ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτεθειμένοι στις επικίνδυνες συνθήκες οι διανομείς με ευθύνη του υπουργείου

Eurokinissi

Εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, αναγκάστηκαν να δουλέψουν για μια ακόμα φορά χτες οι διανομείς, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας. Παρά το γεγονός ότι σε μια σειρά από περιοχές και στην Αττική (π.χ. βόρεια προάστια) επικρατούσαν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε να κάνει «συστάσεις» για την υποχρέωση των εργοδοτών «να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια» και να μεριμνούν ώστε «να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους».

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με υπόμνημα και τηλεφωνική του παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ζήτησε να απαγορευτεί με συγκεκριμένη ρύθμιση η διανομή με δίκυκλο όσο διαρκούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο κίνδυνος παγετού, ενώ επανέφερε την απαίτησή του να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους διανομείς. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική. «Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι, θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς,λόγω του ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση όπου αντιμετωπίζει το σοβαρό ζήτημα με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, όπως συνεχώς απαιτούν οι διανομείς μέσα από τα σωματεία και τις κινητοποιήσεις τους», τονίζει το Συνδικάτο. «Ολες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού δεν μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε συνθήκες χιονιά», υπογραμμίζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο Εργαζομένων στην «efood» Αττικής έκανε χτες παρέμβαση στην εταιρεία με στόχο να σταματήσει η διανομή σε μια σειρά από περιοχές, αποσπώντας δέσμευση ότι σε κάποιες «ζώνες» η διανομή θα «κλείσει» μέχρι οι συνθήκες να είναι ασφαλείς για τους εργαζόμενους.

Το Συνδικάτο απαιτεί: Αμεσα, με νέα οδηγία, αντίστοιχη της προηγούμενης, το υπουργείο να απαγορεύσει στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε συνθήκες παγετού χωρίς απώλεια του ημερομίσθιου ή αντικατάσταση ημερών τακτικής αδείας. Να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας. Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.

Κι ενώ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού και των εργαζομένων, η κυβέρνηση εδώ και μέρες μετέτρεψε σε ...θρίλερ ένα απολύτως φυσιολογικό χειμωνιάτικο διήμερο, το πρώτο ουσιαστικά για φέτος. Εξαιτίας βέβαια της ανυπαρξίας των απαραίτητων υποδομών προστασίας του λαού και στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια κατέφυγαν πάλι σε κλείσιμο δρόμων, όπου χρειάστηκε, αφού οι υποδομές και τα έργα πολιτικής προστασίας είναι ανύπαρκτα, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τα απαραίτητα μηχανήματα, τα οποία χρυσοπληρώνει σε ιδιώτες εργολάβους.

Σε ισχύ έως και σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων που υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους, ανεξαρτήτως εφοδιασμού και χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού από τα όρια των νομών Πιερίας - Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα στον κόμβο Καλυφτάκη.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου

Συλλαλητήριο και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού αύριο, Πέμπτη 1 Φλεβάρη

Σε πανθηβαϊκό συλλαλητήριο για να μην περάσουν τα σχέδια κατάργησης του Πρωτοδικείου Θήβας καλούν δεκάδες φορείς της περιοχής για αύριο, Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ., μπροστά από τα Δικαστήρια Θήβας, ενώ αμέσως μετά έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Ηδη, οι φορείς της Θήβας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του δικαστικού μεγάρου, ενώ το Εργατικό Κέντρο Θήβας και σύλλογοι επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και διακοπή κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. για αύριο.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε με το σχέδιο νόμου για το νέο "Δικαστικό Χάρτη" να υποβαθμίσει και σε αμέσως επόμενη φάση να καταργήσει το Πρωτοδικείο της Θήβας», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι φορείς της περιοχής και προσθέτουν ανάμεσα σε άλλα:

«Κανένα αντικειμενικό κριτήριο δεν λήφθηκε υπόψη, η σημαντική δικαστική ύλη, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η λειτουργία των δεύτερων μεγαλύτερων φυλακών της χώρας στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου, όλα πήγαν περίπατο. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο στόχος είναι ένας: Να ψηφιστεί γρήγορα το νομοσχέδιο για να εκταμιευθεί η δόση των 250 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντίστοιχα, το επιχείρημα ότι το Πρωτοδικείο θα μετατραπεί σε "Περιφερειακό" απλά ρίχνει στάχτη στα μάτια: Ολες οι οργανικές θέσεις των δικαστών και των υπαλλήλων μεταφέρονται στη "μητροπολιτική έδρα", επομένως το "Περιφερειακό" απλά θα παραμείνει για λίγα χρόνια ως παράρτημα, μέχρι να καταργηθεί πλήρως. Η πείρα των ΔΟΥ το επιβεβαιώνει πλήρως».

Τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη δυσκολότερη και ακριβότερη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τον απλό κόσμο. Και σημειώνουν:

«Τώρα να σημάνει συναγερμός:

Αν δεν το θυμούνται να το μάθουν: Το Πρωτοδικείο ιδρύθηκε το 1935, μετά από παλλαϊκούς και ανυποχώρητους αγώνες όλης της περιοχής, με το αίτημα "Πρωτοδικείο ή θάνατος". Αυτήν την παρακαταθήκη όχι απλώς δεν την ξεχνάμε αλλά θα την ξανακάνουμε πράξη!

Η συμμετοχή όλων μας στις μεγάλες κινητοποιήσεις που προετοιμάζουμε θα αφήσει στα χαρτιά το σχέδιο της κυβέρνησης!».

Συγκέντρωση στην Ηλεία

Σε συγκέντρωση μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου και της αντίστοιχης Εισαγγελίας, καθώς και απέναντι στο κλείσιμο των Ειρηνοδικείων Γαστούνης και Λεχαινών που προγραμματίζει η κυβέρνηση με βάση τον νέο «Δικαστικό Χάρτη», καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

Την κινητοποίηση στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο, αρκετοί φορείς της πόλης, αλλά και η ΕΛΜΕ Ηλείας που έχει προκηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.), καλώντας σε συμμετοχή και τους εκπαιδευτικούς.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Καλεί φίλους και συναγωνιστές την Κυριακή 4 Φλεβάρη στο «Rudu»

Λίγο πριν τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ (6-9 Φλεβάρη) η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» καλεί φίλους, συναγωνιστές και υποψήφιους στο ψηφοδέλτιό της για ένα ποτό και χαλαρή κουβέντα την Κυριακή 4 Φλεβάρη, μετά τις 8 μ.μ. στο μπαρ «Rudu» (Ηρακλειδών 70, Πετράλωνα).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση στον Ασπρόπυργο

Κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Ασπροπύργου, όταν η διοίκηση Χαρδαλιά της Περιφέρειας Αττικής στήνει «φιέστα», διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Την Τετάρτη 31 Γενάρη να σημάνει ξεσηκωμός στη Δυτική Αττική, με μεγάλη πανθριασιακή συγκέντρωση έξω από τη φιέστα που επιχειρεί να στήσει η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά, αξιοποιώντας τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στον Ασπρόπυργο.

Η περιφερειακή αρχή επισκέπτεται τη Δυτική Αττική των μεγάλων εγκλημάτων, την "πίσω αυλή της Αττικής". Επισκέπτεται τη Δυτική Αττική της ανεξέλεγκτης περιβαλλοντικής ρύπανσης, της καρκινογόνου χωματερής, των μεγάλων εγκλημάτων από πλημμύρα, από χιονιά, από φωτιά και σεισμό. Η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά ας μην παριστάνει τη νέα. Είναι η εκλεκτή της κυβέρνησης της ΝΔ, που της ανατέθηκε να συνεχίσει την εγκληματική πολιτική. Είναι η συνέχεια των διοικήσεων Πατούλη και Δούρου, αλλά και του Σγουρού παλιότερα. Κυβερνήσεις άλλαξαν, περιφερειάρχες άλλαξαν, δήμαρχοι άλλαξαν, αλλά η εγκληματική πολιτική είναι ακόμα ΕΔΩ!».

«Στις 31 Γενάρη θα δώσουμε μια οφειλόμενη απάντηση σε όλους όσοι μας καταδίκασαν να ζούμε στην υποβάθμιση και τη φτώχεια. Η "πίσω αυλή της Αττικής" έχει φωνή και θα ακουστεί δυνατά», τονίζουν.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων

Ολοκληρώθηκαν χτες οι απολογίες των κατηγορουμένων στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι με την απολογία του ανθρώπου που φέρεται να έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έβαλε τη φωτιά. «Θέλω να με απαλλάξετε. Εχω βιώσει 5 πυρκαγιές με τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Ζω 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου;», είπε ο Κων. Αγγελόπουλος. Και υποστήριξε ότι είδε τη φωτιά να έρχεται και ότι υπεύθυνη γι' αυτή ήταν η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε φωτογραφικό υλικό της δικογραφίας, σύμφωνα με το οποίο δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός, καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα». Χαρακτηριστικά είπε: «Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Εχουμε και τη μαρτυρία του πρώην δημάρχου, του κ. Καψάλη, ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα».

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο τότε δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης, που δεν βρήκε καμία αμέλεια ή παράλειψη. Ο Αντ. Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του γραφείου του, καθώς εκείνη τη μέρα ο ίδιος απουσίαζε λόγω άδειας. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 13 Φλεβάρη και αναμένεται η εισαγγελική πρόταση.

Σπίτι - οπλοστάσιο στη Φλώρινα

Ολόκληρο οπλοστάσιο υπήρχε σε σπίτι στη Φλώρινα. Η Αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα (ένας 54χρονος και μια 57χρονη) έπειτα από μεγάλη επιχείρηση, και συνολικά στο σπίτι σε πρώτη φάση είχαν βρεθεί 29 όπλα, μεταξύ των οποίων τα τρία ήταν πολυβόλα. Επιπλέον οι Αρχές ανακάλυψαν 72 κιλά πυρίτιδας, 11 χειροβομβίδες, 5 βλήματα, 35.000 φυσίγγια, 95 γεμιστήρες, έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό και πολλά άλλα.

Τα δύο άτομα θα οδηγηθούν ενώπιον της εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας για να δώσουν εξηγήσεις.

Τα όπλα και όλα όσα βρέθηκαν απεστάλησαν για έρευνα, ενώ άγνωστος παραμένει ο λόγος που είχαν στην κατοχή τους όλο αυτό το οπλοστάσιο. Ειδικότερα, από το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας, που διενεργεί τη σχετική προανάκριση, εξετάζονται τόσο ο ακριβής τρόπος και χρόνος προμήθειας του οπλισμού, όσο και η ενδεχόμενη συμμετοχή των ανωτέρω συλληφθέντων σε αξιόποινες πράξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ