ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, κάθε σωματείο στον αγώνα!

Απεργιακή απόφαση πήρε και η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, σε νέους χώρους δουλειάς απλώνεται η αγωνιστική δράση

Με τους εργαζόμενους στις κατασκευές να κατεβαίνουν σήμερα Τετάρτη σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία, τους μεταλλεργάτες να προχωρούν στη δική τους απεργία στη Ζώνη στα μέσα Φλεβάρη, και παράλληλα να ξεδιπλώνεται μια σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων και δράσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, προετοιμάζεται και οργανώνεται η επιτυχία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη, για την οποία ήδη έχουν πάρει αποφάσεις μέχρι τώρα 16 Εργατικά Κέντρα, 7 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ανάμεσά τους βρίσκεται το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, αυτό της Αθήνας. Ακόμα, με την 28η Φλεβάρη να συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, στην απεργιακή κινητοποίηση το «παρών» δίνουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Χωρίς να χάνουν χρόνο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς, συζητούν με τους εργαζόμενους, καλούν για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες παντού, θέτοντας στο επίκεντρο τη σφοδρή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων μέσα από την υπογραφή ΣΣΕ.

Αναλυτικά αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αμαλιάδας, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας και Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). Ακόμα αποφάσεις έχουν πάρει δεκάδες πρωτοβάθμιες οργανώσεις.

Κινητοποιούνται για τις συμβάσεις

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν εργαζόμενοι στην «Teleperformance Greece», σήμερα στις 8 π.μ., στο κτίριο της εταιρείας στον Πειραιά (Γραβιάς 25), όπου μια αντιπροσωπεία θα επιδώσει τα αιτήματα στη διοίκηση της εταιρείας. Απόφαση που λήφθηκε σε μια μαζικότατη σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Ακόμα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση) και δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους αν η εργοδοσία απορρίψει τα αιτήματά τους για: Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, 20% αύξηση για όλους τους εργαζόμενους άμεσα. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ και άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας «ειδικού σκοπού» κ.ά.

Επίσης, σε στάση εργασίας προχωρά αύριο Πέμπτη, 1η Φλεβάρη, το Σωματείο Εργαζομένων της «Intracom Telecom», διεκδικώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Η στάση εργασίας αποφασίστηκε σε μια από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων ετών. Σε αυτήν υπερψηφίστηκε η πρόταση της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» και αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια στη μάχη για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, με βάση το προσχέδιο που είχε υιοθετηθεί σε περσινή συνέλευση.

Σε κινητοποίηση με δίωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των συνεργαζόμενων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκι» στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, αύριο Πέμπτη, διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να οριστεί άμεσα ημερομηνία συνάντησης του Σωματείου με την εργοδοσία, ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να προσδιοριστεί η άμεση καταβολή των περικοπών που έγιναν στη μισθοδοσία των εργαζομένων, καθώς και να δοθεί χρονοδιάγραμμα για την καταχώρηση των ενσήμων που οφείλονται σε εργαζόμενους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Σήμερα «νεκρώνουν» τα εργοτάξια σε όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή απεργία στα εργοτάξια της ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΑΚΤΩΡ
Από τη χτεσινή απεργία στα εργοτάξια της ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΑΚΤΩΡ
Σήμερα από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι στις Κατασκευές δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας τους, για να «νεκρώσουν» τα εργοτάξια και τα γιαπιά, να γίνουν μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Με μπροστάρη και οργανωτή την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα συνδικάτα του κλάδου, μαζί και σωματεία εργαζομένων στον χώρο των Κατασκευών, παλεύουν για αυξήσεις στα μεροκάματα, για τα ένσημα, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας θα γίνουν συγκεντρώσεις σε: Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος. Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., ΕΦΚΑ. Αγρίνιο, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ. Αργοστόλι, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ. Ηράκλειο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου. Καλαμάτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Καρδίτσα, 10 π.μ., ΕΦΚΑ. Κέρκυρα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ. Κοζάνη, 10.30 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας (πλατεία Αριστοτέλους). Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Πάτρα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Ρέθυμνο, 11 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας. Σάμο, 9 π.μ., Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου.

Με καθολική συμμετοχή η απεργία στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΑΚΤΩΡ

Στο μεταξύ, χτες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με καθολική συμμετοχή η απεργία των οικοδόμων της ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΑΚΤΩΡ στο Ελληνικό και στο έργο αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου, όπως και σε άλλα περιφερειακά έργα του ομίλου. Τα αιτήματα αφορούν και εδώ τις αυξήσεις στα μεροκάματα, στους μισθούς όλων των ειδικοτήτων και την αυστηρότερη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας από την εταιρεία.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η καθολική συμμετοχή «μάς γεμίζει αισιοδοξία για την κλιμάκωση της πάλης μας. Ηδη έχει οριστεί συνάντηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης της εταιρείας για τους εργαζόμενους στη Διώρυγα της Κορίνθου. Είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως θα απαιτήσουμε να αφορά όλους τους εργαζόμενους όλων των έργων. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι εταιρείες του κλάδου: Αμα θέλουν να κάνουν έργα, θα πληρώσουν ΚΑΛΑ μεροκάματα, θα διασφαλίσουν το ωράριο και θα δουλεύει ο οικοδόμος με ασφάλεια. Να αφήσουν τις κλάψες ότι δεν βρίσκουν οικοδόμους. Ας δώσουν μεροκάματα της προκοπής εφόσον καίγονται να προχωρήσουν τα έργα».

Με μαζική συμμετοχή αποφάσισε απεργία το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Με ιδιαίτερη μαζικότητα, που ξεπέρασε τα 580 άτομα, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, την περασμένη Κυριακή.

Η συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή του Σωματείου μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία του κλάδου στη σημερινή πανελλαδική κλαδική απεργία (10.30 π.μ. πλ. Κάνιγγος), αλλά και τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Ακόμα, απόφαση συμμετοχής στην απεργία για τους ηλεκτρολόγους που εργάζονται στην εγκατάσταση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Στα τέλη Μάρτη η προσαρμογή του κατώτατου μισθού

Με εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου

Διάταξη με την οποία επισπεύδεται η διαδικασία έναρξης της διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «οπαδική βία». Σύμφωνα με την τροπολογία, η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους φορείς που εμπλέκονται θα γίνει φέτος μέχρι τις 5 Φλεβάρη, ενώ η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα υποβληθεί μέχρι τις 22 Μάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισπεύδεται είναι η διαδικασία που έχει επιβληθεί με τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που απαγορεύει τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο αναλαμβάνει να καθορίσει η κυβέρνηση, με βάση τους σιδερένιους κανόνες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι «διαρροές» από την κυβέρνηση για το ύψος της «αύξησης» δείχνουν ότι θα πρόκειται για «παρηγοριά στον άρρωστο», σε συνθήκες που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Ακρίβεια για τον λαό - αμύθητα κέρδη για τους βιομήχανους

Αλλωστε, τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη κατανάλωσης και υπηρεσίες που συνεχίζουν να λεηλατούν τα εργατικά εισοδήματα έρχεται να καταγράψει μία ακόμα έρευνα. Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στο σύνολο σχεδόν των βασικών κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ). Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβρη του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ο ΓΔΤΚ παρουσίασε ρυθμό αύξησης ως εξής: Μεταφορές 21,1%, Στέγαση 20,3%, Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες 16,1%, Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια 15,2%, Ενδυση και υπόδηση 11,6%. Επιπλέον, μονοψήφιο ρυθμό αύξησης εμφάνισε στις κατηγορίες Υγεία (8,4%), Εκπαίδευση (6,7%), Αλλα αγαθά και υπηρεσίες (6,3%), Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (5,2%) και Αλκοολούχα ποτά και καπνός (4,8%).

Ειδικά για την ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, που αφορά όλους τους εργαζόμενους, την τριετία που μεσολάβησε Δεκέμβρης 2020 - Δεκέμβρης 2023, ο πληθωρισμός έφτασε το 31,2%! Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών στις κατηγορίες έλαια και λίπη ανήλθε στο 87,4%, στα λαχανικά 35,2%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 33,8%, στα κρέατα 31,2% και στην ομάδα ψωμί και δημητριακά 25,3%.

Μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων και καφές, κακάο, τσάι σημείωσαν το διάστημα Δεκέμβρης 2020 - Δεκέμβρης 2023 αυξήσεις κατά 24,5% και 21,6%, αντίστοιχα. Αναφορικά με την κατηγορία Στέγαση, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών το ίδιο διάστημα εμφάνισε η υποκατηγορία Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα (39,1%), τα Ενοίκια (8,3%), τα αγαθά και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (7,9%).

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν φτάνουν να βγάλουν τον μήνα, όταν στον αντίποδα η έρευνα του ΣΕΒ για το 2023 δείχνει πως μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της μέσα στο έτος, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απαντούν κατά 53% ότι η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεών τους είναι καλή, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2017.

ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Ακυρώθηκε η απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου

Την ακύρωση της απόλυσης του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου από την εργοδοσία του ΠΕΙΦΑΣΥΝ αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά δίνοντας διαταγή για την άμεση επαναπρόσληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι η απόλυση αυτή είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις με κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας στην εταιρεία και με στήριξη και αλληλεγγύη από μια σειρά σωματείων. Η Ομοσπονδία Φαρμάκου θυμίζει μάλιστα ότι πρόκειται για μια απόλυση «καθόλου τυχαία». «Ηταν ένα χτύπημα συνολικά στα σωματεία και στα δικαιώματά τους».

«Δεν τους πέρασε και δεν θα τους περάσει!», σημειώνει με αφορμή τη δικαστική απόφαση, και καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 7.15 π.μ. στο κτίριο του ΠΕΙΦΑΣΥΝ «που θα επιστρέψει ο συνάδελφος στην εργασία του!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ