ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μετά το σεισμό αντιμετωπίζουν και τον κυβερνητικό εμπαιγμό

Την πλήρη αποκατάσταση θα απαιτήσει ο λευκαδιώτικος λαός με νέο συλλαλητήριο που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη

Μετά τα συντρίμμια του σεισμού, συντρίμμια αφήνει πίσω της στη Λευκάδα και η κυβερνητική αναλγησία
Μετά τα συντρίμμια του σεισμού, συντρίμμια αφήνει πίσω της στη Λευκάδα και η κυβερνητική αναλγησία
Την εγκατάλειψη και την κυβερνητική κοροϊδία των σεισμοπλήκτων μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ της Λευκάδας στις 14 Αυγούστου, κατήγγειλε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του νησιού σε συνέντευξη Τύπου. Γι' αυτό το λόγο ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 4 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο συλλαλητήριο του λευκαδίτικου λαού, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής, απαιτώντας την πλήρη αποκατάσταση των σεισμοπαθών.

«Τα επιδόματα "για τις πρώτες ανάγκες" των 600 ευρώ δίνονται με το σταγονόμετρο και εκατοντάδες σεισμόπληκτοι δυόμισι μήνες μετά δεν το έχουν πάρει», σημείωσε ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. «Κάτι τέτοιο το θεωρούμε κοροϊδία, αφού έπρεπε να έχουν δοθεί από την πρώτη βδομάδα», πρόσθεσε. «Οταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι αρμόδιοι απουσιάζουν», τόνισε. Πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε συγγενικά σπίτια ή ακόμα και σε σπίτια χαρακτηρισμένα «κίτρινα» (δηλαδή με σημαντικές ζημιές που πρέπει να επισκευαστούν), επειδή δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, υπογράμμισε. Μίλησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν επισκευές - μπαλώματα και χαρακτήρισε ελάχιστα τα 20 εκατ. ευρώ που δίνονται για ανακατασκευή και επισκευή δημοσίων έργων για τους τρεις νομούς που επλήγησαν απ' το σεισμό (Λευκάδα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία). «Εάν δεν πιέσουμε, δε θα μας δώσουν όχι μόνο αυτά που ζητάμε, αλλά ούτε καν αυτά που μας υποσχέθηκαν», κατέληξε.

Σε ερώτηση για το ποια έργα έχουν γίνει αυτή τη στιγμή στη Λευκάδα, απάντησε συγκεκριμένα: Εχουν ανατεθεί δύο εργολαβίες για κατεδάφιση σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα», ύψους 200 εκατ. δρχ. η κάθε μία. Επίσης δόθηκαν 440 εκατ. δρχ. σε εταιρία που ανέλαβε το μάζεμα των μπαζών στο δρόμο Τσουκαλάδες - Αγ. Νικήτα. Σημείωσε μάλιστα πως υπήρχε λευκαδίτικη εταιρία που δεχόταν να κάνει την ίδια εργασία δωρεάν!

Ο Γερ. Μελάς, πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λευκάδας και δήμαρχος Βασιλικής, τόνισε πως υπάρχει τέλμα στην αποκατάσταση απ' το σεισμό, ενώ δεν έχει σχεδιαστεί τίποτε για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού. Ο Νίκος Μπραντζουκάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασιλικής, σημείωσε πως το 70% των καταστημάτων λειτουργεί από τον τουρισμό, αλλά οι ζημιές είναι πολλές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να προδιαγράφεται τραγική.

Η ΝΕ του ΚΚΕ

Στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη καλεί σε ανακοίνωση της και η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Λευκάδας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «εμπαίζει με το χειρότερο τρόπο τους σεισμόπληκτους και ολόκληρο το νομό». Δυόμισι μήνες μετά - επισημαίνει - «εκατοντάδες δικαιούχοι περιμένουν να πάρουν το πενιχρό επίδομα για τις ανάγκες των... πρώτων δέκα ημερών. Καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί για οικοσκευές και εμπορεύματα. Καμία αναφορά στην αντισεισμική θωράκιση του νομού. Καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των απαραίτητων ενσήμων και επιδομάτων ανεργίας των απολυθέντων, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να έχουν οι περισσότεροι εξαγοράσει τα ένσημα. Καμία επιδότηση απολυμένων και ανέργων λόγω του σεισμού εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, καθώς και των οικοδόμων. Οσον αφορά τα δημόσια έργα, είμαστε στο στάδιο της αποκομιδής των καταπτώσεων...», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωγμές σε σχολεία

Ρωγμές σε κτίρια και αναστάτωση στους κατοίκους προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με την αναστάτωση, έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι με κυβερνητική ευθύνη η Θεσσαλονίκη παραμένει αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στους γειτονικούς Νομούς Πιερίας, Χαλκιδικής, Πέλλας και Κιλκίς. Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, που εκδηλώθηκε με επίκεντρο τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, αλλά και των μετασεισμών που ακολούθησαν χθες με ισχυρότερο αυτόν που έγινε στις 11 το πρωί και ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκλήθηκαν ρωγμές σε κτίρια που στεγάζουν σχολεία, αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις δε δικαιολογούν ζημιές. Σημαντικότερες ήταν αυτές στο ΤΕΕ Λαγκαδά, όπου στεγάζονται περίπου 600 σπουδαστές.

Με κατεπείγον έγγραφο, ο Δήμος Λαγκαδά ζητά να γίνει έλεγχος του σχολείου, διότι εκφράζονται φόβοι επιδείνωσης της στατικής επάρκειας του κτιρίου, επειδή στο παρελθόν διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες και κατασκευαστικά λάθη. Οι σπουδαστές του ΤΕΕ Σταυρούπολης χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα εκφράζοντας φόβους για την αντοχή του κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται και το οποίο διαθέτει μόνον ένα κλιμακοστάσιο, που, ταυτόχρονα, αποτελεί και την έξοδο διαφυγής.

Από το Τμήμα ΠΣΕΑ βεβαιώνεται ότι οι έλεγχοι που ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια κτίρια, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων και τα συμπεράσματα αναμένονται σε ένα χρόνο!..

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Σ. Τζακόπουλος, καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, αλλά παράλληλα προσπαθεί να καθιερώσει μόνο τον επιλεκτικό ποιοτικό έλεγχο μελετών και έργων, όταν η ασφάλεια των κατασκευών θεωρείται το αποτελεσματικότερο μέτρο σεισμικής θωράκισης.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Εντείνονται οι διεργασίες

Στα... «κριτήρια» της εγγραφής μητροπολιτών στον κατάλογο των εκλόγιμων για τις λεγόμενες «νέες χώρες», από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, φαίνεται ότι «σκαλώνουν» οι όποιες διαπραγματεύσεις διεξάγονται το τελευταίο διάστημα για να εκτονωθεί η διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Πατριαρχείου. Η έγκριση ή όχι από την Ιεραρχία των «συστημένων» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υποψηφίων μητροπολιτών διαχωρίζει τις δύο πλευρές, ενώ τους... «ενώνει» η θέση τού να υπάρξει μια πρόταση που να ξεκαθαρίζει το θέμα. Λίγες μέρες, πριν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο την Δευτέρα 3 Νοέμβρη και της έκτακτης Ιεραρχίας (4 - 6 Νοέμβρη), οι διεργασίες εντείνονται...

Και χτες πάντως, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε συναντήσεις με ιεράρχες. Αλλά και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης στην Αθήνα, συναντήθηκε με ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας και τον πρώην διοικητή του Αγίου Ορους Σ. Ψυχάρη και τον αναπληρωτή διοικητή Α. Κασμίρογλου. Η κατάθεση συγκεκριμένης «μακροπρόθεσμης» πρότασης από τον αρχιεπίσκοπο τη Δευτέρα, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο θα έχει άλλο βάρος για την Ιεραρχία από τη στιγμή που η ΔΙΣ, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, αποτελείται από 6 μητροπολίτες των λεγόμενων «νέων χωρών» και 6 των «παλαιών».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ»
Κάλεσμα για νέο ξεκίνημα

Την Κυριακή γίνονται οι εκλογές της Ενωσης Ελλήνων Χημικών

Κάλεσμα στους χημικούς να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της απευθύνει η «Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Χημικών - Πανεπιστημονική» στις εκλογές της Ενωσης Ελλήνων Χημικών που πραγματοποιούνται την Κυριακή 2 Νοέμβρη για την ανάδειξη της 60 μελούς αντιπροσωπείας και των 10 διοικήσεων των περιφερειακών τμημάτων.

Το ψηφοδέλτιο της παράταξης αποτελείται από νέους κυρίως χημικούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την αγορά εργασίας, ενώ οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι μέλη ΔΣ Επιστημονικών Τμημάτων και ΔΕ Περιφερειακών Τμημάτων καθώς και κλαδικών συλλόγων.

Οι προτάσεις της παράταξης που παρουσιάζονται στη διακήρυξή της, όπως επισημαίνει, «αποβλέπουν στην ενδυνάμωση του επιστημονικού αλλά και συνδικαλιστικού μας φορέα ώστε να είναι καθοριστική η συμβολή του τόσο σαν σύμβουλος της πολιτείας για τα επιστημονικά θέματα όσο και αρωγός του λαϊκού κινήματος για ποιότητα ζωής, ειρήνη και αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη», ενώ σημειώνει ότι στο δεύτερο στόχο η ΕΕΧ την τελευταία τριετία έκανε ένα βήμα πίσω. Η παράταξη αναφέρεται ιδιαίτερα στην ανάγκη καταδίκης της κατάστασης που διαμορφώνει η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση», των πολέμων στους οποίους η Ελλάδα συμμετέχει με τον ένα ή άλλο τρόπο, των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην ανεργία, στην κατάσταση στην Παιδεία και καλεί τους χημικούς για ένα νέο ξεκίνημα της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ