Γιούργια" για κατασχέσεις και χτες

Η σθεναρή στάση των εργαζομένων σταμάτησε τις συνεχείς απόπειρες για κατάσχεση προϊόντων. Στάση εργασίας και πορεία τη Δευτέρα

Στην αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ προσέκρουσαν και χτες οι απόπειρες αρκετών δικαστικών επιμελητών να προχωρήσουν σε κατασχέσεις εμπορευμάτων. Οι επιμελητές είχαν "στηθεί" από νωρίς το πρωί έξω από το κατάστημα, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ όταν προσπάθησαν να μπουν σ' αυτό, εμποδίστηκαν από τους εργαζόμενους. Η δεύτερη απόπειρα αργότερα το μεσημέρι είχε την ίδια τύχη, ενώ μετά κι απ' αυτή το κατάστημα, με απόφαση των εργαζομένων, δε λειτούργησε ξανά.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους επιμελητές παρότρυναν την αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις, υποδεικνύοντας μάλιστα όσους - κατά τη γνώμη τους - έπρεπε να συλληφθούν! Οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό και αποχώρησαν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν ακόμα και σε χρόνο που δε θα λειτουργεί το κατάστημα. Για την αποφυγή των συνεπειών μιας απρόσμενης επίσκεψης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να περιφρουρούν με βάρδιες την επιχείρηση τις ώρες που δε λειτουργεί.

Την ερχόμενη Δευτέρα εξάλλου θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4μμ και πορεία στο υπουργείο Εμπορίου, όπου το Σωματείο θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη.Σε δήλωσή της η πρόεδρος του σωματείου Κάτια Νικολάου τόνισε: "Οι προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων συνεχίζονται. Από τη μια οι μηνύσεις, από την άλλη οι κατασχετές και επιπλέον η αγωνία μας για το τι μέλλει γενέσθαι. Εμείς για μια ακόμα φορά καταγγέλλουμε τους ιδιοκτήτες για τη μέχρι σήμερα στάση τους, αυτοί "έπνιξαν" το ΜΙΝΙΟΝ. Τεράστιες ευθύνες όμως έχουν και οι κυβερνήσεις για τη στάση που κράτησαν απέναντι στο πρόβλημα. Ζητάμε επιτέλους την παρέμβαση των αρμοδίων για να σταματήσει ο κλεφτοπόλεμος, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας και για να προχωρήσει επιτέλους ο διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος με τη συμμετοχή και του σωματείου. Αυτά τα θέματα θα θέσουμε τη Δευτέρα στον υφυπουργό Εμπορίου. Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας θα συνεχιστεί, ας το καταλάβουν καλά όσοι θέλουν και προσπαθούν να μας οδηγήσουν στα σπίτια μας".

Κοντά στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ βρέθηκαν χτες ο Χ. Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι γγ των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά Π. Σοφός και Γ. Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, οι Χ. Σταμούλος και Γ. Μαστραγγελής από το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΟΣΑ και ο Π. Μπάλμος, μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Για μια αγωνιστική στροφή

Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο της ΟΤΟΕ. Οι βασικές θέσεις της ΕΣΑΚ Τραπεζών, για μια Ομοσπονδία όργανο πάλης και όχι εταιρία δημοσίων σχέσεων

Σε μια περίοδο που το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των τραπεζών παρουσιάζει ιδιαίτερες επιδόσεις σε διαδικασίες "διαλόγου", πραγματοποιείται το 24ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ,που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Ηδη, πριν ακόμα αρχίσει το συνέδριο, το "στίγμα" του δόθηκε με δυο αποφάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Ο χρόνος που θα δοθεί στις παρατάξεις να τοποθετηθούν στο συνέδριο θα είναι ανάλογος με τη συνδικαλιστική δύναμη που διαθέτουν και όχι ισότιμα! Ταυτόχρονα, έγινε δεκτή η νομιμοποίηση δυο αντιπροσώπων από σωματεία, στα οποία είχαν διαπιστωθεί διπλοψηφίες! Το κύριο "επιχείρημα" για τη νομιμοποίηση ήταν ότι δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Οι αντιπρόσωποι ανήκουν στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Απέναντι στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Πουλαρίκας) που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης, αλλά και την ΑΣ (ΣΥΝ), η ΕΣΑΚ Τραπεζών προβάλλει την αναγκαιότητα αγωνιστικής στροφής της Ομοσπονδίας, ενώ θα καταψηφίσει τον απολογισμό, επειδή τα προηγούμενα δυο χρόνια η ΟΤΟΕ δεν κινητοποίησε τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Ανάμεσα στις άλλες θέσεις της, η ΕΣΑΚ επισημαίνει:

  • Ο καλύτερος δρόμος για να μην περάσουν οι λογικές της κυβέρνησης - Τραπεζών είναι ο δρόμος της αντίστασης. Χρειάζεται πριν απ' όλα ριζική αλλαγή των συσχετισμών στις αρχαιρεσίες.
  • Να καταγγελθεί η ΣΣΕ και να διεκδικηθούν πραγματικές αυξήσεις με μονοετή σύμβαση.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και Ενιαίο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης με τους όρους και τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος.
  • Τώρα 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με αύξηση των αποδοχών και νομοθετική κατοχύρωση, με προοπτική 32 ώρες δουλιά τη βδομάδα.
  • Να διευρυνθεί και να κατοχυρωθεί ο κρατικός έλεγχος του μεγαλύτερου μέρους του πιστωτικού συστήματος.

Ο Α. Αντύπας,μέλος του προεδρείου της ΟΤΟΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η δράση της ΟΤΟΕ, τα προηγούμενα δυο χρόνια, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Πουλαρίκας), είναι αναντίστοιχη με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Με τη διετή ΣΣΕ που υπέγραψε, αποδέχτηκε ουσιαστικά την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Στο ασφαλιστικό,δεν ανέπτυξε καμία δράση ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους, αποφεύγοντας να ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία δέχτηκε και στήριξε την κυβερνητική πολιτικήιδιωτικοποιήσεων,όπως στην περίπτωση της Τράπεζας Κρήτης. Κρατά "ουδέτερη" στάση για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της και τη διαχείριση του ομολογιακού δανείου 120 δισεκατομμύρια δραχμών που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού.

Στις εργασιακές σχέσεις,"κλείνει τα μάτια" στην επίθεση που γίνεται για την προώθηση της "Λευκής Βίβλου", δέχεται τα συστήματα "υποκίνησης" του προσωπικού. Επίσης η ΟΤΟΕ έμεινε μακριά από τους αγώνες του σ.κ. για την παιδεία και την υγεία. Ακόμα υποκατέστησε τις κινητοποιήσεις με "κοινωνικό διάλογο", επιτροπές, ημερίδες, έρευνες και η Ομοσπονδία μετατράπηκε σε εταιρία "δημοσίων σχέσεων". Η πλειοψηφία της δε χάνει ευκαιρία να ορκίζεται στο όνομα της ΟΝΕ και της ανταγωνιστικότητας των Τραπεζών, ενώ ενδεικτική της αντίληψης που έχουν για το σ.κ. είναι η σύμβαση που υπέγραψαν, η οποία δίνει επιδόματα και προαγωγές στα συνδικαλιστικά στελέχη!Μια άλλη μορφή εργατοπατερισμού.

Επίσης, μην παίρνοντας θέση για το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με αύξηση αποδοχών, ανοίγει το δρόμο στις ορέξεις εργοδοτών - κυβέρνησης, που στο όνομα του 35ωρου προσπαθούν να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις.Εμείς πάμε με αισιοδοξία στο Συνέδριο, παρόλο που απευθυνόμαστε σε συνδικαλιστικά στελέχη παραταξιακών ψηφοδελτίων. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει προβληματισμός, ότι υπάρχουν άνθρωποι καλής θέλησης και για τούτο αισιοδοξούμε ότι η ΕΣΑΚ θα βγει ενισχυμένη από το συνέδριο, επισημαίνει η ΕΣΑΚ Τραπεζών.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ο "νέος" ρόλος του ΟΑΕΔ

Του Χρήστου ΚΑΤΣΩΤΗ*

Μετά την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", οι νέες πολιτικές για την... απασχόληση περνούν μέσω του ΟΑΕΔ, αλλάζοντας εντελώς τα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Οι όποιες πολιτικές στήριξης των ανέργων και αυτές της εύρεσης εργασίας παύουν και τυπικά να ισχύουν. Ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου εξήγγειλε, μάλιστα, προχτές και την αλλαγή του καταστατικού του μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 1998.

Θα μπορούσε κανείς να βάλει με ευκολία το νέο τίτλο, Οργανισμός Απλήρωτης Εργατικής Δύναμης. Πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος τίτλος ανταποκρίνεται στην ακολουθούμενη πολιτική του οργανισμού. Η κυβέρνηση με τα ψευτοεπιχειρήματα των "ενεργητικών" πολιτικών για την απασχόληση και όχι των"παθητικών" πολιτικών επιδοτήσεων των ανέργων, μεταφέρει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, πάνω από 200 δισεκατομμύρια, στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου. Η κύρια ενασχόληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, είναι η νομιμοποίηση αυτών των πολιτικών που επιβάλλονται με την έγκρισή του.

Τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεκάδες δισεκατομμύρια δαπανώνται σε τέτοια προγράμματα. Ο απολογισμός από αυτήν την πολιτική είναι πλούσιος. Από τη μια οι άνεργοι παίρνουν κάποια υποτυπώδη ωριαία αποζημίωση για τη συμμετοχή τους και από την άλλη κάποιοι "ημέτεροι" πλουτίζουν.

Το πρόβλημα, όμως, της ανεργίας όχι μόνο παραμένει, αλλά διογκώνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι άνεργοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δε στηρίζονται, αλλά και πολύ δύσκολα βρίσκουν δουλιά παρά την... κατάρτισή τους. Τα προγράμματα επιδοτήσεων των επιχειρήσεων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που επιδοτούνται γι' αυτό πλουσιοπάροχα, μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα αύξηση της ανεργίας με αντίστοιχη αύξηση της απλήρωτης, από τους εργοδότες, εργασίας. Εργασία, που σήμερα την πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό - μέσω των επιδοτήσεων που δίνονται από δικά τους χρήματα - οι εργαζόμενοι και όχι οι επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι δίνουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΔ στα πλαίσια της αλληλεγγύης με τους ανέργους. Σκοπός είναι η στήριξη από την ανεργία, η προστασία τους. Ωστόσο, αυτές οι εισφορές μεταφέρονται στις τσέπες των εργοδοτών! Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η στήριξη των υπερκερδών των επιχειρήσεων, η μείωση του κόστους εργασίας, η συνολική αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Αυτές οι πολιτικές είναι καθαρά ταξικές, στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του, αφήνουν απροστάτευτους τους ανέργους. Βρίσκουν στήριγμα στις συμβιβασμένες ηγεσίες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει χέρι βοηθείας στο μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, για να περάσει την αντεργατική της πολιτική, με τη συμφωνία της και τη στήριξη αυτών των πολιτικών.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι απαραίτητο να αντιδράσει συντονισμένα και δυναμικά, ώστε να τους δυσκολέψει, να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες μπορεί πρόσκαιρα να ωφελούνται από αυτήν την πολιτική, ωστόσο η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα συρρίκνωσή τους. Η πρόσκαιρη επιδότηση δε λύνει τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχείρησης που δημιουργούνται από την κυριαρχία των πολυεθνικών. Γι' αυτό μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, χρειάζεται έμμεσα να αντιδράσουν και ενιαία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψουν για την ανατροπή της.

* Ο Χρήστος Κατσώτης είναι μέλος του ΔΣ ΓΣΕΕ και του ΔΣ του ΟΑΕΔ

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ