ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
«Με εξανάγκασαν να υπογράψω» λέει ο Χρ. Ξηρός

Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Χριστόδουλου Ξηρού, Γιώργου Γκουντούνα, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17Ν». Ο δικηγόρος, αναφερόμενος στην ακυρότητα της προανακριτικής απολογίας του εντολέα του, τη χαρακτήρισε κατασκευασμένη, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν ο Χρ. Ξηρός χρησιμοποιεί ψευδώνυμα που αναφέρονται σε τετράδια που κατασχέθηκαν το 2002 και αντιστοιχούν στην ενδιάμεση περίοδο της «17Ν», τη στιγμή που το κατηγορητήριο τον παρουσιάζει ως μέλος από το 1983. Σχολίασε δε ότι δεν είχε «χτενιστεί» ακόμα το σενάριο από αυτούς που έγραψαν το κείμενο.

Για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών του κατέθεσε στοιχεία στο πενταμελές Εφετείο. Σύμφωνα με ένα από αυτά, ενώ στην προανακριτική απολογία η επίθεση με ρουκέτα σε λεωφορείο των ΜΑΤ το 1991 έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χ. Τρικούπη αποδίδεται στους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, αυτό δε θα μπορούσε να είχε συμβεί διότι ο τοίχος πίσω από τον οποίο κρύφτηκαν για να ρίξουν με τον μηχανισμό εκτόξευσης τη ρουκέτα έχει ύψος - σύμφωνα με την αυτοψία της Ασφάλειας - 3,5 μέτρα. Σύμφωνα με την προανακριτική απολογία, ο Σάββας Ξηρός ανέβηκε στους ώμους του αδελφού του Χριστόδουλου, προκειμένου να στοχεύσει και να πυροδοτήσει. Ακόμα όμως κι έτσι, αθροίζοντας το ύψος τους αυτό δε φτάνει τα 3,5 μέτρα. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στην προανακριτική απολογία το ύψος του τοίχου αναφέρεται ότι είναι 2,5 μέτρα.

Πρόσθεσε δε ότι ο εντολέας του δε ρωτήθηκε για 50 ενέργειες της «17Ν» και ότι η προανακριτική δεν είναι προϊόν ελεύθερης διήγησης του πελάτη του, αλλά εκβιάστηκε να βάλει την υπογραφή του σε ένα προκατασκευασμένο κείμενο.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Χρ. Ξηρός και εξήγησε πώς «με εξανάγκασαν να υπογράψω την προανακριτική μου απολογία, χωρίς να γνωρίζω το περιεχόμενό της». Διάβασε αρκετά αποσπάσματά της, για να δείξει ότι το ύφος της είναι «ξερό υπηρεσιακό ύφος», ενώ είναι γραμμένη με υπηρεσιακή ορολογία και οι περιγραφές της δίνονται με «ξύλινο» υπηρεσιακό λόγο. Μίλησε για τις διαφορές ανάμεσα στη δική του προανακριτική απολογία και αυτές των λεγόμενων μεταμεληθέντων, οι οποίες δεν έχουν «υπηρεσιακό» ύφος. Υποστήριξε ότι όλη η προανακριτική απολογία τού θυμίζει διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη αιτιολογίας των ενεργειών της «17Ν» στην προανακριτική του απολογία, ενώ είπε ότι η παρουσίαση των γεγονότων γίνεται με εισαγγελικό τρόπο.

Είπε, ακόμα, ότι ανακρινόμενος στην «αντιτρομοκρατική», όταν ζήτησε δικηγόρο, ο εισαγγελέας Γ. Διώτης του είπε: «Αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις. Εδώ μέσα ο νόμος είμαστε εμείς. Δε θα πετάξουμε την ευκαιρία μας στα σκουπίδια. Δεν ξέρεις πού έμπλεξες κακομοίρη. Μου έλεγαν: Θα στα φορτώσουμε όλα. Θα πούμε ότι εσύ με τα αδέρφια σου τα κάνατε όλα. Την έχετε βάψει. Δε θα ξαναδείς το φως του ήλιου. Συμβαίνουν και ατυχήματα. Στον 12ο όροφο είμαστε, θυμήσου τον Φαναρτζή που αυτοκτόνησε τις προάλλες». Ο Χρ. Ξηρός πρόσθεσε πως: «Εν τω μεταξύ αρχίζει και με καταλαμβάνει ένας αδιόρατος και παράλογος φόβος, συνοδευόμενος από συνεχώς αυξανόμενη σύγχυση. Η μόνη εξήγηση που εκ των υστέρων δίνω είναι ότι είχε αρχίσει η επίδραση ψυχοτρόπων ουσιών που έντεχνα μου χορήγησαν».

Τέλος, η Γιάννα Κούρτοβικ αναφέρθηκε στις συνθήκες νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στον «Ευαγγελισμό», ζητώντας από το δικαστήριο να εξετάσει και πάλι την υπόθεση.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Γνώριζαν την κατάσταση του πλοίου

Οι υπεύθυνοι γνώριζαν ότι ήταν σαπιοκάραβο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατίθενται στο δικαστήριο
Οι υπεύθυνοι γνώριζαν ότι ήταν σαπιοκάραβο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατίθενται στο δικαστήριο
Το σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ανταγωνισμό στο βωμό του οποίου θυσιάστηκαν οι 80 ψυχές του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», ανέδειξε στην αγόρευσή του χθες, η οποία και θα ολοκληρωθεί σήμερα, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Αλ. Βενέτης, στη συνέχεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Συγκεκριμένα, καταδεικνύοντας τις ευθύνες του Κ. Κληρονόμου, που, ελέω της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να συγκροτήσει μια εκ των τριών μονοπωλιακών επιχειρήσεων («Μινωικές Γραμμές», «Αττικα Γκρουπ», ΑΝΕΚ), που κυριαρχούν στην ελληνική ναυτιλία, ο Αλ. Βενέτης επισήμανε ότι γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση του πλοίου και τους τρόπους μέσω των οποίων η εταιρία έπαιρνε τα διάφορα πιστοποιητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΕΠ, «Ελληνικός Νηογνώμονας»).

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό, που ανέφερε ο δικηγόρος, όπου την επόμενη μέρα του ναυαγίου και ενώ ακόμα έβγαζαν πτώματα από τη θάλασσα, ο Κ. Κληρονόμος πρόεδρος της HSW (τότε MFD) κοντραριζόταν σε τηλεοπτικούς σταθμούς με τον Περ. Παναγόπουλο, πρόεδρο της «Αττικα Γκρουπ» (τότε «Επιχειρήσεις Αττικής») για τις επιχειρήσεις τους!

Για τον α` μηχανικό Γερ. Σκιαδαρέση, ο Αλ. Βενέτης ζήτησε τη μεταβολή της κατηγορίας του από πλημμέλημα που είναι τώρα σε κακούργημα, καθώς θεωρεί ότι έχει βαριές ευθύνες, επειδή την ώρα του ναυαγίου δεν ενημέρωσε τη γέφυρα για την κατάσταση που επικρατούσε στο μηχανοστάσιο, αλλά και γιατί μετά το ναυάγιο ήταν «το ψυχοπαίδι της εταιρίας και διαρκής μάρτυρας υπεράσπισής της» στις δίκες που έγιναν στα αστικά δικαστήρια.

Αναβλήθηκε η δίκη για το «φακελάκι»

Αναβλήθηκε χτες από το Αυτόφωρο Πειραιά για τις 7 Φλεβάρη, η δίκη του γιατρού του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, που φέρεται να πήρε φακελάκι για να χειρουργήσει μια 80χρονη γυναίκα. O γιατρός συνελήφθη το πρωί του περασμένου Σαββάτου, έχοντας πάρει 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία, δηλώνοντας πως δεν απαίτησε ποτέ «φακελάκι». Σε βάρος του, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για «παθητική δωροδοκία».

Κινητοποιήσεις για τον προαστιακό

Αύριο, Τετάρτη 1η Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» πραγματοποιούν στη διασταύρωση Σεπολίων και Κωνσταντινουπόλεως συγκέντρωση ενάντια στην επίγεια επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Επίσης, η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, την Πέμπτη, 2 Φλεβάρη, στις 9 το πρωί, στο 10ο Τριμελές (Δικαστήρια Ευελπίδων), όπου δικάζεται ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου για συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις για την επέκταση του προαστιακού.

  • Την Παρασκευή, 3 Φλεβάρη, συνέρχεται το ΣτΕ για να αποφασίσει σχετικά με την επέκταση του προαστιακού. Η «Συμπαράταξη» καλεί όλους τους κατοίκους να είναι εκεί.
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Πιο «τσουχτερά» τα διόδια

Αυξημένα κατά 8% διόδια θα πληρώνουν από αύριο οι χρήστες της Αττικής Οδού, μετά αυτούς του Ρίου - Αντιρρίου, που από τις 16 Γενάρη πληρώνουν πιο «τσουχτερό» αντίτιμο κατά 5%. Σημειώνουμε ότι οι αυξήσεις αυτές, εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των μεγαλοεργολάβων που εκμεταλλεύονται τα δύο έργα είναι τεράστια και χωρίς να γίνει καμία νύξη για πιο γρήγορη παράδοσή τους στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι νέες τιμές διοδίων που διαμορφώνονται στην Αττική Οδό είναι: Για τα ΙΧ 2,70 ευρώ, για τα δίκυκλα 1,30 ευρώ, για τα φορτηγά και λεωφορεία 6,70 ευρώ και για τις νταλίκες 10,80 ευρώ.

Ανενόχλητος το «έσκασε» χτες το μεσημέρι από το γραφείο της ανακρίτριας Λάρισας, Δήμητρας Χολέβα, ο Κυριάκος Βηλανάκης, μόλις του ανακοινώθηκε η απόφαση προσωρινής κράτησής του. Ο Κ. Βηλανάκης, που του ασκήθηκε ποινική δίωξη την περασμένη Παρασκευή για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», παρουσιάστηκε χτες με το δικηγόρο του στην ανακρίτρια. Αφού, ύστερα από την ανάκρισή του, του ανακοινώθηκε ότι κρατείται προσωρινά, κατάφερε να ξεφύγει της προσοχής των αρχών και έφυγε. Μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ